×
بین الملل
شناسه خبر : 199187
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/08/22 ساعت 14:44
ریاست‌جمهوری ترامپ و روابط در ابهام

عبدالرضا فرجی‌راد*

ریاست‌جمهوری ترامپ و روابط در ابهام

به قدرت رسیدن مجدد “ترامپ” چه پیامی برای ایران دارد؟

نورنیوز-گروه بین الملل: پیروزی نسبتاً آسان ترامپ در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری اخیر آمریکا و موفقیت جمهوری‌خواهان در کسب اکثریت سنا و احتمالاً در مجلس نمایندگان که می‌تواند بر قدرت و توانایی ترامپ در اجرای سیاست‌هایش موثر باشد این بحث را در میان ایرانیان شامل دولتمردان، قلم به‌ دستان و مردم مطرح کرده که سیاست ترامپ در قبال جمهوری اسلامی ایران چگونه خواهد بود؟

حساسیت قضیه بدین علت است که ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش و حتی در کارزار انتخابی ۲۰۱۶ حملاتی لفظی را علیه جمهوری اسلامی به کار می‌برد که وقتی وارد کاخ‌ سفید شد بی‌درنگ تهدیدهای خود را عملی کرد. خروج از برجام، طرح ۱۲‌گانه اعلامی از سوی پمپئو، ممنوعیت ورود ایرانیان به داخل آمریکا و نیز آغاز اجرای تحریم‌های سخت از آن جمله‌اند. وقتی ترور سردار سلیمانی را در آخر به آن اضافه کنیم نشان می‌دهد که حساسیت به حضور مجدد وی در کاخ سفید امری طبیعی است. هر چند بعداً ترامپ بسیار تلاش کرد با اصرار بر مذاکره مستقیم با مقامات ایرانی و کوتاه آمدن از بعضی مواضع برای خود دستاوردی درست کند اما بی‌فایده بود.

ترامپ در ۲۰۲۴ با تجربه‌تر نشان داده می‌شد و تلاش می‌کرد اشتباهات گذشته را در مورد ایران تکرار نکند. وی خواهان توافق با جمهوری اسلامی ایران بود و به دفعات این خواسته را بیان می‌کرد؛ فقط تاکیدش این بود که نمی‌خواهم یا نخواهم گذاشت که ایران دارای سلاح هسته‌ای شود. در جایی اعلام کرد که می‌خواهم، تحریم‌ها علیه روسیه و ایران را بردارم زیرا که تحریم به تضعیف دلار منجر می‌شود. به نظر می‌رسد پوتین بعد از پیروزی وی به خوبی از این جمله بهره‌برداری و اعلام کرد، روسیه به دنبال حذف دلار نیست و می‌خواهد با دلار با جدیت کار کند، درحالی که این نظر در تضاد با سیاست‌های قبلی روسیه وقتی صحبت از بریکس می‌شد به نظر می‌رسید. حتی وقتی خبرنگار شناخته‌شده‌ای در مصاحبه اختصاصی سعی کرد از ترامپ جمله‌ای منفی و تندی در برخورد با جمهوری اسلامی از وی بگیرد، ترامپ در جواب گفت: «پاتریک ببین ما خودمان خیلی مشکلات داریم و باید سعی کنیم، کشور خودمان را حفظ نماییم».

مواضع روزهای اولیه بعضی از شخصیت‌های جمهوری اسلامی در یکی دو روز اول پیروزی ترامپ، مواضعی خنثی بود؛ مبنی بر اینکه انتخابات به ما ارتباطی ندارد یا هر حزبی در آمریکا در قدرت باشد برای جمهوری اسلامی تفاوتی ندارد. بعضی از اهالی اهل قلم چه در رسانه و چه در فضای مجازی تاکید داشتند با توجه به شرایط پیچیده منطقه، تحریم‌های کمرشکن، وضعیت اقتصادی کشور و خطرات دشمن اسرائیلی نباید نسبت به حضور ترامپ در قدرت بی‌تفاوت بود و از فرصت به عمل آمده و تغییر مواضع وی به راحتی نباید گذر کرد.

دو روز قبل وزیر خارجه جمهوری اسلامی با تعدیل مواضع اعلامی قبلی با نگاهی مثبت به ریاست‌جمهوری مجدد ترامپ اعلام کرد که به رای مردم آمریکا احترام گذاشته می‌شود و ترامپ خوب است، حسن‌نیت خود را در عمل نشان دهد. بعضی‌ها این مواضع را نوعی چراغ سبز تلقی کردند.‌

در کنار این اتفاقات ترامپ هم در پاسخ به سوالی اعلام کرد، مایک پمپئو و نیکی هیلی در دولت وی مسئولیتی نخواهند داشت که می‌تواند علامت خوبی و نشان از آمادگی برای گفت‌وگو باشد؛ هرچند که نمی‌توان گفت، کنار گذاشتن این دو فرد تندرو حتماً در ارتباط با ایران است.

با توجه به نشانه‌هایی که در رابطه با آتش‌بس در لبنان و سپس در غزه بروز می‌کند اگر چنین امری رخ دهد شاید زمینه و فضای بهتری برای دو کشور برای آغاز مذاکرات جهت یک توافق در مورد رفع تحریم‌ها شکل بگیرد. احتمالاً در این دو ماه‌ونیم تا ورود ترامپ به کاخ سفید، پیام‌هایی در راستای صحبت‌های انتخاباتی ترامپ در مورد جمهوری اسلامی به سوی ایران ارسال خواهد شد که خوب است هیچ فرصتی برای رفع تحریم‌ها از دست داده نشود.

اینکه آیا در سفر رئیس ستاد کل ارتش عربستان سعودی به ایران، اولین پیام دولت جدید آمریکا همراه وی بوده است که در این رابطه نمی‌توان اظهارنظر کرداما نمی‌توان آن را هم رد کرد. چه این مقام سعودی پیامی از سوی ترامپ آورده باشد یا خیر حتماً در دو سه ماه آینده، پیا‌م‌هایی بین دو کشور تبادل خواهد شد.

* استاد ژئوپلیتیک


کلید واژگان
ایرانترامپروابط
نظرات

آخرین اخبار
بازیگر فیلم تنها در خانه درگذشت
قتل عجیب زن ایرانی در متروی هامبورگ آلمان
راهبرد جدید بانک مرکزی در سیاست های ارزی ؛ میزان عرضه از تقاضای ارز پیشی گرفت
هشدار رسانه انگلیسی به ترامپ درباره عواقب حمله به ایران
زلزله‌ای که گاوصندوق‌ها را شکست
قهرمان کشتی آسیا در انفجار گاز جان باخت
امیر سرلشکر حاتمی : نیروهای مسلح در آمادگی کامل دفاعی و نظامی قرار دارند
هشدار نسبت به وزش باد شدید در تهران
آمریکا نفت ونزوئلا را جایگزین نفت روسیه در هند کرد
معمای امنیت منطقه‌ای
ناوهای هواپیمابر ایران؛ شوک راهبردی برای دکترین دریایی آمریکا
سازمان ملل: شورای صلح ترامپ برای منافع شخصی او است
به دلِ ترس باید زد
توافق از مسیر تهدید؟
تعطیلی موقت دولت آمریکا
آخرین وضعیت عفونت‌های تنفسی در ایران
سقوط شدید طلا و نقره در بازارهای جهانی
خشم رئیس از بازیکنان رئال مادرید
پایان شیرین 17 پرونده قصاص در ندامتگاه قزلحصار
برنامه آموزش و پرورش برای تداوم آموزش در شرایط بحرانی و خاص
حاجی بابایی: جنگ رسانه‌ای؛ اولویت اصلی دشمن علیه ایران است
بررسی نحوه واگذاری مدیریت ایران خودرو و حمایت از تجمعات در دستور کار مجلس
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 11 بهمن 1404+ جدول
پادکست | «داستان اصحاب اخدود؛ روایتی از ظلم، ایمان و استقامت.»
قرار دادن نام سپاه در فهرست تروریستی خلاف حقوق بین‌الملل است
وقتی عموم مردم از ما راضی نباشند، رضایت یک عده خواص سودی نخواهد داشت
غرب ادعای زلنسکی درباره تأخیر در تحویل موشک‌های پاتریوت را رد کرد
دیپلماسی در شرایط سخت
کوبا وضعیت اضطراری در واکنش به تهدیدات آمریکا اعلام کرد
ادعای تازه ترامپ درباره پایان جنگ اوکراین؛ مانع اصلی چیست؟
اولیانوف: نگرانی غرب درباره وقوع حادثه هسته‌ای در اوکراین بی‌پایه و اساس است
ریزش معدن در کنگو جان بیش از 200 نفر را گرفت
سید حسن خمینی: فراموش نکنیم که ما یک ملت هستیم
عراقچی: آمریکا باید زبان تهدید را کنار بگذارد ؛ بدون احترام متقابل توافقی نیست
ترامپ: ماموران مهاجرت را از مینه‌سوتا خارج نخواهم کرد
پاک‌نژاد : نگران معامله آمریکا با مشتریان نفت ایران نباشید
عراقچی: ایران هرگز به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده است
تجدید میثاق هیأت دولت با آرمان‌های امام خمینی(ره) در آستانه دهه فجر
برنامه مسابقات ورزشی امروز 11 بهمن 1404+ جدول پخش
واکنش آمریکا به رزمایش دو روزه سپاه در تنگه هرمز
بازتاب اظهارات وزیر خارجه ایران در رسانه‌های جهانی و منطقه‌ای
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 11 بهمن 1404 + وضعیت استان‌ها
رویای لمس دنیای مجازی به واقعیت پیوست
مصرف الکل خطر ابتلا به کدام سرطان‌ها را افزایش می‌دهد؟
فقط 5 دقیقه فعالیت اضافی روزانه، عمرتان را طولانی‌تر می‌کند
کشف یک روایت 5000 ساله
مخفی کردن آرشیو اینترنت از ترس دزدی‌های هوش مصنوعی!
شیوع لوپوس در کودکان چقدر جدی است؟
قطع برق هزار نفر در پرتقال درپی وقوع طوفان
گسترش اعتصاب به سراسر آمریکا