×
بین الملل
شناسه خبر : 199187
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/08/22 ساعت 14:44
ریاست‌جمهوری ترامپ و روابط در ابهام

عبدالرضا فرجی‌راد*

ریاست‌جمهوری ترامپ و روابط در ابهام

به قدرت رسیدن مجدد “ترامپ” چه پیامی برای ایران دارد؟

نورنیوز-گروه بین الملل: پیروزی نسبتاً آسان ترامپ در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری اخیر آمریکا و موفقیت جمهوری‌خواهان در کسب اکثریت سنا و احتمالاً در مجلس نمایندگان که می‌تواند بر قدرت و توانایی ترامپ در اجرای سیاست‌هایش موثر باشد این بحث را در میان ایرانیان شامل دولتمردان، قلم به‌ دستان و مردم مطرح کرده که سیاست ترامپ در قبال جمهوری اسلامی ایران چگونه خواهد بود؟

حساسیت قضیه بدین علت است که ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش و حتی در کارزار انتخابی ۲۰۱۶ حملاتی لفظی را علیه جمهوری اسلامی به کار می‌برد که وقتی وارد کاخ‌ سفید شد بی‌درنگ تهدیدهای خود را عملی کرد. خروج از برجام، طرح ۱۲‌گانه اعلامی از سوی پمپئو، ممنوعیت ورود ایرانیان به داخل آمریکا و نیز آغاز اجرای تحریم‌های سخت از آن جمله‌اند. وقتی ترور سردار سلیمانی را در آخر به آن اضافه کنیم نشان می‌دهد که حساسیت به حضور مجدد وی در کاخ سفید امری طبیعی است. هر چند بعداً ترامپ بسیار تلاش کرد با اصرار بر مذاکره مستقیم با مقامات ایرانی و کوتاه آمدن از بعضی مواضع برای خود دستاوردی درست کند اما بی‌فایده بود.

ترامپ در ۲۰۲۴ با تجربه‌تر نشان داده می‌شد و تلاش می‌کرد اشتباهات گذشته را در مورد ایران تکرار نکند. وی خواهان توافق با جمهوری اسلامی ایران بود و به دفعات این خواسته را بیان می‌کرد؛ فقط تاکیدش این بود که نمی‌خواهم یا نخواهم گذاشت که ایران دارای سلاح هسته‌ای شود. در جایی اعلام کرد که می‌خواهم، تحریم‌ها علیه روسیه و ایران را بردارم زیرا که تحریم به تضعیف دلار منجر می‌شود. به نظر می‌رسد پوتین بعد از پیروزی وی به خوبی از این جمله بهره‌برداری و اعلام کرد، روسیه به دنبال حذف دلار نیست و می‌خواهد با دلار با جدیت کار کند، درحالی که این نظر در تضاد با سیاست‌های قبلی روسیه وقتی صحبت از بریکس می‌شد به نظر می‌رسید. حتی وقتی خبرنگار شناخته‌شده‌ای در مصاحبه اختصاصی سعی کرد از ترامپ جمله‌ای منفی و تندی در برخورد با جمهوری اسلامی از وی بگیرد، ترامپ در جواب گفت: «پاتریک ببین ما خودمان خیلی مشکلات داریم و باید سعی کنیم، کشور خودمان را حفظ نماییم».

مواضع روزهای اولیه بعضی از شخصیت‌های جمهوری اسلامی در یکی دو روز اول پیروزی ترامپ، مواضعی خنثی بود؛ مبنی بر اینکه انتخابات به ما ارتباطی ندارد یا هر حزبی در آمریکا در قدرت باشد برای جمهوری اسلامی تفاوتی ندارد. بعضی از اهالی اهل قلم چه در رسانه و چه در فضای مجازی تاکید داشتند با توجه به شرایط پیچیده منطقه، تحریم‌های کمرشکن، وضعیت اقتصادی کشور و خطرات دشمن اسرائیلی نباید نسبت به حضور ترامپ در قدرت بی‌تفاوت بود و از فرصت به عمل آمده و تغییر مواضع وی به راحتی نباید گذر کرد.

دو روز قبل وزیر خارجه جمهوری اسلامی با تعدیل مواضع اعلامی قبلی با نگاهی مثبت به ریاست‌جمهوری مجدد ترامپ اعلام کرد که به رای مردم آمریکا احترام گذاشته می‌شود و ترامپ خوب است، حسن‌نیت خود را در عمل نشان دهد. بعضی‌ها این مواضع را نوعی چراغ سبز تلقی کردند.‌

در کنار این اتفاقات ترامپ هم در پاسخ به سوالی اعلام کرد، مایک پمپئو و نیکی هیلی در دولت وی مسئولیتی نخواهند داشت که می‌تواند علامت خوبی و نشان از آمادگی برای گفت‌وگو باشد؛ هرچند که نمی‌توان گفت، کنار گذاشتن این دو فرد تندرو حتماً در ارتباط با ایران است.

با توجه به نشانه‌هایی که در رابطه با آتش‌بس در لبنان و سپس در غزه بروز می‌کند اگر چنین امری رخ دهد شاید زمینه و فضای بهتری برای دو کشور برای آغاز مذاکرات جهت یک توافق در مورد رفع تحریم‌ها شکل بگیرد. احتمالاً در این دو ماه‌ونیم تا ورود ترامپ به کاخ سفید، پیام‌هایی در راستای صحبت‌های انتخاباتی ترامپ در مورد جمهوری اسلامی به سوی ایران ارسال خواهد شد که خوب است هیچ فرصتی برای رفع تحریم‌ها از دست داده نشود.

اینکه آیا در سفر رئیس ستاد کل ارتش عربستان سعودی به ایران، اولین پیام دولت جدید آمریکا همراه وی بوده است که در این رابطه نمی‌توان اظهارنظر کرداما نمی‌توان آن را هم رد کرد. چه این مقام سعودی پیامی از سوی ترامپ آورده باشد یا خیر حتماً در دو سه ماه آینده، پیا‌م‌هایی بین دو کشور تبادل خواهد شد.

* استاد ژئوپلیتیک


کلید واژگان
ایرانترامپروابط
نظرات

آخرین اخبار
آماده‌سازی قطر برای افزایش سریع تولید گاز طبیعی مایع
نامه شیخ نعیم قاسم به قالیباف
ترامپ حمله اسرائیل به بیروت را وحشیانه خواند
عارف در گفت‌وگو با جانباز هوافضا: فداکاری رزمندگان دفاع مقدس سوم مایه افتخار ملت است
سرنوشت سهمیه آسیایی ایران در دست کمیته استیناف؛ آیا تورنمنت سه‌جانبه در راه است؟
تأکید تهران و بیروت بر اجرای تعهدات و توقف جنگ لبنان
توافق؛ راهی برای خروج آمریکا از جنگ پرهزینه و نامحبوب
واکنش رضاییان به شیطنت خبرنگار: مسائل داخلی ایران به تو ربطی ندارد
قیمت مرغ در میادین میوه و تره‌بار چند؟
تخصیص 1.6 میلیارد دلار ارز به خودروسازان و واردکنندگان
سریلانکا در آستانه تبدیل شدن به مرکز جرایم سایبری جهان
سوئیس محل امضای توافق با حضور قالیباف، ونس و قطر/ترامپ: توافق با ایران وارد «مرحله دوم» شد
چین خواستار نقش‌آفرینی سازمان شانگهای در صلح غرب آسیا شد
تشریح تفاهم 14 ماده‌ای ایران و آمریکا از زبان عضو کمیسیون امنیت ملی
رئیس قوه قضاییه: دیپلماسی ما در امتداد جهادِ «میدان» است
خروج سوخت‌رسان‌های آمریکایی از اسرائیل نشانه چیست؟
لو رفتن طراحی توپ نهایی جام جهانی
بولتون: امتیازاتِ بزرگ به تهران رسید
تفاهم ترامپ با ایران عامل سرخوردگی شدید در اسرائیل
انتقاد گسترده چهره‌های شاخص حزب جمهوری‌خواه از ترامپ
ثبت‌نام‌ها زیر ذره‌بین؛ شهریه اضافه ممنوع
چرا حراج امروز شمش طلا لغو شد؟
افت 24 درصدی تجارت آمریکا با کشورهای خلیج فارس
مسیر تشییع «رهبر شهید» در تهران تعیین شد + جزئیات مراسم
نوراینفو | چرا برای امام حسین (ع) عزاداری می کنیم؟
تخریب 4 ساختمان در یک لحظه در بروجرد + علت حادثه و آمار مصدومان
برنامه جدید آزمون‌های نهایی منتشر شد +جدول برنامه زمانی امتحانات هر درس
شکست واشنگتن در رسیدن به اهداف محصول مستقیم توافق با ایران
سفر نخست‌وزیر عراق به کاخ سفید در ژوئیه
خشم هواداران اسپانیا از یامال؛ حاشیه بزرگ برای ستاره جوان رئال
سند ملی توانبخشی تصویب شد؛ چه کسانی از این خدمات جدید بهره‌مند می‌شوند
پذیرش شکست نقشه‌های براندازی توسط ترامپ در ایران
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به خودرویی در جنوب لبنان
نورنما | حزب‌اللّه یک پهپاد «Heron-1» اسرائیل را ساقط کرد
اعتراف رئیس سازمان اورژانس کشور به «فقر آمبولانس» در کشور
انصاری: تفاهم‌نامه ایران به قیمت «هزینه‌های هنگفت» برای آمریکا تمام شد
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 26 خرداد 1405 / ریزش سنگین در بازار سکه و طلا
هند دسترسی به تلگرام را محدود کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه‌شنبه 26 خرداد 1404 ؛ بازار ارز در شوک توافق
ترامپ به ایران باخت
توافق ایران پیروزی روشنی برای آمریکایی‌ها نداشت
بازتاب گسترده تساوی ایران مقابل نیوزیلند در رسانه‌های عربی
پایان پرونده لیدرهای مسلح آشوب‌های دی 1404؛ حکم اعدام اجرا شد
اعتراف مقام صهیونیست به شکست اهداف در جنگ علیه ایران
وعده وزیر بهداشت برای تأمین پایدار دارو
جزئیات تفاهم ایران و آمریکا از زبان عراقچی؛ مذاکرات سرنوشت‌ساز از جمعه آغاز می شود
ناکامی ائتلاف آمریکا و صهیونیست‌ها در برابر قدرت ایران
اعتراف رسانه عبری: ایران پیروز میدان سیاسی؛ اسرائیل بازنده جنگ و توافق
بازارهای سهام آمریکا و آسیا در مسیر صعودی
بورس تاریخ‌ساز شد؛ شاخص کل از مرز 5 میلیون واحد عبور کرد