نورنیوز-گروه سیاسی: نشست فصلی شورای حکام ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه امروز چهارشنبه به وقت وین در ساختمان مرکز بینالمللی آژانس آغاز شده است و تا روز جمعه (۲ آذر ۱۴۰۳) ادامه خواهد داشت. پیش از آغاز ایت نشست خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلماتها مدعی شده است که کشورهای غربی رسما قطعنامهای جدید علیه ایران را در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کردند.
واکنشها به قطعنامه احتمالی آژانس علیه ایران
کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه، در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به تلاش برخی از کشورهای غربی برای تصویب قطعنامه علیه ایران در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ترجیح ایران، سیاست تعامل با آژانس است. سفر آقای گروسی نیز بر این اساس در فضایی مثبت و سازنده انجام شد و وی با دست خالی به وین برنگشت. علیرغم تاکید مدیرکل آژانس بر ضرورت عدم تخریب این فضای تعاملی و چندین نوبت گفتگوی وی با سه کشور اروپایی برای بازداشتن آنها از تقابل، اما این کشورها مسیر دیگری را در پیش گرفتند و در جای دبیرخانه آژانس نشستند و ژست مدعی به خود گرفتند.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: از قبل به صراحت گفتیم که در صورت تصویب قطعنامه، پاسخ قاطع و فوری به آن خواهیم داد و سازمان انرژی اتمی آماده اجرای تصمیم متخذه در همان ساعت تصویب است. این اقدام ایران، در واقع، پاسخی به رویکرد غیرسازنده این چند کشور و عدم توجه به حسن نیت ایران است.
غریب آبادی افزود: جمهوری اسلامی ایران معتقد است که کشورهای غربی نبایستی از سازمان های بین المللی از جمله آژانس به عنوان ابزار سیاسی استفاده کنند. متاسفانه، همین کشورها با حمایت کامل و همه جانبه از رژیم نژادپرست صهیونیستی، به سازمانهای بین المللی از جمله شورای امنیت حتی اجازه برقراری آتش بس را نداده و زمینه را برای ادامه نسل کشی ملت فلسطین فراهم آورده اند.
«مهدی سنایی» مشاور سیاسی رئیس جمهور هم در گفتوگویی، درمورد صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام، گفت: از طرف آقای گروسی گزارش مثبتی صادر شد اما رویکرد کشورهای اروپایی سیاسی است؛ کشورهای اروپایی اگر سیاسی رفتار کنند به نفع طرفین نیست. توصیه میکنم کشورهای اروپایی از فرصت گفتگویی که دولت چهاردهم ایجاد کرده است استفاده کند.
مشاور سیاسی رئیس جمهور تاکید کرد: روابط ایران و اروپا در شرایط خوبی نیست؛ جمهوری اسلامی ایران این را اثبات کرده که در دفاع از حقوق خود کوتاه نخواهد آمد و اگر قطعنامه ای صادر شود بار حقوقی چندانی ندارد اما میتواند روابط اختلافی را تشدید کند و در سفر آقای گروسی پاسخ ایران به صدور قطعنامه شورای حکام گفته شده است.
مشاور سیاسی رئیس جمهور همچنین گفت: تعامل با قدرت های نوظهور که در منطقه هم زیاد هستند نوع جدید از تعاملات بین المللی است که به کشور ما کمک میکند و اینکه کشور بتواند توازن را در سیاست خارجه خود ایجاد کند رویکرد خوبی است.
«میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی در وین هم با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس به ارائه پیشنویس قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سوی انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا واکنش نشان داد و از آن انتقاد کرد.
او با اشاره به نشست شورای حکام که این روزها در مقر آژانس اتمی در وین در حال برگزاری است، نوشت: ما احتمالاً انتظار یک بحث بسیار داغ را درباره ایران در شورای حکام داشته باشیم.
اولیانوف ادامه داد: برخی از دولتهای غربی مرتکب یک اشتباه بسیار بزرگ خواهند شد که پیامدهای بسیار منفی خواهد داشت. ظاهرا آنها دیپلماسی را کنار گذاشته و روی تشدید تنش حساب میکنند.
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم روز چهارشنبه در تماس تلفنی با وزرای خارجه تعدادی از کشورهای عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از جمله برزیل، آفریقای جنوبی، بنگلادش، الجزایر، بورکینافاسو، پاکستان و فرانسه، با اشاره به نقش مهم شورای حکام در حراست از اعتبار این سازمان و اطمینان از جایگاه حرفهای و عملکرد مستقل آن، نشست کنونی این شورا را از این حیث واجد اهمیت دانست.
رئیس دستگاه دیپلماسی ضمن تبیین رویکرد سازنده جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تحرکات برخی کشورهای غربی عضو آژانس برای طرح قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی ایران را اقدامی ناموجه دانست که میتواند موجب اخلال در ایفای وظائف فنی و حرفهای آژانس شود.
عراقچی با تقبیح اقدامات غیر سازنده و ناموجه سه کشور اروپایی در قبال برنامه صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران، تفاهمهای صورت گرفته فیمابین ایران و آژانس در جریان سفر اخیر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران را یادآور شد و تصریح کرد که تحرکات ناصواب سه کشور اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران صرفا موجب تضعیف و اختلال در فرآیندهای تعاملگرایانه بین آژانس و ایران خواهد شد.
عراقچی خواستار مخالفت کشورهای عضو شورای حکام با تحرک سه کشور اروپایی و ممانعت از تبدیل شورای حکام به سکویی برای پیشبرد مطامع سیاسی برخی کشورهای غربی دارنده تسلیحات اتمی و حامیان آنها شد.
نظر سازمان ملل درباره همکاریهای ایران و آژانس اتمی
«استفان دوجاریک» سخنگوی «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل روز چهارشنبه و در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی درخصوص جدیدترین گزارش «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای حکام درباره افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده ایران و واکنش دبیرکل سازمان ملل به آن گفت که فکر نمیکند آنتونیو گوترش در چند روز اخیر با مدیر کل آژانس اتمی گفتوگویی داشته است.
دوجاریک اظهار داشت: آنچه میتوانم به شما بگویم، واضح است که آقای گروسی برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی کار میکند که مستقل از دبیرخانه (سازمان ملل) است.
وی ادامه داد: آنچه برای ما روشن است، این است که همکاری کامل ایران با آژانس اتمی و پایبندی به تعهدات و الزامات خود، مهم است.
وی در بخش دیگری از این نشست خبری درباره کمکهای مالی به سازمان ملل گفت که جمهوری اسلامی ایران سهم خود را بهطور کامل پرداخت کرده است و از این بابت از ایران تشکر کرد.
بیانیه اتحادیه اروپا علیه برنامه هستهای ایران
«کارل هالگارد» سفیر و نماینده دائم اتحادیه اروپا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، شامگاه سهشنبه، در بیانیهای علیه برنامه هستهای ایران مدعی شد: «اتحادیه اروپا همچنان از ادامه گسترش نگران کننده برنامه هستهای ایران نگران است. ایران به شدت از تعهدات خود در برجام فاصله گرفته و به دانش برگشت ناپذیری دست یافته است. اتحادیه اروپا با نگرانی خاصی به انباشت قابل توجه اورانیوم با غنای بالا و گسترش توانایی و عملیات غنیسازی هستهای ایران، از جمله از طریق نصب هزاران سانتریفیوژ پیشرفته اضافی اشاره می کند. گزارشات اخیر، حاکی از افزایش شدید ذخایر اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد است. چنین اقداماتی خطرات مرتبط با اشاعه تسلیحات هستهای بسیار مهم را به همراه دارد و نگرانیهای شدیدی را در مورد نیات ایران ایجاد میکند.»
در بخش دیگری از بیانیه اتحادیه اروپا به تصمیم ایران برای لغو مجوز تعدادی از بازرسهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در چارچوب حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه پادمان جامع صورت گرفت، اشاره و آمده است: «ایران به آژانس اطلاع داده است که تصمیم سپتامبر ۲۰۲۳ خود را مبنی بر عدم اجازه ورود به بازرسان با آژانس که قبلاً در ایران کار می کردند، لغو نخواهد کرد. ما از ایران میخواهیم که این تصمیم افراطی را که مستقیماً و بهطور جدی بر کار آژانس در ایران تأثیر میگذارد، بدون تأخیر لغو کند. این امر برای فعالیت موثر و کامل آژانس در جهت راستی آزمایی خود در ایران ضروری است.
اتحادیه اروپا همچنین مدعی شد: «ایران اجرای تعهدات هستهای خود را در چارچوب برجام متوقف کرده است. آژانس طی بیش از سه سال گذشته قادر به انجام چند فعالیت کلیدی راستیآزمایی و نظارت مرتبط با برجام نبوده است. تصمیم ایران مبنی بر حذف تمامی تجهیزات نظارتی مرتبط با برجام، اوضاع را تشدید کرده است. آژانس تداوم دانش خود را در مورد تولید و موجودی سانتریفیوژها، آب سنگین و کنسانتره اورانیوم از دست داده و قادر به ارائه تضمین درباره ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران نیست. ما نگرانی جدی خود را در این زمینه تکرار میکنیم.»
ایران خواستار همکاری با آژانس است
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از سخنرانی در نشست شورای حکام در کنفراس خبری حضور پیدا کرد تا به سوالات خبرنگاران پاسخ دهد. او در پاسخ به سوالی درباره عدم افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده ۶۰ درصدی ایران گفت: «ایران پیشنهاد من برای عدم گسترش ذخایر اورانیوم غنی شده خود با خلوص ۶۰ درصد را پذیرفت و اقدامات اولیه برای انجام این پیشنهاد را شروع کرده است. آژانس و ایران با یکدیگر به این توافق رسیده اند و تحول بسیار مهمی است.»
گروسی افزود: «شورای حکام باید برای صدور یا عدم صدور قطعنامه علیه ایران تصمیم بگیرد.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد: «به باور من، تعهد ایران به عدم افزایش ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی خود، بسیار مهم است. برای من مهم بود تا در طول سفرم به ایران، با رئیسجمهور این کشور دیدار داشته باشم. تاریخچهای وجود دارد، اما ایران خواستار همکاری با آژانس است و این اراده در طول دیدارهای دوجانبهام با رئیسجمهور و وزیر خارجه ایران آشکار بود.»
او افزود: «این سفر، سفری ۲ روزه بود. بازدید من از تأسیسات نطنز و فردو نیز بسیار مهم بود و درباره مسائل مهم، صحبتهای بسیار مفیدی داشتیم. این سفر کوتاه بود.»
گروسی در پاسخ به سوال خبرنگار انگلیسی مبنی بر «کافی بودن پیشنهاد ایران» گفت: «این کافی نیست، اما پیشرفت و دستاوردی است که به دست آمده است. اینجا یک واقعیت وجود دارد و اقدامات ایران از سوی آژانس تأیید شده است. این اقدامی استوار در مسیر درستی است و باید اقدامات بیشتری صورت بگیرد.»
سیاست ایران، تولید سلاح هستهای نیست
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری مدعی شد: «در گفتوگوی من با مقامات ایرانی، هیچ شرطی بر محدودسازی غنی سازی اورانیوم ۶۰ درصدی اعمال نشده بود. اما با توجه به تحولات، ممکن است این مسئله تغییر کند.»
او افزود: «ان پی تی، درباره عدم اشاعه تسلیحات هستهای است و نگرانیهایی وجود دارد و همه جامعه جهانی درباره این مسئله نگران است. برای اولین بار از زمان فاصله گرفتن ایران از تعهدات خود، ایران اقدام تازهای اتخاذ کرد و باارزش است. آنها برای اولین بار تصمیم به توقف گرفتند و با در نظر گرفتن انپیتی، این تحول بسیار مهمی است.»
گروسی تصریح کرد: «زمانی که به ایران سفر میکنید، میبینید که سیاست ایران، تولید سلاح هستهای نیست و وزیر خارجه ایران به من وعده داد که تهران بهدنبال ساخت سلاح هستهای نیست، اما بحثهایی درباره ساخت سلاح هستهای در پارلمان ایران وجود دارد.»
ایران شرطی برای عدم گسترش ذخایر ۶۰ درصدی خود نگذاشت
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد: «فردو تأسیسات مهمی است و با توجه به میزان اهمیت آن، میخواستم شخصا از آن بازدید کنم. فردو مکان خطرناکی نیست. بازدید از این تأسیسات بسیار مهم بود و در این تأسیسات تحقیقات بسیاری صورت میگیرد و پیشرفت ایران در ساخت آبشار سانتریفیوژ بسیار حائز اهمیت بود.»
او افزود: «همانطور که پیشتر گفتم، مقامات ایران در گفتوگو با من شرطی روی عدم گسترش ذخایر اورانیوم غنی شده خود با خلوص ۶۰ درصد نگذاشتهاند.»
گروسی تصریح کرد: «بسیاری از تحلیلگران انتظار داشتند همه مسائل در طول سفر من حل شود و فکر میکنند سفر من دستاوردی نداشت، اما این سفر بسیار مهم بود. در صورت به تصویب رسیدن قطعنامه، باید دید که چه اتفاقی رخ خواهد داد. این به شورای حکام بستگی دارد.»
تأسیسات هستهای نباید هدف حمله قرار گیرند
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری درباره نحوه ارتباط آژانس با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا تصریح کرد: «بهطور غیررسمی، راه ارتباطی با رئیس جمهور منتخب آمریکا شکل گرفته است، امیدوارم هرچه سریعتر با او دیدار کنم.»
او افزود: «به همکاری خود با دولت کنونی آمریکا ادامه خواهم داد.»
گروسی در پاسخ به سوال دیگری درباره ادعای مقامات رژیم صهیونیستی از جمله «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم پیرامون آسیب وارد شدن به تأسیسات هسته ای ایران در پی حمله این رژیم به ایران گفت: «هیچ صدمه ای به تأسیسات هستهای ایران وارد نشده است. شاید در گذشته این مسئله رخ داده باشد. به باور ما در پارچین و طالقان، تأسیسات هستهای نیست و هیچ اطلاعاتی مبنی به هستهای بودن این تأسیسات وجود ندارد.»
او افزود: «براساس قوانین بینالمللی، تأسیسات هستهای نباید هدف حمله قرار گیرند و امیدوارم در گفتوگوهایم با مقامات اسرائیلی درباره این مسئله صحبت کنیم.»
رایزنی با عراقچی سازنده بود
مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری درباره بازدید خود از تأسیسات هستهای ایران تصریح کرد: «گفتوگوی من با وزیر خارجه ایران، گفتوگوی سازنده و بسیار خوبی بود و مسائل بسیاری از جمله مسائل جاری در نشست شورای حکام را بررسی کردیم.»
او افزود: «قطعا دولت ایران بر اساس خواست خود تصمیم خواهد گرفت.»
گروسی در پاسخ به سوالی درباره «شتاب» آژانس برای ارائه گزارشی پیش از لغو ۶ قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ گفت: «برخی با نگاه به گزارشات ارائه شده، در حال بررسی مکانیزم ماشه هستند. اما رویکرد من، اقدامات پایدار است. هفته گذشته به ایران سفر کردم و دستاوردی کسب شد. قدم به قدم باید پیش رفت و دستاوردهای پایدار گرفت تا تقابل کمتر و روابط سازندهتر شود.»
فرازهایی از قطعنامه تروییکای اروپا و آمریکا
در قطعنامه ارائه و ثبت شده از سوی سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس با همراهی آمریکا بدون در نظر گرفتن همکاری گسترده ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ادعاها و نیز خواستههایی مطرح شده است:
از ایران خواسته شده تا برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد.
از ایران خواسته شده تا بدون فوت وقت در خصوص «ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند.
از ایران خواسته شده که «اطلاعات، اسناد و پاسخهای مورد نیاز آژانس» را در این زمینه ارائه و دسترسی به مکانها و مواد مورد نیاز بازرسان آژانس را فراهم کند.
عراقچی: در صورت صدور قطعنامه ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه در گفتگوی تلفنی با رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در مورد تعاملات ایران و آژانس در پرتو نتایج سفر گروسی به تهران و همچنین تحولات مرتبط با نشست شورای حکام به بحث و تبادل نظر پرداخت.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سفر گروسی به ایران خاطرنشان ساخت تفاهمات صورتگرفته در جریان این سفر، بار دیگر حسن نیت و اراده جمهوری اسلامی ایران را برای ارتقای تعاملات و همکاریها با آژانس اثبات نمود.
در این گفتگوی تلفنی، همچنین دو طرف بر اراده خود برای ادامه مسیر گفتگو و تعامل به منظور حل و فصل اختلافات و پرداختن به دیگر موضوعات در دستور کار، و پرهیز از رویکردهای غیرسازنده و تقابلی تاکید کردند.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین تصریح کرد: در صورتی که طرفهای مقابل بیتوجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.
گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و افریقای جنوبی
وزیر امور خارجه همچنین در ادامه رایزنیهای خود با کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با رونالد لامولا وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی که کشورش از اعضای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی است، موضوعات مرتبط با نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی و همکاریهای میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
رئیس دستگاه دیپلماسی در این مکالمه تلفنی با اشاره به سفر گروسی به ایران، حسن نیت جمهوری اسلامی ایران در قبال آژانس بین المللی انرژی اتمی را متذکر شد و تاکید کرد اگر طرفهای مقابل به دنبال تقابل باشند، جمهوری اسلامی ایران نیز واکنش مناسب از خود بروز خواهد داد.
وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی نیز ضمن تشکر از تماس وزیر امور خارجه کشورمان، از همکاری بین ایران و آژانس استقبال کرد.
گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و فرانسه
عراقچی پیش از این هم با «ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه آخرین تحولات مربوط به مذاکرات هستهای و تحولات منطقهای مورد بحث و تبادل نظر قرار داده و از اقدام ناموجه و تحریکآمیز کشورهای اروپایی در تصویب تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران به شدت انتقاد کرده بود.
عراقچی همچنین تصمیم سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس برای ارائه قطعنامه در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به شدت تقبیح کرد و تصریح نمود این حرکت سه کشور اروپایی در تقابل آشکار با فضای مثبت ایجاد شده در تعاملات ایران و آژانس تلقی میشود و صرفا به پیچیدهتر شدن موضوع خواهد انجامید.
وزیر امور خارجه همچنین در رابطه با تحولات منطقه با اشاره به استمرار تجاوز رژیم صهیونیستی علیه لبنان و ادامه نسلکشی در غزه، مسئولیت حامیان رژیم اشغالگر در ادامه این فجایع را متذکر شد و خواستار اقدام جدی همه طرفهای ذیمدخل برای وادار کردن رژیم متجاوز اسرائیل به توقف تجاوز در لبنان و غزه شد.
جزییات نشست شورای حکام
نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا ساعاتی دیگر آغاز خواهد شد. در بیانیه مطبوعاتی که این نهاد روز دوشنبه منتشر کرد، درباره جزییات این نشست غیرعلنی نوشت: موضوعات مورد بحث شامل درخواستهای عضویت در آژانس، گزارش کمیته کمکها و همکاری فنی، راستیآزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل؛ راستیآزمایی هستهای: انعقاد توافقات پادمانی و پروتکل الحاقی، کارمندان بخش پادمانی که قرار است به عنوان بازرس به خدمت گرفته شوند، اجرای توافق پادمانی در جمهوری خلق کره، اجرای توافق پادمانی در جمهوری عربی سوریه، ناوگان دریایی هستهای: استرالیا، ناوگان دریایی هستهای، برزیل، توافق انپیتی با جمهوری اسلامی ایران، ایمنی و امنیت هستهای و توافق پادمانی اوکراین، انتقال مواد هستهای در چارچوب توافق آکوس(AUKUS) و پادمانها ذیل تمامی جنبههای انپیتی و احیای برابری حاکمیتی تمامی کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد بود. براساس اعلام آژانس «رافائل گروسی» مدیرکل در آغاز این نشست سخنرانی میکند و پس از آن در کنفرانس خبری برگزار به سوالات خبرنگاران پاسخ میدهد.
تحولات پیش از نشست
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شامگاه سهشنبه در گزارش خود درباره فعالیتهای هستهای ایران مدعی شد که: ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص تا ۶۰ درصد، در مقایسه با گزارش فصلی پیشین آژانس، با رشدی ۱۷.۶ کیلوگرمی، به ۱۸۲.۳ کیلوگرم رسیده است.
ذخایر اورانیوم غنیشده هم در مقایسه با گزارش فصلی پیشین آژانس تا ۲۶ اکتبر، با رشدی ۸۵۲.۶ کیلوگرمی، به ۶ هزار و ۶۰۴.۴ کیلوگرم رسیده است
ذخایر تخمینی اورانیوم غنی شده ایران به بیش از ۳۲ برابر حد تعیین شده در توافقنامه سال ۲۰۱۵ بین ایران و قدرتهای جهانی، موسوم به برجام رسیده است.
همزمان با انتشار بخشهایی از این گزارش خبری رویترز مدعی توافق جدید ایران با آژانس شد که بر مبنای آن تهران متعهد شده است که میزان ذخایر اورانیوم غنی شده با خلوص 60 درصد را افزایش ندهد و در صورت عدم تصویب قطعنامه میزان آن را در مزر 185 کیلوگرم نگه دارد. همچنین ایران با بررسی انتصاب چهار بازرس جدید آژانس برای بررسی تأسیسات هستهای خود موافقت کرده است.
خبرگزاری فرانسه و برخی خبرنگاران نزدیک به آژانس هم هفته گذشته از تدوین پیشنویش قطعنامه از سوی فرانسه، انگلیس، آلمان و تایید آمریکا علیه فعالیتهای هستهای ایران خبر دادند. دیپلماتها در گفتوگو با این خبرگزاری مدعی شدهاند که قطعنامه تنبیهی با هدف افزایش فشار بر ایران به منظور بازگشت به پایبندی به تعهدات هستهای خود و رسیدگی به اختلافات همیشگی آژانس و ایران ارائه میشود. روابط تهران و آژانس در دو سال گذشته و به دلیل اختلاف نظر در کیفیت نظارتها و کمیت ناظران و نیز ۲ مکان ادعایی وجود ذرات اوانیوم سرد طی شد.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سفر روز چهارشنبه (۲۳ آبان) خود به تهران درباره حساسیت پرونده هستهای ایران در مقطع کنونی سخن گفت. در این سفر تهران بیشترین تعامل را با مدیرکل آژانس داشت و گروسی روز پنجشنبه از سایتهای هستهای نطنز و فردو بازدید کرد.
ادعاها درباره صدور قطعنامه علیه فعالیتهای هستهای ایران در حالی مطرح میشود که تهران بارها تصریح کرده است که پاسخ هرگونه قطعنامهای را با قاطعیت خواهد داد. «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه شورای حکام قطعنامه بدهد اقدام متقابل میکنیم، گفته است: به آقای گروسی صراحتا گفته شده که اگر قطعنامهای علیه ما صادر شود با اقدامات متقابل ایران مواجه خواهد شد و ما در برنامه هستهای خودمان اقدامات جدیدی را خواهیم کرد که حتما آنها دوست نخواهند داشت».
«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی هم درباره احتمال صدور قطعنامه علیه فعالیتهای هستهای ایران در نشست خبری با گروسی تصریح کرد که ایران به این قطعنامه احتمالی پاسخ قاطع خواهد داد.