×
سیاسی
شناسه خبر : 201023
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/09/05 ساعت 09:26
برای هر دامی آماده باش!

غلامرضا صادقیان*

برای هر دامی آماده باش!

تحلیلگران مورد اشاره عموماً تصور می‌کنند غرب سال‌هاست کاری می‌کند تا ما گام به گام همان مسیری را برویم که آنها می‌خواهند. در مقابل این طرز فکر عده‌ای نیز گمان می‌کنند این ایران است که در همین سال‌ها غرب را به بازی گرفته و کل آنچه غرب با آن در موضوع ایران درگیر شده است، نقشه و بازی ایران است. نه آن و نه این!

نورنیوز-گروه سیاسی: یک پای ثابت تحلیل رفتار‌های ایران در سیاست خارجی معمولاً آن است که می‌گویند «این همان چیزی است که غرب یا امریکا می‌خواهد»! فی‌المثل شورای حکام آژانس می‌خواهد قطعنامه علیه ایران صادر کند و ایران تهدید می‌کند که سانتریفیوژ‌های پیشرفته‌تر را به‌کار می‌گیرد. بعد عده‌ای می‌نویسند در دام غرب افتادیم یا آنها همین را می‌خواهند یا اروپا دنبال چنین بهانه‌ای است تا مکانیسم ماشه را فعال کند و اسرائیل بهانه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران را پیدا کند. 

بله! گاهی در مقام واکنش جبراً همان کاری را می‌کنیم که کنشگر می‌خواهد ولی ممکن است این تنها راه یا حتی بهترین راه هم باشد، بسته به اینکه چگونه از عهده ادامه مسیر برآییم. نمی‌توان در برابر بسیاری از تهدید‌ها با این بهانه که این همانی است که دشمن می‌خواهد، منفعل بود. گاهی دشمن گارد جنگی می‌گیرد و گارد ما هم باید جنگی باشد و نمی‌توان گفت گارد جنگی ما همان است که دشمن می‌خواهد! مانند آن مردی که اوباشی با کلنگ به جان دیوار خانه او افتاده بود تا دیوار را بر سر او خراب کند و وارد خانه شود و به ناموس او تعرض کند. در این حین گهگاهی الفاظ رکیکی هم نثار مرد و ناموس او می‌کرد. زن و دختران مرد به او گفتند چه نشسته‌ای و خیره به دیوار نگاه می‌کنی! چرا بیرون نمی‌روی و از خانه و ناموست دفاع نمی‌کنی؟! مرد به زن و دخترهایش گفت اتفاقاً آن اوباش همین را می‌خواهد که من بیرون بروم!

این صورت ظاهر مسئله است که تحلیلگران مورد اشاره عموماً تصور می‌کنند غرب سال‌هاست کاری می‌کند تا ما گام به گام همان مسیری را برویم که آنها می‌خواهند. در مقابل این طرز فکر عده‌ای نیز گمان می‌کنند این ایران است که در همین سال‌ها غرب را به بازی  گرفته و کل آنچه غرب با آن در موضوع ایران درگیر شده است، نقشه و بازی ایران است. 

نه آن و نه این! مسلم است که در بخش‌هایی غرب دست برتر را دارد. غرب یکپارچه عمل می‌کند و امکان تحریم دارد. متقابلاً، چون ما با کشور‌های اسلامی یا متحدان غیراسلامی یا حتی با همسایگان امکان عمل یکپارچه نداریم، امکان تحریم متقابل هم نداریم و به همین دلیل غرب در برابر تحریم‌های ما به اندازه ما آسیب‌پذیر نیست. در چنین وضعیتی ممکن است بسیاری از واکنش‌های ما برای غربی‌ها قابل‌پیش‌بینی یا حتی «همانی که می‌خواهند» باشد. اینجاست که قضیه کاملاً به ما مربوط می‌شود که در شرایط تحمیلی چگونه عمل کنیم تا دشمن به مقصود کامل خود نرسد و حتی متضرر و پشیمان شود. 

در اغلب تحلیل‌هایی که در هر واکنش از طرف ایران می‌گویند «غرب همین را می‌خواست»، رگه‌هایی از تسلیم و ترس نهفته است. این ترس پایانی ندارد، همچنان‌که فشار تحمیلی دشمن نیز. اینکه ما بتوانیم در برابر هر فشار دشمن یک ابتکارعمل غیرقابل‌پیش‌بینی داشته باشیم یا کاری کنیم که دشمن را در حرکات بعدی محتاط‌تر کنیم، اول از هرچیز به کشتن ترس و تسلیم در وجود خودمان بستگی دارد. شاید اگر از کسانی که مطابق مد روز و گاهی به تقلید از یکدیگر بلافاصله بعد از هر تهدید غرب، به ایران برای نیفتادن در دام غربی‌ها هشدار می‌دهند، بخواهیم پیشنهاد خود را بدهند، پاسخ‌ها ترس و تسلیم نهفته در وجود آنان را افشا کند. 

در این میان یک پرستیژ خودشیفتگی عقل‌گرایانه هم دارند که «ما عقل داریم و شما ندارید»! گروهی از اینان که در حوزه سیاستمداران قدیمی هستند، زندگی بسیار مرفهی دارند و سنی هم گذرانده‌اند و حالا می‌خواهند این رفاه و آسایش را با پیشنهادات تسلیم‌جویانه خود حفظ کنند. زهی خیال باطل! زیرا این رفتار‌ها نتیجه عکس می‌دهد. اما تعجب از گروه دیگر یعنی روزنامه‌نگاران یک‌لاقباست -که از وضع روزنامه‌نگاران باخبریم! - که با این زندگی درویشی و قلندری چرا مانند سیاستمداران زراندوز فکر می‌کنند؟! مولا علی فرمود «اگر صلح می‌خواهی آماده جنگ باش». می‌توان این حکمت را تعمیم داد که «اگر می‌خواهی در دام دشمن نیفتی، برای هر دامی آماده باش!»

*سردبیر روزنامه جوان 


کلید واژگان
ایراناروپامذاکره
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پزشکیان: باید معیشت مردم را حل کنیم
اسناد شخصی دکتر مصدق به آرشیو ملی ایران سپرده شد
51 درصد خانواده‌های تهرانی اجاره‌نشین‌ هستند
درگذشت استاد برجسته نوازندگی بالابان و سرنا
سقوط یک بالگرد نظامی در نزدیکی مرز آذربایجان و گرجستان + فیلم
آخرین وضعیت شبنم نعمت‌زاده بعد از مرخصی زندان
لاریجانی: فرماندهی رهبر انقلاب ورق جنگ را برگرداند
وزیر دفاع پاکستان: کشور در وضعیت جنگی است
انتقاد قالیباف از ارائه سبد کالا به جای اجرای کالابرگ الکترونیک
فرود اضطراری پرواز تهران–استانبول در تبریز
وقتی یک دهه هشتادی نامزد «گرمی» شد
بازگشت پژمان جمشیدی به ایران شاید هفته آینده/ احضار چند نفر در پرونده جمشیدی
تسلیت رهبر معظم انقلاب به خانوادۀ صابر کاظمی
اعزام معلم به 17 کشور در قالب «سفیران آموزشی»
افزایش قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 20 آبان + جدول
موج بارش‌ها از شنبه آغاز می‌شود
علی لاریجانی: تمامی اهداف دولت و دیپلماسی بر لغو تحریم‌ها متمرکز است
تکذیب خبر کشف 74 جسد در سد کرج
حراج سکه طلا فردا برگزار می‌شود + جزییات و لینک سایت
درج نرخ مصرف کننده روی کیسه‌های برنج اجباری شد
رسوایی بی‌بی‌سی؛ از ترامپ تا غزه
نورنما | هوش مصنوعی در 1942 میلادی
وضعیت دما و بارش تا پایان آذرماه چگونه خواهد بود؟
وزیر نیرو: وضعیت سوخت نیروگاه‌ها مناسب است
ترامپ کنترل کنندگان ترافیک هوایی را تهدید کرد
ممنوعیت فعالیت «اسکای نیوز» امارات در سودان
انتقاد قالیباف از کندی بهینه‌سازی و واردات 6 میلیارد دلاری بنزین
واکنش حماس به اعدام اسرای فلسطینی
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 20 آبان 1404
برق‌گرفتگی در مدرسه لنگرود، دانش‌آموز به بیمارستان منتقل شد
پیام رئیس جمهور در پی درگذشت احمد بالدی جوان اهوازی
مخالفت مصر با سناریوی انتقال نیروهای حماس
تدارک آمریکا برای ایجاد پایگاه نظامی در غلاف غزه
سفر توکایف به مسکو؛ امضای بیانیه شراکت جامع و تمرکز بر پروژه هسته‌ای
اعلام آمادگی پاکستان برای ادامه مذاکرات با طالبان
علت مرگ ببر و شیر پارک حیات‌وحش «مایا» چه بود؟
معامله واشنگتن با آنکارا؛ حضور در سوریه در ازای حذف در غزه
باکیچ به تهران باز خواهد گشت
انفجار در نزدیکی دادگاه‌های اسلام‌آباد / 12 کشته و 20 زخمی+فیلم
چمران: زاکانی در شهرداری می‌ماند
انهدام باند کلاهبرداری 800 میلیارد تومانی پیش فروش خودرو
تولید نفت غول روسی در عراق متوقف شد
ابتلای 40 درصد جمعیت کشور به دیابت یا پیش‌دیابت‌
نتیجه اقدامات کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات به زودی اطلاع رسانی خواهد شد
هشدار مجلس درباره تبعات حذف ارز ترجیحی
آتش‌سوزی شدید در جاده فرودگاه یزد با انفجار تانکر سوخت
15 فوتبالیست مسلمانی که تاریخ‌ساز شدند
لغو تمام پروازها در کره جنوبی برای حفظ تمرکز کنکوری‌ها
تبعیض بین کارگران ممنوع/تاکسی‌های اینترنتی هم باید مانند کارگران بیمه شوند
صمصامی: شاهد بالاترین تورم از سال 98 تاکنون هستیم
X
آگهی تبلیغاتی