×
اقتصادی
شناسه خبر : 199964
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/08/28 ساعت 10:20
منتظر خروج مسکن از رکود باشیم؟

«نورنیوز» وضعیت بازار مسکن تا پایان سال را بررسی می کند

منتظر خروج مسکن از رکود باشیم؟

مسکن و خانه دار شدن این روزها رویای خیلی ها شده است. قیمت بالا در کنار کاهش قدرت خرید موجب شده تا مستاجران همچنان در حسرت خانه دار شدن بمانند.

نورنیوز-گروه‌اقتصادی: مسکن به عنوان یک کالا در سبد خانوار نقشی اساسی دارد. جدای از هزینه خورد و خوراک و پوشاک می توان گفت که نیمی از حقوق خانواده ها برای اجاره خانه کنار گذاشته می شود.

تورم یکی از مهم ترین عواملی است که در سال های اخیر قدرت خرید مسکن را پایین آورد.

این در حالی است که به گفته کارشناسان و آمار های منتشر شده هر چند بازار مسکن از افزایش تورم بی نصیب نمانده اما باز هم در مقابل بازار سکه و ارز که قدرت نقد شوندگی سریعتری دارند میزان تورم کمتری را تجریه کرده است و می کند.

بر اساس آخرین آمار ارائه شده در نیمه اول سال ۱۴۰۳، قیمت مسکن در تهران در مرداد ۱۴۰۳ تنها ۱.۲ درصد نسبت به ماه قبل افزایش داشت، در حالی که در مقایسه با مرداد ۱۴۰۲، این افزایش ۱۶.۸ درصد بوده است.

***مسکن در تهران متری چند؟

طبق آخرین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، متوسط قیمت مسکن شهر تهران در مردادماه امسال به ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده بود. اگرچه آمار رسمی از قیمت مسکن در شهریور و مهرماه منتشر نشده اما بررسی میدانی فایل‌های فروش، نشان می‌دهد قیمت مسکن طی دو ماه گذشته نیز رشد چشمگیری نداشته است.

در سال های گذشته راهکارهایی برای تامین مسکن ارائه شده و کارهایی هم انجام شده است اما با این حال نه مسکن مهر و نه مسکن ملی و اجتماعی و نه حتی تسهیلات نتوانستند تاکنون در تامین به اندازه مسکن موفق عمل کنند.

در کنار افزایش قیمت ها البته بازار مسکن در رکود است چرا که نه مردم قدرت خرید دارند و نه مالکان می توانند ملک خود را به قیمت مناسب بفروشند.

رکود اقتصادی منجر به کاهش تعداد معاملات مسکن شده است. در شهر تهران، تعداد معاملات مسکن در تابستان ۱۴۰۳ به حدود ۳۰۰۰ معامله در ماه کاهش یافته است که این رقم به مراتب کمتر از میانگین معاملات در سال‌های گذشته است. این کاهش معاملات نشان‌دهنده حالت انتظار و بلاتکلیفی خریداران و سرمایه‌گذاران است که منتظر ثبات بیشتر در اقتصاد و سیاست‌های کلان کشور هستند.

این در حالی است که کارشناسان هشدار می دهند که مردم منتظر کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت مسکن نباشند. چرا که کوچک‌ترین التهابی که در حوزه اقتصاد مسکن رخ دهد موجب افزایش هیجانی و پیش‌بینی‌نشده‌ قیمت ها خواهد شد که دوباره مصرف‌کنندگانی که بیش از حد تعلل داشته‌اند، متضرر می شوند.

مسکن
 

حسین جوشقانی، اقتصاددان در این رابطه گفت: مساله‌‌ ساختمان به اقتصاد کلان برمی‌‌‌گردد. وقتی درآمد خانوارها کاهش یافته و کشور برای چند دهه با مشکل بیماری هلندی روبه‌‌‌رو بوده است، مسکن به‌‌‌عنوان کالایی غیرقابل تجارت با افزایش قیمت مواجه شده است.

 با وجود درآمدهای نفتی که در سال‌های متعدد وجود داشته، تورم در بخش ملک بیشتر از بسیاری از کالاها و خدمات بوده و این امر باعث شده که از یکسو درآمد خانوار کاهش یابد و از سوی دیگر، قیمت مسکن نسبت به سایر کالاها با سرعت بیشتری افزایش یابد؛ در نتیجه قدرت خرید خانوارها، به‌‌‌ویژه آنها که در طبقات پایین‌‌‌تر قرار دارند، کاهش پیدا کرده است.

تردیدی نیست که قیمت مسکن با شیبی ملایم همچنان در حال افزایش است اما اینکه این بازار در چندماه مانده به پایان سال بتواند از رکود خارج شود سوالی است که در زیر به آن پرداختیم.

*** رکود بازار تاکی ادامه دارد؟

بر اساس پیش‌بینی های انجام شده بازار مسکن در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ همچنان تحت تأثیر رکود و تورم قرار دارد. انتظار می‌رود که قیمت‌ها به تدریج افزایش یابد، اما به دلیل رکود و کاهش تقاضا، این افزایش با سرعت کمتری نسبت به سال‌های گذشته رخ دهد.

برخی کارشناسان معتقدند که قیمت مسکن در پاییز و زمستان ۱۴۰۳ به دلیل افزایش هزینه‌های ساخت و تورم عمومی، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یابد. این در حالی است که تعداد معاملات مسکن نیز همچنان پایین باقی خواهد ماند. به عنوان مثال، در نیمه اول سال ۱۴۰۳، تعداد معاملات مسکن در تهران به حدود یک چهارم سطح معاملات معمولی کاهش یافته است. این کاهش معاملات نشان‌دهنده رکود عمیق در بازار مسکن و نبود تقاضای کافی است.

***ابزارهای دولت برای تامین مسکن

حسن بان کارشناس مسکن در این باره بر ناکارآمدی روش‌های فعلی، به‌‌‌ویژه در حوزه رگولاتوری و تامین مالی تاکید کرد و خواستار اصلاحات ساختاری شد. او پیشنهاد کرد که دولت می‌تواند از ابزارهایی مانند صندوق ملی مسکن یا ابزارهای مالی نوین همچون توکن‌‌‌های مسکن برای تامین مالی استفاده کند.

 او همچنین او بر اهمیت اعتمادسازی و ایجاد سیاستگذاری پایدار تاکید و اظهار کرد که برای تشویق سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، دولت باید اطمینان و شفافیت لازم را در خصوص بازگشت سرمایه فراهم کند.

مسکن های 15 تا 40 متری، استفاده از توکنایز کردن مسکن (خرید یونیت‌‌‌های سرمایه‌گذاری مسکن به شیوه نوین و با کمترین میزان سرمایه و معاملات آن در بازار ثانویه)، ترغیب بخش خصوصی برای ورود به بازار از دیگر راهکارهایی است که کارشناسان اقتصادی برای خروج بازار مسکن از رکود مطرح می کنند.

همچنین ارائه وام‌های بانکی با شرایط بهتر برای خریداران مسکن ، می‌تواند به کاهش قیمت‌ها و رونق بازار کمک کند. تسهیل قوانین و مقررات مربوط به ساخت‌وساز و کاهش بروکراسی‌های موجود هم می‌تواند به افزایش تولید مسکن و در نتیجه کنترل قیمت‌ها و خانه دار شدن مردم منجر شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قیمت جدید گوشت گوسفندی و گوساله امروز 13 مرداد اعلام شد
آخرین وضعیت سدهای تهران؛ فقط یک سد بیش از 90 درصد آب دارد
پشت پرده غائله سازی جدید در خصوص استعفای پزشکیان
جدیدترین قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه شنبه 13 مرداد 1405 + جدول
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز سه شنبه 13 مرداد 1405 + جدول جدید
حادثه دریایی در نزدیکی عمان ؛ یک کشتی هدف قرار گرفت
سنای آمریکا طرح موقت تأمین بودجه دولت را تصویب کرد
آخرین وضعیت تردد در جاده های شمالی و مرزهای اربعینی
آخرین خبر از نقل و انتقالات پرسپولیس امروز سه شنبه 13 مرداد 1405/ بمب از راه رسید؟
آخرین اخبار و گزارش‌ها از جنگ ایران و آمریکا امروز سه شنبه 13 مرداد ماه
تردد زائران از مرز مهران از مرز 2.4 میلیون نفر عبور کرد
سازمان ملل: از میانجیگری پاکستان و قطر استقبال می‌کنیم
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه13 مرداد+ وضعیت استان ها
کاهش خطر زوال عقل با یک تغییر ساده؛ غذا را فقط در 8 ساعت بخورید
عقب افتادن تکامل مغز انسان از سرعت توسعه هوش مصنوعی
دگرگونی ساختار مغز با آلزایمر
کمین 170 میلیون سیاه‌چاله در گورستان راه شیری!
زنگ خطر آموزش‌های دانشگاهی علوم پایه و مهندسی به صدا درآمده است؟
شارژ لیزری پهپادهایی که فرود نمی‌آیند
ادعای تازه ترامپ درباره تنگه هرمز و ایران؛ از فردا تنگه را باز می کنیم
چالش ترامپ با افسانه شکست ایران
معافیت بیمه‌ای برای بازی سازان
روایت محسن رضایی از شکست آمریکا در جنگ سوم ترامپ؛ آمریکا 500 کشته داد
ادارات و بانک‌های کدام استان‌ها چهارشنبه 14 مرداد تعطیل هستند؟ آخرین فهرست تعطیلی‌ها
آماده‌باش بهداشتی در گنبدکاووس برای مقابله با بیماری وبا
طرح انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی چه زمانی سراسری می‌شود؟
قطعی برق کرمانشاه فردا سه شنبه 13 مرداد 1405+ جدول
اقتصاد به پاشنه آشیل ترامپ در انتخابات کنگره تبدیل شد
رایزنی‌های فشرده عراق با ایران برای عبور نفتکش‌های بغداد
برنامه‌های مقابله‌ای وزارت اقتصاد در قبال برنامه دشمنان
خواسته «فون در لاین»؛ «اقدام یکپارچه» برای تامین امنیت مرزهای اروپا
نجات معجزه‌آسای کودک عراقی با اقدام تیم هلال احمر ایران
تالاب جهانی میانکاله همچنان در آتش می‌سوزد
تعلیق ارسال سامانه‌های دفاعی پاتریوت به اوکراین
قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا سه شنبه 13 مرداد
رایزنی اردوغان و بن سلمان درباره اوضاع منطقه
حزب الله عراق: متعهد به سلاح مقاومت هستیم
استفاده اتحادیه اروپا از اوکراین به‌عنوان «گوشت دم توپ» علیه روسیه
آزادی زندانیان جرایم غیرعمد در تهران همزمان با اربعین حسینی
تکذیب نشست قریب‌الوقوع اسلام آباد
حریق گسترده جنگل‌های آن‌سوی ارس؛ استقرار نیروهای ایرانی برای جلوگیری از سرایت آتش
چرا گذشت زمان به نفع ایران است؟
شوک بزرگ در بازار نقل‌وانتقالات‌ استقلال
پیام اربعینی رئیس‌جمهور عراق
معاریو: ایران ضرب‌آهنگ جنگ را مدیریت می‌کند
تغییرات اقلیمی به نیروگاه‌های هسته‌ای رسید؛ توقف فعالیت راکتور مجارستان
سالگرد حمله داعش به سنجار؛ نسل کشی ایزدی ها توسط داعش
بازنگری نرخ کرایه سرویس مدارس تهران
گفته‌ها و ناگفته‌های پیام پزشکیان درباره تفاهم اسلام‌آباد
افتخار تاریخی هاکی ایران؛ مدال برنز گردن‌آویز دانش‌آموز اصفهانی