×
فرهنگی
شناسه خبر : 200121
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/08/29 ساعت 08:54
جشنواره‌ای برای «قهر کرده‌ها»

نورنیوز از ضرورت بازبینی در سیاست‌های سینمایی و جشنواره‌ای دولت چهاردهم گزارش می‌دهد

جشنواره‌ای برای «قهر کرده‌ها»

دولت چهاردهم می‌تواند میزبان شایسته و خدومی برای اهل هنر، فرهنگ و سینما باشد به شرط اینکه برنامه‌ای سنجیده، اراده‌ای جزم، مدیرانی شجاع و صادق و نوآور، داشته باشد تا رخدادهایی همچون جشنواره فیلم فجر را به نمایشگاهی از ظرفیت‌ و بضاعت هنری کشور،‌ فارغ از خط‌کشی‌های ‌تصنّعی و ضد وفاق تبدیل کند.

نورنیوز-گروه فرهنگی: با برگزاری نخستین جلسه شورای سیاستگذاری چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر در حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی،‌ زنگ آغاز مهم‌ترین رخداد هنری کشور رسما به صدا درآمد. هرچند بدنه‌ی سینما برای حضور در ضیافت سالانه‌ی هنر هفتم در بهمن ماه، از مدت‌ها پیش کار خود را شروع کرده و چرخه‌ی تولید آثار سینمایی را به حرکت درآورده، اما نشست دیروز وزیر با مسئولان سازمان سینمایی و نیز اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره امسال، سمت و سو و حال و هوای حاکم بر این جشنواره را تاحد زیادی روشن کرد.

سخنان سید عباس صالحی در این نشست، جنبه‌های تلخ و شیرینی از واقعیت سینما و بلکه به طور کلی، سپهر هنر امروز ایران را روایت کرد. توجه به این تحلیل واقع‌بینانه، می تواند چشم‌انداز روشنی از فرصت‌ها و تهدیدهای حوزه فرهنگ و مشخصا هنر سینما در افق ایران امروز به دست دهد.

وزیر فرهنگ، ‌به خلاف سیره‌ی برخی فعالان سیاست‌زده که اصرار بر سفیدنمایی یا سیاه‌نمایی ساحت هنر دارند مشکلات و تنگناهای این حوزه را بدون پرده‌پوشی و کتمان برشمرد و برای وجود «فاصله عمیق میان جامعه سینمایی و بخش تصمیم‌گیر» ابراز تأسف کرد.

او ضمن اقرار شجاعانه به «اعتمادهای از دست رفته» و «سخت بودن کاهش بی‌اعتمادی میان اهالی سینما و مسئولان»، گفت:« باید تلاش کنیم کسانی که قهر کرده‌اند را بازگردانیم و البته در حل مشکلات برخی هنرمندان دنبال سر و صدا کردن نباشیم. بخش اعظم اهالی سینما نسبت به سینمای ایران تعصب دارند، به همین دلیل برداشت من این است که اگر گام‌های مثبتی برداریم، می‌توانیم اعتمادهای از دست رفته را به‌زودی بازگردانیم .»   

آنچه وزیر فرهنگ در دیدار با مسئولان جشنواره گفت واقعیتی مشهود است که پیش از این، بارها از سوی سینماگران و نیز تحلیل‌گران حوزه فرهنگ بیان شده بود. فعالان عرصه‌ی سیاسی و اجتماعی، با درک زودرس نشانه‌هایی از تضعیف سرمایه اجتماعی،‌ بارها مسئولان و متولیان حوزه فرهنگ را به تغییر نگاه خود به این حوزه راهبردی فراخواندند و اهمیت غیرقابل‌انکار سینما و به طورکلی هنر را در ایجاد امید و نشاط ملی و به تبع آن، تقویت سرمایه اجتماعی یادآور شدند.

چنین مخاطره‌ای پس از اتفاقات تلخ پاییز 1401 به فعلیت درآمد و جامعه‌ی نخبگی ایران در حوزه فرهنگ و هنر، در مقیاسی بزرگ دچار سرگشتی و سرخوردگی شد و به شکل معناداری از چرخه نقش آفرینی در تولیدات هنری فاصله گرفت. هرچند در دوسه سال اخیر،‌ تولیدات قابل اعتنایی در سینمای ایران رقم خورد اما بی تردید بخش مهمی از پدیدآورندگان و فعالان سینما با بی‌انگیزگی مشهودی در حاشیه این هنر روزگار گذراندند و از نقش‌آفرینی در پهنه اجتماع و زندگی مردم دور شدند. این طیف از سینماگران و مشتاقان سینما که در کلام وزیر فرهنگ با عنوان "قهرکرده ها" از آنان یاد شده است، حتما دلشکستگی‌ها و بلکه دلخوری‌هایی از مدیریت کلان فرهنگ در کشور داشته اند که توجه به آنها ضرورتی انکارناپذیر دارد.

سینمای ایران در سال‌های اخیر را اگر به صورت کمّی و با آمار تولید و تماشاچی ارزیابی کنیم احتمالا سینمایی نسبتا پررونق را خواهیم یافت؛‌ سینمایی که جوهره و جهت گیری غالب آن، "کمدی سازی" بوده است. وفور کمدی‌هایی که به گواهی صاحب‌نظران، خالی از سویه های اصیل "طنز" بوده و در سایه شوخی‌های سبک و گاه دور از نزاکت، مخاطب را به سالن می کشاند.

چنین آثاری بیش از آنکه روحیه انتقادی و کنشگرانه را در مخاطبان خود برانگیزند و تقویت کنند به کالایی "مصرفی" و زودبازده تبدیل می شدند که از ساختن نشاط و امید اجتماعی عاجز بودند و هیچ خاطره جمعی شادمانی خلق نمی کردند. سیطره چنین سبکی در سینما دلایل زیادی دارد اما قطعا یکی از اصلی‌ترین دلایلش، بی‌رغبتی و بی‌انگیزگی بخش قابل توجهی از اهالی سینمای ایران بوده است.

آنچه درباب سینمای روز ایران گفته شد مستقیما درباره جشنواره های سینمایی نیز قابل اطلاق است. جشنواره‌های فیلم فجر در سال‌های اخیر عمدتا با نگاه‌هایی که وزیر فرهنگ از آنها با تعابیر "مناسکی" و  "گلخانه‌ای" یاد کرد طراحی و برگزار می‌شد. جامعه هوشمند سینمای ایران، به سرعت چنین جوهره ای را در جریان جشنواره کشف می کرد و در برابرش مقاومت نشان می‌داد یا دست‌کم با رغبت و اشتیاق در آن حضور نمی‌یافت.

سیاست‌های اعلامی از سوی برخی مسئولان سینمایی در سال‌های اخیر،‌ به وضوح در مسیر خط‌کشی‌های سیاسی و ایدئولوژیک، و از این طریق موجب رنجاندن طیفی از فعالان و پدیدآورندگان آثار سینمایی بود. در شرایطی که فضای ملتهب سیاسی و اجتماعی کشور پس از پاییز 1401 اقتضا می کرد که سینما و هنر، پرچمدار همگرایی و آشتی‌جویی باشد مدیران ارشد این حوزه با زبانی تند و طوفانی، مرزهای خودی / غیرخودی را ترسیم می‌کردند. چنین سیاست‌هایی غیر از آنکه عدد "قهرکرده‌ها" را در عرصه سینمای ایران افزایش دهد چه برکت و فایده ای داشته است؟

اکنون اما نوبت به دولت وفاق رسیده است. در دولتی که می‌کوشد شعار همگرایی و هم‌افزایی و تحمل "دیگری" را در تمام امور پیاده کند و در این عرصه سینما نقش پیشگام و پیشران را دارد. هرچند همان‌طور که وزیر فرهنگ گفت کاهش بی‌اعتمادی‌ها میان نهاد قدرت و نهاد فرهنگ، امروز چندان ساده نیست اما می توان امیدوار بود با تغییر رویکردها و رویه‌ها و سیاست‌ها و برنامه‌ها، فرایندی شکل بگیرد که نه امسال، بلکه به مرور و در سال‌های آتی، نقش‌آفرینی هنر هفتم و فعالان خلّاقش در ایران برای خلق امید و نشاط ملی، و در پی آن تقویت سرمایه اجتماعی سرعت پیدا کند.

دولت چهاردهم می‌تواند میزبان شایسته و خدومی برای اهل هنر، فرهنگ و سینما باشد به شرط اینکه برنامه‌ای سنجیده، اراده‌ای جزم، مدیرانی شجاع و صادق و نوآور، داشته باشد تا رخدادهایی همچون جشنواره فیلم فجر را به نمایشگاهی از ظرفیت‌ و بضاعت هنری کشور،‌ فارغ از خط‌کشی‌های ‌تصنّعی و ضد وفاق تبدیل کند.

سید عباس صالحی از آن جهت که در سخنان خود، به وجود نابسامانی‌ها و نابهنجاری‌های مدیریتی در مواجهه با اهالی سینما اعتراف کرده، نیمی از مسیر اصلاح را پیموده است. اکنون نوبت تکمیل این حرکت اصلاحی است تا وفاق و هم‌گرایی و آشتی به خانواده سینمای ایران برگردد و مدیران و پدیدآورندگان و تماشاچیان، به عنوان سه رکن شکوفایی هنر هفتم، دوران جدیدی از سینما را در ایران رقم بزنند؛‌ دورانی که بضاعت هنر این سرزمین را نه صرفا با معیارهای  کمّی ارزیابی می کند و نه تماما با موازین مورد پسند حاکمیت. این دوران جدید، بیش از آنکه سینما را به صورت گلخانه‌ای مدیریت کند نقش خدمت‌رسانی و حمایت‌گری و تسهیل‌گری را برعهده می‌گیرد.    


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حمله دوباره وزیر رژیم اسرائیل به عربستان
زمین لرزه بالیکسیر ترکیه را لرزاند/جزییات
اتحادیه اروپا تجاوز اسرائیل را در جنوب لبنان محکوم کرد
صابر کاظمی به تهران رسید
اعزام هیات سوریه به روسیه برای فعال‌سازی خدمات کنسولی و اداری
واژگونی مینی‌بوس حامل دانش‌آموزان در نقده /جزییات و تعداد مصدومان
تیم کشتی آزاد امید ایران نایب قهرمان جهان شد
نورنما | کودک خندان و سگ‌های بازیگر
سازمان ملل: یک میلیون نفر در غزه به مراقبت های سلامت روان نیاز دارند
پاسخ کشتیرانی به ادعای عدم رفع تعهد ارزی
پهپاد اسرائیلی در لبنان توسط نیروهای سازمان ملل سرنگون شد
ترکیه جنگنده‌های تایفون از انگلیس دریافت می‌کند
توضیحات قالیباف درباره پیگیری قانون حمایت از افراد دارای معلولیت+فیلم
خبر خوش رئیس مجلس برای پرستاران چه بود؟+فیلم
ترامپ انجام ام آر آی را تاییدکرد اما دلیلش را نگفت!
اوسمار ویرا رسماً سرمربی پرسپولیس شد
عکس های منتخب هفته جهان، 27 اکتبر 2025
ایران قهرمان مسابقات تیراندازی با کمان ارتش‌های جهان شد
زمان فروش نقدی محصولات سایپا دیزل اعلام شد+جدول
دختران بسکتبال ایران به مدال نقره رسیدند
دبیرکل سازمان ملل: آتش‌بس غزه باید پایدار بماند
حمله پهپادی جدید رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
همراه اول میزبان مدیران نفت و گاز کشور؛ پیوند هوشمند ارتباطات و انرژی برای تحول دیجیتال
پکن: روابط چین و ایالات متحده می‌تواند تثبیت شود
گران‌فروشی 74 میلیارد تومانی در صنعت قارچ
ایران در جمع 5 کشور برتر توسعه نرم‌افزارهای ایمنی و تضمین کیفیت صنعت هوانوردی
ممانعت رژیم صهیونیستی از سفر هیأت جنبش فتح به مصر
لغو اجلاس خاخام‌ها در باکو
فرمانده سپاه تهران: هدف‌گیری پایگاه «العدید»، دشمنان را به آتش‌بس التماسی واداشت
دیدار ترامپ با امپراتور ژاپن و تلاش برای توافق تجاری با چین
والیبال جوانان ایران فینالیست شد
پیش‌بینی احتمال وقوع درگیری گسترده بین اروپا و روسیه در سه سال آینده
کاظمی: ادعای سهم کمتر مدارس دولتی در کنکور را قبول ندارم
چرا دزدان موزه لوور، الجزایر و مالی را برای فرار انتخاب کردند؟
نخستین مدال تاریخ شنای ایران در بازی های آسیایی بدست آمد
درگیری‌های شدید میان نظامیان جولانی در شمال سوریه
مجارستان آماده میزبانی اجلاس روسیه-آمریکا
کمبود تجهیزات مانع خروج اجساد اسرای اسرائیلی از زیر آوار
مدیرعامل هواپیمایی آسمان برکنار شد
آخرین جزئیات از وضعیت صابر کاظمی / کاظمی با اورژانس هوایی به تهران منتقل می‌شود
طلای جهانی به زیر 4000 دلار سقوط کرد
سیا در تدارک عملیات «پرچم دروغین» برای توجیه تجاوز به ونزوئلا
گوترش: دخالت خارجی چشم‌انداز صلح در سودان را تضعیف کرده است
انفجار خودروی بمب‌گذاری شده نزدیک مقر امنیت داخلی سوریه
جمهوری آذربایجان سرکنسول جدید خود را در تبریز منصوب کرد
نفوذ هکرها به داده‌های سامانه «پرتو آهنین» اسرائیل
رتبه 79 جهانی ایران در تولید محصولات ارگانیک
زمان افتتاح ایستگاه مترو مریم مقدس اعلام شد
عارف: المپیک فناوری نقش مهمی در پیگیری اولویت‌های ملی دارد
دستگیری عامل شهادت مأمور کلانتری گاندی بعد از 4 سال
X
آگهی تبلیغاتی