نورنیوز- گروه اجتماعی: تصویب مصوبه اخیر کمیسیون اجتماعی مجلس مبنی بر اختصاص ۱۰۰ میلیارد تومان از منابع حاصل از هدفمندی یارانهها برای بیمه زنان سرپرست خانوار، اگرچه مساله تازه ای نیست اما قدمت این مصوبه و اجرایی نشدن آن در دولتهای مختلف، بررسی ابعاد و تاثیر گذاری آن بر معیشت زنان سرپرست خانوار را ضروری می سازد. این مصوبه که سالهاست توسط دولتمردان دست به دست می شود می تواند گامی مهم در جهت حمایت از زنان سرپرست خانوار باشد که از اقشار خاص جامعه زنان محسوب میشوند.
حمایت از زنان سرپرست خانوار که با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند از جمله ضرورتهای است که می بایست دولت، مجلس و سازمانهای مردمنهاد با همکاری یکدیگر برای تقویت آن تلاش کنند تا از این طریق چالشهای موجود برطرف شده و شرایط زیست امن و کم دغدعه در این گروه از بانوان کشورمان فراهم شود.
اعتبار اختصاص یافته از سوی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی برای بیمه زنان سرپرست خانوار اگرچه با توجه به تعداد زیاد این قشر از جامعه، پوشش بیمه ای مناسب آنان را تامین نمی کنداما در صورت اجرا می تواند بصورت موقت و حداقل برای بخشی از زنان سرپرست خانوار علاوه بر کاهش هزینه های اقتصادی ،پیامدهای مثبت دیگری چون ایجاد امنیت روانی نیز بدنبال باشد.
شناسایی دقیق این گروه از بانوان کشور که هنوز آمار دقیقی از آنان در دست نیست و اجرای طرح بیمه برای آنان ضمن آن که تاثیرات مستقیم بر افزایش کیفیت معیشت این قشر دارد می تواند احتمال وارد شدن برخی آسیبهای اجتماعی به این گروه را کاهش دهد.
تحت پوشش قرار گرفتن این گروه از بانوان این امکان را فراهم می کند تا در صورت بروز بیماری، از دست دادن شغل یا کهولت سن، از حمایتهای مالی و همچنین مستمری بازنشستگی برخوردار شوند.
توجه به بیمه زنان سرپرست خانوار، نه تنها امنیت شغلی آنها را افزایش میدهد، بلکه میتوان انتظار داشت که مشارکت اقتصادی این قشر در جامعه رانیز افزایش داده و درنهایت میزان آسیبهای اجتماعی مانند فقر، بزهکاری و اعتیاد در این گروه را کاهش دهد.
استفاده از ظرفیت های سازمان تامین اجتماعی
هر چند اجرای این طرح با تاخیر انجام شده ولی فعالان حوزه زنان همچنان این اتفاق را گامی موثر برای بهبود وضعیت نه چندان مناسب زنان سرپرست خانوار می دانند.
زهرا نژاد بهرام فعال حقوق زنان دراین خصوص به نور نیوز گفت: تحت پوشش قرار دادن زنان سرپرست خانوار زیر چتر بیمه تامین اجتماعی موجب می شود تا آنها بتوانند علاوه بر بیمه از ظرفیت ها و خدمات موجود این سازمان نیز بهره مند شوند.
وی اظهار داشت: در حال حاضر با توجه به محدودیت های شرکت های بیمه گذار مثل تامین اجتماعی یک فرصت تازه برای زنان ایجاد شده بطوریکه می توانند بعنوان مستمری بگیراز امکانات بازنشستگی نیز برخوردار شوند.
البته او به این نکته نیز اشاره کرد که باید برای اجرایی شدن کامل این مهم با کمک مرکز آمار و معاونت زنان و امور خانواده ریاست جمهوری آمار دقیق زنان سرپرست خانوار احصاء شود
بیمههای چند لایه و تحقق نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی
شهیندخت مولاوردی از جمله افرادی است که در زمان تصدی خود بعنوان معاون زنان و خانواده ریاست جمهوری بارها بر ضرورت ارائه پوشش بیمه ای به زنان سرپرست خانوار به عنوان ضرورتی مهم تاکید کرده بود
وی گفت: پس از سالها آنچه درخصوص این بیمه امیدوارکننده بهنظر میرسد، بررسی و تصویب آییننامه ماده ۲۷قانون برنامه پنجم توسعه در کمیسیون اجتماعی دولت است که به طرح بیمههای فراگیر اجتماعی، بیمههای چند لایه و تحقق نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی اشاره دارد.
به گفته وی ؛در لایه نخست این طرح مساعدتهای اجتماعی، مطرح شده که انواع خدمات از مستمری ماهانه تا پرداخت سبد کالا و یارانه را شامل میشود که تمام آن برعهده دولت است. این مساعدتها میتواند به توانمندسازی گروهی از جامعه از جمله زنان سرپرست خانوار کمک کند.
مولا وردی خاطرنشان کرد؛ لایه دوم، بیمه پایه اجتماعی است که شامل افرادی است که کارفرمای خاصی ندارند و هنرمندان، ورزشکاران، روستاییان و عشایر و زنان خانهدار را پوشش میدهد و لایه سوم هم بیمههای تکمیلی است. در لایه دوم بخشی از حق بیمه را دولت و بخشی را بیمهشونده پرداخت میکند. در لایه سوم کل حق بیمه را بیمهشونده میپردازد و دولت نقشی در پرداخت آن ندارد.
به اعتقاد مولاوردی ؛ اگر این آییننامه به تصویب برسد، شاهد تحول جدی در تحقق نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی خواهیم بود.
به گفته وی؛ این اتفاق هر ساله رخ می دهد ولی مهم این است که هیچ وقت اجرایی نشده حتی شورای نگهبان مخالف آن است چرا که نه تنها در لایحه بودجه سالیانه بلکه باید دولت بصورت یک قانون دایمی در این خصوص تدارک ببیند.
ضرورت اختصاص بودجه پایدار و الگوی مشخص
هانیه گراییلی هم از فعالان حقوق زنان در گفتگو با نورنیوز به خبر منتشر شده در ارتباط با بیمه زنان سرپرست خانوارو بودجه اختصاص یافته در این خصوص واکنش نشان داد و گفت: سابقه این موضوع به مجلس دهم و برنامه ششم توسعه برنامه می گردد.در ماده هفتاد و نه به ضرورت حمایت از زنان سرپرست خانوار به صورت کلی اشاره شده و بر ضرورت توانمندسازی این گروه از بانوان تاکیدشده است.
وی افزود: بر اساس قانون می بایست این اقدام تا پایان اجرای قانون برنامه ششم اتفاق می افتاد که متاسفانه تا الان اجرایی نشده است.
وی با اظهارامیدواری در خصوص اجرایی شدن این اقدام و پیگیری تصویب آن از سوی کمیته تلفیق کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار داشت: یکی از مباحث مهمی که در ارتباط با زنان سرپرست خانوار مطرح می باشد بحث بیمه آنهاست که سالهاست اقدام خاصی در این خصوص رخ نداده است.
گراییلی خاطر نشان کرد؛ باید برای اجرایی شدن این طرح لازم است بودجه پایداری در نظر گرفته شود و با طراحی الگویی مشخص و قابل اجرا مراحل مختلف این مصوبه عملیاتی شود.
گراییلی ادامه داد :اگر رویکرد اصلی در این حوزه، توانمندسازی، ایجاد اشتغال پایدار و تامین امنیت اقتصادی برای این قشر نباشد کمک موثری به رفع مشکلات غیر قابل بازگشت زنان سرپرست خانوار نخواهد کرد
بر اساس آمارهای غیر رسمی طی ده سال گذشته جمعیت زنان سرپرست خانوار حدود سه برای افزایش داشته و از این رو حمایت مستمر دولت و نهادهای حمایتی از این گروه از بانوان که در معرض آسیبهای مختلف نیز هستند اقدامی ضروری است. عدم توجه به این مهم ضمن آن که این قشر از جامعه را از زیستی سالم، امن وپویا که در ردیف حقوق اولیه آنان است محروم می کند، می تواند ناپایداری های اجتماعی قابل توجهی را نیز بدنبال داشته باشد.
نورنیوز