×
اجتماعی
شناسه خبر : 195112
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/07/30 ساعت 15:24
بارش شهابی شکارچی امشب به اوج خود می‌رسد

بارش شهابی شکارچی امشب به اوج خود می‌رسد

بارش شهابی شکارچی (Orionids) امشب دوشنبه، 30 مهرماه، به اوج خود می‌رسد و بهترین زمان برای مشاهده آن از ساعات ابتدایی یکم آبان‌ماه تا قبل از طلوع آفتاب است؛ البته اگر نور ماه دیدتان را مختل نکند!

نورنیوز-گروه اجتماعی: این بارش شهابی زیبا هرساله از 25 مهر تا 5 آبان‌ (۱۶ تا ۲۶ اکتبر) رخ می‌دهد اما  دوشنبه‌شب، 30 مهرماه به اوج خود می‌رسد. نقطه تابش این بارش شهابی در صورت فلکی اوریون (شکارچی) است؛ به همین دلیل بارش شهابی Orionids یا شکارچی نام دارد.

به‌طورکلی، نرخ ساعتی سمتی بارش شکارچی در زمان اوج بارش بین ۱۰ تا ۲۰ شهاب در ساعت است. تعداد شهاب‌هایی که هر ناظر می‌تواند در شرایط مطلوب و آسمان تاریک مشاهده کند، حداکثر حدود ۲۰ شهاب در ساعت است. پس‌ازآن، تا ۵ آبان‌، به‌تدریج تعداد شهاب‌ها تا حدود ۵ شهاب در ساعت کاهش می‌یابد.

بارش شهابی شکارچی از بقایای دنباله‌دار هالی نشئت می‌گیرد؛ دنباله‌داری که آخرین‌ بار سال ۱۹۸۶ به نزدیک‌ترین نقطه به خورشید رسید و در مدار خود، ذرات کوچک گردوغبار و خرده‌های کیهانی (ذرات سنگ و یخ) به‌ جا گذاشت.

هرساله با عبور زمین از مدار هالی، این ذرات که طی زمان در فضا پخش شده‌اند، وارد جو زمین می‌شوند. با ورود به جو، این ذرات می‌سوزند و شهاب‌های نورانی ایجاد می‌کنند.

دنباله‌دار هالی در جهتی مخالف با زمین به دور خورشید می‌چرخد و زمین دو بار در سال از مدار آن عبور می‌کند؛ یک بار مهرماه (اکتبر) که بارش شهابی شکارچی را ایجاد می‌کند و بار دیگر اواسط اردیبهشت‌ماه که بارش شهابی اتا دَلوی (Eta Aquariids) را پدید می‌آورد.

چگونه می‌توانم بارش شهابی شکارچی را تماشا کنم؟

گفتیم نقطه تابش این بارش شهابی در صورت فلکی اوریون قرار دارد که پس از نیمه‌شب در شرق آسمان طلوع می‌کند. در ساعات قبل از طلوع آفتاب، حدود ساعت ۵ صبح، زمانی که صورت فلکی اوریون (شکارچی) در بالاترین نقطه آسمان در جهت جنوب قرار دارد، این بارش شهابی به بهترین حالت خود می‌رسند.

ازآن‌جایی‌که کمربند سه‌ستاره‌ای معروف اوریون از استوای سماوی عبور می‌کند، بارش شهابی یکی از معدود بارش‌هایی است که از هر دو نیمکره شمالی و جنوبی به‌خوبی مشاهده می‌شود.

نقطه تابش بارش شکارچی درست در شمال ستاره قرمزرنگ صورت فلکی اوریون، دست چپ شکارچی، قرار دارد. اوریونیدزها شهاب‌هایی سریع هستند و ممکن است کم‌نور به‌ نظر برسند اما دنباله نوری خاصی به‌ جا می‌گذارند که ممکن است چند ثانیه دوام بیاورد.

برای رصد، بایستی دنبال مکانی تاریک دور از نور شهر بگردید که چشم‌انداز باز و گسترده‌ای به آسمان داشته باشد. برای تماشای این بارش شهابی نیازی به دوربین دوچشمی یا تلسکوپ ندارید؛ زیرا شهاب‌ها با چشم غیرمسلح دیده می‌شوند. فقط کافی‌ است اجازه دهید چشمانتان حدود ۱۵ دقیقه به تاریکی عادت کنند. پس از نیمه‌شب می‌توانید شهاب‌ها را ببینید.

چالش‌های رصدی امسال

دشمن همیشگی تماشاگران آسمان شب ابر است. خبر بد اینکه براساس گزارش هواشناسی ایران، در بخش‌های شمالی کشور، وضعیت جوی به‌سمت ابری شدن پیش می‌رود و احتمالاً از امشب تا چهارشنبه، ابرهای پراکنده در آسمان شب دیده خواهند شد.

چالش اصلی امسال برای رصد نور ماه است. متأسفانه، امسال ماه در اوج بارش شهابی، بیش از ۸۰ درصد روشن است و بدتر اینکه تقریباً در تمام طول شب در آسمان حضور دارد؛ به همین دلیل، احتمالاً بهترین زمان برای تماشای بارش شهابی اواخر هفته خواهد بود که نور ماه به‌تدریج کمتر می‌شود.

به گزارش دیجیاتو، اگرچه قرص ماه هفته گذشته کامل شد و اکنون درخشش آن روبه‌کاهش است، تأثیر آن بر بارش شهابی شکارچی همچنان ادامه خواهد داشت.

باوجود همه این چالش‌ها، ممکن است یک یا چند شهاب بسیار درخشان توجه شما را جلب کنند. در واقع حدود نیمی از شهاب‌ها دنباله‌های طولانی‌تری نسبت به سایر شهاب‌ها با روشنایی مشابه جا می‌گذارند که احتمالاً می‌توانید آن‌ها را مشاهده کنید.


نظرات

آخرین اخبار
پزشکیان: ملت‌های دوست و برادر در هنگامه سختی‌ها و تنگناها یکدیگر را باز می‌یابند
طوفان سهمگین شهر گوئیانگ در جنوب غربی چین را درنوردید
نماینده کنگره آمریکا: آسمان ایران در اختیار آمریکا نیست
مشاور پیشین کلینتون‌ها: دست و پای ترامپ بسته شده، اما دهانش نه!
حملات حزب‌الله به نیروهای اسرائیلی در جنوب لبنان
توقف تولید آلومینیوم در امارات و بحرین پس از حملات ایران
تحلیل‌گر آمریکایی: فقط شکست در انتظار ماست!
گری سیک: ناکامی در پیش‌بینی وقوع انقلاب اسلامی، بزرگترین شکست اطلاعاتی آمریکا بود
وال‌استریت‌ژورنال: آمریکا جمعه متحمل یک شکست دوگانه شد
کنایه نماینده کنگره به ترامپ: به لانه زنبور لگد زدی!
جلسه فوری تیم امنیت‌ ملی ترامپ در پی سرنگونی جنگنده‌های آمریکایی
آغاز موج 93 عملیات وعده صادق 4/ وحشت صهیونیست‌ها با حملات سنگین موشکی ایران
سفارت ایران: انگلیس در سمت درست تاریخ بایستد
عضو مجلس نمایندگان آمریکا: ترامپ نمی‌داند چگونه به جنگ علیه ایران پایان دهد
جنگ طولانی در خلیج فارس حتمال بروز قحطی در جهان را به دنبال دارد
مقام روس: جنگ با ایران یک اشتباه ژئوپلیتیک جدی از سوی ایالات متحده و اسرائیل است
گزارش جدید نیویورک تایمز از وضعیت ذخایر موشکی ایران
زلزله 3.3 عسلویه را لرزاند
سناتور روس نسبت به عواقب تداوم درگیری‌ها در خاورمیانه هشدار داد
شکاف در اردوگاه ترامپ بر سر برکناری رئیس ستاد ارتش آمریکا
نیروی دریایی سپاه: وقت برکناری فرمانده نیروی هوایی آمریکا رسیده
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید
ایران با خلبانان امریکایی به شیوه عصر حجر برخورد کند یا متمدنانه!
پرسش معنادار قالیباف دربارهٔ سهم تنگهٔ باب المندب در تجارت جهانی
نگرانی سناتور آمریکایی از تداوم جنگ با ایران
نظامیان صهیونیستی زیر ضربات مقاومت لبنان
3 دلیل تراکتور برای نرفتن به عربستان در نامه به AFC
نشریه آمریکایی از تلاش پنتاگون برای پنهان‌سازی تلفات جنگ با ایران پرده برداشت
واکنش پزشکیان به ادعای مذاکره آمریکایی‌ها
آیت الله فاضل لنکرانی به پویش «جانفدا برای ایران» پیوست
تشریح جزئیات روز سی و پنجم عملیات وعده‌ صادق 4
حساب جدید سردار سیدمجید موسوی در شبکه اجتماعی ایکس
تاسیسات گازی ابوظبی دچار خسارت جدی شد
روز سیاه نیروی هوایی آمریکا و رژیم صهیونیستی در آسمان ایران
سفر ملونی به خاورمیانه با هدف تامین انرژی مورد نیاز ایتالیا
سردار محبی مسئول جدید روابط عمومی سپاه شد
خلبان مفقودشده همچنان پیدا نشده است/ ادامه عملیات جستجو در کهگیلویه و بویراحمد
سازمان جهانی بهداشت خواستار حمایت فوری از ایران و کشورهای جنگ‌زده منطقه شد
فرید زکریا: جنگ آمریکا علیه ایران یک گل به خودی راهبردی است
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/درگیری متفاوت پدافند هوایی در تهران با جنگنده ها
گفت و گوی تلفنی وزیران خارجه ایران و ترکیه
پدافند ایران 2 بالگرد آمریکایی را حین عملیات نجات هدف گرفت
واکنش ترامپ به سقوط جنگنده‌های آمریکایی
قدردانی ویژه عباس جمشیدی‌فر از هلال احمر، آتش‌نشانی و کادر درمان
داودمیرباقری: ملت ایران از یورش دشمن سرافراز بیرون می‌آید
حمله اسرائیل به مناطق مرزی قنیطره سوریه
رئیس دانشگاه تهران خواستار مقابله به مثل در قبال حمله به دانشگاه بهشتی شد
مدرسه تلویزیونی برای دانش آموزان از فردا روی آنتن می رود
اعتراف رسانه عبری به انهدام کامل کارخانه پهپادهای اسرائیل
مکرون: فرانسه زیر سلطه آمریکا نمی‌رود