×
سیاسی
شناسه خبر : 195430
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/08/02 ساعت 12:54

عبدالرضا فرجی‌راد*

سفر رئیس‌جمهور به روسیه و چند نکته

ایران یکی از آخرین کشورهایی است که همراه با عربستان و امارات به عضویت در بریکس پذیرفته شده و طبیعتا تمرکز نشست روسای بریکس در کازان بر مسائل در دستور کار بریکس و اعضا خواهد بود.

نورنیوز-گروه سیاسی:  حال اینکه این سفر رئیس‌جمهور به روسیه برای شرکت در نشست بریکس می‌تواند برای ایران دستاوردی داشته باشد باید اذعان داشت که بریکس در ابتدای کار به دنبال این است که هماهنگی قدرت‌های نوظهور را با یکدیگر به وجود بیاورد. ضمن اینکه بتوانند نهادهایی مستقل از نهادهای غربی ایجاد کنند مثل نهادهای مالی که بتواند مقداری وابستگی این کشورها به دلار را کمتر کند.

در واقع قدم‌های اولیه بریکس مقداری زمان‌بر است و به این زودی‌ها نتیجه نمی‌دهد. ضمن اینکه در خود اعضای کشورهای بریکس نیز اختلاف نظر وجود دارد. مثلاً هندوستان یک عضو مهم بریکس است، اما با چین اختلاف نظر زیادی دارد یا برزیل یک عضو مهم بریکس است، اما روابط گسترده با غرب و به ویژه آمریکا دارد. لذا کار بریکس به آسانی نیست که تصور کنیم حتی برای چند سال آینده هم نتیجه دهد. اما می‌توان برای یکی دو دهه آینده بر روی این گروه حساب کرد که سازوکار مالی نسبتا جان‌دار ایجاد کند که در واقع از حجم وابستگی‌ها کم شود.

 از طرفی در کنار این نشست آقای پزشکیان قرار است با بعضی از روسای جمهور عضو بریکس ملاقات داشته باشد و تا جایی که مشخص است بنا است که با آقای پوتین و آقای سیسی، رئیس‌جمهور مصر ملاقات کند. هر چند که ممکن است با رئیس‌جمهور چین هم ملاقاتی داشته باشد. البته ملاقات با آقای پوتین طبق خبرهایی که به نقل از وی اعلام شده گفته؛ در رابطه با مسائل منطقه و درگیری‌های ایران و اسرائیل دخالتی نمی‌کنیم. لذا نباید انتظار داشته باشیم که در ملاقات آقای پزشکیان با آقای پوتین، او اعلام کند که ما حامی ایران هستیم.

از طرفی ملاقات با آقای سیسی هم با توجه به ملاقات‌هایی که آقای عراقچی در خاورمیانه داشته و قبل از ترکیه در مصر بوده و با آقای سیسی ملاقات کرده حتما گزارشی از این ملاقات به آقای پزشکیان ارائه شده و طبیعتاً دنباله آن مباحث گرفته می‌شود که بیشتر تمرکز بر روی همین مسائل غزه و لبنان خواهد بود. به نظرمی‌رسد مصر نیز به تنهایی نمی‌تواند کار چندان زیادی انجام دهد. البته نه اینکه اصلا نتواند کاری کند. بالاخره رژیم صهیونیستی نشان داده که به هیچ قاعده‌ای پای‌بند نیست و گاه توصیه‌های آمریکا را هم نشنیده می‌گیرد و در مواردی حتی نمی‌تواند روی تصمیمات نتانیاهو تاثیر بگذارد. فقط می‌تواند کمک‌های نظامی خود را به صهیونیست‌ها قطع کند که آن هم آمریکا در شرایطی که دو هفته تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور زمان باقی است، چنین کاری نمی‌کند چون به ضرر خانم هریس خواهد بود.

 اما به هر جهت نفس این ملاقات‌ها خوب است. چه دیدار با آقای پوتین که احتمالا در رابطه با قرارداد راهبردی ایران و روسیه هم صحبت می‌شود که البته قبلا قرار بود در همین نشست به امضا برسد و معلوم نیست امضا می‌کنند یا نمی‌کنند. اما یک تجدید دیداری می‌شود. در خصوص دیدار با آقای سیسی هم روابط رسمی با مصر نداریم اما روابط در حال بهبود است.

حال باید تلاش کنند که روابط دو کشور برقرار شود. مصری‌ها حدود چند دهه است که در گفت‌وگو‌ها خواهان بر قراری روابط با ایران هستند اما در عمل چیز دیگری نشان می‌دهند. لذا این بار نیز تصور نمی‌شود که مصری‌ها بخواهند با ایران روابطی برقرار کنند چون ملاحظات خاص خود را دارند.

* استاد ژئوپلیتیک و کارشناس مسائل بین‌المللی


آرمان ملی
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
برنامه مرحله نیمه نهایی چهار وزن نخست رقابت‌های کشتی فرنگی قهرمانی جهان
تشکیل کارگروها‌ی تخصصی با حضور نمایندگان دستگاه‌های اجرایی و فعالان اقتصادی
تصمیم‌گیری درباره زباله‌سوز تهران تا 2 هفته آینده نهایی می‌شود
اسامی معرفی‌شدگان چندبرابر ظرفیت رشته‌های بورسیه و شرایط خاص کنکور اعلام شد+لینک
گزارش تصویری | بازدیدکنندگان به استقبال محصولات گروه زر آمدند+فیلم
شهادت یک بسیجی در ایرانشهر
عبدولی چهارمین فرنگی‌کار ایران در نیمه نهایی+فیلم
بن‌فرحان، عراقچی را در جریان توافق دفاعی عربستان و پاکستان قرار داد
واکنش معاون استاندار تهران به احداث آرامستان جدید تهران
پیام با آتش بازی راهی نیمه نهایی شد+فیلم
واکنش روسیه به تمایل پاکستان برای پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا
نگرانی وحید هاشمیان از وضعیت زمین ورزشگاه
تیم ملی فوتبال ایران به مصاف تانزانیا می‌رود
وزیر خارجه دولت جولانی وارد واشنگتن شد
هشدار رسمی سازمان هواپیمایی به یک ایرلاین داخلی
وزیر خارجه سوریه برای مذاکره درباره لغو تحریم‌ها به واشنگتن می‌رود
ساختمان سیمان سبزوار آتش گرفت
از اهتزاز این پرچم لذت ببرید
قتل به خاطر متلک‌پرانی در شهرری
صعود امین زاده به نیمه نهایی کشتی فرنگی جهان
صعود عبدولی به یک چهارم نهایی کشتی قهرمانی جهان
برگزاری جلسه فوق‌العاده دولت به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور
امیدوارم روزی سران اسرائیل پشت میله‌های زندان قرار گیرند
هلاکت 4 سرباز اسرائیلی در رفح
تکلیف خاموشی های خانگی در پاییز مشخص شد
بیانیه باشگاه استقلال بعد از شکست تاریخی
قیمت طلا و سکه در بازار امروز پنج شنبه 27 شهریور 1404
حکم اخراج محمود خلیل توسط قاضی آمریکایی صادر شد
شهادت 75 فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی
شمار شهدای غزه به 65 هزار و 141 نفر رسید
شورای حقوق بشر باید از سیاسی‌کاری دور بماند
نسل‌کشی در غزه واقعیت است
تعلل صنایع انرژی‌بر در ساخت نیروگاه
پایان دوران فاکتورهای کاغذی از دی‌ماه
صعود فرخی به نیمه نهایی کشتی فرنگی جهان
ایران (3) - فیلیپین (2) / صعود والیبال ایران در یک ماراتن نفسگیر
ایران با یک پله سقوط در رتبه بیست و یکم فیفا
حمایت ایتالیا از تحریم وزیران اسرائیلی
سارق حرفه‌ای لپ‌تاپ در تهران دستگیر شد+ فیلم
رئیس‌جمهور برزیل: ترامپ امپراتور جهان نیست
شهادت فرمانده انتظامی شهرستان «سیب و سوران»
هر پنج دقیقه یک نفر در ایران به آلزایمر مبتلا می‌شود
ترور یک چهره سرشناس در روستای چاه جمال+فیلم
تحولات خاورمیانه زیر سایه پیمان دفاعی ریاض-اسلام‌آباد
نورنما | انقلابی در نمایش هوایی کوادکوپترها
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به منطقه ای در جنوب لبنان
جریمه نقدی 621 راننده شبکه قاچاق سوخت
تصادف مرگبار اتوبوس تهران–مشهد در جاده گرمسار
پرونده موبایل موسوی با پنج هزار شاکی به‌زودی به نتیجه می‌رسد
11 هزار میلیارد تومان چک برگشتی سایپا
X
آگهی تبلیغاتی