×
سیاسی
شناسه خبر : 201584
تاریخ انتشار : جمعه 1403/09/09 ساعت 08:46
آغاز تنش‌زدایی روابط ایران و اروپا

نخستین ملاقات دیپلماتیک در ژنو،

آغاز تنش‌زدایی روابط ایران و اروپا

نخستین ملاقات دو طرف روز پنجشنبه میان انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا با مجید تخت‌روانچی و کاظم غریب آبادی معاونان سیاسی و حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان در ژنو برگزار شد.

نورنیوز-گروه سیاسی: در این ملاقات به گفته مورا، مساله هسته‌ای، ادعای دخالت ایران در جنگ اوکراین، تنش‌های منطقه‌ای و نیز ادعاهای حقوق بشری مطرح شد.

بر اساس برنامه اعلام شده، هیات جمهوری اسلامی ایران روز جمعه نیز ۹ آذر ۱۴۰۳ با نمایندگان سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان ملاقات خواهد کرد. مسائل روابط دوجانبه، مذاکرات هسته‌ای، تحریم‌ها و تحولات بین‌المللی از جمله موضوعات در دستور جلسه با تروئیکا عنوان شده است.

این جلسات به دور از حضور خبرنگاران جریان دارد و زمان و مکان ملاقات‌ها اعلام نشده است. از این رو، اینطور به نظر می‌رسد که طرف‌ها در این مقطع تمایل دارند تا در فضایی دور از جوسازی‌های رسانه‌ای بحث و تبادل نظر کنند.

جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماتیک هر فرصتی را برای تببین مواضع، طرح دغدغه ها و پیگیری مطالبات خود استفاده کرده و جلسات ژنو ادامه گفت‌ وگوهایی است که طی سال‌های اخیر با طرف‌های اروپایی برقرار بوده است.

مهر ماه گذشته نمایندگان دو طرف در حاشیه‌ مجمع عمومی در نیویورک ملاقات و ضمن مرور آخرین وضعیت گفت‌ وگوهای هسته‌ای و رفع تحریم‌ها، در خصوص مسائل مهم منطقه‌ای و بین المللی بحث و تبادل نظر کردند.

در این دیدار هیات جمهوری اسلامی ایران از سیاست‌های مخرب اروپا علیه کشورمان از جمله وضع تحریم های ظالمانه و حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی بشدت انتقاد و مواضع قاطع خود را به طرف مقابل اعلام کرد. در چارچوب همین ملاقات توافق شد که رایزنی ها میان دو طرف در ژنو ادامه یابد.

اتحادیه اروپا و تروئیکا که به نظر می‌رسد بار دیگر پروژه شکست خورده اجماع‌سازی امنیتی علیه ایران را با صحنه‌گردانی رژیم صهیونیستی در پیش گرفته‌اند، تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران را تشدید کرده و طی ۶ ماه گذشته دو قطعنامه نسنجیده علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تصویب رساندند.

یک سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس پیش از نشست ژنو در گفت وگو با ایرنا ادعا کرد: ما عمیقاً نگران هستیم که ایران به افزایش ذخایر اورانیوم خود، از جمله اورانیوم غنی شده با غلظت بالا که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد، ادامه می‌دهد.

وی در حالیکه برنامه هسته‌ای ایران تحت شدیدترین نظام راستی آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد، مدعی شد: ذخایر ایران، این کشور را به داشتن مواد شکافت پذیر که می تواند برای تولید سلاح هسته‌ای استفاده شود بسیار نزدیک می کند و این مساله، برای کشوری که برنامه تسلیحات هسته ای ندارد بی سابقه است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی انگلیس ادامه داد: ما به برداشتن هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای، از جمله از طریق «مکانیسم ماشه» (اسنپ بک) در صورت لزوم، متعهد هستیم.

این اظهارات نشان می‌دهد که موضوع «مکانیسم ماشه» (اسنپ بک) به تدریج در حال تبدیل شدن به یک چالش در روابط اروپا و ایران است. سه کشور اروپایی در سال ۲۰۲۰ با طرح دولت دونالد ترامپ برای فعال کردن «اسنپ بک» مخالفت اما در ماه‌های اخیر به طور مکرر درباره استفاده از این سازوکار تهدید کرده‌اند.

«مکانیسم ماشه» (اسپ بک) فرآیندی است که به طرف‌های مقابل در برجام این امکان را می‌دهد که در صورت بروز اختلاف درباره نحوه اجرای این توافق، تحریم‌هایی را که به واسطه قطعنامه ۲۲۳۱ تعلیق شده است، طی فرآیندی احیا کنند.

جمهوری اسلامی ایران نیز هشدار داده که اگر طرف‌های مقابل از این سازوکار برای مقاصد سیاسی کوته‌بینانه خود استفاده کنند، این احتمال وجود دارد که دکترین هسته‌ای ایران نیز تغییر کند.

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در همین پیوند گفت: اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریم‌ها را مجدداً علیه ایران اعمال کنند، همه در ایران متقاعد خواهند شد که دکترین هسته‌ای اشتباه بوده و باید تغییر مسیر بدهیم.

از طرفی سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس می‌گوید که این کشور در کنار شرکای بین‌المللی خود و از طریق کانال‌های مختلف دیپلماتیک، به دنبال کاهش تنش‌ بر سر پرونده هسته‌ای ایران است؛ اظهاراتی که نشان می‌دهد طرف‌های مقابل بی میل به مسیر تعامل و دیپلماسی با ایران نیستند.

از این رو شاید بتوان نشست ژنو را فرصتی برای پرهیز دادن طرف‌های مقابل از هرگونه اشتباه محاسباتی و تبیین دقیق دیدگاه‌ها و مطالبات جمهوری اسلامی ایران دانست.

به گزارش ایرنا، به گفته وزیر امور خارجه کشورمان جلسات ژنو یک طوفان فکری برای پاسخ به این پرسش است که آیا واقعا راهی برای خروج از وضعیت کنونی وجود دارد یا نه.


نظرات

آخرین اخبار
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
بازار بورس چه زمانی بازگشایی می‌شود؟
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد
جنجال بزرگ در فوتبال ایتالیا؛ سقوط اینتر در راه است؟
چگونه با گوش دادن به موسیقی اضطراب را کنترل کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 8 اردبهشت 1405 / دلار 5 هزار تومان رشد کرد
چین: آمریکا عامل وضعیت کنونی تنگه هرمز است
سیل شدید در جنوب چین؛ تخلیه بیش از 200 نفر
گزارش هلال‌احمر: انجام 6003 عملیات در جنگ 40 روزه
مقام وزارت خارجه: تنگه هرمز بخشی از ابزار بازدارندگی ایران است
قیمت جهانی نفت دوباره اوج گرفت
کردستان دروازه ورود بیش از 3 هزار تن کالای اساسی به کشور
جایزه صلح فیفا را از ترامپ پس بگیرید