نورنیوز-گروه اقتصادی: بنا به دستور «غلامرضا نوری قزلجه» وزیر جهاد کشاورزی و بر اساس تصمیم گیری شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی، قیمت خریدتضمینی هر کیلوگرم گندم دوروم برای سال زراعی جدید ۲۱ هزار تومان اعلام کرد.
در سال زراعی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ هر کیلوگرم گندم معمولی (نان) با قیمت ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان و گندم دوروم ۱۸ هزار تومان از کشاورزان خریداری شد.
گندم دوروم (Triticum turgidum L. var durum) دومین گونه زراعی مهم گندم و دهمین محصول زراعی مهم دنیا است که حدود شش درصد سطح زیر کشت گندم را شامل و تولید سالانه آن بین ۳۷ تا ۴۰ میلیون تن میباشد. در سالهای اخیر، میزان تولید گندم دوروم افزایش یافته و به حدود بیش از ۳۰میلیون تن رسیده است که اتحادیه اروپا، کانادا و ایالات متحده، ۶۰ درصد این میزان را تولید میکنند.
در سالهای اخیر، اتحادیه اروپا با میانگین حدود ۸ میلیون تن، بیشترین میزان تولید گندم دوروم را به خود اختصاص داده و بعد از آن آسیا ( ترکیه و سوریه )، شمال آفریقا، کانادا، آمریکا، مکزیک و استرالیا قرار دارند.
گندم دوروم یکی از مهمترین گیاهان زراعی در منطقه سیوانای آفریقا است. منطقه سیوانا سالانه حدود ۱۳ میلیون تن گندم دوروم تولید میکند که ۸۴ درصد آن مربوط به کشورهای ترکیه، سوریه، مراکش، تونس، الجزایر و ایران است. گندم دوروم به طور معمول در بهار کاشته و در فصل پاییز برداشت میشود و به خوبی با شرایط گرم و خشک اطراف دریای مدیترانه سازگار است.
دانه گندم دوروم میتواند به صورت سمولینا (نوعی آرد درشت که معمولاً برا تهیه ماکارونی استفاده میشود) و همچنین برای تهیه غلات صبحانه، پودینگ، نان و خمیر پیتزا، بلغور، کوسکوس، فریکه استفاده شود.
به طور کلی، گندم کامل و گندم دوروم غنی از فیبر، ویتأمینهای گروه B، آهن، مس، روی، منیزیم و همچنین آنتی اکسیدانها و سایر ترکیبات مفید گیاهی هستند.
گندم دوروم سفتتر از گندم است بنابراین در پروسهی تولید آرد، نشاستهی موجود در آن ممکن است آسیب ببیند. نکته قابل توجه این که آرد گندم دوروم برای تهیه نان مناسب نیست چون نشاستهی آن هنگام تهیه آرد آسیب دیده و توانایی تخمیر و ور آمدن آن را کاهش میدهد.
نورنیوز