×
اقتصادی
شناسه خبر : 201071
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/09/05 ساعت 12:33
پلاستیکی که در آب دریا ناپدید می‌شود

پلاستیکی که در آب دریا ناپدید می‌شود

دانشمندان موفق به ساخت پلاستیکی شدند که به اندازه مواد معمولی قوی است اما به طور کامل در آب دریا حل می‌شود.

نورنیوز-گروه اجتماعی: در جهانی که در زباله‌های پلاستیکی غرق شده است، دانشمندان به چیزی دست یافته‌اند که زمانی غیرممکن به نظر می‌رسید. آنها پلاستیکی ساخته‌اند که به اندازه مواد معمولی قوی است اما به طور کامل در آب دریا حل می‌شود.

 این ماده انقلابی که توسط محققان مرکز RIKEN برای علوم مواد اضطراری(CEMS) ساخته شده است، می‌تواند به حل یکی از مهم‌ترین چالش‌های زیست محیطی سیاره ما که تجمع میکروپلاستیک‌ها در اقیانوس‌ها است، کمک کند.

به نقل از اس‌اف، این پلاستیک جدید فقط یک ماده زیست تخریب پذیر نیست که به قطعات کوچک‌تر تجزیه می‌شود بلکه هنگامی که در معرض آب نمک قرار می‌گیرد، به طور کامل به واحدهای سازنده خود تجزیه می‌شود و اجزایی را که باکتری‌های دریایی می‌توانند متابولیزه کنند، از خود به جای می‌گذارد. این پلاستیک را مانند یک حبه قند پیچیده در نظر بگیرید. در حالی که یک پلاستیک معمولی ممکن است مانند سنگی باشد که فقط به سنگ‌های کوچک‌تر می‌شکند، این ماده جدید مانند قند در آب حل می‌شود و هیچ چیز مضری باقی نمی‌گذارد.

آنچه که این کشف را هیجان‌انگیز می‌کند این است که این پلاستیک جدید قدرت را فدای پایداری نمی‌کند. گروه تحقیقاتی موادی را ایجاد کردند که در واقع از بسیاری از پلاستیک‌های معمولی قوی‌تر هستند و برخی از نسخه‌های آن، سختی مشابه رزین‌های اپوکسی سنتی دارند. آنها شفاف، بادوام هستند و می‌توانند با گرما مشابه ترموپلاستیک‌های معمولی تغییر شکل دهند. یک نسخه از آنها حتی ثابت کرد که نسوز است.

تاکوزو آیدا(Takuzo Aida)، محقق ارشد این مطالعه، در بیانیه‌ای می‌گوید: در حالی که تصور می‌شود ماهیت برگشت‌پذیر پیوندها در پلاستیک‌های سوپرمولکولی آنها را ضعیف و ناپایدار می‌کند، مواد جدید ما دقیقا برعکس هستند.

به گفته مجله ساینس(Science)، راز ساخت این ماده‌ی قابل توجه، در شیمی منحصر به فرد آن نهفته است. برخلاف پلاستیک‌های سنتی که توسط پیوندهای شیمیایی قوی که هرگز به طور طبیعی از هم جدا نمی‌شوند، به هم متصل می‌شوند، این پلاستیک‌های جدید با استفاده از آنچه دانشمندان «پل‌های نمک» می‌نامند ساخته می‌شوند. پل‌های نمک اتصالات برگشت‌پذیری هستند که می‌توانند توسط آب نمک از هم جدا شوند. مجموعه‌ای پیچیده از بلوک‌های لگو را تصور کنید که تا زمانی که در معرض یک عنصر خاص قرار نگیرند، محکم به هم متصل می‌مانند.

محققان از دو ماده اصلی استفاده کردند: یک ترکیب فسفات حلقه‌ای(هگزامتافسفات سدیم) که به طور معمول در افزودنی‌های غذایی و مواد بهسازی خاک استفاده می‌شود و ترکیبات مختلف مبتنی بر گوانیدینیم که برخی از آنها از منابع طبیعی به دست می‌آیند. هنگامی که این مواد در آب مخلوط می‌شوند، تحت یک فرآیند جذاب به نام جداسازی فاز مایع-مایع قرار می‌گیرند که شبیه به نحوه جدا شدن روغن و آب، اما پیچیده‌تر است.

این فرآیند جداسازی برای موفقیت مواد بسیار مهم است. در طول تولید، اجزای نمک ناخواسته به طور طبیعی دفع می‌شوند و مایع غلیظی باقی می‌ماند که می‌توان آن را به شکل یک پلاستیک جامد در آورد. ماده به دست آمده در آب معمولی پایدار است اما وقتی در معرض آب نمک قرار می‌گیرد از بین می‌رود، زیرا نمک پل‌های نگهدارنده ساختار را به هم می‌زند.

این گروه پتانسیل کاربردی پلاستیک را به چندین روش نشان داد. آنها مواد گوناگونی از فیلم‌های نازک گرفته تا اشیاء چاپ سه‌بعدی شده‌ای را با استفاده از آن ساختند. آنها حتی نشان دادند که چگونه می‌توان از این ماده به عنوان یک چسب قوی در زیر آب استفاده کرد. هنگامی که آنها می‌خواستند پلاستیک را در برابر آب مقاوم کنند، به سادگی یک پوشش محافظ نازک به آن اضافه کردند که به مواد اجازه می‌داد شکل خود را در هنگام غوطه‌ور شدن حفظ کنند.

جالب‌تر از همه، محققان یک نسخه‌ را با استفاده از کندرویتین سولفات که یک پلی ساکارید طبیعی است که معمولا در غضروف یافت می‌شود، توسعه دادند. این نوع از پلاستیک حتی قوی‌تر از نسخه‌های اصلی بود و نشان داد که پلاستیک‌های پایدار را می‌توان از مواد زیستی بدون به خطر انداختن عملکرد آنها ساخت.

به گزارش ایسنا، در آزمایش برای بررسی دوام این پلاستیک، نتایج چشمگیری به دست آمد. آنها در دماهای تا حدود ۳۰۰ درجه سانتیگراد(۵۷۲ درجه فارنهایت) پایدار ماندند و مشخصه‌های استحکامی را نشان دادند که با بسیاری از پلاستیک‌های معمولی مطابقت داشت یا حتی بیشتر از آنها بود. با این حال، هنگامی که در معرض خاک قرار گرفتند، بسیار سریع‌تر از پلاستیک‌های زیست تخریب‌پذیر سنتی تجزیه شدند.


نظرات

آخرین اخبار
پیام دبیرکل حزب الله به مناسبت اربعین شهادت امام خامنه‌ای
تغییر سیاست نتانیاهو در حملات به لبنان بعد از گفت گو با ترامپ
ایران اسلامی در یکی از حساس‌ترین مقاطع تاریخ قرار دارد
حمله پهپادی مقاومت سوریه به شمال اراضی اشغالی
ایروانی: ترور شهید خرازی بیانگر الگوی عامدانه اسرائیل با هدف تضعیف مسیر دیپلماسی است
فرمانده سابق سنتکام: ایران می‌تواند از این جنگ به لحاظ استراتژیک با قدرت بیشتر خارج شود
بحران سوخت در ایرلند موجب تعطیلی 250 پمپ بنزین شد
هیأت ایرانی "میناب 168"به ریاست قالیباف وارد اسلام‌آباد پاکستان شد+فیلم
تعطیلی دو هفته‌ای دروس حوزه‌های علمیه در سراسر کشور
حزب‌الله برای دومین بار نهاریا را موشک‌باران کرد
واکنش روسیه به مذاکرات اسلام آباد:ضرورت توقف فوری بمباران لبنان
نحوه فعالیت ادارات و بانک‌ها و مدارس استان‌ها از روز شنبه
سرنوشت ادامه لیگ برتر یک‌شنبه مشخص می‌شود
افزایش تلفات لبنان در 3 روز؛ 357 شهید در حملات اسرائیل
بیانیه وزارت امور خارجه در پی شهادت سید کمال خرازی
عشق و احسان
مرشایمر: ایران تقریبا تمامی برگ برنده‌ها را دراختیار دارد
سازمان ملل: از مذاکرات میان ایران و آمریکا در پاکستان استقبال می‌کنیم
اردوغان: رژیم اسرائیل با کشتار غیرنظامیان هیچ قاعده یا اصلی را به رسمیت نمی‌شناسد
تن دادن صهیونیست‌ها و آمریکا به شرط ایران درباره لبنان
دو نظامی اسرائیلی در حمله پهپادی حزب‌الله زخمی شدند
انتقاد ممدانی از ترامپ: همیشه برای جنگ پول داریم اما برای سیر کردن فقرا نه
شهباز شریف: هیئت‌های ایرانی و آمریکایی شنبه در اسلام آباد خواهند بود
تأکید سران پاکستان و انگلیس بر تداوم آتش‌بس
تورم آمریکا در میانه جنگ علیه ایران افزایش یافت
لغو محدودیت تردد در جاده چالوس و آزادراه تهران–شمال / ترافیک نیمه سنگین در هراز
سی‌ان‌ان: صادرات نفت ایران به 1.7 میلیون بشکه در روز رسید
آلبارس: ناتو هیچ درگیری در این جنگ ندارد
کالاس ارائه کمک‌های بیشتر به کشورهای خلیج فارس را رد کرد
ممنوعیت صادرات گوجه خوزستان به عراق
کاهش شدید تردد در هرمز؛ فقط 15 کشتی در 4 روز عبور کردند
حضرت آقا، یکی از اولین طراحان فکر اجتماعی در انقلاب اسلامی بودند
بحران انرژی در ژاپن؛ برداشت از ذخایر نفتی به‌دلیل تنگه هرمز
بازدید فرستاده دبیرکل سازمان ملل از مناطق آسیب‌دیده ایران
اعتراف رسانه آمریکایی به تداوم قدرت نظامی ایران
نوروزپور: تروردکترخرازی حمله به سنت فکری دیپلماسی بود
روایت الجزیره از آرزوی کوچک اما دشوار پاکستان در مذاکرات ایران-آمریکا
حضرتی: ایران در میدان سیاست و دیپلماسی از حق خود عقب نخواهد نشست
تاکید اروپا بر لزوم احترام گذاشتن به آتش‌بس ایران و توقف درگیری‌ها در لبنان
دعوت پاپ به گفت‌وگو برای پایان تنش‌های منطقه
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دکتر خرازی
زیرساخت‌های کویت قربانی جنگ آمریکا علیه ایران
شهادت 277 دانش‌آموز در حملات جنایتکارانه رژیم صهیونی به کشورمان
جنگ ایران می‌تواند «لحظه سوئز» آمریکا باشد
تأکید سفیر ایران بر هوشیاری در مذاکرات اسلام‌آباد
گزارش رویترز از احتمال خروج نظامیان آمریکا از اروپا
احتمال تمدید معافیت تحریمی نفت روسیه توسط ترامپ
گزارش پالتیکو از تنش لفظی ترامپ با دبیرکل ناتو
تأکید عراقچی بر اجرای تعهدات آمریکا درباره لبنان
صیاد شیرازی راهگشای نیروهای مسلح در دفاع از امنیت و استقلال کشور