نورنیوز-گروه سیاسی: در ابتدا قرار بر این بود که عراقچی در رأس این مثلث قرار گیرد و در مقطعی هم آقای تخت روانچی در رأس مذاکرات قرار داشت اما اکنون به نظر میرسد آقای لاریجانی در رأس مذاکرات قرار دارد و به نظر میرسد این نقش در آینده جدیتر خواهد شد.
اکنون نیز بر اساس اخباری که منتشرشده است قرار است که آقای تخت روانچی مذاکرات با اروپاییها را آغاز کند. تصمیم ایران برای احیای مذاکرات با اروپاییها تصمیمی منطقی است چراکه شرایط منطقهای بهگونهای در حال تغییر و تحول است که این امکان وجود دارد که در منطقه وضعیت چندان هم به نفع نباشد چراکه باروی کار آمدن ترامپ شاهد تغییر وضعیت در منطقه خواهیم بود. لذا ایران برای اینکه به تحریمهای بینالمللی بازنگردد و فشار اقتصادی بر تهران افزایش نیابد، باید نوع سیاست خارجی خود را تغییر داده و گونهای از انعطاف در سیاست خارجی خود را به نمایش بگذارد.
شرایط در داخل نیز از منظر اقتصادی مطلوب نیست و وضعیت اقتصادی و تورم بالا، لایههای مختلف مردم را تحت تأثیر قرار داده است و اگر این مشکلات ادامه پیدا کند امکان هر تحرک اجتماعی وجود دارد لذا با در نظر گرفتن این موارد به نظر میرسد ایران به سمت مذاکرات با اروپاییها گامهایی برداشته است.
نگارنده نیز در این ارتباط از گذشته پیشنهاد داده بود که ایران باید با طرف اروپایی وارد مذاکره شود اتحادیه اروپا دیوار مستحکم و قابل قبولی بین ایران و آمریکاست بنابراین در ابتدا ایران باید به دنبال آن باشد که مشکلات را با اروپاییها حل و فصل کند، چراکه از قرار معلوم آقای گروسی باید چندی دیگر در ارتباط با ایران گزارشی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شورای حکام این آژانس ارائه دهد.
تهران ظاهرا موافقت کرده است که برخی از بازرسان به ایران بازگردند. این کارشناسان ازجمله کارشناسان برتر جهان در حوزه بازرسیهای هستهای هستند. از سوی دیگر ایران باید در ارتباط با صلح در اوکراین و پایان دادن به درگیریها در این کشور اعلام موضع کند چراکه اروپاییها تمایل دارند تکلیف این موضوع مشخص شود. در ارتباط با برجام نیز ایران باید بکوشد که به سؤالات آژانس پاسخ دهد که در نشست آینده آژانس قطعنامه دیگری علیه ایران وضع نشود که اگر بار دیگر قطعنامهای در ارتباط علیه پرونده هستهای ایران صادر شود بعدازاین مرحله پرونده ایران در کمیسیون مشترک و در مرحله بعد در کمیسیون وزرای خارجه مورد بررسی قرار خواهد گرفت و درنهایت به شورای امنیت سازمان ملل ارسال میشود که در این حالت مکانیزم ماشه علیه تهران فعال خواهد شد. لذا به نظر میرسد مثلث یادشده میتواند بهدرستی شرایط را در مذاکرات به نفع ایران تغییر دهد و این مثلث از حمایتهای داخلی نیز برخوردار است.
*کارشناس روابط بینالملل