×
بین الملل
شناسه خبر : 201974
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/09/11 ساعت 14:35
سوریه و چند احتمال!

صابر گل عنبری*

سوریه و چند احتمال!

حملات گروه‌های مخالف و مهاجم در سوریه چنان با سرعت پیش می‌رود که خود آن‌ها نیز شگفت‌زده شده‌اند. اکنون هم بنا به اخباری به مرکز حما رسیده‌اند و برخی منابع نیز از عقب‌نشینی نیروهای ارتش سوریه از این شهر خبر می‌دهند. اما وزارت دفاع سوریه این اخبار را تکذیب کرده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: حملات گروه‌های مخالف و مهاجم در سوریه چنان با سرعت پیش می‌رود که خود آن‌ها نیز شگفت‌زده شده‌اند. اکنون هم بنا به اخباری به مرکز حما رسیده‌اند و برخی منابع نیز از عقب‌نشینی نیروهای ارتش سوریه از این شهر خبر می‌دهند. اما وزارت دفاع سوریه این اخبار را تکذیب کرده است.

در مناطق دیگری هم در درعا و حمص و غیره اخباری مبنی بر وقوع درگیری‌ منتشر شده است.

چنان که در یادداشت قبلی نیز گفته شد، این حمله و پیشروی برق‌آسا صرفا محصول برنامه‌‎ریزی چند ماهه و حتی درازمدت  این گروه‌ها و بهره‌برداری آن‌ها از اوضاع منطقه نیست، بلکه شروع آن مولود تلاقی «تاریخی» منافع چند بازیگر منطقه‌ای و بین‌المللی است که هر کدام اهداف و منافع خاصی دارند؛ اما در یک چیز اشتراک منافع دارند و آن هم دور کردن ایران و متحدانش از سوریه و پایان دادن به حضور آن‌ها در این کشور است.

در این میان دو اتفاق معنادار و پرسش‌برانگیز است؛ یک شکسته شدن سریع خطوط دفاعی ارتش در این چند روز و عقب‌نشینی سریع در برابر حملات و دیگری موضع ابهام آلود روسیه.

گاه گاهی اخباری درباره حملات هوایی روسیه منتشر می‌شود، اما این حملات تا این لحظه بسیار ناچیز بوده و چه بسا بیشتر برای خالی نماندن عریضه باشد. نیروهای این کشور  از چندین نقطه هم عقب‌نشینی کرده‌اند.

در این چند روز، جز سخنان کوتاه دو روز پیش سخنگوی کرملین هیچ مقام روسی موضعی رسمی نگرفته است. البته امروز لاوروف دو تماس تلفنی با همتایان خود در ترکیه و ایران داشت.

در این میان در حالی که روسیه وعده ارسال کمک ظرف 72 ساعت به سوریه را داده است، اما سرعت تحولات بسیار بالاست و تا این کمک‌ها برسد و اگر جدی و گسترده هم باشد، جغرافیای سیاسی داخلی سوریه تغییر زیادی کرده است.

از زمان شروع این حملات هنوز بشار اسد رئیس جمهور سوریه موضعی نگرفته است و این پرسش کانونی در حال مطرح شدن است که او کجاست؟ چند روز قبل گفته شد که به روسیه رفته است. این سفر هم همزمان با این تحولات بر ابهامات افزوده است.

امشب هم برخی منابع از بازگشت او از مسکو خبر دادند.

اما اکنون پرسش این است که گروه‌های مهاجم در صورت تصرف حما پس از آن تا کجا پیش خواهند رفت؟

چهار احتمال در این باره مطرح است:

نخست این که متحدان دولت سوریه از ایران و روسیه با تمام قوا وارد عمل شده و پیشروی نیروهای مهاجم را متوقف کنند و برای بازپس‎‌گیری مناطق تصرف شده وارد جنگ و درگیری شوند.

واقعیت این است که فعلا به دلایل متعددی امکان مداخله گسترده زمینی و هوایی حامیان دولت سوریه مانند سال‌های گذشته فراهم نیست. هر چند ممکن است که در نقاطی خاص درگیری‌های شدید و مستمری روی دهد.

احتمال دوم هم این که حملات و پیشروی‌های سریع مخالفان در دیگر مناطق سوریه تا سقوط دمشق و نظام حاکم ادامه یابد.

احتمال سوم این است که این حملات در نقطه‌ای قبل از پیشروی به سمت دمشق متوقف شود. این سناریو هم به فرض صحت در چارچوب همان تفاهمات منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد بود.

در این حالت، به احتمال زیاد هدف وادار کردن بشار اسد به اتخاذ تصمیم نهایی درباره اعلام جدایی از ایران است. در این صورت می‌توان گفت که پیشروی مخالفان با توافق جداگانه بازیگران خارجی (ترکیه، روسیه، آمریکا) متوقف و مذاکرات سیاسی برای ترسیم آینده سوریه شروع خواهد شد.

احتمال چهارم، کودتای نظامی در دمشق است. اگر این کودتا هم رخ دهد، به احتمال زیاد یک طرف آن روسیه باشد. در صورت وقوع چنین اتفاقی، پیشروی‌‎های مخالفان متوقف خواهد شد و پس از آن مذاکرات میان کودتاچیان دمشق و مخالفان برای تشکیل نظام سیاسی آتی سوریه تحت نظارت بازیگران خارجی شروع خواهد شد.

در هر صورت باید منتظر ماند و دید کدام سناریو رخ می‌دهد؛ اما در این میان، فعلا که تحولات داخلی سهمگین سوریه کاملا بر جنگ غزه سایه افکنده و آن را به حاشیه برده است.

* کارشناس روابط بین‌الملل


کلید واژگان
سوریهجنگتروریست
نظرات

آخرین اخبار
اخبار ضدونقیض از بازداشت متحد نزدیک مادورو
تجدید بیعت وزیر و جامعه ورزش با شهدا
سقوط آزاد بیت‌کوین
اعلام نتایج اعتراضات آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش+ لینک
شوک شیاطین سرخ به کریستیانو رونالدو
تحولات جهانی، منجر به سقوط قیمت نفت شد
ترامپ تاریخ بخوان؛ ایران تسلیم نمی‌شود
تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟
چرا ترامپ پیش از نشستن پشت میز، صندلی را می‌لرزاند؟
میلاد والی‌زاده به مسابقات قهرمانی آسیا اعزا م می شود
یک صهیونیست در انفجار خودرو در حیفا کشته شد
قول مدیرعامل توانیر به مردم در کاهش محدودیت های برقی
اذعان یک مقام آمریکایی به عامل ایجاد ناآرامی‌ها در ایران
فرد متهم به تلاش برای ترور ترامپ به حبس ابد محکوم شد
سقوط هواپیمایی در انگستان، منجر به مرگ 2 نفر شد
اسلامی: در حوزه پلاسماپزشکی درمان زخم‌های مزمن را عملیاتی کردیم
دنده معکوس طلا و نقره در بازارهای جهانی
ابراز رضایت آمریکا، روسیه و اوکراین از دور جدید مذاکرات در ابوظبی
تمرکز گستردهٔ نیروهای آمریکا پیرامون ایران، برای گزینه هایی فراتر از حملات محدود
تغییر ساعت بازی استقلال و شمس آذر!
ثبت 8 زمین‌لرزه در حوالی عسلویه
دیدار ولیعهد عربستان و صدراعظم آلمان در ریاض
آخرین اخبار از ترافیک امروز تهران/هشدار به موتورسواران
اعلام برنامه و ساعت دیدارهای هفته بیستم لیگ برتر فوتبال
نورویدیو | ضرورت پرداختن به مافیای سینما از درون سینما
خبر خوش دولت به شرکت‌های بیمه‌ و داروخانه‌ها
لاوروف: ایران شریک نزدیک ماست؛ آماده میانجیگری هستیم
روسیه: برخلاف تهدیدات آمریکا همچنان به کوبا نفت می‌دهیم
تل‌آویو نگران حمله موشکی یمن به اسرائیل
نگرانی معاون رئیس جمهور آمریکا از داشتن سلاح هسته‌ای توسط ایران
هوای تهران امروز نمره قابل قبول را گرفت
آخرین وضعیت جوی و ترافیکی جاده‌های کشور/ 12 استان درگیر برف و باران
واکنش عراقچی به مواضع سینوسی صدراعظم آلمان
زمستان سرد اشتغال در قاره سبز
مقام آمریکایی: مذاکرات ایران و آمریکا روز جمعه در عمان برگزار می‌شود
اعلام تصمیم های ویژه ساختاری و مدیریتی در پاسخ به تهدیدات جدید
مدیوم‌شات | صدای پای تغییر نسل در سینمای ایران
آیا انقلاب هنوز زنده است؟
دبیرکل سازمان ملل نسبت به پایان معاهده استارت نو هشدار داد
استقلال در تعقیب صدر/ شمس‌آذر و رویای سومین برد پیاپی
بهترین فرصت آمریکا برای دگرگونی ایران
روسیه: امیدواریم آمریکا در قبال ایران عقلانیت نشان دهد
جدول پخش زنده بازی‌های پنجشنبه 16 بهمن 1404
وضعیت آب و هوا امروز پنج‌شنبه 16 بهمن ماه 1404 + وضعیت استان‌ها
رازهای سلامت و طول عمر زنان پس از 50 سالگی با 5 تغییر ضروری
هوش مصنوعی مزرعه‌دار؛ مغز دیجیتال در دل خاک
تحولی در داروهای چشمی/ ترکیب دو درمان در یک قطره
نور اینفو| مهارت‌های جالب برای استفاده و نگهداری تجهیزات
سلامت دیجیتال؛ نسخه نجات نظام درمان
کلسترول بالا دیگر مخصوص سالمندان نیست؛ قاتل خاموش حالا سراغ جوان‌ها آمده!