×
اجتماعی
شناسه خبر : 190799
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/07/03 ساعت 18:00
پیش‌بینی کم‌بارشی در پاییز/ آب و هوای ایران تحت تاثیر پدیده لانینا

پیش‌بینی کم‌بارشی در پاییز/ آب و هوای ایران تحت تاثیر پدیده لانینا

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: میزان بارندگی در پاییز سال جاری کمتر از سال گذشته پیش‌بینی می‌شود و آب و هوای ایران تحت تاثیر پدید لانینا قرار دارد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در خصوص پیش‌بینی فصلی آب‌وهوای کشور، اظهار کرد: سال گذشته برای کشور پیش‌بینی کردیم که تحت‌تأثیر ال‌نینو قرار می‌گیرد.

وی یادآور شد: ال‌نینو و لانینا پدیده‌های تکرارشونده و نوسانی هستند.

وی توضیح داد: آبهای اقیانوس آرام به‌خصوص در بخش حارّه‌ای حوالی خط استوا از غرب سواحل قاره آمریکا تا استرالیا و جنوب شرق آسیا (عرض اقیانوس آرام) را در نظر بگیریم منطقه حارّه‌ای است.

وی ادامه داد: در این منطقه طی یک فرآیندهایی دمای آب تغییر می‌کند یا گرم‌تر، سردتر می‌شود یا خنثی است، درواقع یا دما گرم‌تر از نرمال، سردتر از نرمال یا شرایط نرمالی دارد. اگر سه ماه متوسط دمای آب بالاتر از نرمال باشد به‌اصطلاح می‌گویند؛ "شرایط ال‌نینو یا فاز گرم است."، چنانچه متوسط دمای آب  سه‌ماهه این منطقه کمتر از نرمال باشد می‌گویند؛ "لانینا" و اگر تغییر نکند شرایط خنثی است.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با طرح این پرسش که اهمیت این تغییر دما برای چیست، اضافه کرد: اقیانوس و جو با همدیگر در تعامل هستند یعنی با هم ارتباط دارند، اما می‌دانیم دمای آب اقیانوس به‌کُندی تغییر می‌کند و مانند هوا نیست که افت‌وخیز دما سریع باشد، دمای هوا در عرض 24 ساعت 10 تا 15 درجه در یک نقطه تغییر می‌کند.

وظیفه تأکید کرد: تغییرات دمای آب خیلی کُند است،‌ به‌خصوص این‌که در مناطق استوایی تغییرات سالانه زیادی ندارد، بنابراین وقتی دما آب تغییر می‌کند روی الگوهای گردشی روی آب تأثیر می‌گذارد، به‌این‌صورت که اگر گرم شود یک الگویی خواهد داشت و اگر سرد شود الگو تغییر می‌کند و جهت جریان‌ها، مقدار فشار هوا تغییر می‌کند، بر این اساس ال‌نینو و لانینا یا همان گرم شدن و سرد شدن دمای آب اقیانوس نسبت به نرمال، تغییراتی را در آب‌وهوا در اقصی نقاط کره زمین ایجاد می‌کند و به همین دلیل اهمیت دارد.

وی ابراز کرد: ازآنجا که تغییرات به‌آرامی صورت می‌گیرد یک پیش‌نشانگر برای پیش‌بینی اقلیمی و فصلی است، حالا شاید بخواهیم هوای یک‌روزه را پیش‌‌بینی کنیم کاری به ال‌نینو یا لانینا نداریم، اما اگر بخواهیم پیش‌بینی فصلی ارائه کنیم ال‌نینو و لانینا مهم می‌شود و در مدل‌های پیش‌بینی هواشناسی برای فصل و چند ماه آینده این دو پدیده وارد می‌شود.

وی با یادآوری این‌که "سال قبل، سال ال‌نینو بود."، گفت: به‌طور آماری در سال‌های ال‌نینو وضعیت بارندگی ایران خوب است، یعنی مشخصاً در سال‌هایی که ال‌نینو روی می‌دهد آمار نشان می‌دهند غالباً بارندگی‌های کشور در حد نرمال و در برخی سال‌ها بالاتر از نرمال بوده است، دمای هوا در سال‌های ال‌نینو معمولاً سردتر است و شدت سرمای قابل‌توجهی داریم.

وی خاطرنشان کرد: البته همیشه این‌گونه نیست؛ سال قبل ال‌نینو در کشور داشتیم، اما در عین حال زمستان خیلی گرمی را تجربه کردیم، ازاین‌رو ال‌نینو و لانینا یک به یک ندارد، منتها در برخی از مناطق دنیا مانند استرالیا، فیلیپین، اندونزی، کشورهای جنوب شرق آسیا و... رفتار این پدیده‌ها مشخص است، یا مثلاً در جنوب آمریکای جنوبی کشور مکزیک به‌خوبی با شرایط ال‌نینو و لانینا مچ (هماهنگ) هستند.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی تصریح کرد: به‌عبارتی در مکزیک اگر سال ال‌نینو باشد می‌دانند سال خوبی از نظر بارندگی دارند و دمای زمستانی نیز سرد است، لانینا باشد انتظار خشکسالی را دارند.

وظیفه با اعلام این‌که "امسال سازمان ملل برای شرق آفریقا هشدار خشکسالی و قحطی صادر کرده است."، اظهار کرد: برای ایران این‌گونه نیست؛ یعنی از ال‌نینو و لانینا اثر می‌گیریم و تنها اثر تعیین‌کننده نیست، بلکه عوامل دیگری در آب‌وهوا و اقلیم کشورمان مؤثر هستند.

وی گفت: بنابراین برای پاییز 1403 خروجی اکثر مدل‌ها نشان می‌دهد فصل پاییز به‌نسبت گرم‌تر از نرمال خواهیم داشت، همچنین بارش‌ها نیز کمتر از نرمال خواهد بود و پاییز خوبی برای کشور پیش‌بینی نشده است.


تسنیم
نظرات

آخرین اخبار
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز دوشنبه 7 اردیبهشت 1405+ جدول
آغاز برداشت گندم در 6 استان؛ پیش‌بینی تولید 13.5 میلیون تن
قیمت تیرآهن 7 اردیبهشت 1405 اعلام شد + جدول
قیمت طلای جهانی امروز دوشنبه 7 اردیبهشت 1405 / حبس طلا در بن‌بست مذاکرات
چرایی ورود خطرناک لندن به بازی امنیتی جدید؟
تأخیر کوتاه در پاسخ هوش مصنوعی، آن را باهوش‌تر جلوه می‌دهد
ترکیب استرس و الکل، آسیبی ماندگار برای مغز
هشدار هواشناسی: دریا در سواحل هرمزگان مواج می‌شود
نماینده پارلمان لبنان: اعلام آتش‌بس به‌تنهایی کافی نیست
دانشمندان پشم را به ماده‌ای نو برای ترمیم استخوان تبدیل کردند
وزیر راه: ایمنی، شرط بنیادین پایداری نظام حمل‌ونقل است
دوفوریتی | موج بیکاری های ناشی از جنگ را چگونه مهار کنیم؟
جنگ 60 روزه و ماهیت نبرد راهبردها
روانشناسی سیاسی نتانیاهو
چرا استرس و بحران ذائقه غذایی را تغییر می‌دهند؟
سریال سو قصد های ناکام
دستور اژه‌ای برای بررسی واگذاری «خط‌های سفید» و اینترنت پرو
گزارش راهور از جاده‌ها؛ بارش باران در 6 استان و انسداد چند محور
برنامه مسابقات ورزشی امروز 7 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
روز خونین در چاد، 42 کشته در درگیری جوامع محلی
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 7 اردیبهشت +وضعیت استان ها
آکسیوس مدعی شد : ایران طرح جدیدی برای مذاکرات ارائه کرد
یمن: شکست اسرائیل در فلسطین به معنای ناکامی طرح‌هایش در منطقه است
مقام سابق پنتاگون: آمریکا تا سال‌ها هزینه جنگ با ایران را خواهد پرداخت
مقام روس: تجربه ونزوئلا، دلیل گمراهی آمریکا درقبال ایران بود
نماینده آمریکایی: جنگ ترامپ علیه ایران یک فاجعه تمام‌عیار بوده است
شلیک موشک از لبنان، مراسم مذهبی «مرون» در اسرائیل را لغو کرد
روایت عراقچی از دستور کار مذاکرات: با مقامات پاکستان و عمان مشورت خوبی داشتیم
توقیف یک کشتی باری در آب‌های سومالی
عراقچی برای دیدار با پوتین وارد سن‌پترزبورگ شد
آخرین وضعیت ایستگاه‌های جدید سنجش آلودگی هوای تهران
رکورد جهانی ماراتن در رقابت های لندن شکسته شد
پرداخت 65 درصد از بدهی‌های دارو
بنت و لاپید برای کنار زدن نتانیاهو متحد شدند
کدام مواد غذایی نباید در فریزر باشند؟
افشاگری هارتص از ربودن کودکان در غزه
مجروح شدن چند صهیونیست در پی تیراندازی از سوی نیروهای مقاومت فلسطین
گروهک‌های مسلح وابسته، به دنبال ایجاد ناامنی علیه غیرنظامیان در غزه است
حمله حزب الله لبنان به تجمع نظامیان صهیونیست
عراقچی: همسایگان ما اولویت ما هستند
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تساوی میلان و یوونتوس در بازی حساس
سخنان نتانیاهو درباره حملات شدید به لبنان بیشتر جنبه «نمایش قدرت» دارد
«دریچه آتش بس یازمینه جنگ»
قدردانی سفیر ایران از دولت و مردم پاکستان برای میزبانی مذاکرات با آمریکا
جهش بی‌سابقه «کرک‌اسپرد» بنزین
عزم اسلام‌آباد برای ادامه ترانزیت کالا به ایران
درس امروز قالیباف به ترامپ؛ چه کسی کارت‌هایش تمام شده!؟
برقراری سفر رسمی چارلز سوم به ایالات متحده پس از بررسی‌های امنیتی
معاون رئیس‌جمهور : به هراقدام جنگی پاسخی چهار برابری خواهیم داد