×
سیاسی
شناسه خبر : 201273
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/09/06 ساعت 20:30
ابوالفتح: اروپا بدون حضور آمریکا نمی‌تواند هیچ اقدامی را پیش ببرد

ابوالفتح: اروپا بدون حضور آمریکا نمی‌تواند هیچ اقدامی را پیش ببرد

کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه صرف آغاز گفت‌وگوهای ایران و اروپا موضوع مثبتی است، تصریح کرد: باید در نظر داشت که اروپا بدون حضور و نقش آمریکا هیچ اقدامی نمی‌تواند پیش ببرد و تنها در موضوعات غیرچالشی از آمریکا استقلال عمل دارد ولی در موضوعاتی که دیدگاه‌ها متفاوت باشد، اروپا چاره‌ای جز تبعیت ندارد.

نورنیوز-گروه سیاسی: آغاز دور تازه‌ای از گفت‌وگوهای ایران با سه کشور اروپایی از روز جمعه، گمانه‌‌زنی‌ها و تحلیل‌های مختلفی در پی داشته است. امیرعلی ابوالفتح در گفت‌وگو با خبرنگار نورنیوز به بررسی برخی از این گمانه‌ها پرداخت و گفت: خبر گفتگوهای ایران با سه کشور اروپایی از سوی ایران اعلام شد گرچه هنوز طرف اروپایی اظهارنظر خاصی نکرده اما می‌توان گفت که پرونده هسته‌ای ایران و احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه و نیز جنگ اوکراین از موضوعاتی است که در گمانه‌زنی‌های منتشر شده و به عنوان محورهای گفتگو از آنها یاد می‌شود. موضوع اوکراین از سوی تروئیکا به عنوان بخش مهمی از امنیت اروپا مورد توجه است. 

وی افزود: هر کدام از این گمانه‌ها در دستور کار گفت‌وگوهای نشست آتی باشد، چندان مهم نیست و موضوع مهم، فراهم شدن امکان رسیدن به یک درک مشترک برای حل و رفع اختلافات بین اروپا و ایران است. فارغ از اینکه این گفت‌وگوها به نتیجه برسد یا نه، صرف گفت‌و‌گوی صورت گرفته و اعلام مواضع طرفین بدون هیچ واسطه‌ای، این مواضع را برای طرف مقابل روشن ساخته و می‌تواند کمک کننده باشد. احتمالا هم با یک یا دو نشست مسئله حل نخواهد شد و نیاز به تداوم گفتگوها در ماه‌های آینده هم خواهد بود‌. 

ابوالفتح در پاسخ به این سوال که آیا به این گفت‌وگوها خوشبین و امیدوار است، گفت: امیدوار و خوشبین نیستم و معتقدم این گفتگوها بدون آمریکا به نتیجه نخواهد رسید و گفت‌وگو با دولت آمریکا هم بدون جلب همکاری کنگره به نتیجه نخواهد رسید. 


وی ادامه داد: با این وجود همواره بین گفتگو و توافق تفاوت قائل هستم. می‌توان گفتگو کرد اما الزاما این گفتگو نباید منجر به توافق مطلوب شود؛ از این جهت نه با اروپا که حتی با آمریکا هم معتقد به انجام گفتگو هستم ولی هر گفتگویی منجر به توافق نخواهد شد و ممکن است سال‌ها در جریان باشد و توافقی به دست نیاید. 

کارشناس روابط بین‌الملل با تصریح این نکته که در گام نخستِ گفت‌وگو، طرفین گلایه‌ها و انتقادات، و خواسته‌ها و حتی تهدیدات خود را مطرح می‌کنند؛ گفت: همین گفت‌وگو در نهایت می‌تواند به توافق منجر شود یا نشود. 


ابوالفتح با تاکید بر اینکه هم ایران و هم اروپا مایل به جلوگیری از تشدید تنش هستند، گفت: جزییات نحوه این کاهش و اینکه چه بده‌بستانی وجود داشته باشد بحث جدایی است اما واقعیت آن است که موضوع هسته‌ای ایران، قدرت ملی و موشکی، پهپادی و حضور منطقه‌ای ایران و حتی موضوع اوکراین چیزی نیست که اروپایی‌ها به تنهایی بتوانند کاری برای آن انجام دهند، باید با ایالات متحده هماهنگ باشند و حمایت آنها را داشته باشند. 

وی ادامه داد: در زمان توافق سعدآباد و پاریس و یا بعد در توافق برجام، با خروج آمریکا مذاکرات بهم خورد‌؛ برجام در حقیقت مذاکره میان ایران و آمریکا بود و طرف‌های اروپایی بیشتر ناظر و پیرو بودند و با خروج آمریکا از این توافق اروپایی‌‌ها نشان دادند که هیچ استقلال عملی ندارند. 

این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: اینکه تصور کنیم پس از توافق با اروپا کار تمام خواهد شد اشتباه بوده و این فقط گام نخست است و بعد حتما باید رفت سراغ آمریکا. 

ابوالفتح درباره گفتگوی احتمالی با آمریکا هم به اهمیت کنگره این کشور اشاره کرد و گفت: هر گونه توافقی باید با هردو جریان اجرایی و قانون‌گذاری یعنی دولت و کنگره صورت گیرد و توافق تنها با دولت آمریکا کمک کننده نخواهد بود، حتی اگر رئیس‌جمهور ترامپ باشد. در غیر این صورت همین کنگره جمهوری‌خواه می‌تواند دولت جمهوری‌خواه ترامپ را محدود کند و همان بلایی را بر سر توافق احتمالی آورد که سر برجام آورد. 

وی با اشاره به اینکه اروپایی‌ها بدون حضور و نقش آمریکا هیچ اقدامی نمی‌توانند پیش ببرند، توضیح داد: اروپایی‌ها تنها در موضوعات غیرچالشی، از آمریکا استقلال عمل دارند ولی در موضوعاتی که دیدگاه اروپا و آمریکا متفاوت باشد، اروپا چاره‌ای جز تبعیت ندارد و ذره‌ای در این موضوع تردید ندارم. 

این کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: اروپا زمانی اروپاست که حمایت آمریکا را داشته باشد، اروپا با ۲۸ کشور و با تمام عظمت خود در ماجرای اینستکس بدون حضور آمریکا، حتی یک سنت هم پول نتوانست جابه‌جا کند.اگر تصور می‌شود که می‌توان با اروپا بدون حضور و تایید آمریکا توافقی کرد، اشتباه است و کشورهای این قاره نه توان و نه جرات آن را دارند.
ابوالفتح در پایان گفت:چه آمریکا را کدخدای غرب بدانیم و چه ندانیم، توافق با اروپا بدون این کشور امکان ندارد و حتی اگر به جای دونالد ترامپ، کامالا هریس هم رئیس‌جمهور می‌شد، تفاوتی در اصل موضوع نمی‌‌کرد.


نظرات

آخرین اخبار
بهترین راه مقابله با گرمازدگی
چالش جدید انویدیا برای اوپن‌ای‌آی با عرضه مدل عظیم متن‌باز
هشدار درباره نقص‌های مادرزادی قلب کودکان
حفظ زیرساخت‌های اقیانوسی با چسب!
برچسب‌های پایشگر و نیاز بیماران مبتلا به پارکینسون
شناسایی نقطه جوش مولکول‌ها با هوش مصنوعی
کشف 181 قبضه سلاح غیرمجاز در خوزستان
آدان به استقلال برمی‌گردد؟
خروج ناگهانی سخنگوی ترامپ از کاخ سفید
هواپیمای سلطنتی امارات برای دومین روز به تهران آمد
واکنش اسپانیا به ادعای حاکمیتی مراکش
رئیس‌جمهورلهستان ادعای جنجالی درباره دریای بالتیک را رد کرد
نماینده کنگره خطاب به ترامپ: آمریکا را ضعیف و منزوی کردی
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده چالوس؛ محدودیت تردد اعلام شد
آلودگی نفتی به 32 هزار مترمربع از سواحل قشم و هنگام رسید
قیمت جدید بنزین اعلام شد؛ عرضه بنزین 87 هزار و 200 تومانی از بامداد پنجشنبه
تنگه هرمز همچنان بسته است
حدود 5 میلیون زائر در روزهای اخیر به مشهد مشرف شده‌اند
العلیمی: دیگر هیچ اقدام حوثی‌ها بی‌پاسخ نمی‌ماند
حماس: با گسترده‌ترین ائتلاف ملی وارد انتخابات می‌شویم
سازمان ملل: تنها یک راه برای بازگشت ثبات به خاورمیانه وجود دارد
هشدار النجبا درباره طرح «انحصار سلاح» در عراق
نرخ باسوادی در ایران به 95.3 درصد رسید
بانوی اصفهانی حج عمره‌اش را به ساخت 168 کلاس درس بخشید
علت مرگ ماهیان بند الماس اردبیل اعلام شد
شب شهادت امام رضا(ع)؛ حرم رضوی غرق اشک و ماتم
هرمزگان، سرآمد مدیریت بحران در کشور
نورویدئو | وقتی گلوله ها خاموش شدند، اقتصاد هدف بعدی شد
شکستگی خط انتقال آب بجنورد مهار شد؛ آب پایدار ماند
مسکو: اوکراین تمایلی به پذیرش اتباع مجرم خود در روسیه ندارد
پیام تبریک سرلشکر صفوی به فرمانده جدید سپاه
وزیر دفاع پاکستان خواستار تقویت همکاری‌های دوجانبه با ایران شد
آغاز کاهش حضور نظامی ناتو در کوزوو
برنامه قطعی برق فارس فردا پنجشنبه 22 مرداد+ لینک
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 22 مرداد ماه اعلام شد+ جدول
واکنش دردناک مسی به درگذشت پدرش؛ «نمی‌دانم بدون تو چگونه ادامه دهم»
تهران در سوگ امام رضا(ع)؛ حرکت دسته‌های عزاداری به سمت بیت رهبر شهید
فشار تازه اروپا به ایران با اهرم حقوق بشر
صالحی: جنگ پایان راه نیست؛ مسیر «فتح اکبر» ادامه دارد
مخابره پیام «اس.او.اس» لینکن به آمریکایی‌ها!
پایان رزمایش مشترک ناوهای چین و اندونزی
توجه ویژه «رهبر شهید» به قرآن؛ روایتی از نزدیکان بیت
چرا مسابقات شطرنج کشور در خرم‌آباد لغو شد؟
جزئیات تشییع ایرج خواجه‌امیری اعلام شد
روسیه 2 شناور مرتبط با ارتش اوکراین را در اودسا هدف گرفت
جریمه سنگین برای حمل سوخت مازاد در دوغارون
آخرین وضعیت «چنگیز وثوقی» بازیگر پیشکسوت سینما
مزایده آمریکایی برای شرکت‌های نفت و گاز در خلیج مکزیک
جدول قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا پنجشنبه 22 مرداد به تفکیک شهرستان ها اعلام شد
زمانبندی قطعی برق کرمان پنجشنبه 22 مرداد اعلام شد+ لینک