×
سیاسی
شناسه خبر : 201584
تاریخ انتشار : جمعه 1403/09/09 ساعت 08:46
آغاز تنش‌زدایی روابط ایران و اروپا

نخستین ملاقات دیپلماتیک در ژنو،

آغاز تنش‌زدایی روابط ایران و اروپا

نخستین ملاقات دو طرف روز پنجشنبه میان انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا با مجید تخت‌روانچی و کاظم غریب آبادی معاونان سیاسی و حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان در ژنو برگزار شد.

نورنیوز-گروه سیاسی: در این ملاقات به گفته مورا، مساله هسته‌ای، ادعای دخالت ایران در جنگ اوکراین، تنش‌های منطقه‌ای و نیز ادعاهای حقوق بشری مطرح شد.

بر اساس برنامه اعلام شده، هیات جمهوری اسلامی ایران روز جمعه نیز ۹ آذر ۱۴۰۳ با نمایندگان سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان ملاقات خواهد کرد. مسائل روابط دوجانبه، مذاکرات هسته‌ای، تحریم‌ها و تحولات بین‌المللی از جمله موضوعات در دستور جلسه با تروئیکا عنوان شده است.

این جلسات به دور از حضور خبرنگاران جریان دارد و زمان و مکان ملاقات‌ها اعلام نشده است. از این رو، اینطور به نظر می‌رسد که طرف‌ها در این مقطع تمایل دارند تا در فضایی دور از جوسازی‌های رسانه‌ای بحث و تبادل نظر کنند.

جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماتیک هر فرصتی را برای تببین مواضع، طرح دغدغه ها و پیگیری مطالبات خود استفاده کرده و جلسات ژنو ادامه گفت‌ وگوهایی است که طی سال‌های اخیر با طرف‌های اروپایی برقرار بوده است.

مهر ماه گذشته نمایندگان دو طرف در حاشیه‌ مجمع عمومی در نیویورک ملاقات و ضمن مرور آخرین وضعیت گفت‌ وگوهای هسته‌ای و رفع تحریم‌ها، در خصوص مسائل مهم منطقه‌ای و بین المللی بحث و تبادل نظر کردند.

در این دیدار هیات جمهوری اسلامی ایران از سیاست‌های مخرب اروپا علیه کشورمان از جمله وضع تحریم های ظالمانه و حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی بشدت انتقاد و مواضع قاطع خود را به طرف مقابل اعلام کرد. در چارچوب همین ملاقات توافق شد که رایزنی ها میان دو طرف در ژنو ادامه یابد.

اتحادیه اروپا و تروئیکا که به نظر می‌رسد بار دیگر پروژه شکست خورده اجماع‌سازی امنیتی علیه ایران را با صحنه‌گردانی رژیم صهیونیستی در پیش گرفته‌اند، تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران را تشدید کرده و طی ۶ ماه گذشته دو قطعنامه نسنجیده علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تصویب رساندند.

یک سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس پیش از نشست ژنو در گفت وگو با ایرنا ادعا کرد: ما عمیقاً نگران هستیم که ایران به افزایش ذخایر اورانیوم خود، از جمله اورانیوم غنی شده با غلظت بالا که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد، ادامه می‌دهد.

وی در حالیکه برنامه هسته‌ای ایران تحت شدیدترین نظام راستی آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد، مدعی شد: ذخایر ایران، این کشور را به داشتن مواد شکافت پذیر که می تواند برای تولید سلاح هسته‌ای استفاده شود بسیار نزدیک می کند و این مساله، برای کشوری که برنامه تسلیحات هسته ای ندارد بی سابقه است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی انگلیس ادامه داد: ما به برداشتن هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای، از جمله از طریق «مکانیسم ماشه» (اسنپ بک) در صورت لزوم، متعهد هستیم.

این اظهارات نشان می‌دهد که موضوع «مکانیسم ماشه» (اسنپ بک) به تدریج در حال تبدیل شدن به یک چالش در روابط اروپا و ایران است. سه کشور اروپایی در سال ۲۰۲۰ با طرح دولت دونالد ترامپ برای فعال کردن «اسنپ بک» مخالفت اما در ماه‌های اخیر به طور مکرر درباره استفاده از این سازوکار تهدید کرده‌اند.

«مکانیسم ماشه» (اسپ بک) فرآیندی است که به طرف‌های مقابل در برجام این امکان را می‌دهد که در صورت بروز اختلاف درباره نحوه اجرای این توافق، تحریم‌هایی را که به واسطه قطعنامه ۲۲۳۱ تعلیق شده است، طی فرآیندی احیا کنند.

جمهوری اسلامی ایران نیز هشدار داده که اگر طرف‌های مقابل از این سازوکار برای مقاصد سیاسی کوته‌بینانه خود استفاده کنند، این احتمال وجود دارد که دکترین هسته‌ای ایران نیز تغییر کند.

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در همین پیوند گفت: اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریم‌ها را مجدداً علیه ایران اعمال کنند، همه در ایران متقاعد خواهند شد که دکترین هسته‌ای اشتباه بوده و باید تغییر مسیر بدهیم.

از طرفی سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس می‌گوید که این کشور در کنار شرکای بین‌المللی خود و از طریق کانال‌های مختلف دیپلماتیک، به دنبال کاهش تنش‌ بر سر پرونده هسته‌ای ایران است؛ اظهاراتی که نشان می‌دهد طرف‌های مقابل بی میل به مسیر تعامل و دیپلماسی با ایران نیستند.

از این رو شاید بتوان نشست ژنو را فرصتی برای پرهیز دادن طرف‌های مقابل از هرگونه اشتباه محاسباتی و تبیین دقیق دیدگاه‌ها و مطالبات جمهوری اسلامی ایران دانست.

به گزارش ایرنا، به گفته وزیر امور خارجه کشورمان جلسات ژنو یک طوفان فکری برای پاسخ به این پرسش است که آیا واقعا راهی برای خروج از وضعیت کنونی وجود دارد یا نه.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
فوجیان، غول دریایی چین وارد میدان شد+فیلم
لاوروف: دستور پوتین درباره آزمایش‌های هسته‌ای در حال انجام است
پزشکیان به گلستان سفر می‌کند
گروسی: سایت‌های فردو، نطنز و اصفهان برای بازرسان ما غیرقابل دسترسی هستند
خبر بد در اردوی پرسپولیس
جدول لیگ برتر پس از اتمام بازی تراکتور و خیبر در هفته دهم
ارتش آمریکا یک میلیون پهپاد می‌خرد
وضعیت اسفناک فلسطینیان در زندان زیرزمینی اسرائیل
خیبر (2)- تراکتور (1) | شاگردان رحمتی رویای صدرنشینی را از تبریزی ها گرفتند+ خلاصه بازی
خارج‌ کردن توده 10 کیلویی از شکم یک بیمار
مصر خواستار انتقال به مرحله دوم توافق غزه و اجرای آتش‌بس در سودان شد
تاج: آمریکا به افسر امنیتی ایران ویزا نمی‌دهد؛ ولی تمام افراد باید حاضر باشند
نورنما | اسرار‌آمیز‌ترین افعی جهان
آبفا: سرانه مصرف آب در شمال تهران،860 لیتر برای هر نفر است!
بزرگترین کشف ماریجوانا سال جاری توسط پلیس ری
دمای 7 استان به صفر می‌رسد
قالیباف: هدف ما افزایش مبادلات ایران و پاکستان از 3 به 10 میلیارد دلار است
وزیر ارشاد: قصد مچ‌گیری از مدیران را نداریم
بیانیه وزارت کشور یمن در خصوص کشف یک شبکه جاسوسی+ فیلم
کشف شی تاریخی عصر آهن در اسلامشهر
رهگیری و انهدام 8 پهپاد اوکراینی از سوی روسیه
زمین‌گیر شدن بوئینگ‌های ام‌دی 2 شرکت معروف آمریکایی
دنیامالی: پاداش قهرمانان بازنگری می‌شود
کاخ سفید: بی‌بی‌سی ماشین تبلیغاتی است!
غزه تحویل گرفتن 15 پیکر شهید از رژیم صهیونیستی را تأیید کرد
کاهش 50 درصدی سقط جنین در کشور
امشب هر دو مسیر تونل رسالت مسدود است
پیروزی و صعود فوتسال ایران مقابل تاجیکستان + گل ها
محکومیت شرکت «بادران گستران» به دو سال ممنوعیت از فعالیت در حوزه رمزارز
آغاز تولید فصل سوم «کارآگاه علوی» با حضور وحید رهبانی
افزایش فشار ترامپ بر مخالفان سیاسی
دوگانگی غرب؛ از تطهیر جولانی تا تحریم غزه
دیدار تراکتور و پرسپولیس با تماشاگر برگزار می‌شود
مذاکرات کابل-اسلام‌آباد در نشست «استانبول» بی‌نتیجه ماند
300 پرونده قتل در 6 ماه اول سال منجر به سازش شد
احضار مدیرعامل و سرپرست رسانه‌ای استقلال به کمیته اخلاق
علوی: شایعه برگزاری شهرآورد بدون تماشاگر صحت ندارد
شش کشته در آتش‌سوزی کارخانه لوازم آرایشی در ترکیه+ فیلم
افشای دخمه‌های مرگ
رشد قیمت املاک نداریم
هشدار جدی درباره بحران آب در تهران؛ محدودیت‌ها آغاز شد
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 17 آبان 1404 + جدول
هیچ تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی و دارو اتخاذ نشده است
جنگ 12 روزه آزمایشگاه واقعی برای تست گزاره‌های معیوب علیه ایران بود
آمار تکان‌دهنده سازمان ملل از حملات ژیم صهیونیستی به کرانه باختری
نخستین قطار باری روسیه به بندر خشک آپرین رسید + فیلم
عارف: دولت حق ندارد خلاف منویات مردم کاری کند
زندی در صدر رنکینگ جهانی تکواندو
واردات خودرو امسال به 50 هزار دستگاه هم نمی‌رسد
نبیه بری: عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مطرح نیست
X
آگهی تبلیغاتی