×
بین الملل
شناسه خبر : 201834
تاریخ انتشار :

صابر گل‌عنبری*

سوریه و تحولاتی سهمگین!

درگیری ارتش سوریه با معاندین و تروریست‌ها در حلب و حومه شرقی ادلب ادامه دارد و مردم این کشور بی‌صبرانه منتظرند تا دولت سوریه با همراهی متحدان این کشور بار دیگر مناطق تصرف شده را باز پس گیرد.

نورنیور- گروه بین‌الملل: صابر گل‌عنبری، کارشناس مسائل بین‌الملل طی یادداشتی تحولات سوریه و نحوه مقابله دولت این کشور با تروریست‌ها را بررسی کرد. در ادامه مشروح این یادداشت را از نظر می‌گذرانیم.

شمال سوریه از چهارشنبه پیش شاهد حمله و پیشروی گسترده گروه‌های مخالف در منطقه حلب و حومه شرقی ادلب است.

این حمله سنگین با تجهیزات پیشرفته امری برنامه‌ریزی شده از ماه‌ها قبل با ابعادی منطقه‌ای و بین‌المللی و تاثیرگذار بر نظم منطقه به نظر می‌رسد.

گروه‌های مهاجم تا رسیدن  به حلب با مقاومت خاصی مواجه نبودند و امروز جمعه پس از کنترل حومه غربی حلب در حال ورود به محلات شهر هستند.

هدف از این عملیات نیز سیطره دوباره بر مناطقی در استان حلب، حماه و ادلب و غیره و همچنین بازگرداندن یک میلیون آواره سوری ساکن این مناطق عنوان شده است. اما بعید است که به این اهداف بسنده شود و به قول برخی محافل مخالفان از مهم‌ترین اهداف خارج کردن نیروهای ایرانی و متحدان آن از سوریه است.

این حمله جدا از عوامل داخلی آن در امتداد جنگ داخلی در سوریه از ۲۰۱۱، به دو عامل خارجی نیز باز می‌گردد؛ نخست مشغولیت حزب‌الله در جنگ لبنان و کاهش حضور آن و نفوذ عملیاتی ایران در سوریه، درگیر بودن روسیه در جنگ اوکراین و شدت گرفتن بحران اقتصادی در مناطق تحت کنترل نظام و تاثیر آن بر کاهش اراده جنگیدن در ارتش.

عامل دوم «احتمالا» وجود توافقی بین‌المللی برای تنگ کردن عرصه برای حضور نظامی ایران و متحدانش در سوریه و پایان دادن به آن است. در این باره گویا خواسته یا ناخواسته تلاقی منافع میان آمریکا، اسرائیل، ترکیه و روسیه در سوریه شکل گرفته است.

در شرایط کنونی امکان تبانی میان آمریکایِ بایدن و روسیه وجود ندارد، اما وجود توافقی در این خصوص میان روسیه و اسرائیل از یک سو و میان ترکیه و روسیه از دیگر سو بعید نیست.

موضع روسیه در مقابله با عملیات مخالفان سوری مثل گذشته نیست و بعید هم است که عامل آن صرفا درگیر شدن در جنگ اوکراین باشد. حملات هوایی روسیه برای توقف پیشروی مهاجمان دیرهنگام و «تا این لحظه» ضعیف بوده است.

آنچه شک و تردید درباره نقش روسیه در این برنامه احتمالی منطقه‌ای و بین‌المللی را بیشتر می‌کند، عقب نشینی نیروهایش از تل رفعت در شمال حلب و منطقه معصران در شرق ادلب است.

کما این که اظهارات امروز سخنگوی کرملین فاقد قاطعیتی در قبال حملات مخالفان است. وی ضمن بیان این که این حمله نقض حاکمیت سوریه است و از حمایت کشورش از برقراری امنیت در این منطقه خبر داد، با دعوت از نظام سوریه برای باز پس‌گیری منطقه حلب به نوعی توپ را به زمین آن انداخت؛ در حالی که اگر ارتش سوریه به تنهایی قادر به این کار بود، به این سرعت و بدون مقاومت خاصی،  این منطقه سقوط نمی‌کرد.

روسیه در ماه‌های اخیر از دو طرف تحت فشار بود؛ یکی ترکیه که تلاش داشت به دولت سوریه نزدیک و دیداری میان اردوغان و اسد برگزار شود، اما با مخالفت اسد به پشتیبانی ایران این اتفاق نیفتاد و روسیه هم نتوانست در این باره کاری کند و نگران نزدیکی بیشتر دمشق و تهران است.

طرف دیگر اسرائیل است که در کنار حملات روزانه خود به سوریه و تهدیدها برای ترور بشار اسد به روسیه نیز فشار می‌‎آورد که او را برای دور شدن کامل از ایران متقاعد کند. یکی از اهداف سفر اخیر ران درمر وزیر امور راهبردی اسرائیل به روسیه نیز همین بود.

سفر دیروز اسد هم به مسکو به دور از این تحرکات نیست. وی در طول یکسال اخیر با سکوت خاصی در قبال جنگ غزه و لبنان تلاش داشت که کج‌دار و مریز از این فشارها عبور کند، اما به نظر می‌رسد که آنچه امروز از او خواسته می‌شود، اعلام جدایی  کامل از ایران است.

به هر حال، اکنون وی در برابر دو راهی سرنوشت‎سازی است و تحولات حلب و ادلب نیز فشارها را مضاعف می‌کند. در نهایت احتمال ترور او یا کنارگذاشتن بیشتر از قبل است.

اما این تحولات موجب کاهش نفوذ روسیه در سوریه نمی‌شود؛ به این علت که صحنه‌گردانان اصلی سیاست در سوریه بازیگران خارجی هستند نه دولت آن و نه مخالفانش. از این رو، اگر مسکو پشت پرده و جداگانه با ترکیه و اسرائیل در سوریه بسته باشد، در آینده به عنوان تنها متحد دمشق بدون حضور قوی رقیب ایرانی نقش‌آفرینی بیشتری می‌تواند داشته باشد.

همچنین با بازگشت ترامپ، احتمال تلاش برای وجه المصالحه قرار دادن حضور ایران در سوریه بیشتر می‌شود. اگر قبلا منطقه نگران اتحاد چهارگانه ترامپ، نتانیاهو، بن سلمان و بن زاید بود، «احتمالا» در آینده شاهد مثلث ترامپ، پوتین و نتانیاهو باشد.

البته آنچه بیان شد، خوانشی اولیه بنا بر برخی نشانه‌هاست و برای شناخت بهتر موضع واقعی روسیه باید دید در روزهای آتی چگونه عمل خواهد کرد.

ناگفته هم نماند که ترکیه چه چراغ سبزی برای این حمله نشان داده باشد چه موافقت، هدفش صرفا انتقام‌گیری از اسد به علت مواضع اخیرش نیست، بلکه هدف دیگر احتمالا تدارک تحرکی علیه حکومت خودگردان کُردی در آینده‌ای نه چندان دور باشد و چه بسا خروج نیروهای روسیه از تل رفعت پیش‌درآمدی برای آن باشد.


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اسلامی: ایران برنامه‌ای برای برخورداری از سلاح هسته‌ای ندارد
«زمانی در ابدیت»؛ رازآلود، پرحاشیه و حذف‌شده‌اند جشنواره
قاتل و شرور مسلح در هرمزگان به هلاک رسید
ارتقای ایران به رتبه چهارم میراث ناملموس جهان
ورزشگاه میزبان دیدار پرسپولیس و النصر مشخص شد
شکنجه آنیلا9 ساله توسط نامادری‌اش/نامادری فراری است+ فیلم و عکس
هدیه جنجالی نتانیاهو به ترامپ
قتل زن ماکویی با پسر 11 ساله اش توسط همسر
موافقت رهبر معظم انقلاب با عفو یا تخفیف مجازات بیش از سه هزار نفر از محکومان محاکم
واکنش ها به اظهارات ترامپ درباره غزه
بازگشایی جاده چالوس
نور ویدیو | رشد اقتصادی در سایه اقتصاد مقاومتی
رهبر معظم انقلاب:‌ بهترین راه رفع ناترازی انرژی صرفه‌جویی است
از سفر ظریف به عراق تا رکوردزنی در صادرات نفت
نور ویدیو | ساختمان راکتور واحد 2
بازگشت به استعمار قدیم!
واکنش دولتمردان به اظهارات اخیر ترامپ
پلنگ دماوند تلف شد
تاکسیدرمی؛ وقتی برادر ناتنی شاه، سوژه‌ یک کمدی هجوآمیز می‌شود!
خبر مهم همتی برای بخش خصوصی ایران
توقف فروش بسته نظامی به اسرائیل برای مقابله با ترامپ
آوارگی هزاران فلسطینی در جنین و طولکرم با ادامه حملات رژیم صهیونیستی
بازتاب شکست پرسپولیس برابر الهلال در رسانه‌های عربستانی
قاتل قضات دیوان برای آنها صبحانه هم آورده بود/ وضعیت پرونده فساد در فوتبال
داوران هفته نوزدهم لیگ برتر فوتبال مشخص شدند
نتانیاهو و فریب ترامپ؛ چرا آمریکا همچنان در مسیر اشتباه قدم برمی‌دارد؟
دست کروز به ایران خودرو نرسید
«عدالت آموزشی» تستی نیست
20 قوطی شیرخشک را یکجا از داروخانه‌ها بگیرید
هشدار مجدد؛ طلای آنلاین نخرید
آغاز ثبت‌نام عمره مفرده ویژه ماه رمضان
قهرمانی که ضد قهرمان شد
زمان بهره‌برداری از قدرت ایران در منطقه با مذاکرات
آقای شعبده باز عصر جدید دزد بود/ متهم: پشیمانم
اقتصاد نگار | چالش های تامین مالی کسب و کار ها در ایران
کریم آقاخان رهبر اسماعیلیان درگذشت
پرونده شهادت 2 قاضی در مرحله تحقیقات دادسرا است
عربستان: موضع ریاض در قبال فلسطین ثابت و تغییر ناپذیر است
دورهمی مدیران یا وفاق برای گره‌گشایی؟
پایان آدم ربایی 12میلیاردی در شوشتر/ امیرعلی اُسیوند پیدا شد
مطبوعات چی | مروری بر مطبوعات کشور چهارشنبه 17 بهمن
حادثه در خط دو مترو اصفهان
سرطان ریه در غیرسیگاری‌ها هم زیاد شد/ زنان در صدر
ترامپ: می‌خواهیم با ایران بدون سلاح هسته‌ای معامله کنیم
آغاز برف و باران در کشور از عصر امروز
نور ویدیو | طرح تبعید ترامپ ، تداوم و توسعه اشغالگری
ترامپ: آمادگی گفت‌وگو با رئیس جمهور ایران را دارم
380 فلسطینی در کرانه باختری از زمان آغاز آتش‌بس در غزه بازداشت شدند
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد 1404 وزارت بهداشت
قوه قضاییه واگذاری ایران خودرو به کروز را متوقف کرد