×
بین الملل
شناسه خبر : 196056
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/08/07 ساعت 09:46
ایران برای پاسخ به اسراییل اهرم‌های دیگری هم دارد

حسن بهشتی‌پور*

ایران برای پاسخ به اسراییل اهرم‌های دیگری هم دارد

در باب تهاجمات رژیم اسراییل به مراکز نظامی ایران که در بامداد شنبه 5 آبان انجام شد ذکر چند نکته دارای اهمیت است.

نورنیوز-گروه بین الملل: در باب تهاجمات رژیم اسراییل به مراکز نظامی ایران که در بامداد شنبه 5 آبان انجام شد ذکر چند نکته دارای اهمیت است:

 اول ، زمانی که عملیات دشمن را محدود تلقی می‌کنیم، توجه داشته باشیم آخرین موشکی که صدام در جنگ ایران و عراق به تهران شلیک کرد، در تاریخ 29 فروردین 1367 بود. این آخرین موشکی بود که به پایتخت کشورمان در خلال جنگ ایران و عراق شلیک شد. از همین رو 5 آبان 1403، برای نخستین‌بار پایتخت کشورمان هدف حمله موشکی قرار گرفت. به واقع اینکه این تهاجم تجاوزکارانه محدود یا نامحدود بوده است، نکته مهمی نیست؛ آنچه اهمیت دارد این است که نیروهای نظامی کشور باید هم در زمینه پدافند و هم در زمینه آفند فناوری‌های خود را ارتقا دهند.  به عبارت دیگر، هم در زمینه پدافندی یعنی سامانه‌هایی که بتوانند در مقابل موشک‌‌های خارجی دفاع کنند و هم در زمینه آفندی، قدرت خود را بیش از این افزایش داده تا موشک‌‌های دشمن را همزمان هدف قرار دهند. نکته مهمی که در اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح مطرح شد، این است که اعلام شده جنگنده‌های متجاوز اسراییلی وارد خاک کشور ما نشدند و از طریق فضای عراق توانستند اهداف خود را پیگیری کنند.  از نظر جغرافیایی، جنگنده‌های رژیم صهیونیستی باید از آسمان اردن استفاده کنند و از آنجا قاعدتا وارد آسمان عراق شده و به نزدیک مرزهای ایران برسند و از آنجا شلیک کنند. براساس آنچه مقامات رسمی مطرح کردند، سه استان ایلام، خوزستان و تهران هدف قرار گرفتند. بنابراین، این موضوع مشخص می‌کند که آنها قادرند از مسیری طولانی، یعنی از مرزهای غربی کشور تا تهران، اهداف خود را مورد حمله قرار دهند. این نشان می‌دهد که پدافند ایران با موشک‌های شلیک شده درگیر بوده است؛ نه با جنگنده‌ها.  به عبارتی دیگر، هیچ جنگنده‌‌ای وارد خاک ایران نشده است. این موضوع به این معناست که تکنولوژی فوق‌العاده مدرن‌تری وجود دارد که می‌تواند موشک‌های تهاجمی دشمن را در هوا و قبل از اینکه به هدف برسند، مورد اصابت قرار دهد.  البته که اکنون نیز بخشی از این فناوری را دراختیار داریم، اما در هر صورت بر اثر این حمله چهار نفر از نیروهای ارتش به شهادت رسیده‌اند.

نکته دومی که باید به آن توجه شود تشریح موقعیت ایران برای گروه‌هایی است که بر سیاست‌های کشورمان در لبنان، سوریه، عراق و یمن خرده می‌گیرند. این گروه باید به این نکته توجه داشته باشند که اگر حضور و نقش‌آفرینی ایران در منطقه نبود، باید در فاصله نزدیک‌تری با دشمن مقابله می‌کردیم. این موضوع که اساسا چرا ایران با اسراییل دایما درگیر است، بحثی جداگانه است که می‌توان ساعت‌ها درباره آن نوشت. اما مهم‌تر از همه، مباحث دفاعی است و اینکه حضور ایران در کشورهایی مانند سوریه، عراق، یمن و لبنان این امکان را برای کشورمان فراهم می‌کند که از فاصله نزدیک‌‌تر به دشمنان خود ضربه وارد کند، بالاخص در شرایطی که آنها همچنان با فناوری پیشرفته از مسافتی طولانی و خارج از مرزها ایران را هدف حملات خود قرار می‌دهند. بنابراین باید این استراتژی دفاعی مهم ایران را در میان افکار عمومی به درستی تبیین کرد. لذا درست است حجم گسترده‌ای از تبلیغات دروغین و عملیات روانی که اسراییلی‌ها در سه هفته اخیر در رسانه‌های مختلف انجام دادند و مدعی بودند که پاسخ ما به ایران پشیمان‌کننده خواهد بود؛ عملا محقق نشد، اما این دلیلی بر این نیست که با نگاهی ساده‌انگارانه عملیات اخیر این گروه را بررسی کرده و آن را بی‌‌ارزش یا محدود قلمداد کنیم. این‌گونه نیست، زیرا ویژگی‌هایی که پیش از این ذکر کردم یعنی هدف قرار دادن پایتخت کشورمان بدون ورود جنگنده‌ها به آسمان ایران، با لحاظ کردن پاسخ احتمالی ایران بااهمیت است.

 نکته سوم درخصوص انتظارات ایجاد شده در میان بخشی از افکار عمومی مبنی بر پاسخ قاطع ایران به این عملیات باید گفت، اسراییلی‌ها به پشتوانه امریکایی‌ها و انبار مهمات اعطایی واشنگتن دست به حمله می‌زنند، اما در ایران ما با اتکای به خودمان این مهمات را تامین کرده‌ایم، از همین رو باید این نکته مهم را درنظر داشته باشیم که این فرآیند پینگ‌‌پنگی تا چه زمانی می‌تواند ادامه داشته باشد.

ما باید روش‌های دیگری را علاوه بر حملات موشکی متقابل برای مقابله طراحی کنیم. درحالی که گزینه‌های مختلف و البته متناسب با امکانات کشور برای اقدام متقابل ایران وجود دارد، به‌گونه‌ای که حجم ضربه به حدی باشد که بازدارندگی به دنبال داشته باشد، تکیه بر پاسخ متقابل با تکیه بر موشک می‌تواند چندان مقبول نباشد.

در این میان ذکر این نکته نیز لازم است که تکیه بر سیاست ابهام در این زمینه کارایی بیشتری خواهد داشت. توسل به این سیاست شاید زیان‌هایی داشته باشد، اما برای دشمنان خارجی مضرات بیشتری را به بار می‌آورد. لزومی ندارد که دقیقا اعلام کنیم قصد انجام اقدام متقابل داریم یا خیر یا اینکه جزییات اقدام خود را اعلام کنیم. به عنوان تحلیلگر معتقدم نوع عملکرد ما بااهمیت است نه نحوه اعلام آن. علاوه بر این، پاسخ ما باید به گونه‌ای باشد تا بازدارندگی ایجاد کند و قطعا این بازدارندگی صرفا از طریق موشک به وجود نخواهد آمد.

*تحلیلگر مسائل بین‌الملل


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
تجاوز مجدد ارتش تروریستی آمریکا به ایران؛ پاسخ قاطع نیروهای مسلح با حملات موشکی آغاز شد
واکنش سفارت ایران در غنا به توییت ترامپ: شجاعت جان می‌بخشد،ریاست‌جمهوری آمریکا جان می گیرد
چند توصیه به بیماران دیابتی در سفر اربعین
سی‌ان‌ان: عربستان در حال کشیده شدن به جنگی ناخواسته است
تکمیل حلقه مفقوده کریدور شمال-جنوب در گرو اقدام روسیه
انفجارهای مهیب کی‌یف را لرزاند؛ مردم به ایستگاههای مترو پناه بردند
چشم‌انداز تجارت 10میلیارد دلاری میان ایران و پاکستان
کارشکنی تازه آمریکا در مسیر دیپلماسی؛ تحریم‌های موازی خزانه‌داری همزمان با ادعای تفاهم
موج محکومیت حملات آمریکا و عربستان به عراق؛ از تهران تا صنعا و بغداد
واردات ربات‌های انسان‌نمای چینی به آمریکا ممنوع شد
سنتکام چگونه دکترین حقوق دریاها را در تنگه هرمز زیر پا گذاشت؟
آماده‌باش کامل در اوکراین؛ زلنسکی از حمله قریب‌الوقوع مسکو خبر داد
5 راهکار تناسب اندام به جای دراز و نشست
ترور ناجوانمردانه مأمور حافظ امنیت در ایرانشهر؛ عملیات تعقیب آغاز شد
کارنامه نیمه اول، دستورکار نیمه دوم
گفت‌وگوی وزیر خارجه مصر و فرستاده ویژه آمریکا درباره تحولات منطقه
شهادت 4 پاسدار مأمور تأمین امنیت اربعین در حمله به عراق
سپاه: بستن یک حساب کاربری، هرگز نمی‌تواند صدای حق را خاموش سازد
یادی از  خالق خاطرات شیرین سینمای ایران تهران،/چهارشنبه/ مجلس ترحیم زنده یاد اکبر عبدی
آیت‌الله نورمفیدی: تهمت به مسئولان از مرز اخلاق و قانون گذشته است
گزارش تصویری | مراسم یادبود مرحوم اکبر عبدی در مسجد جامع شهرک غرب
دستگیری عاملان شهادت 2 بسیجی در مشهد
شعله‌ها در هورالعظیم فروکش کردند
بررسی ابعاد حمله جنایتکارانه اوکراین به کشتی آنا در دیدار دیپلمات‌های ایران و روسیه
سخنگوی شورای نگهبان: هر اقدامی که ما را مشغول خود کند، به نفع دشمن است
امدادرسانی به 187 نفر در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان
50 تن مواد پتروشیمی احتکاری در ساری کشف شد
تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران
حادثه آسانسور در کرج جان یک نفر را گرفت
تکذیب حمله به کشتی باربری در سواحل فریدونکنار
انفجارهای شدید سلیمانیه عراق را لرزاند
سرپرست وزارت دفاع: خون شهدای اقتدار، توان بازدارندگی ایران را استوارتر از گذشته خواهد کرد
مخالفت بوئینک با تولید موشک‌های پاتریوت در اوکراین
برنامه امتحانات نهایی برگزارنشده پایه دوازدهم 4 استان جنوبی منتشر شد
پیشنهاد تشکیل بلوک نظامی بریکس
تنها نقشه راه؛حفظ امنیت ملی
رایزنی وزرای خارجه قطر و آلمان درباره کاهش تنش‌ها در منطقه
عارف: هیچ بهانه‌ای برای کم‌کاری در توسعه روابط با آفریقا پذیرفته نیست
ادعای دوباره آمریکا در خصوص تنگه هرمز
حمله پهپادی به تاسیسات گازی آمریکا
فرمانده کل ارتش: بر عهد خود با ملت ایستاده‌ایم؛ دفاع از ایران تا آخرین نفس ادامه دارد
منطقه در لبه انفجار!
گزارش «سی‌ان‌ان» از دیدار ونس و نتانیاهو
سفر معنادار کویتی‌ها به پاکستان
نقش مخرب اوکراین در تسلیح گروه‌های مافیایی اروپا
بازی «بی بی» و زلنسکی در دفن گراهام
حسرت بزرگ لواندوفسکی از رد قرارداد میلیون یوریویی
رویارویی روسیه با 30 هزار تحریم
کانادا خشونت‌های صهیونیست‌ها در کرانه باختری را محکوم کرد
مراسم یادبود اکبر عبدی؛ از اشک هنرمندان تا عصبانیت از سلفی‌بگیران + تصاویر