×
بین الملل
شناسه خبر : 202621
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/09/15 ساعت 21:05
اقتصاد و جنگ در سوریه!

صابر گل عنبری*

اقتصاد و جنگ در سوریه!

در این روزها پس از حمله گروه‌های مخالف مسلح در سوریه و سیطره بر مناطق مهمی در شمال این کشور همچون حلب این پرسش کانونی درباره علت یا علل این پیشروی سریع مطرح شده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: قبلا هم تقریبا به علل عمده پرداخته‌ام؛ همچون مشغولیت متحدان دمشق از ایران و حزب‌الله به جنگ با اسرائیل، و روسیه به جنگ با اوکراین و البته به نوعی نقش و درنگ سوال‌برانگیز مسکو در یک هفته اخیر که بمباران‌های دو سه روز اخیر نیز نمی‌تواند توجیه‌گر نظاره‌گری آن تا تصرف حلب و پیشروی به سمت حماه باشد. 

اما علل داخلی چه بسا از اهمیت بیشتری برخوردار باشد؛ مهم‌ترین آن‌ها وا دادن ارتش سوریه و فروپاشی سریع و دومینووار خطوط دفاعی آن از ریف حلب تا نزدیکی حماه در همان روزهای اول آغاز حمله است که حتی موجب شگفتی خود مهاجمان نیز شد. اما این اتفاق دو دلیل دارد؛ نخست خرید و همکاری برخی افسران ارتش با مخالفان و دیگری بی‌انگیزگی نیروهای آن که فرار را بر قرار ترجیح دادند. همین دو عامل نیز به یک علت بسیار مهم بر می‌گردد و آن هم بحران اقتصادی کشنده در مناطق تحت کنترل نظام سوریه است. 

وقتی میانگین دریافتی ماهانه نیروهای ارتش و کارکنان دولت سوریه حدود 20 دلار است که پول بسته سیگار آن‌ها هم نیست و کفاف مخارج یک روز آن‌‎ها و خانواده‌هایشان را نمی‌دهد، این وادادن‌ها و عقب‌نشینی‌ها طبیعی است و دیگر نه انگیزه‌ای برای جنگیدن می‌ماند و نه مثل گذشته ایدئولوژی بعث با نبود پول در سایه فساد سیستماتیک در نهادهای حکومتی رنگ و حنایی برای آن‌ها دارد. 
البته رئیس جمهور سوریه دیروز حدود 7 دلار افزایش داد اما چیزی نیست.
 
اما در مقابل طرف مقابل به دلایل متعددی از انگیزه بیشتری برخوردار است. عامل اقتصادی پیشران مهمی در بالا بردن انگیزه گروه‌های مسلح بوده و هست. در کل وضعیت اقتصادی ساکنان شمال سوریه و مناطق حکومت خودگردان کٌردی بهتر از مناطق تحت کنترل دولت سوریه بوده و هست.

اقتصاد مناطق تحت کنترل مخالفان به نوعی تابع اقتصاد ترکیه شده و لیر این کشور در آن‌ها حاکم است و دستمزدها هم غالبا از طرف دولت ترکیه تامین می‌شود.

هر چند در این مناطق هم با توجه به افت مستمر ارزش لیر ترکیه وضعیت اقتصادی چندان خوب نیست، اما بسیار بهتر از دمشق و دیگر مناطق تحت کنترل دولت سوریه است. به عنوان مثال، میانگین دستمزد ماهانه کارگران و کارکنان در مناطق تحت کنترل مخالفان حدودا به 100 دلار می‌رسد؛ یعنی رقمی 5 برابر حقوق یک افسر ارتش دولت سوریه. اما حقوق برخی نیروها، مدیران ادارات و نهادها در شمال سوریه (بخش تحت کنترل مخالفان) به 200 تا 500 دلار هم می‌رسد. 

در کنار آن هم ترکیه و شرکت‌هایش در سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در زیرساخت‌‎های شمال سوریه به ویژه مناطق تحت کنترل «ارتش ملی سوریه» (ارتش آزاد سابق) داشته است؛ از جمله در بخش برق و در حالی که این مناطق برق دارند، اما مناطق تحت کنترل نظام سوریه اساسا در تاریکی بوده و برقی ندارند. در برخی شهرها مثل حلب قبل از سقوط، فقط در شبانه‌روز دو ساعت برق داشتند و هم  اکنون ترکیه درصدد تامین برق این شهر راهبردی است. کما این که خود دمشق پایتخت این کشور 3 ساعت در روز برق دارد. 

لب کلام این که اقتصاد در کنار عوامل دیگری در امتداد بحران سوریه، نقش کلیدی در پیشروهای اخیر مخالفان داشته است و اگر آن‌ها نیز ماهی 10 تا 20 دلار می‌‎گرفتند که قوت روزانه خود و خانواده‌هایشان را تامین ‌نکند، بعید بود که این گونه بجنگند و پیش بروند و اگر هم پیش‌ می‌رفتند بعدا در جایی آن‌ها نیز وا می‌دادند.

نتیجه این که نقش اقتصاد چنان اساسی است که در پرونده‌های کلان امنیتی و نظامی چون بحران سوریه در بزنگاه، عامل تعیین کننده‌ای است. 

سیاست خارجی اقتصادمحور ترکیه در چنین ابربحران‌های امنیتی نیز پیوست اقتصادی قابل توجهی دارد؛ چنان که اقتصاد شمال سوریه کاملا به اقتصاد ترکیه وابسته است؛ به نحوی که  اگر هم بخواهد نمی‌تواند به این وابستگی پایان دهد و همین خود ژئوپلیتیک شمال سوریه (فعلا مناطق تحت کنترل مخالفان) را به نفع ترکیه دگرگون کرده است. 

حالا هم که حلب به تصرف آن‌ها درآمده است؛ از یک سو به علت اهمیت اقتصادی این شهر، بحران اقتصادی دمشق و دیگر مناطق نظام وخیم‌تر خواهد شد و از دیگر سو وزنه ژئوپلیتیک ترکیه در شمال سوریه سنگین‌تر می‎‌شود و پس از تثبیت تصرف حلب، پروژه‌های کلان اقتصادی خود در آن را کلید خواهد زد. 

شکی نیست که قدرت نظامی مولفه عمده‌ و تعیین کننده‌ای در جنگ‌هاست اما در مقابل نیز در دنیای جدید کشوری که اقتصاد و پول نداشته باشد، شورویِ برخوردار از 6 هزار بمب اتم هم باشد، در نهایت، جنگ و منازعه با رقبا و دشمنان را می‌بازد.

البته اقتصاد بدون پشتوانه قدرت نظامی نیز به ویژه در خاورمیانه به تنهایی تامین کننده امنیت نیست.

*کارشناس روابط بین الملل


نظرات

آخرین اخبار
دبیرکل سازمان ملل خواستار کاهش تنش‌ها در جهان شد
تردد ایمن 25 فروند کشتی در تنگه هرمز تحت نظارت سپاه
تأکید رئیس‌جمهور بر اصلاح الگوی مصرف در نظام آموزشی
گزارش انگلیس از انفجار در یک نفتکش در نزدیکی سواحل عمان
حزب‌الله: حمایت همه‌جانبه آمریکا از حملات اسرائیل به لبنان ادامه دارد
تأکید وزیرخارجه چین بر احیای منشور ملل متحد و تقویت سازمان ملل
وزیر خارجه پاکستان در شورای امنیت: دیپلماسی نشانه ضعف نیست
تأکید وزیر تعاون بر نقش تأمین مالی غیرنقدی در کاهش بیکاری
پیروزی تیم ایران آبی مقابل ایران سبز در اردوی ترکیه
نتانیاهو: عملیات نظامی اسرائیل در لبنان افزایش می یابد
تأکید رئیس‌جمهور بر وحدت مسلمانان در گفت‌وگو با رهبران منطقه
تقدیر باقری از تلاش‌های عراق برای حفظ امنیت خاورمیانه
سنتکام: اسکورت کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز در دستور کار ما نیست
پزشکیان: عید قربان نماد کرامت انسانی و ایستادگی در برابر ظلم است
سخنان جنجالی سفیر آمریکا؛ لغزش زبانی یا اعتراف به یک پروژه جدید؟
تعداد شهدای لبنان به 3 هزار و 213 نفر رسید
تأکید ایران و عمان بر تقویت همکاری‌های پایدار در جهان اسلام
انصارالله: حملات اسرائیل به لبنان برای اخلال در مذاکرات اسلام‌آباد است
انتقاد جان بولتون از دولت ترامپ درباره تنگه هرمز
فراجا در آماده‌باش کامل برای خدمت‌رسانی به زائران اربعین
تأکید ایران و ترکیه بر توسعه روابط و همکاری‌های منطقه‌ای
هشدار حماس درباره اجرای طرح «خط نارنجی» اسرائیل در نوار غزه
رشد شاخص اهدای عضو در کشور
نشست امنیتی تل‌آویو با محوریت ایران و لبنان برگزار شد
عارف از آغاز روند دسترسی قانون‌مند و آزاد به فضای مجازی خبر داد
پایان همکاری ماجدی با کمیته جوانان فدراسیون فوتبال
تهران و قاهره خواستار گشایش فصل تازه در روابط منطقه‌ای شدند
اتصال جهانی اینترنت ایران آغاز شد ؛ چه اپراتورهای تاکنون متصل شده اند؟
قالیباف به ایران بازگشت ؛ موضوع سفر به قطر چه بود؟
تجاوز اسرائیل از خط زرد عبور کرد
نورنما | عید سعید قربان ، جشن تقرب عاشقان حق مبارک
رایزنی مصر و قطر درباره کاهش اختلافات در مذاکرات ایران و آمریکا
مسی مشکلی برای حضور در جام‌جهانی ندارد
انصراف هیات‌رئیسه فدراسیون فوتبال برای حضور در جام جهانی
مترو و اتوبوس تهران رایگان شد؟
کالابرگ از تورم جا ماند ؛ چرا حمایت معیشتی دیگر پاسخگو نیست؟
انتقال مجدد ترامپ به بیمارستان نظامی
چهاردهمین ذخیره‌گاه زیست‌کره ایران در یونسکو ثبت شد
جزئیات بسته حمایتی وزارت اقتصاد برای عبور از تبعات جنگ
رونمایی از سامانه هوشمند و آغاز طرح ساماندهی سواحل در شمال کشور از هفته آینده
خرید 1822 میلیارد تومانی برگ سبز از چایکاران
گزارش نت بلاکس از آخرین وضعیت اتصال اینترنت ایران به شبکه بین المللی
وزیر خارجه ایرلند از ممنوعیت واردات کالا از شهرک‌های صهیونیست‌نشین خبر داد
وزیر جهادکشاورزی: امنیت غذایی نباید به واردات وابسته باشد
جزئیات گفتگوی پزشکیان با نخست وزیر جدید عراق پیرامون آخرین تحولات منطقه
جهش تاریخی قیمت آلومینیوم در بازار جهانی
میراثی که 700 میلیون سال در بدن انسانها درچرخش است
جهشی اقتصادی که می تواند چالش چین وآمریکا را جدی تر کند
جزئیات تازه از سفر قالیباف به قطر؛ پیگیری آزادسازی 12 میلیارد دلار
خبر بد اتاق اصناف ایران برای سیگاری ها!