×
اجتماعی
شناسه خبر : 201188
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/09/06 ساعت 10:13
از دست دادن حس بویایی نشانه اولیه زوال عقل است

از دست دادن حس بویایی نشانه اولیه زوال عقل است

عدم تشخیص بو نشانه‌ای است که از یک دهه قبل از تشخیص آلزایمر ظاهر می‌شود بنابراین اگر در حمام بوی شامپو، نرم‌کننده یا شامپو بدن را حس نمی‌کنید، حتما به پزشک یا متخصص مراجعه کنید

نورنیوز-گروه اجتماعی: از دست دادن حس بویایی چیزی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت، زیرا می‌تواند نشانه اولیه زوال عقل باشد.

 نیویورک‌پست به نقل از فوزیه صدیقی، متخصص مغز و اعصاب در ویرجینیا، می‌نویسد: «تشخیص بو به‌عنوان ابزاری مفید برای غربالگری شناسایی شده است که پیش‌بینی می‌کند چگونه نقص شناختی خفیف به زوال عقل ناشی از بیماری آلزایمر تبدیل می‌شود.»

تقریبا هفت میلیون آمریکایی زوال عقل دارند؛ وضعیتی که به‌تدریج حافظه، مهارت‌های تفکر و توانایی انجام دادن کارهای اساسی را از بین می‌برد. محققان از مدت‌ها قبل به ارتباط قوی بین آنوسمی (اصطلاح پزشکی برای بیان از دست دادن بویایی) و افزایش خطر ابتلا به زوال عقل پی برده‌اند. 

شناسایی عوامل خطر آلزایمر مانند عوامل ژنتیکی معمولا نیازمند آزمایش‌های جامع است، اما آنوسمی می‌تواند در فعالیت‌های روزمره به‌وضوح قابل تشخیص باشد. کارشناسان توصیه می‌کنند اگر هنگام شست‌وشو در حمام بوی شامپو، نرم‌کننده یا شامپو بدن را حس نمی‌کنید، حتما به پزشک یا متخصص مراجعه کنید. 

دکتر مردیت بوک، متخصص مغز و اعصاب، هم می‌گوید: «فرایند تخریب عصبی که زوال عقل به همراه دارد، بر پردازش حسی مربوط به بویایی هم تاثیر می‌گذارد و تشخیص رایحه‌‌‌های آشنا مانند شامپو و شوینده بدن موردعلاقه بیماران را سخت‌تر می‌کند.»  

به گفته دکتر صدیقی، کاهش یا اختلال در حس بویایی ناشی از زوال عقل با اجسام لویی (دومین شکل شایع زوال عقل بعد از آلزایمر) می‌تواند تقریبا یک دهه پیش از سایر علائم ظاهر شود.

تجمع‌های پروتئینی که نشان‌دهنده بیماری آلزایمرند، معمولا ابتدا در نواحی مغزی مرتبط با حافظه و بویایی ظاهر می‌شوند و سپس به سایر بخش‌های مغز گسترش می‌یابند.

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۲ از دانشگاه شیکاگو نشان داد در افرادی که کاهش حس بویایی آنان سریع‌تر بود، حجم و شکل ماده خاکستری مغز در نواحی مرتبط با بویایی و حافظه، کوچک‌تر از افرادی بود که مشکلات بویایی کمتری داشتند.

یک مطالعه هم نشان داد بزرگسالان مسنی که نمی‌توانند بوها را تشخیص دهند، سه برابر بیشتر از سالمندان سالم در معرض خطر مرگ طی پنج سال [پس از آزمایش] قرار دارند.

دکتر بوک گفت: «متاسفانه اگر از دست دادن حس بویایی و چشایی به دلیل بیماری‌های مرتبط با تحلیل رفتن تدریجی و پیشرونده سلول‌های عصبی (نورون‌ها) در مغز و سیستم اعصاب مانند بیماری آلزایمر یا پارکینسون باشد، این حس‌ها باز نمی‌گردند.»

با این حال آنوسمی همیشه به معنای زوال عقل نیست. بلکه می‌تواند نشانه‌ای از سرماخوردگی، آنفلوانزا، کووید‌ــ۱۹، ضربه به سر، کمبود ویتامین و حتی روند طبیعی پیری باشد.

بوک خاطرنشان می‌کند که تغییر حواس ناشی از افزایش سن طبیعی است، اما در افرادی که زوال عقل دارند، این تغییرات بیشتر به چشم می‌آیند. بنابراین هرگونه تغییر قابل‌توجه را باید به پزشک گزارش کرد.  

پژوهشی از دانشگاه میشیگان نشان داد که میلیون‌ها آمریکایی احتمالا علائم زوال عقل دارند اما به‌ دلیل اینکه این علائم بخشی طبیعی از فرایند پیری محسوب می‌شود، بیماری آنان تشخیص داده نمی‌شود.

به گزارش ایندیپندنت، کاهش شنوایی، فشار خون بالا، مصرف دخانیات، چاقی، افسردگی، دیابت، مصرف بیش از حد الکل، ضربه به سر، آلودگی هوا، انزوای اجتماعی، کاهش بینایی، کلسترول بالا و سبک زندگی کم‌تحرک و سطح پایین‌ تحصیلات، همگی جزو عوامل خطر در ابتلا به زوال عقل به شمار می‌روند. 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رزمایش ضد تروریسم «سهند 2025» برگزار می‌شود
تله نهادی یارانه پنهان
ترامپ تماس با مادورو را تأیید کرد؛ جزئیات «محرمانه» می‌ماند
نگرانی صهیونیست‌ها بعد از سخنرانی «نعیم قاسم»
پیام تسلیت قالیباف در پی درگذشت همسر معاون رئیس جمهور
جزییات جدید از بازداشت هنرمندان و انتقام‌گیری شخصی
لاوروف : اروپا تصمیم به کناره گیری از مذاکرات صلح اوکراین گرفت
درگیری در اردوی تیم ملی تکواندو بانوان زیر 21 سال
روز مجلس و مجلسِ روز
پاپ : تشکیل کشور فلسطین تنها راه حل است
ادعای سی‌ان‌ان: مادورو شرط کناره گیری از قدرت را اعلام کرد
تورم و تعلیق
برنامه مسابقات ورزشی امروز 10 آذر 1404+ جدول پخش
از مردم قدرشناسی نکرده‌ایم
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 10 آذر 1404+ وضعیت استانها
زمین‌لرزه نسبتاً شدید در بندرعباس احساس شد
آخرین وضعیت رضا امیرخانی پس از سانحه سقوط + فیلم
روبات‌ها و هوش مصنوعی شهر باستانی پمپی را مرمت می کنند
دیابت نوع یک؛ بیماری خودایمنی که نیاز به مراقبت مادام‌العمر دارد
نکات طلایی برای شب‌های بی‌خوابی
کاهش سن زیستی با قهوه؛ یافته‌ای که نگاه‌ها را تغییر می‌دهد
دیپ‌فیک و بحران «جعل واقعیت» در عصر هوش مصنوعی
معرفی «120 رشته مهندسی نوظهور»؛ نگاهی به آینده مهندسی در ایران
آغاز فروش «ماشین انسان‌شویی» در ژاپن!
روبیو: به مذاکرات صلح با اوکراین خوشبین هستیم
مخالفان به درخواست عفو نتانیاهو واکنش تند نشان دادند
دیدار فرستاده ویژه آمریکا به سوریه با السودانی
هند جنگنده‌های سوخو-57 و سامانه پدافندی اس-500 از روسیه می خرد
نخستین ماهواره علمی خصوصی به فضا پرتاب شد
حماس: به توافق پایبندیم، اسرائیل اجرای آتش‌بس را عقب انداخت
ونزوئلا: برای مقابله با حمله آمریکا گزینه‌های پاسخ در اختیار داریم
ترور بیش از 40 نیروی حماس در تونل‌های رفح /شهادت فرزند یکی از سران حماس
بخشی از قرارداد 25 ساله ایران و چین وارد مرحله اجرا شد
عون خطاب به پاپ: به جهانیان بگویید ما تسلیم نخواهیم شد
طرح صلح ترامپ برای سربازان اوکراینی به‌معنای تسلیم است
درخواست ثبت سفارش برای 75 هزار خودروی وارداتی
5 نفر از یک خانواده در سانحه رانندگی جان باختند
عکس های منتخب ایران، یکشنبه 8 آذر 1404
از سر گیری صادرات گاز ایران به عراق
نورنما |بزرگترین گورستان هواپیماهای جهان
پ.ک.ک خروج کامل از ترکیه را اعلام کرد / فصلی نو برای صلح
جزئیات دیدار دیپلمات ارشد سعودی با عراقچی
زمان واگذاری سهام عدالت به نوزادان متولد 1401 به بعداعلام شد+جزییات و نحوه ثبت نام
دعوت رسمی وزیر خارجه ترکیه از علی لاریجانی برای سفر به آنکارا
دو خبر خوب و بد از استقلال
اقدامات ترامپ علیه ونزوئلا آمریکا را به جنگی پرهزینه می‌کشاند
جزییات فوت همسر معاون رئیس‌ جمهور در سانحه رانندگی/ پیام تسلیت پزشکیان+فیلم
پزشکیان: دولت فرمایشات رهبری را پشتوانه‌ای محکم برای خود می‌داند
کاراته ایران نایب قهرمان جهان شد
دریادار ایرانی: مناقشات جعلی نمی‌توانند آسیبی به حق حاکمیت ایران بر جزایر سه‌گانه وارد کند
X
آگهی تبلیغاتی