×
سیاسی
شناسه خبر : 192631
تاریخ انتشار : شنبه 1403/07/14 ساعت 22:32
سه برداشت از سخنان رهبر انقلاب

سه برداشت از سخنان رهبر انقلاب

خطبه نمازجمعه سیزده مهر سال 1403 نقطه عطفی در تاریخ کشور و منطقه ثبت خواهد شد، خطبه‌ای که گرچه تمام بخش‌های آن مهم است اما سه محور مشخص از آن متناظر به گذشته و آینده قابل تأمل است.

نور نیوز-گروه سیاسی: رهبر معظم انقلاب روز جمعه سیزدهم مهرماه در شرایطی نماز جمعه سیزدهم مهرماه را در تهران اقامه کردند که تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه ایران، شرایط حساسی برای کشور ایجاد کرده بود. چرایی این اقامه و امامت در شرایط کنونی را باید در متن خطبه‌ها و نیز بازتاب آن‌ها جست‌وجو کرد. در بررسی متن بیانات رهبر انقلاب سه موضوع شاخص قابل تأمل است که به نوعی در بازتاب رسانه‌ای سخنرانی ایشان در رسانه‌های خارجی هم نمود واضح یافته است. 

الف) دشمن مشترک منطقه

رهبر معظم انقلاب در ابتدای خطبه‌های نماز جمعه به تفسیر سیاسی آیه‌ شریفه «اُولئِکَ سَیَرحَمُهُمُ الله»؛ پرداختند و تصریح کردند: «دشمن ملت ایران همان دشمن ملت فلسطین است، همان دشمن ملت لبنان است، همان دشمن ملت عراق است، همان دشمن ملت مصر است، دشمن ملت سوریه است، دشمن ملت یمن است».

این تأکیدات موکد بر حضور و وجود دشمنی مشترک در منطقه، اگر با رویدادهای پنج سال اخیر و پیش از عملیات طوفان‌الاقصی مورد ارزیابی قرار گیرد، بهتر ادراک خواهد شد. از آن رو که رژیم صهیونیستی در طول یک دهه گذشته و با تکیه بر دو سلاح تزویر و ارعاب تلاش می‌کرد تا کشورهای مسلمان منطقه را به عادی‌سازی روابط با خود ترغیب کند. این میات ایالات متحده آمریکا همراهی قابل توجهی با این ایده نشان داده و در قالب طرح‌هایی چون «ابراهیم» آن را تا حد بسیار زیادی به تحقق نزدیک کرده بود.

اسرائیل در تقلا بود تا در غرب آسیا، واقعیات موجود را به نفع خود چنان تغییر دهد که ملت‌ها و دولت‌های منطقه، نه اسرائیل را که در اشغالگری و جنگ‌افروزی تاریخچه‌ای ۷۰ ساله دارند، بلکه جمهوری اسلامی ایران را که جز در مسیر دفاع از خود دست به سلاح نبرده، به عنوان تهدیدی منطقه‌ای در معادلات و تحلیل‌ها جای داده و همسایگان مسلمان تهران را نسبت به سیاست‌های ایران بدبین و یا حتی دشمن سازد.

این روند در دوران دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا شدت بیشتری یافت اما جو بایدن هم با کمی تفاوت همین سیاست را پیش گرفت. دوستی دوپینگی و ساختگی اسرائیل با کشورهای منطقه را طوفان گردان‌های حماس بسیار تضعیف کرد و پس از این عملیات شدت جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم بی‌دفاع فلسطین، حتی غرب و آمریکا را هم از دوستی با بنیامین نتانیاهو پشیمان کرد.

در حقیقت رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های خود با تأکید بر وجود دشمنی مشترک در غرب آسیا، تلویحا نحوه کنشگری برخی از کشورهای منطقه و نتیجه آن را یادآور شدند تا برای آینده‌ای نه چندان دور مایه عبرت و هوشیاری شود.  

واقعیت تهدیدآمیزِ رژیمی که بر مبنای اشغالگری و جنگ بنا شده، تهدید و ارعاب است و برای هر سرزمینی با ابزاری انجام می‌شود. به تصریح رهبر انقلاب در یک جا با جنگ روانی، یک جا با فشار اقتصادی، یک جا با بمب‌های دوتنی، یک جا با سلاح، یک جا با لبخند انجام می‌شود و نخستین راه مقابله با این واقعیت آگاهی از آن و همکاری برای مقابله با این تهدید است.

ب)تاکید بر مشروعیت دفاع

یک سال از روزهایی که گردان‌های حماس به نمایندگی از مردم غزه، از مرزهای این منطقه با اراضی اشغالی عبور کردند تا راهی به سوی رهایی از بزرگترین زندان روباز جهان بیابند، می‌گذرد. جهان در حالی به سالگرد 7 اکتبر نزدیک می‌شود که مدعیان حقوق بشر بی‌توجه به دلایل و انگیزه‌های پیدا و پنهان مردم غزه از این اقدام، آن را محکوم و غیرقانونی تفسیر کرده و بر مبنای همین تفسیر به رژیم صهیونیستی اجازه نسل‌کشی داده است. در میانه این تفاسیر از حقوق بشر اما رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های روز جمعه این اقدام مردم غزه را نه تنها مشروع بلکه قانونی توضیف کردند.

یک) در عملیات طوفان‌الاقصی فلسطینی‌ها از خاک خود دفاع کردند؛ دفاع آنها مشروع و یک حرکت درست، منطقی، قانونی‌ و حق با فلسطینی‌ها بود.

دو) دفاع جانانه‌ لبنانی‌ها از مردم فلسطین هم مشمول همین حکم است؛ آن هم قانونی، معقول، منطقی و مشروع است و کسی حق ندارد از آنها انتقاد کند که چرا شما در این دفاع وارد شدید.

سه) کار درخشان نیروهای مسلح ما در دو سه شب قبل هم یک کار کاملا قانونی و مشروع بود. 

مبنای قانونی و مشروع بودن این اقدامات را رهبری در همان قوانینی دانسته‌اند که گرچه ملت‌های منطقه در نوشتن آن دخالتی نداشته‌اند اما اگر همان قوانین هم مبنای قضاوت قرار گیرد، مشخص خواهد شد که مردم فلسطین در دفاع از سرزمین مادری و تاریخی خود علیه اشغالگر وارد جنگ شده‌اند و این حق مسلم را بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد به مردمان هر سرزمین داده است.

پ) تشریح منطق واکنش‌های ایران به رویدادهای منطقه

سلسله اقدامات جنگ‌طلبانه رژیم صهیونیستی در ماه‌های اخیر و نحوه پاسخ ایران به این اقدامات یکی از مهمترین موضوعات تحلیلگران داخلی و خارجی بود. چرایی پاسخ یا عدم پاسخ تهران به بمباران کنسولگری خود در دمشق، ترور اسماعیل هنیه، رئیس‌دفتر سیاسی حماس در تهران، ترور سیدحسن نصرالله علامت‌های سوال بزرگی برای بسیاری بود. زمان، مکان و جزئیات پاسخ‌ها را اما یک قاعده تعیین می‌کرد: « ما در مجازات رژیم صهیونیستی، نه تعلل می‌کنیم، نه شتاب‌زده می‌شویم؛ تعلل وکوتاهی نمی‌کنیم، دچار شتاب‌زدگی هم نمی‌شویم. آنچه منطقی و معقول و درست است، به نظر تصمیم‌گیران نظامی و سیاسی، در وقت خود، در هنگام خود انجام می‌گیرد؛ کمااینکه انجام گرفت و در آینده هم اگر لازم شد، باز انجام خواهد گرفت.

تصمیم‌گیری در شرایط بحران، یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که هر نظام سیاسی باید در مسیر کسب آن تلاش کند و مجموعه تصمیمات اتخاذ شده از سوی جمهوری اسلامی ایران در چند ماه گذشته حکایت از آن دارد که این مهارت در تصمیم‌گیران ایران نهادینه شده است. کافی ست به روزهای پس از ترور شهید هنیه در تهران بازگردیم و میزان فشارهای داخلی و خارجی به ایران هم برای پاسخ و هم عدم پاسخ را به یاد آوریم. عدم شتابزدگی در این برهه یکی از مهمترین دلایل موفقیت در گام‌های بعدی بود همانگونه که عدم تعلل در پاسخ به ترور شهید نصرالله این موفقیت را به دنبال داشت.


نور نیوز
نظرات

آخرین اخبار
ماجرای سفر محرمانه رئیس حزب دموکرات‌های اسرائیل به امارات
24 خرداد؛ آغاز مهلت رفع نقص دستیاری+ اعلام زمان آزمون
مرتضی نعمت اللهی پیشکسوت مجسمه‌سازی درگذشت/ دبیر انجمن مجسمه‌سازان درباره او می گوید
ادعای تلگراف: ترامپ به‌دنبال امضای تفاهم با ایران پیش از نشست گروه هفت است
سخنگوی وزارت خارجه: تفاهم نامه اسلام آباد بر خاتمه جنگ تمرکز دارد
پیام طارمی در آستانه سفر به آمریکا : ورزش را از سیاست جدا کنید
ادعای جنجالی برادرزاده ترامپ درباره وضعیت سلامت ذهنی او
اکران «نیم‌شب» در میان تجمع مردمی میدان ولیعصر (عج)
سرمربی سابق پرسپولیس هدایت دهوک عراق را برعهده گرفت
حزب‌الله: توافق احتمالی ایران و آمریکا مسیر لبنان را تغییر می‌دهد
برای اولین بار محکومان به اعدام نیز مشمول عفو رهبری شدند
واکنش ستاد حقوق بشر به تخریب زیرساخت‌های آب در جنوب کشور
تلف شدن آهوهای ایرانی در تجاوز آمریکا به جزیره خارک
دیدار غریب آبادی با سفیران چین و روسیه در تهران
نورنما | جزیره مارو، ناشناخته ای زیبا در هرمزگان!
23 استان درگیر تنش آبی هستند
مجموعه پیراهن‌های جام جهانی با نام کودک شهید فلسطینی رونمایی شد
جزئیات جلسات ویژه برای تسریع اعلام نتایج کنکور و دانشجو-معلم
نخست‌وزیر پاکستان: 24 ساعت آینده توافق تاریخی امضا می‌شود
نبض جهان در نیروگاه‌ها می‌تپد؛ اما قلب انرژی کجاست؟
«هلیا» یوزپلنگ آسیایی وارد استان سمنان شده است
مقامات بصره: خوزستان بهترین شریک اقتصادی ماست
خبر جدید از اردوی ایران؛ چهار ویزای جدید برای سفر به آمریکا صادر شد
نورویدئو | ایران یکسال پس از آن دوازده روز
قیمت نقره امروز شنبه 23 خرداد 1405 + جدول
«آن‌سوی تیترها»؛ روایت ناگفته ترور دانشمندان هسته‌ای ایران
وزیر نیرو: با صرفه‌جویی مردم، جیره‌بندی آب نخواهیم داشت
مصر و پاکستان به نتایج سازنده مذاکرات ایران و آمریکا امیدوار شدند
مرگ روزانه 53 نفر در تصادفات؛ چه شهرهایی در صدر تلفات جاده‌ای قرار دارند؟
قالیباف: تا پای جان برای پیروزی نهایی ایران ایستاده‌ایم
پیش‌بینی هواشناسی تا پایان تیر؛ گرمای بالاتر از نرمال در راه است
نوراینفو | از تهران تا مشهد؛ برنامه بدرقه تاریخی رهبر شهید انقلاب منتشر شد
این روزها ورود کالاهای اساسی به کشور چگونه انجام می‌شود؟
از تهران تا مشهد؛ برنامه بدرقه تاریخی رهبر شهید انقلاب منتشر شد
توانیر: برق مشترکان پرمصرف بدون اغماض قطع می‌شود
تغییرات جدید در کنکور؛آزمون جامع جایگزین امتحانات تأثیرگذار می‌شود؟
اطلاعیه سپاه اصفهان درباره انفجار کنترل‌شده در محدوده مبارکه
وزش باد شدید و گردوخاک در تهران تا کی ادامه دارد؟
تابلوی سبز بورس تهران؛ ثبت رکورد جدید در بازار سهام
جزئیات اختلال گسترده در 4 بانک کشور؛ احتمال حمله سایبری
ضرب‌الاجل جدید جمهوری‌خواهان به ترامپ برای پایان جنگ
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 23 خرداد 1405 +جدول
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 23 خرداد؛ سقوط 7 هزار تومانی دلار در سایه توافق
تهران 1000 واگن کم دارد؛ بحران جدی در متروی پایتخت
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 23 خرداد 1405
جهش احتمالی قیمت تخم‌مرغ؛ نرخ واقعی اعلام شد
کنترل مصرف برق مشترکان پرمصرف آغاز شد
تصاویر ماهواره‌ای ادعای ترامپ درباره تنگه هرمز را رد کرد+ فیلم
تسهیلات بانکی برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی پشت‌بامی در راه است
جنجال بزرگ در جام جهانی 2026؛ کارت زردی که ناگهان برگشت