×
سیاسی
شناسه خبر : 194040
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/07/23 ساعت 16:01

سیدجلال ساداتیان*

توازن در دیپلماسی، مذاکره و گفت‌وگو

حرکات دیپلماتیک مقامات کشورمان در جهت دیپلماسی منطقه‌ای بسیار عالی است؛ اما نه فقط در دولت آقای پزشکیان بلکه در کلان کار این اقدام مقداری دیرهنگام آغاز شد و خیلی زودتر از اینها باید شروع می‌شد.‌ای‌کاش به صورت گسترده‌تری می‌توانستیم این کار را انجام دهیم.

نورنیوز-گروه سیاسی: در دنیای امروز بدون افکار عمومی بدون توجیه دیگران، بدون استفاده از رسانه‌ها به عنوان دیپلماسی عمومی و بدون توجیه کردن دیگران و گفت‌وگو نمی‌‌توان سیاست‌های خود را به پیش برد. چرا که سیاست صرفاً با سخت‌افزار به پیش نمی‌رود. سخت‌افزار و قدرت نظامی حتماً باید پشتوانه سیاست باشد. اما در دیپلماسی یعنی در گفت‌وگو، در رفت‌و‌آمدها و در دادن پیام مستقیم و گرفتن پیام مستقیم همیشه اثرساز و اثرگذار بوده است.

اما همین اکنون نیز با اینکه بسیار دیر شده باید با  دول غربی  هم مذاکره کرد. به کما اینکه آقایان به نیویورک هم رفتند و‌ ای کاش آنجا شرایط مهیا می‌شد و می‌توانستند گفت‌وگوی مستقیم داشته باشند. از حدود دو سال و اندی قبل که ماجرای زمستان سخت مطرح شد رابطه‌ای که با اروپایی‌ها داشتیم نیز خراب شد. البته حالا خوشبختانه اولین ارتباطی که آقای عراقچی برقرار کرد با آقای بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی بود و در همین سفر اخیری هم که به نیویورک داشتند در آنجا هم آقای بورل و هم آقای انریکه مورا معاونش بودند که آقای عراقچی با آنها گفت‌وگو کرد. این نوع مناسبات ببسیار خوب و مطلوب است چرا که اساسا باید گفت‌وگو صورت گیرد. گفتن، شنیدن، توجیه‌کردن و توضیح دادن امر مرسومی است که باید باشد. از طریق رسانه‌ای هم از این جهت خوب است که به هر حال همه دنیا بدانند که ایران تحرک دیپلماتیک خود را دارد.

مثلا خود آقای رئیس‌جمهور هم نیویورک رفته هم بعد به قطر و بعد به ترکمنستان رفت و در آنجا هم با آقای پوتین، رئیس‌جمهور روسیه دیدار و گفت‌وگو کرد. البته ضمن اینکه باید گفت‌وگو و مذاکره صورت گیرد باید به محتوای گفت‌وگو‌ها نیز توجه شود. مثلا آقای رئیس‌جمهور به آقای پوتین می‌گوید که روابط ما با شما راهبردی یا استراتژیک است اما او پاسخ می‌دهد که روابط روسیه با ایران سطح بالایی دارد. خب اینها باید مورد توجه واقع شود و باید حواسمان باشد که روسیه رابطه خود را با ایران استراتژیک و راهبردی نمی‌داند. یا از طرف دیگر با چینی‌ها همواره گفتیم روابط ما با شما استراتژیک است ولی آنها گفتند که روابط ما با شما دوستانه است. هر چند که بد نیست این روابط پایدار باشد و باید استقبال کنیم اما این استقبال در نهایت باید توام با رعایت حقوق متقابل باشد. یعنی به همان توازنی که آقای رئیس‌جمهور شعارش را می‌دهد برسیم و لازمه این امر نیز همین گفت‌وگو‌هاست. البته فقط هم نباید به سفر‌ها و گفت‌وگو‌های وزیر خارجه بسنده کنیم. چرا که کار اصلی او همین است. لذا سایرین هم باید به این سفرها و گفت‌وگو‌ها بپردازند. مثلا آقای رئیس مجلس هم که به بیروت و ژنو رفت باید در آنجا تشریح کند و توضیح دهد که در دیپلماسی خود چه کاری می‌خواهد انجام دهد.

*کارشناس مسائل خاورمیانه و سفیر اسبق ایران در انگلیس


آرمان ملی
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خشم خیابانی در نپال: معترضان ساختمان تلویزیون را هدف قرار دادند + فیلم
سازمان ملل حمله اسرائیل به قطر را شدیداً محکوم کرد
از میز آتش‌بس تا آسمان خونین دوحه؛ پایان دیپلماسی
آخرین فرصت ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد پیام نور اعلام شد
القسام رسماً مسئولیت حمله استشهادی «راموت» را گردن گرفت
واکنش تند اردن به حمله رژیم صهیونیستی به دوحه
جهاد اسلامی حمله به دفتر حماس در دوحه را محکوم کرد
سفارت ایالات متحده نسبت به شرایط امنیتی در دوحه هشدار داد
ثبت زمین‌لرزه 4.2 ریشتری در استان هرمزگان
حمله رژیم صهیونیستی به قطر خطرناک و نقض آشکار منشور ملل متحد است
کاهش محسوس دما و تشدید گردوخاک در تهران طی روزهای آینده
بیانیه رسمی وزارت خارجه قطر درباره حملات اسرائیل به دوحه
رایزنی ایران و آژانس برای آغاز همکاری‌های جدید با تمرکز بر سازوکارهای ضمانتی
87 پرواز عملیاتی بارورسازی ابرها در کشور انجام شد
انفجار در دوحه؛ تلاش اسرائیل برای ترور مقامات حماس +فیلم
طلای جهانی به اوج رسید؛ دلار آزاد کانال 90 هزار تومانی را پس گرفت
خوشبینی به احتمال توافق هسته‌ای در قاهره
حمایت هیئت روسی از تمامیت ارضی سوریه در دیدار با مقامات دمشق
ظریف: فرصتی تازه پشت مرزهای شمالی ایران پنهان است
نشست شورای عالی مجمع جهانی بیداری اسلامی با محوریت فلسطین برگزار شد
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(80) «بِیضا»
هشدار سفارت ایران درباره سفر ایرانیان به نپال
درخشش عملکرد طلایی تاصیکو در مجمع سالیانه
راه اندازی اولین پایگاه اورژانس بانوان در تبریز
تهران در مسیر تازه همکاری با آژانس+ جزئیات دیدار قاهره
اجماع مجلس و دولت برای حل مشکلات اقتصادی کشور
درخواست 270 شرکت برای واردات خودرو
وکیل الهه حسین‌نژاد: شعبه دیوانعالی کشور، حکم صادره درباره قصاص قاتل الهه را تایید کرد
پشت‌پرده بازگشت یک میلیارد دلار به جیب بازنشستگان کشوری
ذخایر طلای ایران 37 درصد جهش کرد
موافقت رهبر معظم انقلاب با شرایط و ضوابط عفو و تخفیف مجازات محکومان دادگاه‌ها
تعطیلی پنجشنبه‌ها در صحن مجلس
زیدان آماده بازگشت به نیمکت فرانسه
سازمان ملل: ناوگان صمود نیازمند حفاظت فوری است
اروپایی‌ها ترامپ را «دشمن» می‌دانند
مادورو: آمریکا اصرار دارد تجاوز نظامی به ونزوئلا را توجیه کند
دیوان عدالت اداری مصوبه‌ای از بانک سپه را غیرقانونی دانست
آموزش زبان فارسی در ارمنستان توسعه می‌یابد
آمریکا از کارزار مبارزه با «نشر اکاذیب» خارج شد
نخست‌وزیر نپال پس از اعتراضات خونین کناره‌گیری کرد
قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه ‍18 شهریور 1404
جایزه نوبل صلح و تغییر نام وزارت دفاع به وزارت جنگ
قیمت دلار امروز سه‌شنبه 18 شهریور 1404
باقری بناب مطرح کرد؛ تحقیق و تحفحص از وزارت نفت درباره پرونده بابک زنجانی
اجازه حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای برای پرداخت بخشی از خمس به مردم مظلوم غزه
بحران زیست‌محیطی خزر؛ قزاقستان خواستار اقدام جهانی شد
پیش‌نویس جدید قانون تجارت الکترونیکی وارد مرحله بررسی شد
هنر و فرهنگ ایران و ارمنستان در مسیر یک برنامه راهبردی
کدام پزشکان صلاحیت فعالیت در حوزه «زیبایی» را دارند؟
سردرگمی سیاسی فرانسه؛ ماکرون و چالش نخست‌وزیری جدید
X
آگهی تبلیغاتی