×
بین الملل
شناسه خبر : 201910
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/09/11 ساعت 09:47
شکست سناریوی تکراری آمریکا در سوریه

عبدالباری عطوان*

شکست سناریوی تکراری آمریکا در سوریه

تحلیلگر معروف جهان عرب با اشاره به حمله گسترده تروریستها به حلب و دیگر مناطق شمالی سوریه از ردپای مثلث آمریکا، رژیم صهیونیستی و ترکیه در این باره سخن گفت و شانس موفقیت این طرح را بسیار محدود دانست.

نورنیوز-گروه بین الملل: «عبدالباری عطوان» تحلیلگر معروف جهان عرب در مطلبی در رای الیوم با اشاره به تحولات سوریه آورده است: حملاتی که مخالفان سوری به سرکردگی هیئت تحریر الشام(جبهه النصره) با مشارکت نیروهای خارجی انجام دادند که در بیانیه ارتش سوریه مشخص نشده اما احتمالا اوکراینی و ترکیه ای و مزدوران باشند، تصادفی و ناگهانی رخ نداده است بلکه طرحی آمریکایی-اسرائیلی-ترکی است که از چندین ماه قبل حتی بیشتر در اتاق های مخفی بسته تدارک دیده شده است.

وی نوشت: ما با احیای سناریو ۲۰۱۱ که همین طرف های کنونی تدارک دیدند در حمله به حلب که مقامات سوریه و متحدان روس آن را غافلگیر کرد، رو به رو هستیم و این غافلگیری در تسلط مهاجمان به تسلط بر بیش از نیمی از حلب ظرف کمتر از یکروز منجر شد. ارتش سوریه به منظور پرهیز از خسارات بیشتر به شکل تاکتیکی عقب نشسته است تا با سرو سامان دادن به اوضاع خود، آماده بازپس گیری شهر و بیرون راندن نیروهای مهاجم مشابه آنچه چند سال قبل انجام شد، شود و به نظر می‌رسد که دوباره شاهد اتوبوس های سبز طی هفته ها و ماههای آتی خواهیم بود.

عطوان بیان کرد: آنچه هم اکنون در سوریه جریان دارد، تکرار سناریویی است که آمریکا در عراق از آغاز سال ۱۹۹۱ یعنی اعمال محاصره و گرسنگی شدید تا زمان حمله و اشغال نظامی آن پس از ۱۲ سال انجام داد و رژیم سابق را برانداخت؛ اما این سناریو با سوریه که دارای ارتشی قوی، پایگاه مردمی، متحد راهبردی مانند روسیه و رئیس جمهور پوتین و محور مقاومت به ریاست ایرانی که از حیث نظامی قوی است، سازگاری ندارد و محکوم به شکست است.

این تحلیلگر نوشت: نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به طور مستقیم در این حمله شریک است. ارتش سوریه هنگامی که با این طرح مقابله می کند و از شهر حلب دفاع می کند فقط اینکار را به خاطر حاکمیت سوریه و حفظ تمامیت ارضی خود انجام نمی‌دهد بلکه از ایران رهبر محور مقاومت و روسیه ومنافع راهبردی آن دفاع می کند. نتانیاهو بارها گفته که آتش بس در لبنان را به خاطر این پذیرفته تا بتواند با فراغ بال به مقابله با ایران بپردازد و بر مقاومت و گردانهای آن در غزه غلبه کند.

وی افزود: «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه و رئیس اطلاعات سابق ترکیه در نشست خبری روز شنبه خود اعلام کرد که ترکیه ارتباطی با تحولات حلب و ادلب در شمال سوریه ندارد اما این موضع گیری احدی را قانع نمی‌کند زیرا گروههای شرکت کننده در این حمله بدون اطلاع و موافقت سازمان اطلاعات ترکیه که حامی و تجهیزکننده این گروههای حتی یک تیر با تفنگ بادی در شمال سوریه شلیک کنند. این دخالت به هراندازه که حجمش باشد، بر رجب طیب اردوغان و دولت او نیز امنیت ملی ترکیه و روابش با روسیه تاثیر منفی دارد ... این حمله فقط نقض توافقات آستانه و تفاهم های «سوچی» نیست و شاید حملات سوری و روسی مشترک که به کشته شدن بیش از ۵۰۰ فرد مسلح منجر شده است مقدمه برخورد نظامی ترکیه و روسیه باشد.

عطوان در ادامه آورده است: اگر اردوغان به دنبال این است که آوارگان سوری در ترکیه را به سوریه برگرداند سخت در اشتباه است زیرا عکس این رخ خواهد داد و صدها هزار آواره سوری جدید به مرزهای ترکیه در طلب امنیت از عمو اردوغان سرازیر خواهند شد. استفاده جبهه النصره و افراد آن از پهپاد و موشک های جدید که گفته می شود از اورکراین گرفته شده و مستشاران اوکراینی بر استفاده از آنها نظارت می کنند، به طور حتم خط قرمز روسیه و نشان از نقش مخفی و مسکوت ترکیه در جنگ اوکراین حکایت دارد.

وی بیان کرد: هنگامی که با بشار اسد رئیس جمهور سوریه در منزلش در ماه مه ۲۰۲۳ دیدار کردم به من گفت که اعتمادی به اردوغان ندارد و با او دیدار نخواهد کرد مگر پس از خروج همه نیروهای ترکیه از اراضی سوریه و از این شرط تحت هیچ شرایطی عقب نخواهد نشست. این مخالفت رئیس جمهور اسد با همه درخواست های آشتی اردوغان مرا شگفت زده نکرد.

عطوان در پایان نوشت: شانس موفقیت طرح سه گانه آمریکایی-اسرائیلی-ترکی جدید برای تجزیه دوباره سوریه و تغییر نظام آن در راستای سناریوی نتانیاهو برای ترسیم نقشه منطقه تحت لوای اسرائیل بسیار محدود به نظر می رسد البته اگر نگوییم شدنی نیست. گمان نمی کنیم که ایران و روسیه دست بسته بمانند و علت آن هم ساده است زیرا شکست سوریه به مثابه شکست ایران و روسیه و شاید عراق باشد.


نظرات

آخرین اخبار
مکان دور بعدی مذاکرات اوکراین و روسیه مشخص شد
دستگیری 81 جاسوس وطن‌فروش
تجمعات شبانه ملت ایران زیر برف و باران
تایید شد؛ زخمی شدن 150 سرباز آمریکایی
استفاده آمریکایی‌ها از مردم منطقه به عنوان سپر انسانی/هشدار در پی حمله به مناطق مسکونی
عراقچی: مقامات آمریکا با انتشار اخبار جعلی در حال دستکاری بازارها هستند
آغاز سی و پنجم موج عملیات وعده صادق4 با شلیک موشک‌های راهبردی فتاح، عماد، خیبر و قدر
سرنگونی شمار قابل توجه پهپادهای ارزشمند ام کیو9 آمریکا توسط ایران
اعتراف رئیس‌جمهور آمریکا به انجام جنایت جنگی «برای سرگرمی»
تماس تلفنی وزرای خارجه چین و قطر پیرامون ایران و آمریکا
آخرین آمار مجروحان جنگ تا امروز
آغاز واریز حقوق اسفندماه بازنشستگان کشوری و فولاد
کرملین مدعی است اطلاعاتی با ایران به اشتراک نگذاشته‌ است
حملات جدید آمریکایی- صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/انهدام پهپاد هرون TP اسرائیلی
تکذیب عبور کشتی نفتی با اسکورت آمریکا
نورنما | ادای احترام مردم برلین مقابل سفارت ایران
رهبر اقلیت سنا: ترامپ یک دروغگوست
تاج: پلیس استرالیا مقابل گیت گفته باید پناهنده شوید!
چطور فعالیت همکاری‌کنندگان با رژیم صهیونیستی را گزارش دهیم؟+ تصویر
پایگاه آمریکایی در عراق زیر آتش نیروهای مقاومت
آغاز برخورد با ایرانیان خارج‌نشین «همکار دشمن» از سوی قوه قضائیه
اجرای طرح‌های حمایتی در 12 استان برای مسافران
مقر فرماندهی ستاد ارتش اسرائیل، هدف حمله پهپادی حزب‌الله
اعلام تمهیدات اتوبوسرانی تهران برای مراسم تشییع پیکر فرماندهان شهید
مرتس: هیچ منفعتی از یک جنگ بی‌پایان نداریم
تاکید وزیر ارتباطات بر تقویت شبکه ارتباطی در استان‌های مهمان‌پذیر
تاکید قطر بر برقراری کانال‌های ارتباطی با ایران
سازمان اطلاعات سپاه: تعدادی از عوامل و عناصر وطن فروش دستگیر شدند
برلین: آمریکا برای یک راه‌حل دیپلماتیک آماده است؛ اما ایران نه
واکنش کابینه عربستان به حملات ایران به منافع آمریکایی‌ها
نامه ایران به سازمان ملل درباره شهادت چهار دیپلمات کشورمان در لبنان
دومین تماس تلفنی پوتین و پزشکیان در طول جنگ
دریادار تنگسیری: شناورهای مرتبط با متجاوزان حق عبور از ‎تنگه هرمز را ندارند
فعال شدن ستاد مردمی حمایت و پشتیبانی از دفاع مقدس
صادق خرازی: رژیم صهیونسیتی بعد از ایران سراغ عربستان، امارات و ترکیه خواهد رفت
آخرین اخبار از کیفیت هوای تهران
بقائی: اکنون که لبنان مقاومت می‌کند، ناگهان به یاد «حقوق بین‌الملل» افتاده‌اند!
عارف در گفت‌وگو با الجزیره: به دفاع از کشور ادامه می‌دهیم
گزارش تصویری | حمله آمریکایی - صهیونیستی به بزرگراه شهید باقری تهران
اعلام تمهیدات ترافیکی تشییع پیکر مطهر شهدای جنگ رمضان
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
شهادت چهار دیپلمات کشورمان در لبنان
9 راهکار کاهش ترس و نگرانی در شرایط جنگ
متوسط قیمت بنزین در آمریکا به 3.54 دلار رسید
قالیباف: چشم در برابر چشم را حکم می کنیم
دیدار معاون وزارت خارجه روسیه و سفیر ایران در مسکو پیرامون جنگ علیه ایران
برطرف شدن بخشی از اختلال خدمات بانک سپه
وزیر کشور: امنیت مرزهای کشور تامین است
واریز مستمری اسفندماه مددجویان کمیته امداد
مقاومت یک تانک مرکاوا را منهدم کرد