×
بین الملل
شناسه خبر : 202513
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/09/14 ساعت 17:09
هدف‌گذاری ترکیه برای دستیابی به 7 میلیارد دلار صادرات نرم‌افزار تا سال 2028

رستم ضیائی*

هدف‌گذاری ترکیه برای دستیابی به 7 میلیارد دلار صادرات نرم‌افزار تا سال 2028

ترکیه برنامه‌ای جامع جهت افزایش صادرات نرم‌افزار به میزان 7 میلیارد دلار تا سال 2028 تدوین کرده است که این هدف‌گذاری بخشی از راهبرد کلان این کشور برای تقویت جایگاه خود در زنجیره ارزش جهانی فناوری و تبدیل‌شدن به یکی از قطب‌های پیشرو در عرصه فناوری‌های نوین در سطح منطقه‌ای و جهانی است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: ترکیه در راستای تحقق اهداف توسعه‌ای بلندمدت خود، برنامه‌ای جامع جهت افزایش صادرات نرم‌افزار به میزان ۷ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۸ تدوین کرده است. این هدف‌گذاری بخشی از راهبرد کلان این کشور برای تقویت جایگاه خود در زنجیره ارزش جهانی فناوری و تبدیل‌شدن به یکی از قطب‌های پیشرو در عرصه فناوری‌های نوین در سطح منطقه‌ای و جهانی است. وزیر تجارت ترکیه، عمر بولات، در مراسم «هفته نوآوری ترکیه» بر اهمیت نوآوری و تحولات فناورانه در تحقق این هدف تأکید کرده و این برنامه را گامی مهم در راستای تحقق چشم‌انداز بلندمدت «قرن ترکیه» معرفی نمود. این چشم‌انداز بر توسعه زیست‌بوم نوآوری و ارتقای توانمندی‌های فناورانه کشور تأکید دارد به‌گونه‌ای که ترکیه بتواند به‌عنوان یک قدرت فناورانه و رقابتی در بازارهای جهانی مطرح شود.

در دو دهه اخیر، ترکیه با توسعه زیرساخت‌های فناورانه و تقویت بخش تحقیق و توسعه (R&D)، بستر مناسبی برای رشد پایدار در حوزه صادرات فناورانه فراهم کرده است. این کشور با شناسایی فناوری‌هایی نظیر هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی و زیست‌فناوری، سرمایه‌گذاری خود را در این حوزه‌ها افزایش داده است. این تحولات موجب شده است تا سهم صادرات محصولات با فناوری‌های پیشرفته از ۲۰ درصد در سال ۲۰۱۲ به ۴۰ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یابد. هدف فعلی دولت ترکیه رساندن این سهم به ۵۰ درصد تا سال ۲۰۲۸ است.

طبق گزارش منتشر شده توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) در شاخص نوآوری جهانی (GII) سال ۲۰۲۴، ترکیه موفق شده است جایگاه خود را در میان ۵۰ کشور برتر نوآور جهان تثبیت کند. این رتبه‌بندی که بر اساس شاخص‌هایی نظیر تعداد ثبت اختراعات، تولید محصولات فناورانه و کیفیت زیرساخت‌های دیجیتال محاسبه می‌شود، نمایانگر پیشرفت‌های ترکیه در تقویت زیست‌بوم نوآوری است. همچنین، صادرات نرم‌افزار ترکیه که در سال گذشته به ۳.۵ میلیارد دلار رسید، یکی از پیشران‌های اصلی رشد اقتصاد دیجیتال این کشور محسوب می‌شود.

هدف‌گذاری ترکیه برای افزایش صادرات نرم‌افزار به ۷ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۸، نمایانگر تعهد این کشور به توسعه فناوری‌های پیشرفته است. این راهبرد ترکیه را به یکی از بازیگران اصلی اقتصاد دیجیتال در منطقه تبدیل می‌کند. بااین‌حال، چالش‌هایی در این مسیر وجود دارد. یکی از اصلی‌ترین چالش‌ها، «کمبود نیروی کار ماهر در حوزه فناوری‌های نوین» است که شکاف مهارتی قابل‌توجهی ایجاد کرده و موجب کندی در رشد بخش فناوری می‌شود. این مشکل باعث می‌شود که ترکیه در رقابت با کشورهای پیشرفته‌تر در بازارهای جهانی قادر به حفظ موقعیت خود نباشد. علاوه بر این، «نوسانات نرخ ارز» موجب افزایش هزینه‌های تولید و کاهش رقابت‌پذیری محصولات فناورانه ترکیه در سطح بین‌المللی می‌گردد. همچنین، «پیچیدگی‌های بوروکراتیک» و فرایندهای اداری طولانی که شرکت‌های نوپا و فعالان بخش فناوری با آن مواجه هستند، به طور مستقیم بر سرعت نوآوری و سرمایه‌گذاری در این بخش تأثیر منفی می‌گذارند. این مشکلات باعث می‌شود که ترکیه نتواند به‌سرعت به زیرساخت‌های دیجیتال پیشرفته دست یابد و در نتیجه در مسیر تحقق هدف صادراتی خود با موانع جدی روبه‌رو شود. برای رفع این چالش‌ها، ترکیه نیازمند سرمایه‌گذاری‌های بیشتر در آموزش نیروی کار متخصص، بهبود زیرساخت‌های دیجیتال و ساده‌سازی فرایندهای بوروکراتیک است تا جایگاه خود را در زنجیره ارزش جهانی تقویت کرده و رقابت‌پذیری خود را در برابر رقبای منطقه‌ای مانند امارات و عربستان سعودی حفظ کند.

*کارشناس دیپلماسی اقتصادی


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قیمت گوشت امروز شنبه 14 شهریور +جدول قیمت
نیویورک‌تایمز: پنتاگون در جست‌وجوی عاملان افشای اطلاعات جنگ ایران
جدول خاموشی قم امروز شنبه 14 شهریور؛ برق کدام مناطق قطع می‌شود؟
شورش خاموش در ارتش آمریکا؛ نظامیان علیه جنگ ایران درخواست خروج دادند
کشتی حامل LNG از عبور از تنگه هرمز منصرف شد
قیمت خودروهای داخلی و خارجی شنبه 14 شهریور +جدول قیمت ها
تمدید مهلت انتخاب رشته ارشد دانشگاه آزاد تا 20 شهریور
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛ از تحولات تنگه هرمز تا تهدید جدید ترامپ
رایزنی ایران و پاکستان برای گسترش گردشگری سلامت
فردا کالابرگ گروه اول ایرانیان ساکن در کشور شارژ می‌شود+ جزئیات
نیویورک تایمز: تهران قصد کوتاه آمدن تا انتخابات آمریکا را ندارد
آخرین قیمت طلای جهانی امروز شنبه 14 شهریور؛ کاهش قیمت در بازارهای جهانی
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز شنبه 14 شهریور 1405؛ اختلاف میلیاردی قیمت بازار و کارخانه
اعتراف کارشناسان آمریکایی به قدرت موشک خیبرشکن ایران
ترافیک در آزادراه های تهران - شمال و کرج - قزوین سنگین است
قیمت ایران خودرو امروز 14 شهریور 1405؛ آخرین قیمت محصولات در بازار و نمایندگی
نیویورک‌تایمز: ایران برای مقابله با اقدامات نظامی آمریکا آمادگی بیشتری دارد
تخیلات نفتی در بازارهای انرژی و سیاست
قیمت دلار توافقی امروز شنبه 14 شهریور 1405؛ صعود دلار به نیمه کانال 160 هزار
ضرورت‌های مدیریت بحران در عصر آشوب منطقه‌ای
اختلاف آمریکا و اروپا بر سر ایران بالا گرفت؛ ماجرای تکذیب تحریم ایران توسط اروپا چیست؟
چرا کنش‌های دکتر حدادعادل مقوم انسجام اجتماعی است؟ / ایستاده بر منافع ملی
ایستادگی حزب‌الله و جنجال رژیمی پریشان
فشار بر ایران؛ قمار پرهزینه اروپا در تنگه هرمز
انفجار در یک پایگاه نظامی در بولیوی؛ 10 کشته و 58 مجروح
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 14 شهریور 1405 + وضعیت استان‌ها
قابلیت‌های هوش هواشناس جدید گوگل
چرا کاخ سفید در وب سایت رسمی خود بازی های رایانه ای راه اندازی کرده است؟
چگونه ربات سگ‌سان به دل آوار می‌رود؟
اخراج خودکار کاربران «کلود» برای محافظت در برابر هکرها!
هوش مصنوعی، درد و لذت را درک می‌کند؟
آیا دهان‌شویه‌ها عوارض دارند؟
حمله جدید رژیم صهیونیستی به شرق و جنوب لبنان
کاهش مصرف بنزین 2 استان با ابزارهای غیرقیمتی
کشف ماینر غیرمجاز در 3 شهر گیلان
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 14 شهریور؛ جدول ساعت خاموشی مناطق
بوئینگ؛ پیمانکار فروش مهمات تهاجمی به عربستان
پیکر شهید سیدمالک موسوی تبار در بهمئی به خاک سپرده شد
ادعای ترامپ درمورد احتمال هدف قرار دادن کوه کلنگ گزلا
سپاه: عملیات ارتفاعات جاسوسان نقطه عطف امنیت پایدار شمال‌غرب کشور بود
بن‌زاید و اردوغان بر تقویت همکاری برای امنیت منطقه تأکید کردند
اقدام قانونی بانک ترکیه ای علیه تحریم های آمریکا
ضربه جنگ به اقتصاد خلیج فارس؛ چشم‌انداز بهبود تا پایان 2026 تیره شد
برنامه قطعی برق تهران فردا شنبه 14 شهریور 1405 + لینک خاموشی
قالیباف: ایران از ایده چین برای ایجاد یک معماری امنیتی جدید استقبال می‌کند
واریز معوقات بازنشستگان تأمین اجتماعی آغاز شد؛ چرا پرداخت‌ها مرحله‌ای است؟
اقدام پلیس نیویورک به قتل برای جلوگیری از خودکشی!
ترامپ: دموکرات‌ها ترجیح می‌دهند در جنگ علیه ایران شکست بخوریم
مسکو: دخالت در هوانوردی، تروریسم دولتی است
بازداشت پادکستر سابق کالیفرنیایی به دلیل تهدید علیه جان ترامپ