×
سیاسی
شناسه خبر : 202321
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/09/13 ساعت 13:46
فرصت تنگ برای تفاهم با اروپا

کوروش احمدی*

فرصت تنگ برای تفاهم با اروپا

جمعه گذشته مذاکراتی در سطح مدیران و معاونان وزارت خارجه‌های ایران و سه کشور اروپایی در ژنو انجام شد. این اولین دور چنین مذاکراتی بود که در دولت جدید ایران و بعد از تفاهمات اولیه در نیویورک انجام شد.

نورنیوز-گروه سیاسی: جمعه گذشته مذاکراتی در سطح مدیران و معاونان وزارت خارجه‌های ایران و سه کشور اروپایی در ژنو انجام شد. این اولین دور چنین مذاکراتی بود که در دولت جدید ایران و بعد از تفاهمات اولیه در نیویورک انجام شد.

نفس توافق درباره انجام این مذاکرات در شرایطی که چند روزی از تصویب یک قطع‌نامه دیگر با ابتکار عمل همین سه کشور اروپایی علیه ایران نگذشته بود، مهم است. موافقت ایران با این مذاکرات درخورتوجه و درخور تمجید است. از شواهد پیدا است که این مذاکرات دستور کار خاصی نداشته و هدف آن تبادل نظر و گفت‌وگو برای تنظیم طرح و تهیه دستورکاری برای مذاکرات جدی در آینده بوده است.

هنوز نشانه‌ای که حاکی از پیشرفت کار در ژنو و شکل‌گرفتن نقشه راهی باشد، مشهود نیست. با این حال، شواهد حاکی از آن است که طرف ایرانی مایل به ادامه تماس‌ها و مذاکرات جدی برای ایجاد جوی مساعد تا قبل از تغییر‌یافتن قدرت در آمریکاست. اگر این اتفاق بیفتد، یعنی یک برنامه زمان‌بندی‌شده و یک چارچوب مفهومی در هفته‌های آینده شکل بگیرد، ممکن است بتواند بر روی تصمیمات دولت جدید آمریکا اثر بگذارد. آنچه جای امیدواری دارد، این است که قرار است مذکرات دیپلماتیک در آینده ادامه داشته باشد.

با این حال همه شواهد از دشواری کار حکایت دارد. مسائل حادی بین ایران و اروپا مطرح است که در هیچ دوره‌ای در گذشته‌های دور و نزدیک سابقه نداشته است. ادعای حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین شاید در رأس این مسائل قرار دارد. جو رسانه‌ای و مدنی و پارلمانی در اروپا نیز که بعد از 1401 به‌شدت علیه تهران بوده، بر دولت‌ها اثر داشته است. اگرچه مسائل منطقه نیز پیوسته در رابطه اروپا با ایران مورد توجه بوده، اما نقش این مسائل بعد از 7 اکتبر بسیار برجسته‌تر و تأثیرگذارتر شده است.

با این حال به نظر می‌رسد به‌تازگی برنامه هسته‌ای ‌ایران به رأس اولویت‌های اروپا بازگشته است. در این زمینه ملاقات رؤسای سرویس‌های اطلاعات خارجی انگلیس و فرانسه در پاریس «با هدف هماهنگی راهبردی» که هم‌زمان با نشست ایران و سه کشور اروپایی برگزار شد و اظهارات علنی و غیر‌معمول آنها بسیار درخورتوجه است. رئیس ام‌آی‌6 از برنامه هسته‌ای ایران به‌عنوان «تهدید امنیتی عمده جهانی» سخن گفته و همتای فرانسوی‌اش مدعی شده که «اشاعه اتمی در ایران... احتمالا یکی از تهدیدهای حاد، اگر نه حادترین تهدید، در ماه‌های آینده است».

واقعیت این است که دوره پیش‌رو از دشوارترین دوره‌ها برای ایران در سال‌های اخیر است. نقطه آغاز این دوره، تحولات عظیم در خاورمیانه و ضرباتی است که به گروه‌های نزدیک به ایران وارد شده است. درگیر‌شدن سوریه در بحرانی دیگر در بدترین زمان ممکن نیز مشکل بزرگی است. این بحران اگر مشکل موجودیتی برای بشار اسد ایجاد نکند، حداقل برای ماه‌ها یک دردسر بزرگ مالی و نظامی و پرسنلی برای سوریه و دوستانش خواهد بود. بی‌شک، تهدیدهای زیادی در این دوره متوجه ایران است. علاوه بر سخنان غیرمعمول رؤسای دوایر اطلاعاتی فرانسه و انگلیس، نتانیاهو پنجشنبه گذشته بار دیگر تهدید کرد که اسرائیل آماده دست‌زدن به هر کاری برای جلوگیری از هسته‌ای‌شدن ایران است. ترامپ که در اول بهمن در کاخ سفید مستقر خواهد شد، پیش‌ازاین از موافقت با اقدام نظامی اسرائیل علیه مراکز هسته‌ای ایران گفته است.

چنین شرایطی ایجاب می‌کند که ایران حداکثر تلاش خود را در حوزه دیپلماسی برای کاهش تنش و زمینه‌سازی برای مذاکراتی محتوایی انجام دهد. ایران و اروپا تا قبل از 1401 روابط سیاسی خوبی داشتند. اگرچه اروپا نتوانست مانع تحریم‌های آمریکا شود، اما در حوزه سیاسی با خروج آمریکا از برجام مخالفت کرد و در سال 2020 صریحا مانع فعال‌شدن مکانیسم ماشه از طرف دولت ترامپ شد. اگر در مرحله جدید، رابطه ایران و اروپا تا حدی ترمیم نشود، این خطر وجود دارد که ایران به یکی از معدود وجوه اشتراک بین ترامپ و اروپا تبدیل شود و اروپا بکوشد با استفاده از کارت ایران در حوزه‌های دیگر از ترامپ امتیاز بگیرد. برعکس، توافق بین ایران و اروپا می‌تواند مانعی برای دولت ترامپ باشد. دشواری کار این است که ما با یک جدول زمانی بسیار فشرده مواجه هستیم و با توجه به ضرب‌الاجل برای فعال‌کردن مکانیسم ماشه تا اواسط تابستان برای رسیدن به یک توافق و اجرای آن بیشتر فرصت نداریم. گام اول در راستای کاهش تنش می‌تواند خودداری از اظهارات تند از طرف مقامات ایرانی، ازجمله سخن‌گفتن از تغییر دکترین هسته‌ای و خودداری از افزایش سطح غنی‌سازی باشد. تجربه سال‌های گذشته نشان داده است که این رویکرد تنها موجب تشدید بحران شده است.

*دیپلمات پیشین


نظرات

آخرین اخبار
سازمان ملل: غزه در آستانه فاجعه جدیدی قرار دارد
نماینده پوتین: جنگ‌افروزان اروپا از توافق روسیه و آمریکا می‌ترسند
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا/ ترامپ از پایان جنگ گفت، نفت از 105 دلار عبور کرد
پکن و واشنگتن بر سر کاهش تعرفه‌های متقابل مذاکره می‌کنند
نیکزاد: دشمنان تصور می‌کردند تهران را سه‌روزه می‌گیرند، اما ایران را نشناختند
جاده چالوس جمعه یک‌طرفه می‌شود؛ جزئیات محدودیت‌های ترافیکی
میزان خسارت های طوفان و سیل در مازندران اعلام شد؛ 750 واحد مسکونی آسیب دید
آخرین قیمت طلای جهانی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ اونس طلا از 4400 دلار عبور کرد
کارمزد جدید بانک‌ها اعلام شد؛ هزینه دسته‌چک، چک برگشتی و گواهی تمکن چقدر شد؟
لغو 4 بازی هفته هفتم لیگ برتر؛ پرسپولیس و سپاهان بازی ندارند
عوارض 10 درصدی کرایه حمل مایعات نفتی و گازی متوقف شد
جدول پخش فیلم‌های تلویزیونی پنجشنبه 19 شهریور؛ از «دوازدهمین مرد» تا «اخراجی‌ها 2»
دو معاونت ریاست جمهوری مأمور پیگیری طرح مقابله با نفوذ شدند
دستور پزشکیان برای بسیج همه ظرفیت‌ها در مناطق سیل‌زده
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ سکه امامی به 240 میلیون تومان رسید
پهپاد کاریال عربستان به دست نیروهای یمن ساقط شد
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری با وعده درآمد دلاری از لایک کردن
هشدار بغداد؛ استفاده از خاک عراق برای حمله به کشورهای دیگر ممنوع است
قیمت خودروهای داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ تارا و اکستریم رکورد زدند
آخرین قیمت دلار امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ جهش 10 هزار تومانی یورو
وزارت دفاع: صنعت دفاعی ایران نابودشدنی نیست
مخالفت دولت با طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه
تعطیلی استخرها و سالن‌های همایش دولتی با دستور رئیس‌جمهور
رویترز: تصرف زهپاد آمریکایی فرصتی برای مهندسی معکوس ایران است
هزینه وام مسکن زوجین تهرانی به 470 میلیون تومان رسید
استقلال - پیکان / ترکیب احتمالی آبی ها ؛ 2 تغییر مهم بختیاری‌زاده
نورنما | نمایش هوایی جنگنده های ترکیه ای بر فراز اهرام مصر
آخرین اخبار از پیشتازی مخالفان نتانیاهو در آستانه انتخابات کنست
تعرفه تلفن ثابت بازهم گران شد؛ مکالمه با موبایل از فردا چقدر می‌شود؟
حمایت اسلام‌آباد از حق هسته‌ای ایران در نشست آژانس
یمن عربستان را به تشدید حملات متهم کرد؛ درگیری‌ها وارد مرحله جدید شد
قیمت گوشت قرمز امروز 19 شهریور 1405 + جدول قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
عرب‌ها در انتخابات اسرائیل چه می‌کنند؟
گسترش جغرافیایی تنش
هشدار سازمان غذا و دارو درباره تبلیغات دارویی در فضای مجازی
رکوردشکنی دولت در اسقاط خودرو؛ 700 هزار دستگاه طی دو سال
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ گرانترین محصول 7 میلیارد تومان
موشک‌های ایران به کشتی‌های جنگی آمریکا نزدیک‌تر شدند
قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405 + جدول کامل قیمت ها
افشاگری اژه‌ای درباره دو وزیر دولت سیزدهم: ترک فعل نکرده بودند؛ جرم مرتکب شده بودند
فروش 42 هزار سکه در نخستین عرضه اوراق سلف
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ عبور شاهین اتوماتیک از 3 میلیارد
وزیر نیرو: 20 هزار مگاوات از ناترازی برق کشور برطرف شد
انصارالله شهر راهبردی المخا را فتح کرد؛ پیشروی 2600 کیلومتری در سواحل غربی یمن
جنگی که آمریکا را مجبور به بازآرایی می کند؛ مرحله بعدی چیست؟
آخرین اخبار از تأمین اجتماعی ؛ تصمیم جدید برای وصول حق‌بیمه و مطالبات کارفرمایان
هجوم مرغ‌های مینا به مزارع خراسان‌شمالی؛ کلزا و کاملینا در امان نماندند
جنگ اراده‌ها و محاسبات ناکارآمد دشمن
طناب کشی عراقی ها برسر دو ضرب الاجل
60 هزار برق غیرمجاز در تهران شناسایی شد؛ کشف ماینر غیرمجاز در چاه‌ کشاورزی!