شناسه خبر : 192792
تاریخ انتشار : یکشنبه 15 مهر ساعت 20:45
هفت اکتبر و بازگشت به نقطه صفر/ چرا اسرائیل هفتاد سال عقب افتاد؟

هفت اکتبر و بازگشت به نقطه صفر/ چرا اسرائیل هفتاد سال عقب افتاد؟

فارغ از ادعاهای سطحی پیرامون نبردی عمیق در جغرافیای خاورمیانه، داده‌های آماری حکایت از آن دارد که یک‌سال پس از جنگی ویرانگر در غزه، پروژه‌ دولت-ملت سازی جعلی رژیم صهیونیستی به عصر یخبندان تاریخ پرتاب شده است.

نور نیوز-گروه بین‌الملل: هفت اکتبر ۲۰۲۳ تاریخی ماندگار در جغرافیای خاورمیانه است. روزی که گردان‌های نظامی جنبش حماس پس از سال‌ها حبس این منطقه از سوی رژیم صهیونیستی، دیوار این زندان را شکستند و وارد اراضی اشغالی شدند و بیش از هزار کشته و شماری اسیر، نتیجه این عملیات بود. یکسال پس از این اقدام اما بررسی و تحلیل آن نشان می‌دهد، بازنده اصلی میدان با تمام جلوه‌سازی‌های رسانه‌ای اسرائیل است.

نگاهی سطحی به نبردی عمیق

تحلیل واقعه‌ هفت اکتبر و عملیات طوفان‌الاقصی با ابزارهای منطقی گرچه مرسوم اما رهزن نتیجه‌گیری درست است؛ از آن رو که دریافت و پرداخت آنچه بر مردمان غزه در یک دهه گذشته رفته، دشوارتر از آن است که به قضاوت اقدام‌ ‌آنها در هفت اکتبر پرداخته شود.  این اقدام انسانی نه در چارچوب معیارهای تعریف شده که از دریچه جهانبینی مردمان غزه باید مورد تحلیل قرار گیرد. به نظر می‌رسد غفلت از این مهم سبب شده است که برخی در تحلیل این عملیات و نتایج آن به نوعی دچار سطحی‌نگری و عبور از بطن واقعه شوند. طرح ادعاهایی مبنی بر شکست جبهه مقاومت به دلیل شهادت فرماندهان آن، یا قیاس تعداد شهدای غزه با کشته‌شدگان ارتش اسرائیل و یا تضعیف محور مقاومت از همین چشمه منشا می‌گیرد.

واقعیت غیرقابل انکار در عرصه میدان، شهادت فرماندهان و رهبران بزرگی در جبهه مقاومت است. سیدحسن نصرالله دبیرکل جنبش حزب‌الله لبنان، شخصیتی برجسته در لبنان و از مهمترین چهره‌های سیاسی و نظامی در جهان بود که یکی از سنگین‌ترین عقب‌نشینی‌ها و شکست‌ها را به رژم اسرائیل وارد و به مدت سه دهه حزب‌الله را به یکی از بهترین گروه‌های نظامی-دفاعی منطقه تبدیل کرده بود. اسماعیل هنیه رئیس‌دفتر سیاسی جنبش حماس که از مهمترین چهره‌های این جنبش در غزه و فلسطین و از تاثیرگذارترین چهره‌ها در عملیات طوفان‌الاقصی بود. عماد مغنبه، فواد شکر، علی کرکی، سیدرضی موسوی، صالح العاروری و ده‌ها تن دیگر از فرماندهان ارشد حزب‌الله لبنان و جنبش حماس و سپاه پاسداران در این عملیات‌های گوناگون به شهادت رسیدند. این آمار و نام‌ها گرچه غیرقابل انکار است اما در بررسی میزان اثرگذاری آن‌ها بر آینده محور مقاومت باید دید آیا این شهادت‌ها و خلاء سرداران تاکتیکی است یا استراتژیک؟ پاسخ این پرسش را هم پرسش بعدی به راحتی خواهد داد؛ آیا امکان جایگزینی این افراد حتی در طولانی‌مدت وجود ندارد و آیا این شهادت‌ها منجر به حذف ایدئولوژی نهفته در آن خواهد بود؟ پاسخ این دو پرسش در نگاهی عقلایی نشان می‌دهد که ترور فرماندهان ارشد جبهه مقاومت گرچه تلخ است اما تنها در بُعد تاکتیکی می‌تواند اثرگذار باشد؛ نه در سطح استراتژیک. 

موضوع غیرقابل انکار دوم آن است که با وجود آنکه رژیم صهیونیستی بیش از ۴۰ هزار انسان مسلمان را در عرض یک‌سال و به بدترین شکل ممکن به قتل رسانده است اما در پس این واقعیت تراژیک گروهی تلاش دارند تا حماس را مقصر این موضوع و عملیات هفت اکتبر را عامل آن نشان دهند.اما آیا افراطیون اسرائیل پیش از عملیات طوفان و یا حتی قبل از حماس، نسل‌کشی مردمان فلسطین را انجام نداده بودند؟ آیا این نخستین جنایت این رژیم است که به تحریک حماس و در حالت اجبار مرتکب شده است؟ حقیقت اشغالگری این رژیم با مغالطات سیاسی و رسانه‌ای تغییر نخواهد کرد.

تضعیف محور مقاومت پس از یکسال ایستادن در برابر ارتش تا دندان مسلح اسرائیل، چندان بعید و عجیب نیست اما تحلیل این تضعیف مقطعی به معنای پایان قطعی مقاومت در برابر اشغالگری یا اشتباه محاسباتی ناشی از سطحی‌بینی است یا پروپاگاندای رسانه‌ای برای پوشاندن صورت مسئله.

فکت‌ها چه می‌گویند؟

متغیر ثابت بحران‌های خاورمیانه در دستکم در پنج دهه گذشته این بوده است که رژیم صهیونیستی: الف) بردوش کشنده ظلم رفته بر قوم یهود و میراث‌دار جنایت هولناک هلوکاست است و از این رو هرکس کوچکترین اعتراضی به این مظلوم! کند باید تنبیه شود. ب) امنیت این رژیم با توجه به سطح بالای بازدارندگی اهدایی غرب در قالب تسلیحات و تجهیزات، هرگز تضعیف و خدشه‌‌دار نشده و نخواهد شد. این دو گزاره مستحکم را اما طوفان‌الاقصی برهم ریخت و یک سال پس از آن آمارها حکایت‌های جالبی روایت می‌کنند.

اقتصاد اسرائیل در سال جنگ: برآورد نهادهای اقتصادی جهانی از میزان هزینه‌ای که رژیم صهیونیستی برای جنگ در غزه در یکسال گذشته کرده است رقمی معادل ۵۰ میلیارد دلار است که تا پایان سال آینده به ۶۶ میلیارد دلار خواهد رسید یعنی رقمی معادل ۱۲ درصد از تولید ناخالص داخلی در سرزمین‌های اشغالی. هزینه‌ای هنگفت که اقتصاد رژیم صهیونیستی را دچار بحران‌های فزاینده کرده و خواهد کرد. نشانه این بحران کاهش رتبه اعتباری اسرائیل پس از حمله به جنوب لبنان است. معتبرترین آژانس اعتبار سنجی (موودیز) اعلام کرده است عدم وجود استراتژی خروج از بحران از سوی تل‌آویو، مشکلات مالی عمومی را افزایش و تداوم این شرایط کسری بودجه اسرائیل را به ۱۵درصد تولید ناخالص داخلی افزایش دهد. انتظار رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی که براساس برآورد صندوق بین‌المللی پول ۳.۴درصد بود، اکنون به ۱ تا ۱.۹درصد کاهش یافته است آمارها از سه برابر شدن کسری بودجه حکایت دارند.

بحران وسیع در صنعت ساخت‌وساز، حوزه گردشگری، کشاورزی، فناوری‌های پیشرفته در همه آمار و ارقام اعلام شده از سوی نهادهای بین‌المللی به صورت آشکار دیده می‌شود. آمار گردشگران به یک دهم کاهش یافته و تنها ۱۵ درصد از توان حوزه ساخت‌وساز باقی مانده، میزان خروج سرمایه از این سرزمین‌ها به ۲ میلیارد دلار رسیده و حجم حمل و نقل با کاهش ۱۶ درصدی در بنادر روبرو و بسیاری از شرکت‌های خارجی و حتی داخلی در داخل اراضی اشغالی تعطیل شده است.

ب) امنیت کدام طرف تضعیف شده است؟ اسرائیل به عنوان مفهومی برساخته و نه وجودی در هفتاد سال اخیر تلاش کرده است تا با تکیه بر دو اصل اشاره شده در بالا دولت-ملت بسازد. اما با توجه به برساخته و جعلی بودن، این ارگان هرگز نتوانسته است با ارگان‌های اطراف خود به تعامل رسد و در مقام ویروس آلوده کننده بخش‌های دیگر بوده است. از همین رو بنیان‌گذاران استعمارگر آن در تمام ۷ دهه گذشته کوشیده‌اند با تکیه بر توان نظامی آن را به دولت-ملت و سرزمین و کشور تبدیل کنند. این تلاش‌ها از ساخت سلاح هسته‌ای تا اهدا پیشرفته‌ترین سامانه‌های دفاعی چون گنبد آهنین گسترده است. این میزان حمایت اما به اذعان رسانه‌های غربی تاکنون نتوانسته است امنیت موردنظر اسرائیل را تامین کند. روزنامه گاردین در هفته جاری طی گزارشی اذعان کرده است که ارزیابی حملات تهران نشان داد که سامانه‌های دفاع موشکی (رژیم) اسرائیل به اندازه‌ای که درباره آن تبلیغ می‌شود نفوذناپذیر نیستند.

واشنگتن‌پست هم پس از عملیات وعده صادق۲ اعلام کرده است که تصاویر ماهواره‌ای و ویدیوهای ضبط شده نشان می‌دهد دست‌کم ده‌ها موشک ایرانی از پدافند دفاع هوایی رژیم صهیونیستی و متحدانش با موفقیت عبور کرده و به تاسیسات نظامی آن آسیب رسانده‌اند.

پ) شرایط روانی و سیاسی در سرزمین‌های اشغالی: ماه‌هاست که رسانه‌های اسرائیل و غرب در سانسوری آشکار از رویدادهای داخلی و سیستم امنیتی اسرائیل در سرکوبی نرم اجازه عیان شدن شرایط داخلی ساکنان اراضی اشغالی را نمی‌دهد اما تصاویر یا ویدیوهای ثبت و منتشر شده از بخش‌های مختلف سرزمین اشغال شده حکایت از نوعی اعتراض و خشم آشکار و فروخفته دارد که اولی به تظاهراتی بی‌سابقه در تاریخ این رژیم منجر شده و دومی سرخوردگی روانی و افسردگی‌های گسترده را سبب شده است. آمارها از آوارگی نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر از مردم ساکن در نزدیکی مرز غزه سخن می‌گویند که در هتل‌ها و بخش‌های دولتی اسکان یافته‌اند. از سوی دیگر موضوع گروگان‌های اسرائیل به یکی از مهمترین کانون‌های ایجاد ناامیدی و شکاف بین دولت و مردم تبدیل شده است. بسیاری از ساکنان اراضی اشغالی در هر شرایطی نگران حمله هستند و این،  بار روانی فزاینده‌ای بر آنها تحمیل و یادآور عدم وجود امنیت برای همه به ویژه شهرک‌نشینان است. یکی از مهمترین دلایل افزایش خروج از سرزمین‌های اشغالی و ترک اسرائیل هم همین موضوع است.

به نظر می‌رسد پروژه جعلی دولت ملت-سازی اسرائیل در سرزمین فلسطین حتی اگر در کوتاه‌مدت و به مدد دلارهای آمریکایی و تسلیحات این کشور از بین نرود، در بلندمدت ماهیت متناقض آن موجب نابودی از درون و کوچ مجدد یهودیان خواهد شد. از همین روست که بیان رهبر معظم انقلاب درباره بازگشت به ۷۰ سال قبل برای اسرائیل مبنایی واقعی و بر اساس داده‌های موجود بوده است.


نور نیوز
نظرات

مهاجرت از اراضی اشغالی 42 درصد افزایش یافت

موشک‌باران پایگاه‌های نظامی رژیم صهیونیستی توسط حزب‌الله

نور ویدئو | هفته سینمای ایران در دمشق، حلب و لاذقیه برگزار می‌شود +فیلم

فرانسه سفیر رژیم صهیونیستی به دلیل ورود صهیونیست‌ها به ملک این کشور احضار کرد

جزئیات فروش شمش طلا در حراج شصت و هفتم اعلام شد

وزیر کار: پرداخت‌ها برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان آغاز شد

عکس های منتخب ایران، سه شنبه 22 آبان 1403

همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در هیات دولت به تصویب رسید

افزایش نرخ ارزهای دیجیتال احتمال سقوط ارزش دلار را بیشتر می‌کند

عتیقه 4 هزار ساله در ساری‌ کشف شد

«پاسخ» ایران در وعده صادق امشب پخش می‌شود

بارش‌ها در تهران شدیدتر می‌شود/ کاهش محسوس دما در پایتخت

پزشکیان: مردم از ادامه فیلترینگ رضایت ندارند

شورایعالی فضای مجازی تصمیم‌گیری درباره وضعیت فیلترینگ را به جلسه بعد موکول کرد

مصرف گاز در کشور 50 میلیون مترمکعب افزایش یافت

همتی: به متقاضیان نهضت ملی مسکن وام پرداخت می‌شود

گروسی: برجام یک پوسته خالی است

پلیس راهور محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته را اعلام کرد

نباید کره شمالی دست کم نگرفت/ ساختارسازی تیمی سار مستمر نیاز دارد

افزایش شدید قیمت گوجه فرنگی/ گوجه گیلاسی کیلویی 310 هزار تومان

قیمت بنزین سوپر در روزهای آینده اعلام می‌شود

سیاست نامه | یک ویدئوی جنجالی و چند پرسش + فیلم

موتورسیکلت‌ها در تهران معاینه فنی رایگان دریافت می‌کنند

جنایت خونین در شمال تهران/ قاتل خودکشی کرد

ارزش گمرکی آیفون مسافری مشخص شد+ جدول

بیانیه نشست آستانه؛ تأکید ایران، روسیه و ترکیه بر برقراری آتش‌بس فوری در غزه

راهکار پلیس برای قطعی برق چراغ‌های راهنمایی

رونمایی از چهار سکه تاریخی ضرب شده در جهرم

رسوایی درز اطلاعات/ احتمال بازجویی از نتانیاهو افزایش یافت

سناتور تندرو کنگره وزیر خارجه ترامپ می‌شود

مازوت، قطع برق و چند پرسش

کاتس: هیچ آتش‌بسی در لبنان وجود نخواهد داشت

اعلام ضوابط پذیرش متقاضیان ورود به دانشگاه‌ها

درخواست حماس از سران اسلامی برای اقدام جدی ضد اسرائیل

دیدار استقلال و تراکتور؛ حسینی و خلیل‌زاده جریمه شدند

دستگیری قاتل پزشک یاسوجی

سه فصل جدید سریال «پوآرو» در تلویزیون

متجاوز به عنف در همدان اعدام شد

ریاست‌جمهوری ترامپ و روابط در ابهام

گمرک جزئیات پرونده قاچاق خودرو را منتشر کرد

پزشکیان :برای توسعه کشور باید روابط خارجی را نیز سامان دهیم

فوت یک دانشجو به دلیل سقوط از ساختمان خوابگاه

قیمت امروز سکه و طلا

شعار «شکوه را به آمریکا باز می گردانیم» و سیاست خارجی چهار سال آینده ترامپ

روایت خواهر مقتول از روز واقعه/ نگرانیم قاتل از عقوبت خلاص شود

رشد 7 هزار واحدی شاخص کل بورس

دیدار سفیر ایران در لبنان با عراقچی پیش از اعزام مجدد به محل ماموریت

نور ویدئو | قندی که زندگی را تلخ می کند +فیلم

علت درگذشت دانشجوی دانشگاه خواجه نصیر چه بود؟

تعدیل روشنایی معابر پایتخت

نفوذ پهپادهای حزب الله به آسمان عکا

حمله پهپادی دیگر مقاومت عراق به سرزمین‌های اشغالی

خشونت علیه زنان و لایحه‌ای که خاک می‌خورد

روایت خواهر خبرنگار ایرنا از روز قتل

آیا اروپا برای آغاز بی‌رحمانه دولت ترامپ آماده است؟

شرط معافیت سربازی مشمولان غیرغایب بالای 35 سال سن و دارای دو فرزند

آغاز حراج سکه از فردا

توضیح قوه قضاییه درباره رد شکایت از تصمیم به انتصاب ظریف در دولت

لیلی اورنگی سرپرست دفتر صادرات گمرک ایران شد

دلیل شرکت نکردن رئیس جمهور در اجلاس باکو/ بنزین گران نمی‌شود

پس‌لرزه‌های حمایت ماسک از ترامپ؛ جشنواره فیلم برلین شبکه اجتماعی ایکس را ترک می‌کند

هوای تهران قابل قبول شد

فیلم «خرِ لَنگ» مقابل دوربین می‌رود

ثبت نام 465 هزار نفر در آزمون کارشناسی ارشد

تیم ملی فوتبال ایران وارد لائوس شد

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های سه شنبه 22 آبان

هزینه حج تمتع چقدر است؟/ آغاز ثبت‌نام از نیمه آذر

اسرائیل اجازه بازدید صلیب سرخ از نوار غزه را نداد

وزیر کشور: روند انسداد مرزها تسریع شده است

مایک والتز مشاور امنیت ملی ترامپ شد/ کریستی نوم وزیر امنیت داخلی آمریکا

اعدام یک متجاوز به عنف در همدان

شرایط مردم غزه و لبنان نگران‌کننده است/ تاکید بر توسعه روابط با عربستان

انفجار بمب بجا مانده از جنگ گجستان در فارس

4 کشته و 38 مجروح در واژگونی اتوبوس زائران کربلا

واردات بنزین سوپر آزاد شد+ اسامی جایگاه‌های عرضه

تعداد شهدای لبنان به 3 هزار و 243 نفر رسید

نباید در باد بُرد قطر بخوابیم/ تیم ملی کار سختی در پیش دارد

تکرار دروغ خنثی‌سازی ترور ترامپ برای چیست؟

دادگاهی در ترکیه عامل حمله به داور را نقره داغ کرد

تأکید بر آزادی فلسطین و هشدار درباره نقض حاکمیت ایران و سوریه

هوش مصنوعی زن نابینای پرتغالی را بینا کرد!

عکس های منتخب جهان، 11 نوامبر 2024

زمان اخراج رژیم صهیونیستی از سازمان ملل متحد فرا رسیده است

عکس های منتخب ایران،دوشنبه 21 آبان آبان 1403

معاون اول رئیس‌جمهور با بن سلمان دیدار کرد

حمله موشکی و پهپادی حزب‌الله به اهدافی در سرزمین‌های اشغالی +فیلم

تغییر رویه‌های غلط گذشته برای تحقق سند چشم‌انداز ضروری است

اسد و بن سلمان درباره مسئله فلسطین گفت‌وگو کردند

ریاض میزبان اجلاس اسلامی-عربی/عارف: راهکار پیشنهادی ایران برگزاری همه‌پرسی در فلسطین است

عراقچی انتصاب وزیر امور خارجه جدید سودان را تبریک گفت

شمال کشور سیلابی می‌شود/ مسافرت به مازندران ممنوع

جزییات مرگ دختر 11 ساله کاشمری از زبان رئیس سازمان بهزیستی

الاعرجی با فرمانده نیروی قدس سپاه دیدار کرد

صلح ارائه می‌کنیم و در مقابل خون تحویل می‌دهند

نور ویدئو | نبض زندگی در مدار مقاومت +فیلم

نور ویدئو | تداوم حملات اسرائیل به سوریه +فیلم

ایران و پاکستان با راهکارهای ضدتحریمی روابط فی‌مابین را توسعه می‌دهند

عوامل افت قیمت طلا و سکه در بازار تهران چیست؟

ایران از هرگونه حمایت لبنان دریغ نمی‌کند

سه شناور حامل 115 هزار لیتر سوخت قاچاق توقف شدند

X
آگهی تبلیغاتی