×
فرهنگی
شناسه خبر : 190358
تاریخ انتشار : شنبه 1403/06/31 ساعت 11:12

رمان‌نویس لبنانی مدافع فلسطین درگذشت

الیاس خوری رمان نویس لبنانی که تمام عمر از حقوق فلسطینی‌ها دفاع کرده و منتقد سرسخت رژیم صهیونیستی بود، در 76 سالگی از دنیا رفت.

نورنیوز- گروه فرهنگی: الیاس خوری رمان‌نویس لبنانی که بسیاری از نوشته‌های خود را وقف آرمان فلسطین کرد و در دانشگاه‌های سراسر جهان به تدریس پرداخت و به عنوان یکی از برجسته‌ترین روشنفکران لبنان شناخته می شد، از دنیا رفت. او ۷۶ ساله بود.

روزنامه القدس العربی که او از نویسندگان آن بود در این باره نوشت که خوری، یکی از صداهای برجسته ادبیات عرب، ماه‌ها بیمار بود و در طول سال گذشته چندین بار بستری و از بیمارستان مرخص شده بود.

این نویسنده لبنانی که در بیروت به دنیا آمد و بزرگ شد، به صراحت از آزادی بیان دفاع می‌کرد و به انتقاد شدید از دیکتاتوری در خاورمیانه می‌پرداخت. خوری علاوه بر رمان‌هایش، در طول ۵ دهه مقاله‌هایی در رسانه‌های مختلف عربی نوشت که موجب شناخته شدن او در سراسر جهان عرب شد.

دو روز پس از آغاز جنگ اسرائیل و حماس در ۷ اکتبر، خوری در مقاله‌ای با عنوان «این فلسطین است» نوشت: بزرگ‌ترین زندان سرباز جهان، گتوی غزه، جنگی را علیه اسرائیل، اشغال و برای آزادی سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد.

خوری که ۱۲ ژوئیه ۱۹۴۸ در بیروت به دنیا آمد، با مواضع سیاسی خود در حمایت از فلسطینی‌ها و انتقاد شدید از اسرائیل و آنچه او از آن با عنوان سیاست وحشیانه اسکان یهودیان در سرزمین‌های فلسطینی نامید، شهرت داشت. او در دانشگاه لبنان و سپس در دانشگاه پاریس تحصیل کرد و دکترای تاریخ اجتماعی گرفت.

او زمانی با اشاره به سیاست‌های شهرک سازی اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطین نوشته بود: فاجعه از سال ۱۹۴۸ آغاز شد و هنوز ادامه دارد. «نکبه» یا «فاجعه» اصطلاحی است که توسط بسیاری از اعراب برای توصیف آوارگی صدها هزار فلسطینی در زمان ایجاد اسرائیل در سال ۱۹۴۸ استفاده می‌شود.

خوری از حامیان صریح قیام‌های عربی بود که از سال ۲۰۱۱ در منطقه آغاز شد و چندین دولت را سرنگون کرد وی پس از قیام هایی که منجر به سرنگونی رهبران قدیمی مانند حسنی مبارک مصر و زین العابدین بن علی تونس شد، نوشت: مساله این نیست که چرا شورش های اعراب آغاز شد. مساله این نیست که مردم چگونه دیوار ترس را فرو ریختند، بلکه این است که چگونه ترس، پادشاهی‌های عربی را در سکوت برای ۵ دهه شکل داد.

این نویسنده که ریشه در یک خانواده مسیحی ارتدوکس یونانی داشت، در جنگ داخلی لبنان در سال های ۱۹۷۵-۱۹۹۰ شرکت کرد و در یکی از نبردها مجروح شد. وی از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۹ سردبیر بخش فرهنگی روزنامه النهار لبنان بود و تا وقتی زنده بود سردبیری مجله فلسطین شناسی را که از سوی مؤسسه مطالعات فلسطین در بیروت منتشر می‌شد، برعهده داشت.

اولین رمان او سال ۱۹۷۵ منتشر شد، اما دومین رمان وی که با عنوان «کوه کوچک» سال ۱۹۷۷ منتشر شد و درباره جنگ داخلی ویرانگر لبنان بود، موفقیت زیادی کسب کرد. «باب الشمس» یا «دروازه خورشید» که سال ۲۰۰۰ منتشر شد، درباره پناهندگان فلسطینی در لبنان از سال ۱۹۴۸ بود. فیلمی با اقتباس از این رمان در مصر ساخته شد. (هر دوی این کتاب‌ها به فارسی ترجمه و منتشر شده است). «سفر گاندی کوچک» ۱۹۸۹، «سرزمین غریبان» ۱۹۹۳، «یال و»۲۰۰۲ و «سینالکول» از دیگر رمان‌های وی هستند.

رمان‌های او به چندین زبان از جمله فرانسوی، انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، سوئدی، نروژی، هلندی و عبری ترجمه شده و وی استاد دانشگاه‌های مختلف از جمله نیویورک، کلمبیا، پرینستون و هیوستون و همچنین دانشگاه لندن بود.


مهر
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
شارژ اعتبار کالابرگ دهک‌های 1 تا 3 از امروز
گفت‌وگوهای حساس در قلب آفریقا؛ عراقچی وارد تونس شد
نخست‌وزیر قطر: آمریکا 10 دقیقه پس از وقوع حمله اسرائیل ما را مطلع کرد
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 19 شهریور 1404 + وضعیت استان‌ها
چگونه با رژیم غذایی از دیابت پیشگیری کنیم؟
چربی‌های مخفی می‌توانند روند پیری قلب را شتاب دهند
نور اینفو | 10 ویژگی اخلاقی در سبک زندگی پیامبر اسلام
افشاگری مدیر سابق واتساپ: امنیت میلیاردها کاربر در خطر است
محققان استنفورد علائم اوتیسم در موش‌ها را حذف کردند
آیفون ایر از سیم‌کارت فیزیکی پشتیبانی نمی کند
جزئیات مشتری اماراتی جهانبخش منتشر شد
اعتراف کاخ سفید: ترور رهبران حماس، هدفی باارزش برای واشنگتن است
روایت رسانه‌های عبری از حمله تروریستی به نشست رهبران حماس در دوحه
مادورو: جنگ جهانی سوم از هم‌اکنون آغاز شده است
اعتراف تلویحی نتانیاهو: ترامپ در عملیات دوحه مشارکت داشت
جنایات اسرائیل در بیانیه شورای مجالس آسیایی–آفریقایی در بیروت محکوم شد
حزب‌الله لبنان: تجاوز به هیأت حماس جنایتی بی‌پرده و غیرقابل توجیه است
عفو رهبری شامل حال تتلو شده است؟/ وکیل تتلو پاسخ داد
نخست‌وزیر جدید فرانسه منصوب شد
قطر: حمله اسرائیل به دوحه مذاکرات آتش‌بس را به شکست کشاند
محکومیت حمله به دوحه توسط نخست‌وزیر انگلیس
عضو حماس: ما برای مقابله قاطعانه با اشغالگران آمادگی کامل داریم
جدول گروه I مقدماتی جام ملت‌های زیر 23 آسیا با صعود و صدرنشینی ایران
گفت‌وگوی تلفنی رئیس‌جمهور با امیر قطر
آغاز به‌کار حساب رسمی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به زبان چینی در شبکه ایکس
زیاده گویی نتانیاهو بعد از حمله به دوحه
انصارالله: آمریکا تنها به اسرائیل وفادار است، نه هیچ کشور دیگری
پزشکیان: جامعه امروز تشنه اخلاق، عدالت و کرامت انسانی است
انگلیس(5) - صربستان (0) |طوفان پنج‌گله انگلیس در بلگراد؛ شاگردان توخل در یک قدمی صعود
پرتغال 3-2 مجارستان؛ شب انفجار رونالدو و کانسلو در بوداپست + خلاصه بازی
عراقچی: ایران همکاری پادمانی با آژانس را با چارچوب جدید ادامه می‌دهد
گروسی خبر داد؛ توافق جدید بین ایران و آژانس اتمی امضا شد
عکس های منتخب ایران ؛ سه شنبه 18 شهریور 1404
وال‌استریت‌ژورنال: ایران و آژانس به توافق دست یافتند
ایران حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به دوحه را شدیدا محکوم کرد
سخنگوی وزارت خارجه از نهایی شدن تفاهم ایران و آژانس خبر داد
دیدار عراقچی با رئیس‌ جمهور مصر
قدومی: طرح ترور سران حماس در دوحه ناکام ماند
حمله موشکی جدید یمن به عمق سرزمین‌های اشغالی؛ افزایش تنش در منطقه
مکرون: حمله اسرائیل به قطر اقدام تروریستی است
پزشکیان: رژیم صهیونی هیچ مرزی برای جنایت قائل نیست و هر تلاش دیپلماسی را نابود می‌کند
حماس: اسرائیل با حمله به دوحه، تیم مذاکره‌کننده ما را هدف گرفت
رئیس جمهور مولداوی: اتحاد با اروپا راه ایستادگی مقابل روسیه است
تصاویر 5 شهید امروز حماس که از اعضای اداری این جنبش در قطر بودند
یک مامور پلیس در خوزستان به شهادت رسید
دعوت مردم پاکستان به تظاهرات گسترده ضد اسرائیلی
لحظه اعلام خبر عفو رهبری به زندانی ها + فیلم
میدان هفتم تیر میزبان جشن میلاد پیامبر رحمت
تیم امید با این ترکیب به دنبال صعود مستقیم به جام ملت‌ها می رود
هیچ بمبارانی، صنعت هسته ای ایران را تعطیل نمی کند
X
آگهی تبلیغاتی