×
اقتصادی
شناسه خبر : 190185
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/06/29 ساعت 17:03
سالانه چه میزان زباله الکترونیکی در کشور تولید می‌شود؟

سالانه چه میزان زباله الکترونیکی در کشور تولید می‌شود؟

سالانه حدود 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور تولید می‌شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: طبق گزارش اتاق بازرگانی تهران  اگر این میزان زباله الکترونیکی به‌ درستی جمع‌آوری و بازیافت شود، می‌تواند میلیاردها تومان ارزش اقتصادی ایجاد کرد.

معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «مروری بر وضعیت زباله های صنایع الکتریکی و الکترونیکی» به افزایش تولید زباله‌های الکترونیکی و الکتریکی در جهان پرداخته است. این نوع زباله‌ها شامل دستگاه‌های الکترونیکی و الکتریکی خارج از رده مصرف هستند که حاوی مواد با ارزش از منابع طبیعی غیرقابل تجدید مانند سرب، کادمیوم، جیوه و... بوده و درصورت رهاسازی در طبیعت و عدم بازیافت صحیح، محیط زیست و سلامت انسان‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهند.

این در حالی است که امکان تبدیل تهدید زباله‌های الکتریکی و الکترونیکی به یک فرصت اقتصادی برای جهان وجود دارد. در سال ۲۰۲۲، حدود ۶۲ میلیارد کیلوگرم زباله الکترونیکی و الکتریکی در جهان تولید شده است که از این میزان کمتر از یک چهارم آن به صورت رسمی جمع‌آوری و بازیافت شده است.

همچنین بر اساس این گزارش، ایران بزرگترین بازار مصرف قطعات رایانه در منطقه است و در استان تهران نیز به دلیل جمعیت روز افزون، استقرار واحدهای خدماتی، تجاری، تولیدی و صنعتی و از همه مهم‌تر وزارتخانه‌ها، ادارات و سازمان‌ها، میزان قابل توجهی از پسماندهای الکتریکی و الکترونیک تولید می‌شود، اما به دلیل فقدان برنامه جامع و فرهنگ بازیافت زباله‌های الکتریکی و الکترونیکی، می‌توان گفت محیط زیست کشور و استان از این ناحیه در خطر و فرصت اقتصادی آن نیز مورد غفلت است.

هرچند از میزان تولید و بازیافت زباله‌های الکترونیک و الکتریکی در ایران اطلاع دقیقی در دسترس نیست و به نظر می‌رسد بخش غیررسمی در جمع‌آوری و بازیافت این نوع زباله‌ها فعالیت بیشتری دارد، اما گفته می‌شود در کشور سالانه حدود ۴۰۰ هزار تن زباله الکترونیکی تولید می‌شود که اگر به‌درستی جمع‌آوری و بازیافت شود، می‌تواند میلیاردها تومان ارزش اقتصادی ایجاد کند. با این حال، در حال حاضر، مدیریت زباله الکترونیکی در کشور ما به خوبی انجام نمی‌شود و این فرصت اقتصادی عظیم تا حد زیادی نادیده گرفته شده است.

در حال حاضر در مناطق ۲۲گانه تهران غرفه‌های «الکتروکاپ» برای جمع‌آوری ضایعات الکترونیکی فعال هستند و شهروندان در ازای تحویل این نوع ضایعات یا تفکیک پسماندهای الکترونیک و الکتریکی و تحویل آن به غرفه‌های بازیافت می‌توانند مبالغ مربوط به آن را دریافت کنند، اما هنوز بخش اعظم زباله‌های الکترونیکی و الکترونیکی بدون تفکیک با پسماند شهری به مراکز دفن می‌روند.

تهدید زباله‌های الکترونیکی برای زنجیره غذایی

در اصل به دلیل عدم اطلاع‌رسانی، مردم از شیوه‌های دفع صحیح این زباله‌ها نیز اطلاعی ندارند و آنها را به عنوان و در میان زباله‌های شهری دور می‌ریزند؛ درحالی که بخش قابل توجهی از زباله‌های الکتریکی و الکترونیکی قابل بازیافت بوده و عموما حاوی مقادیر قابل توجهی از فلزات با ارزش مانند طلا و نقره است، اما مردم این زباله‌ها را همراه با زباله‌های شهری دور می‌ریزند که این امر بعضا حتی باعث ورود زباله‌ها به زنجیره غذایی شده و علاوه بر امنیت محیط زیست، امنیت بهداشتی و غذایی مردم را نیز تهدید کرده و موجب بیماری‌های مختلف کلیوی، خونی، قلبی، سرطان، بیماری‌های سیستم عصبی و... می‌شود.

در نتیجه عناصری مانند جیوه، سرب و کروم وارد محیط زیست شده و موجب آلودگی خاک و آب‌های زیرزمینی می‌شوند و این درحالی است که ۷۰ درصد آلودگی فلزات سنگین در شیرابه‌ها مربوط به پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی است. همچنین عدم توجه کافی به بازیافت این نوع زباله‌ها موجب از دست رفتن میزان قابل توجهی از عناصر و فلزات ارزشمند مانند طلا، نقره و مس می‌شود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نتانیاهو به زوال عقل پیشرفته مبتلا است
نقشه تازه قدرت در نظم نوین معدنی
حمل بار غیرایمن و جابه‌جایی مسافر با خودرو شخصی ممنوع شد
پرداخت بیعانه نقطه آغاز اغلب کلاهبرداری‌های اینترنتی است
پایان رسمی صدرنشینی ایران در رنکینگ جهانی والیبال نشسته
قاضی پرونده اعدام صدام از سوءقصد جان سالم به در برد
قیمت خودرو داخلی و مونتاژی امروز 18 آبان 1404
هشت کشور آماده بازداشت نتانیاهو به اتهام جنایت جنگی در غزه
یک شهید در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
اراک میزبان دربی پایتخت شد
چرا کالای ایرانی در بازار عراق 17 درصد گران‌تر تمام می شود؟
راز قتل مادر زن با اعتراف داماد فاش شد
پرواز تمام هواپیماهای «MD-11» در آمریکا ممنوع شد
هیچ کس حق لغو کنسرت‌ها را به‌خاطر سلیقه شخصی ندارد
اخراج کارمندان با 3 فرزند یا مادران باردار ممنوع شد
آغاز طرح ملی بازگرداندن جاماندگان از تحصیل از سیستان و بلوچستان
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در سال 1405 دوباره اجرا می‌شود
دلایل عدم بارش باران در پاییز اعلام شد
وزیر کشور عراق: انتخابات با امنیت کامل در حال برگزاری است
ایران در خشک‌ترین دوره 50 سال اخیر؛ تا 10 روز آینده باران نخواهد آمد
تغییر ساعت نظافت تهران پس از حادثه فوت کارگران
آتش‌سوزی در بخش نوزادان بیمارستان کودکان بندرعباس
شایعه ابردزدی از ایران تکذیب شد
مذاکره با بانک مرکزی برای کاهش زمان ترخیص کالا
تجهیزات هوش مصنوعی از پرداخت گمرکی معاف شدند
آزادراه تهران-کرج امشب مسدود می‌شود
بحران آب در مشهد؛ ذخیره آب سدها به کمتر از 3 درصد رسید
عراق در تب‌وتاب انتخابات پارلمانی
راه‌حل رئیس‌جمهور
بازگشت استراتژیک امریکا به قلب آسیا
اردوغان توقیف دارایی‌های الجولانی و وزیر کشورش را لغو کرد
لغو بیش از 2000 پرواز در آمریکا از زمان تعطیلی دولت
نیویورک، تله مرگ نتانیاهو
نخست‌وزیر و وزیر خزانه‌داری انگلیس در بحران اعتماد عمومی
ورود مهاجران با «چاقی و دیابت» به آمریکا ممنوع می شود
آزادی یا تخفیف مجازات 160 محکوم امنیتی در عفو معیاری اخیر
59 کشته بر اثر شکنجه در زندان‌های جولانی
عراقچی: فعلا امکان مذاکره با آمریکا وجود ندارد
قالیباف: آمریکا باید پیامدهای حقوقی و سیاسی تجاوز به ایران را بپذیرد
مداردیپلماسی | اعترافی که پرونده جنایتکار را کامل کرد
فراخوان پلیس برای شناسایی قاتل فراری
درخشان ایران در بازی‌های کشورهای اسلامی؛ والیبال صدرنشین و فوتسال در نیمه‌نهایی
ایهود باراک: کابینه نتانیاهو را باید ساقط کرد
آغاز رأی‌گیری ویژه در ششمین دوره انتخابات پارلمانی عراق
جزئیات پرونده قتل مبینا زارع در غرب تهران ؛ قاتل از کشور گریخت
آب، سرمایه امنیتی است نه فقط دارایی طبیعی
رای قاطع ایرلند برای اخراج رژیم اسرائیل از یوفا
انگلیس در آستانه بحرانی‌ترین خشکسالی چند دهه اخیر
نورویدیو | نسیم همسخنی در خلیج‌فارس پس از طوفان جنگ
اعلام آمادگی ایران برای میانجیگری در اختلافات پاکستان و افغانستان
X
آگهی تبلیغاتی