×
اقتصادی
شناسه خبر : 190185
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/06/29 ساعت 17:03
سالانه چه میزان زباله الکترونیکی در کشور تولید می‌شود؟

سالانه چه میزان زباله الکترونیکی در کشور تولید می‌شود؟

سالانه حدود 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور تولید می‌شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: طبق گزارش اتاق بازرگانی تهران  اگر این میزان زباله الکترونیکی به‌ درستی جمع‌آوری و بازیافت شود، می‌تواند میلیاردها تومان ارزش اقتصادی ایجاد کرد.

معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «مروری بر وضعیت زباله های صنایع الکتریکی و الکترونیکی» به افزایش تولید زباله‌های الکترونیکی و الکتریکی در جهان پرداخته است. این نوع زباله‌ها شامل دستگاه‌های الکترونیکی و الکتریکی خارج از رده مصرف هستند که حاوی مواد با ارزش از منابع طبیعی غیرقابل تجدید مانند سرب، کادمیوم، جیوه و... بوده و درصورت رهاسازی در طبیعت و عدم بازیافت صحیح، محیط زیست و سلامت انسان‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهند.

این در حالی است که امکان تبدیل تهدید زباله‌های الکتریکی و الکترونیکی به یک فرصت اقتصادی برای جهان وجود دارد. در سال ۲۰۲۲، حدود ۶۲ میلیارد کیلوگرم زباله الکترونیکی و الکتریکی در جهان تولید شده است که از این میزان کمتر از یک چهارم آن به صورت رسمی جمع‌آوری و بازیافت شده است.

همچنین بر اساس این گزارش، ایران بزرگترین بازار مصرف قطعات رایانه در منطقه است و در استان تهران نیز به دلیل جمعیت روز افزون، استقرار واحدهای خدماتی، تجاری، تولیدی و صنعتی و از همه مهم‌تر وزارتخانه‌ها، ادارات و سازمان‌ها، میزان قابل توجهی از پسماندهای الکتریکی و الکترونیک تولید می‌شود، اما به دلیل فقدان برنامه جامع و فرهنگ بازیافت زباله‌های الکتریکی و الکترونیکی، می‌توان گفت محیط زیست کشور و استان از این ناحیه در خطر و فرصت اقتصادی آن نیز مورد غفلت است.

هرچند از میزان تولید و بازیافت زباله‌های الکترونیک و الکتریکی در ایران اطلاع دقیقی در دسترس نیست و به نظر می‌رسد بخش غیررسمی در جمع‌آوری و بازیافت این نوع زباله‌ها فعالیت بیشتری دارد، اما گفته می‌شود در کشور سالانه حدود ۴۰۰ هزار تن زباله الکترونیکی تولید می‌شود که اگر به‌درستی جمع‌آوری و بازیافت شود، می‌تواند میلیاردها تومان ارزش اقتصادی ایجاد کند. با این حال، در حال حاضر، مدیریت زباله الکترونیکی در کشور ما به خوبی انجام نمی‌شود و این فرصت اقتصادی عظیم تا حد زیادی نادیده گرفته شده است.

در حال حاضر در مناطق ۲۲گانه تهران غرفه‌های «الکتروکاپ» برای جمع‌آوری ضایعات الکترونیکی فعال هستند و شهروندان در ازای تحویل این نوع ضایعات یا تفکیک پسماندهای الکترونیک و الکتریکی و تحویل آن به غرفه‌های بازیافت می‌توانند مبالغ مربوط به آن را دریافت کنند، اما هنوز بخش اعظم زباله‌های الکترونیکی و الکترونیکی بدون تفکیک با پسماند شهری به مراکز دفن می‌روند.

تهدید زباله‌های الکترونیکی برای زنجیره غذایی

در اصل به دلیل عدم اطلاع‌رسانی، مردم از شیوه‌های دفع صحیح این زباله‌ها نیز اطلاعی ندارند و آنها را به عنوان و در میان زباله‌های شهری دور می‌ریزند؛ درحالی که بخش قابل توجهی از زباله‌های الکتریکی و الکترونیکی قابل بازیافت بوده و عموما حاوی مقادیر قابل توجهی از فلزات با ارزش مانند طلا و نقره است، اما مردم این زباله‌ها را همراه با زباله‌های شهری دور می‌ریزند که این امر بعضا حتی باعث ورود زباله‌ها به زنجیره غذایی شده و علاوه بر امنیت محیط زیست، امنیت بهداشتی و غذایی مردم را نیز تهدید کرده و موجب بیماری‌های مختلف کلیوی، خونی، قلبی، سرطان، بیماری‌های سیستم عصبی و... می‌شود.

در نتیجه عناصری مانند جیوه، سرب و کروم وارد محیط زیست شده و موجب آلودگی خاک و آب‌های زیرزمینی می‌شوند و این درحالی است که ۷۰ درصد آلودگی فلزات سنگین در شیرابه‌ها مربوط به پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی است. همچنین عدم توجه کافی به بازیافت این نوع زباله‌ها موجب از دست رفتن میزان قابل توجهی از عناصر و فلزات ارزشمند مانند طلا، نقره و مس می‌شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
فیل‌ها واقعاً از موش می‌ترسند؟
هشدار روان‌پزشک درباره فرسودگی روانی؛ این خستگی را جدی بگیرید
انقلاب در دنیای بینایی؛ لنزهای تماسی خودترمیم‌شونده ساخته شدند
ترامپ: معاینه پزشکی‌ام در مرکز «والتر رید» به پایان رسید
بهترین رژیم غذایی برای مقابله با گرما و کم‌آبی
نساجی قهرمان دسته اول شد
دولت وابسته به عربستان در یمن بار دیگر مانع تبادل اسرا با انصارالله شد
رسانه نظامی: میگ-29های ایران همچنان عملیاتی‌اند
خبرگزاری فرانسه: رم میزبان مذاکرات جدید لبنان و اسرائیل شد
خاموشی برق در مشهد آغاز شد؛ جدول قطعی‌ها به‌زودی منتشر می‌شود
تیم جدید میلاد سرلک مشخص شد
کارگردان سینما: آماده اجرای حکم قصاص قاتلان رهبر شهید انقلاب هستم
آخرین گزینه آمریکا برای بازکردن تنگه هرمز، درخواست از ایران است
انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون‌های تخصصی مجلس از 22 تیر آغاز می‌شود
آمریکا از رهبران کوبا خواست مسیر سیاسی خود را تغییر دهند!
آخرین وضعیت عبدالرضا هلالی پس از عمل جراحی اعلام شد
تأکید مهدی تاج بر ادامه همکاری با قلعه‌نویی تا جام ملت‌های آسیا
آلمان و فرانسه برای حل بحران لبنان برنامه مشترک تدوین کردند
چرا ترامپ هم به ایران حمله می‌کند و هم از جنگ فراگیر پرهیز دارد؟
قتل هولناک فاطمه سلطانی در اسلامشهر؛ پدر در دادگاه چه گفت؟
هیأت آمریکایی برای بررسی عقب‌نشینی اسرائیل وارد لبنان شد
مراسم تشییع رهبر شهید، اعتمادبه‌نفس مقامات ایران را تقویت کرد
دستور ویژه چین به پالایشگاه‌ها برای تولید بیشتر
رئیس هیئت امنای حسینیه اعظم زنجان آمار نذورات محرم را اعلام کرد
اتوبوس‌های کرمان تا پایان تابستان رایگان شدند
آغاز بازی‌های تدارکاتی تیم ملی امید؛ اولین آزمون مقابل کایسری‌اسپور
صدای انفجارهای مهیب در شرق حمص؛ جزئیات در حال بررسی
باخت ترامپ و گرفتار شدن او در تله‌ خودساخته
تشبیه جنجالی اتحادیه اروپا به یک تیم شکست‌خورده
هاآرتص: تصمیم جدید حماس، کابینه اسرائیل را با چالش تازه روبه‌رو کرد
مجوز صادرات محدود مرغ صادر شد
زمان ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی 1405 اعلام شد
موج گرمای شدید در کشور؛ دمای تهران 42 و قم تا 46 درجه می‌رسد
حبیبی‌نژاد به تراکتور پیوست
تصویب دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای گواهی سپرده ارزی
گزارش تصویری | جشنواره گاو بازی در اسپانیا
تدوین نقشه راه بازسازی و مدیریت منابع در نشست ستاد بازسازی
آغاز قطعی برق در برخی مناطق تهران بدون اطلاع قبلی+اطلاعیه توزیع برق
ای عشق دل افروز ،دل من به تو گرم است
حضور مداوم امیری در تمرینات پرسپولیس؛ بازار شایعات داغ شد
حمله به مقر تجزیه‌طلبان مخالف ایران در شمال عراق
منبع آگاه به پرس تی‌وی: ایران برنامه‌های مدیریت تنگه هرمز را پیش خواهد برد
اعلام برنامه تابستانی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه+ جزئیات
دادگاه اسپانیا تحقیق درباره فرماندهان رژیم صهیونیستی را آغاز کرد
تقدیر عراقچی از پیام همدردی سلطنت عمان
جدایی عالیشاه و سرلک از پرسپولیس
نوراینفو | آیا ویپ از سیگار هم خطرناک‌تر است؟
تصمیم‌گیری برای تنگه هرمز فقط توسط ایران و عمان صورت می‌گیرد
حقیقت هشدار سردار علایی و واکنش شهید شمخانی چه بود؟
آلمان احتمال خرابکاری در آتش‌سوزی خط ریلی پرتردد را بررسی می‌کند