نورنیوز-گروه بین الملل: توجه داشته باشید که بازیگران اصلی آژانس را آمریکا و شرکای اروپاییاش تشکیل میدهند. درست است که آژانس بازوی فنی سازمان ملل محسوب میشود و ظاهرا باید بر اساس معیارهای فنی تصمیم بگیرد ولی موضوع اصلی به موارد سیاسی و امنیتی باز میگردد و باتوجه به اینکه آژانس تاکید دارد که همچنان فنی و تخصصی است اما سایه سیاست روی فعالیتهایش سنگین است. هرباری که تنش با واشنگتن شدت گرفت، شاهد افزایش فشار آژانس بر ایران بودهایم و عکس این موضوع هم سابقه داشته است.
در موضوع برجام میبینیم که کشورهای غربی ابتدا توافقات را در 5+1 انجام دادند و پس از آن «یوکیا آمانو» بهعنوان مدیرکل آژانس به ایران آمد و از تاسیسات بازدید کرد. اکنون که روابط ایران، اروپا و آمریکا در شرایط خوبی نیست. آژانس هم سختگیریهای خود را افزایش داده است و طبق پیشبینیها احتمال دارد روز چهارشنبه پیشنویس قطعنامهای که اروپاییها بر علیه ایران تنظیم کردهاند، تصویب شود و این نشان میدهد که روابط بسیار غبارآلود است.
هنگامی که اروپاییها خطوط هوایی و کشتیرانی ایران را تحریم میکنند و آلمان روابط دیپلماتیکش را قطع میکند، طبیعی است نماینده این کشورها بر علیه ایران اقدام کنند. ترامپ در شعارهای انتخاباتی خود اعلام کرده که اگر ایران به سلاح هستهای دست پیدا نکند وارد مذاکره با تهران خواهد شد.
با این حال نمیتوانیم بر روی حرفهای انتخاباتی ترامپ حساب باز کنیم. در واکنش به این موضوع باید بگوییم که اگر ترامپ بهدنبال مذاکره با ایران بود نباید از برجام خارج میشد. در آن روزها فعالیتهای هستهای ایران در کمتحرکترین وضعیت بود و برخی از تاسیسات اتمی هم به مراکز تحقیقاتی تبدیل شده بود ولی باز هم دیدیم ترامپ از برجام خارج شد. حالا باید دید که ترامپ رئیسجمهور در کاخ سفید هم این شعار انتخاباتی خود را تکرار خواهد کرد؟
*تحلیلگر بینالملل