×
سیاسی
شناسه خبر : 187558
تاریخ انتشار : شنبه 1403/06/17 ساعت 10:24
توطئه زنگزور

علی بمان اقبالی*

توطئه زنگزور

برای عملیاتی شدن کریدور موهوم زنگزور چندان جایی وجود ندارد چرا که طبیعتا هر گونه تغییر در جغرافیای منطقه برای جمهوری اسلامی ایران پذیرفته شده نیست و همواره یکی از اصول مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، حفظ تمامیت ارزی کشورها و عدم تغییر مرزها و ژئواستراتژی مناطق مختلف از جمله این منطقه بوده، که نقش مهمی در صلح منطقه ایفا می کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: در موضوع ایجاد کریدور موهوم زنگزور، برخی از کشورهای منطقه از جمله آذربایجان و کشورهای بیرونی مثل روسیه و ترکیه اهداف و منافعی را دنبال می‌کنند که به طور طبیعی به نفع امنیت دراز مدت منطقه نبوده و نخواهد بود، لذا دولت ارمنستان هم، به آثار سوء این موضوع پی برده و مخالفت خود را اعلام کرده است و با توجه به تحولات میدانی و مواضع رسمی سران جمهوری اسلامی ایران که در سطوح مختلف و حتی در سطح مقام معظم رهبری در چند مرحله به مقامات طراز اول این کشورها از جمله روسیه، ارمنستان،آذربایجان و ترکیه اعلام شده است. به نظر می رسد، چندان جایی برای عملیاتی شدن این کریدور موهوم وجود ندارد چرا که طبیعتا هر گونه تغییر در جغرافیای منطقه، مرزها و اساسا ژئواستراتژی منطقه، برای جمهوری اسلامی ایران پذیرفته شده نیست و همواره یکی از اصول مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، حفظ تمامیت ارزی کشورها و عدم تغییر مرزها و ژئواستراتژی مناطق مختلف از جمله این منطقه بوده، که نقش مهمی در صلح و ثبات منطقه ایفا می‌کند‌.

به طور خلاصه، کشورهای منطقه قفقاز و آسیای مرکزی خواسته یا ناخواسته دوران حساسی را تجربه می نمایند که به نوعی منافع این کشورها را وجه المصالحه قدرت های خارجی به ویژه ترکیه، فرانسه، آمریکا، روسیه و غرب قرار داده و حتما تحولات اخیر دستاورد قابل ملاحظه‌ای برای مردم منطقه نخواهد داشت یا حداقل هیچ کشوری برنده حوادث اخیر نخواهد بود. موضوع مهم‌تر این که این تحولات به روند فعالیت های اقتصادی کشورها لطمه جدی زده و در درازمدت بر میزان رشد اقتصادی و تامین نیازهای انرژی اروپا و کالاهای اساسی تاثیرگذار می‌باشد؛ مضافا اینکه دیگر فعالیت ها از جمله صنعت توریسم را نیز با رکود جدی مواجه می نماید. همچنین باید اذعان نمود که مرحله جدیدی از جنگ سرد شروع شده که با تغییر نقشه ژئواستراتژی جهانی می‌تواند ضمن جابجایی نقش اجزای پازل قدرت در شرق اروپا، قفقاز و آسیای مرکزی، عواقب خطرناکی از جمله تغییر مرزها و حتی آغاز اولین جنگ فرامنطقه ای در هزاره سوم میلادی برای بشریت داشته باشد.

جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر تحرکات سیاسی و اقتصادی قابل توجهی در منطقه داشته که تایید کننده تداوم مواضع متوازن بی طرفی فعالانه با هدف رایزنی با رهبران کشورهای منطقه و تقویت همکاری‌های همه جانبه می‌باشد که در اظهار نظر دکتر عراقچی وزیر جدید امور خارجه نیز بر آن تاکید شده است .به هر حال کشورمان ضمن رصد دقیق تحولات، اتخاذ مواضع شایسته و به موقع؛ رویکرد مهم تشویق طرفین به حل و فصل اختلافات مرزی و ارضی طرفین با محوریت گفتگو و مبنا قرار دادن کنوانسیون‌ها و مقررات بین المللی را سرلوحه امور قرار داده چرا که ترقی و تعالی تمام عیار منطقه در گرو برقراری صلح پایدار و اعتماد توامان با مشارکت جمعی می‌باشد. خلاصه این که رهبران کشورهای منطقه قفقاز جنوبی باید بدانند که بر اساس تجربه تاریخی در قرن ۲۰ و ۲۱ قدرت‌های بزرگ در شرایط سخت راهی برای توافق پیدا نموده و به طور معمول منافع کشورهای کوچک را قربانی اهداف و منافع خود می نمایند. اگر چه در حال حاضر شرایط برای چنین مصالحه ای بسیار سخت شده است ولی تجربه تاریخی می‌گوید که رهبران هوشمند کشورهای پیرامونی باید به گونه ای عمل نمایند که وجه المصالحه قدرت های بزرگ قرار نگیرند.

* دیپلمات و کارشناس ارشد یورآسیا


آرمان ملی
نظرات

آخرین اخبار
ارتش: پهپاد «لوکاس» دشمن در جزیره قشم ساقط شد
مخالفت پکن با حمله به تاسیسات اتمی ایران
تداوم خدمات‌رسانی ستاد سفر به مسافران نوروزی در پایتخت
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
اعلام نرخ حق بیمه سلامت 1405 بر اساس دهک‌های درآمدی
ولایتی: هرگونه تجاوز زمینی، دفاع مقدس رمضان را تاریخی می‌کند
دستور عارف برای تأمین کالاهای اساسی و تسهیل ترخیص در شرایط جنگی
محکومیت جهانی اعمال محدودیت بر مسجدالاقصی و کلیسای «قیامت»
پیکر مطهر شهید دریابان تنگسیری در آبادان تدفین می‌شود
اعتراف ارتش اسرائیل به کشته شدن 4 نظامی در نبرد جنوب لبنان
آریا یوسفی: تیم ملی در جام جهانی افتخارآفرینی می‌کند
عاملان حمله لانچری به یک نهاد در تهران اعدام شدند
تعیین زمان جلسه انتخاب رئیس‌جمهور عراق در پارلمان
قدردانی رئیس‌جمهور از ایستادگی مردم عراق در کنار ایران
همکاری اطلاعاتی با رژیم صهیونیستی مجازات اعدام دارد
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ بمباران حسینیه اعظم زنجان
ترخیص بیش از 2.2 میلیون تن کالای اساسی از گمرکات کشور
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 11 فروردین 1405+جدول
موج 88 وعده صادق اجرا شد/ضربات مهلک سپاه به اهداف تروریست‌های آمریکایی- صهیونی
دولت در تأمین نیازهای اساسی کشور بدون اختلال تلاش می‌کند
نزدیکتر بیایید؛ کلاه سبزها مشتاقانه در انتظارتان هستند!
نزدیک تر بیایید.... منتظرتان هستیم
پیام تسلیت رئیس سازمان محیط‌زیست در پی شهادت نیروهای منابع طبیعی
جنایات دشمنان بر رسوایی آن‌ها می‌افزاید
اعلام انجام پنج عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا توسط مقاومت اسلامی عراق
دشمنان آرزوی تسلط بر تنگه هرمز را به گور می‌برند/پای هر متجاوزی را قطع می‌کنیم
دفاع مقدس سه ‌هزار ساله
چرخه فضیلت‌مند امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی
توضیح شرکت توزیع برق تهران درباره اختلال صبحگاهی
ارائه 25 هزار خدمت فوری و شناسایی بیش از هزار پرونده سایبری در یک ماه
حمله پهپادی به نفتکش کویتی در نزدیکی دوبی
جهاد کشاورزی تهران: مرغ در بازار به اندازه کافی موجود است
سیاست نامه | وقتی دشمن سیاست عقلانی را ترور کرد
اخراج یک دیپلمات بریتانیایی به اتهام جاسوسی در روسیه
افزایش 40درصدی آمار اهدای خون در 10 روز اول جنگ
سازمان هواشناسی اعلام کرد: باران و برف در اکثر مناطق کشور
محبوبیت ترامپ به کمتر از 40 درصد رسید
سناتور روس: ایران بارها قربانی تجاوز آمریکا یا اسرائیل شد،‌ اما کسی جرأت حمله به کره شمالی
امتحانات هماهنگ کشوری دوره متوسطه اول لغو شد/اعلام زمان جدید برگزاری امتحانات
روسیه: آژانس اتمی به‌دلیل تهدیدات آمریکا حملات ژوئن 2025 به ایران را محکوم نکرد
مِرتس و الشرع: بمباران ایران تغییری در حاکمیت ایجاد نمی‌کند و راهگشا نیست
پیام فرمانده اسبق نیروی دریایی سپاه در پی شهادت سردار تنگسیری
سی‌ان‌ان به نقل از منابع آگاه در دولت آمریکا: واشنگتن همچنان به دنبال گفت وگو با ایران است
جزئیات قطعی موقت برق در برخی مناطق تهران اعلام شد/برق مناطق شرق تهران وصل شد
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی تلفات این رژیم در جنگ رمضان را اعلام کرد
فایننشال تایمز: ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
رضا نصری: اگر ترامپ تهدیدش در «جنگ زیرساخت‌ها» را عملی کند...
پیام مجلس خبرگان رهبری در پی شهادت دریابان تنگسیری
سناتور آمریکایی: پیش از اینکه هزینه‌ها گران‌تر از این شود باید جنگ با ایران را تمام کنیم
ادعای وال استریت ژورنال: ترامپ حاضر به پایان جنگ است