شناسه خبر : 187409
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 15 شهریور ساعت 17:27
چرا چین غول خودروسازی آینده خواهد بود؟

چرا چین غول خودروسازی آینده خواهد بود؟

کشورهایی نظیر چین که به‌سرعت در صنعت خودروسازی پیشرفت کرده‌اند و کارنامه موفقی در عملکرد خود داشتند، برای کشورهایی همچون ایران که اصرار بر خودروساز شدن دارد، می‌تواند سرمشق باشد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: سابقه خودروسازی در ایران به نیم قرن می‌رسد، حال آنکه این صنعت نه جایگاهی در میان خودروسازان جهانی دارد و نه توانسته رضایت شهروندان ایرانی را کسب کند. از سوی دیگر خودروسازی کشورمان با نیم قرن فعالیت، حالا به موتور رشد زیان تبدیل شده است؛ به‌طوری‌که طبق آمار بهاری امسال، زیان انباشته خودرو به ۲۵۰همت رسیده است. اگرچه خودروسازی ایران در چهار دهه گذشته با صنعت خودروی کره جنوبی مقایسه می‌شد، اما حالا با جهانی شدن خودروسازی کره و افول ایران، این مقایسه با کشورهای نوظهوری که در خودروسازی پیشگام بوده‌اند صورت می‌گیرد.

نتیجه آنکه خودروسازی ایران در بین این کشورها نیز جایگاهی ندارد. بااین‌حال الگوی کشورهای موفق کم نبوده، به‌طوری‌که برخی از کشورهایی که به‌سرعت در این صنعت پیشرفت کردند و کارنامه موفقی در عملکرد خود داشتند، می‌تواند برای کشورهایی همچون ایران که اصرار بر خودروساز شدن دارد، سرمشق باشد.

خودرو

صنعتی که در اولویت ملی قرار گرفت

یکی از راه‌های تسریع توسعه صنعتی، استفاده از تجربیات سایر کشورهاست. در این چارچوب، توجه به مسیر توسعه و دستاوردهای صنعت خودروی چین می‌تواند نکات مهمی برای صنعت خودرو کشور در پی داشته باشد. چین در سال‌های گذشته، جزو ۱۰کشور صادرکننده در صنعت خودروی بوده و در سال ۲۰۲۲با صادرات بیش از ۳میلیون دستگاه، به پنجمین صادرکننده خودروی جهان تبدیل شده است.

دولت چین برای توفیق صنایع خودرو از ابزارهای سیاستی مختلفی بهره گرفته و توانسته با هوشمندی، منابع و توان بخش دولتی و خصوصی را در جهت توسعه این صنعت با یکدیگر تلفیق کند که شناسایی این ابزارها می‌تواند برای ایران مفید باشد.

در این زمینه مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «بررسی مدل توسعه خودروسازی در کشورهای پیشرو» به قلم رضاموسائی و علی جودت‌وند نگاهی به مسیر توسعه صنعت خودروی چین انداخته است. در این گزارش نکته‌ای که مورد تاکید قرار گرفته این است که طبق تجربه و دستاوردهای توسعه خودروسازی چین، توسعه این صنعت باید به یک اولویت ملی تبدیل شود؛ موضوعی که در ایران از آن غفلت شده، چرا که خودروسازی همیشه حیاط‌خلوتی بوده برای دولت‌ها.

بدین ترتیب در گزارش بازوی پژوهشی مجلس به عنوان یک قاعده این موضوع مورد اشاره قرار گرفته که « هیچ صنعتی در هیچ کشوری توانایی تبدیل شدن به یک بخش تاثیرگذار در اقتصاد آن کشور را نخواهد داشت، مگر اینکه آن صنعت به عنوان یک اولویت ملی نزد سیاستگذاران آن کشور شناخته شود». بدین معنا که برای آن صنعت، برنامه‌های مشخصی شامل هدف‌گذاری متناسب با بنیه تولیدی و روابط بین‌الملل و نظام تنظیم‌گری که آن هم شامل زمان‌بندی و بودجه مناسب باشد، باید تعیین شود.

چگونه چین در خودروسازی رشد کرد؟

طبق گزارشی که بازوی پژوهشی مجلس ارائه کرده خودرو عمدتا در مراحل دوم و سوم توسعه صنعتی چین تعریف شده است. مرحله نخست صنعتی شدن که تا پیش از اصلاحات اقتصادی ۱۹۷۸ میلادی رخ داد، بیشتر معطوف به زیرساخت‌ها و بهبود کشاورزی بود و سیاستگذاری توسعه صنعت خودرو در آن چندان قابل‌توجه نبود.

در مرحله دوم توسعه صنعتی چین، سیاستگذاری صنعت خودرو بر دو محور ایجاد شرکت‌هایی با مقیاس مناسب و نیز ظرفیت صنعتی با انتقال فناوری استوار بود. برای این مهم دولت چین مجوز تعداد محدودی شرکت خودروسازی را ارائه داد و سپس با سیاست «انتقال فناوری در مقابل دسترسی به بازار» کوشید شرکت‌های بین‌المللی را مجاب کند تا در ازای دسترسی به بازار مصرف بزرگ چین، بخشی از فرآیند تولید را با مشارکت شرکت‌های خودروسازی چینی و با تامین قطعات از بازار داخلی تولید کنند.

در ادامه این گزارش به مرحله سوم توسعه صنعتی - مرحله‌ای که پس از الحاق به سازمان تجارت جهانی، ظرفیت خودرو در آن ایجاد شده - پرداخته و اظهار شده که پس از ایجاد ظرفیت‌های صنعتی تولید خودرو در چین، این کشور با استفاده از رقابت‌پذیری تولیدکنندگان داخلی رفت. علاوه‌بر آن، با الزام تولیدکنندگان به صادرات بخشی از تولیدات خود، این کشور تسخیر بازارهای خارجی را برای تداوم تولید هدف گرفت. اما در این مرحله چین یک سیاست تاثیرگذار دیگر را نیز در پیش گرفت و آن استفاده از سرمایه‌گذاری در خارج و خرید شرکت‌های ورشکسته یا خرید سهام شرکت‌های بزرگ بوده است. در این زمینه دولت چین و خودروسازان آن کوشیدند تا با تملک این شرکت‌ها، فناوری‌های نوین تولید را به دست بیاورند. طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، چین با این رویکرد وارد عرصه رقابت جهانی خودرو شده است.

تفاوت تجربه ایران و چین در خودروسازی

در بخشی از گزارش مذکور به تفاوت‌های خودروسازی ایران و چین پرداخته شده است؛ به‌طوری‌که عنوان شده بین تجربه چین و ایران تفاوت‌هایی در سطوح کلان، میانی و خرد وجود دارد. در ادامه آمده است که در سطح کلان وجه مشخصه چین، نحوه سیاستگذاری بوده است که امکان تدوین و اجرای سیاست صنعتی و تلفیق با سرمایه خارجی و زمینه‌سازی برای جبران عقب‌ماندگی فناورانه در صنعت خودرو را فراهم کرده است.

در سطح میانی باید به سمت تدوین نقشه راهی برای صنعت خودرو حرکت کرد، نقشه راهی که سیاست فناوری و تلاش برای ارتقای ظرفیت‌های تولید ملی با انواع روش‌های جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، تولید مشترک یا خرید خط تولید خارجی (سرمایه‌گذاری خارجی) در متن آن قرار داشته باشد. همچنین ساماندهی برخی از واحدهای تولیدی اصلی و قطعه‌سازی و مراکز تحقیق و توسعه می‌تواند به یکی از اجزای این سیاست فناوری تبدیل شود.

خودرو

در ادامه گزارش به سطح خرد یعنی بنگاه‌ها اشاره و تاکید شده که در سطح خرد (بنگاه)، نیز تجربه نشان داده که در صورت وجود ثبات مدیریتی و رعایت استانداردهای مدیریتی در صنعت و تعاملات قوی با نظام اقتصاد جهانی، امکان ارتقای ظرفیت جذب و میل به همپایی فناورانه حتی با مالکیت دولتی وجود خواهد داشت.

مسیر رشد خودروسازی با چین چه آموزه‌هایی دارد

اما جدا از موارد مذکور، در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس تشابهاتی که ایران و چین در خودروسازی دارند مورد اشاره قرار گرفته و عنوان شده که ایران می‌تواند با توجه به این تشابهات در مسیر رشد و توسعه خودروسازی قرار بگیرد. در این گزارش آمده است که می‌توان با در نظر گرفتن ملاحظات مختص ایران، از برخی سیاست‌های صنعتی تجربه‌شده در چین، یعنی تلاش برای انتقال فناوری با جذب سرمایه‌گذاری خارجی یا سرمایه‌گذاری در خارج و تقویت نهادهای واسط بهره برد.

بدین ترتیب بازار بکر ایران می‌تواند بهانه‌ای در این زمینه باشد. بازوی پژوهشی مجلس تاکید کرده که چینی‌ها از ابزار بازار بزرگ داخلی در مقابل انتقال فناوری برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی استفاده کرده‌اند؛ ایران نیز می‌تواند با افزایش مراودات تجاری با کشورهای همسایه و منطقه خاورمیانه و در کنار آن با دارا بودن مزیت نیروی کار و انرژی ارزان مشابه، مزیت چین را برای خود ایجاد کند و خود را به عنوان هاب صادراتی برای شرکت‌های خودروساز جهانی مطرح کند تا با تولید محصولات خود در ایران با هدف صادرات به کشورهای منطقه، آنها را مجاب کند.

مسیر دیگری که در این گزارش مورد تاکید واقع شده سرمایه‌گذاری در دیگر کشورهاست. مسیری که البته ایران نیز در کشورهایی همچون سوریه، بلاروس، جمهوری آذربایجان و غیره در پیش گرفت و از ادامه راه ماند.

در این گزارش تاکید شده همان‌طور که چینی‌ها در کشورهای توسعه‌یافته سرمایه‌گذاری کردند، ایران نیز با استفاده از دارایی‌های خارجی خود از جمله سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده این کشور در خارج که برخی توسط شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران -که در ۱۸ کشور از دوره قبل از انقلاب اسلامی مدیریت می‌شود- انجام شده و همچنین دارایی‌های بلوکه‌شده به سبب تحریم‌ها، می‌تواند جهت سرمایه‌گذاری در خودروسازی سایر کشورها با رویکرد انتقال تکنولوژی به داخل، خلاهای فناوری را پر کند. بنا به داده‌های این گزارش، در خط تولید پیکان در سال ۱۳۶۶ یک بار این موضوع تجربه شده است.

مالکیت خودروسازی در چین

از بین سرتیترهای مورد بررسی در این گزارش بخش مربوط به مالکیت خودروسازی در چین نیز قابل توجه است. در این بخش آمده است که نظام اقتصادی چین، یکی از نامتعارف‌ترین نظام‌های دنیاست و یکی از پیامدهای این نامتعارف بودن سهم بالای خودروسازان دولتی در صنعت خودرو چین است.

در این زمینه بازوی پژوهشی مجلس به ذکر مثالی پرداخته و تاکید کرده که یکی از آن موارد شرکت چری است که بنیانگذار آن یکی از مقامات فرمانداری شهر ووهان چین بود که توانست کارخانه‌ای در آن شهر ایجاد کند و به تولید خودروی سواری بپردازد. بعدها دولت مرکزی به دلیل ثبات اجتماعی و حفظ اشتغال مجبور به پذیرش آن شد.

جیلی و بی‌وای‌دی هردو با رویه طی‌شده توسط چری، با خرید پروانه تولید یک خودروسازی ورشکسته و البته تحت حمایت دولت‌های محلی وارد صنعت شده‌اند.

در ادامه این گزارش آمده است که شرکت‌های خودروسازی در چین عموما به دو دسته دولتی و مستقل تقسیم می‌شوند. تولیدکننده مستقل در واقع به شرکت‌هایی گفته می‌شود که با همتایان خارجی خود وارد فاز سرمایه‌گذاری مشترک نشده باشند. تا سال ۲۰۱۵، سرمایه‌گذاران اصلی خارجی عبارت بودند از شرکت‌های دولتی چری اتومبیل (با ۱۴پروژه سرمایه‌گذاری خارجی و ۳ واحد تحقیق و توسعه در خارج از کشور)، نانجینگ اتومبیل (که تا سال ۲۰۰۷و قبل از ادغام در سایک موتور، شرکتی مستقل بود) با ۹ پروژه سرمایه‌گذاری خارجی، گروه اتومبیل چانگان و غیره.

خودرو

همچنین تاکید شده که خودروسازان مستقل به دلیل نداشتن شرکای خارجی، فرصت‌های کمی برای دستیابی به فناوری‌های جدید پیش روی خود می‌بینند. دستیابی به فناوری‌های جدید تنها از دو راه در این شرکت‌ها میسر است: خرید فناوری یا کپی‌برداری که البته در بیشتر موارد راه دوم انتخاب شده است. اما با توسعه ظرفیت این کشورها، آنها اقدام به معرفی محصولات با طراحی‌های منحصربه‌فردی نسبت به کپی‌برداری صرف از خودروهای سایر خودروسازان کرده‌اند. شرکت‌های بزرگ‌تر و موفق‌تر در این میان حتی پا را فراتر گذاشته‌اند و به جای خرید فناوری به خرید شرکت‌های خودروساز خارجی روی آورده‌اند. در ادامه تاکید شده که این خودروسازان در توسعه نام‌های تجاری مستقل و بومی موفق‌تر از خودروسازان دولتی و سرمایه گذاری مشترک عمل کرده‌اند؛ اگرچه در ابتدا این شرکت‌های خصوصی در طراحی برندهای تجاری خود سعی در ایجاد شباهت با علامت تجاری غول‌های خودروسازی داشته‌اند، اما به‌تدریج ایجاد یک هویت مستقل برای نام‌های تجاری خود را در دستور کار قرار دادند و پس از سال‌ها تمرین، در جنبه‌هایی همچون حجم فروش و شهرت برند به پیشرفت بسیاری رسیدند.


ایرنا
نظرات

ایتالیا مهاجران را به آلبانی منتقل می‌کند

رئیس سازمان اطلاعات ترکیه با الجولانی دیدار کرد

دادستان‌های کره‌جنوبی علیه «یون» کیفرخواست صادر کردند

اولین تاثیرات اخراج مهاجران بر کشاورزی آمریکا

سپاهان با شکست خبیر به صدر جدول بازگشت

عکس های منتخب ایران، یکشنبه 7 بهمن 1403

اعتراض کشاورزان انگلیسی به افزایش مالیات

نورنما | بازی کل و بزهای وحشی در حیات وحش البرز

تاکید رهبر معظم انقلاب بر تثبیت روحیه معنوی اعتکاف در جوانان

انگلیس در حمله به مناطق مسکونی روسیه/آمادگی سوئیس برای دور تازه مذاکرات صلح اوکراین

مردم بیش از حد انتظار به دانشمندان اعتماد دارند

فروش 131 کیلوگرم شمش طلا در حراج هشت و پنجم مرکز مبادله

تشکر نتانیاهو از ترامپ

نور ویدیو | گام موفق در کاهش وابستگی به نفت

صادرات ایران به فرانسه 12 درصد افزایش یافت

گودرزی: استیضاح وزیر اقتصاد در حال پیگیری است

1.2 میلیون‌ تن‌ ذخیره سیب‌زمینی در استان‌ها وجود دارد/ مشکلی برای تامین نیاز بازار نیست

«صالح حردانی» با استقلال به توافق نهایی رسید

عراقچی: برای گسترش روابط اقتصادی ایران و افغانستان اراده سیاسی وجود دارد

پوشش رسانه‌ای چهل و سومین جشنواره فیلم‌ فجر از 10 شبکه رادیویی

احتمال لغو برخی از تحریم‌های سوریه توسط اروپا

تمرین تیم استقلال تعطیل شد

هوای پایتخت 8 درجه سردتر می‌شود

کمیسیون امنیت ملی مجلس: ایران مذاکره دوجانبه‌ای با آمریکا ندارد

«غلامرضا ثابت ایمانی» به ملوان پیوست

مهلت ثبت‌نام در فراخوان جذب اعضای هیئت علمی تمدید شد

پادکست | شش چیزی که نباید توی سرما توی ماشین بذارید

انتشار تصویر «مهدی نصرتی» در نقش شهید قهاری سعید

انصارالله: دشمنان از تحریم‌ها به‌عنوان سلاح استفاده می‌کنند

یک ایرانی برنده جایزه خوشمزه‌ترین بستنی سال شد

آخرین تغییرات لایحه بودجه 1404 در جلسه هیئت دولت بررسی شد

اولین محموله آیفون 16 دارای شناسه تجاری از گمرک ترخیص شد

انفجار مهیب در شن یانگ چین +فیلم

آل‌کثیر: یار دوازدهم کمک زیادی به پرسپولیس کرد/ یک بازی 6 امتیازی را بردیم

دیدار السودانی و فیدان با محوریت اوضاع منطقه

فروش محصولات سایپا از دوشنبه آغاز می‌شود

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین همراه اول و بانک شهر

دیدار سردار سلامی با خانواده سردار شهید پورهاشمی

واکنش حماس به ادعاهای ترامپ درباره انتقال ساکنان غزه/الصفدی:در تبادل اسرا نقش نداشتیم

سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام: بررسی لوایح پالرمو و CFT آغاز شد

کلاه‌خود 2500 ساله از موزه‌ای در هلند سرقت شد

قالیباف: مصرف انرژی باید هوشمندسازی شود

مدودف: روسیه فریب ترامپ را نمی‌خورد

پرداخت حدود 230 همت وام ازدواج و فرزندآوری از ابتدای سال 1403

هاشمی: توسعه روابط تهران و ریاض در سطوح مختلف ضروری است

خبر وزیر ارتباطات از طراحی پلتفرم بازارگاه انرژی برای رفع ناترازی

پاشینیان: راهبرد ارمنستان دوری از جنگ و تنش است

دولت ‌آبادی: وقتی می‌نویسم، خیلی درگیر معذورات نیستم

آیت‌الله اختری: پایداری مقاومت اشغالگران را شکست داد

کوید 19بیماری «ام اس» را تشدید می‌کند؟

لیگ جهانی کاراته؛ مدال طلا، یک‌نقره و یک برنز ثمره تلاش کارته کاران

نور ویدیو | مانع زدایی از بخش خصوصی ، سربلندی در جنگ اقتصادی

حمایت دوباره ایلان ماسک از راست‌گرایان آلمانی

زنگ انقلاب 13 بهمن در مدارس نواخته می‌شود//100 هزار مربی پرورشی کم داریم

کشتی آزاد جام یاریگین؛ یزدانی مدال برنز بر گردن آویخت

فیرات: عناوین قهرمانی کارتال کم است

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: در نهادهای مالی بین‌المللی نباید منزوی باشیم

پرسپولیس 2 - 0 تراکتورسازی/ آقا کریم در در دقیقه 90 گل کاشت +فیلم

جزئیات جدید از نحوه ترور قضات دیوان عالی کشور

چرا سیب‌زمینی در بازار کم است؟ قوت غالبی که از سفره‌ها حذف شد

چه کنسرت‌هایی تا آخر هفته برپا می‌شود؟

سهرابیان به استقلال بازمی‌گردد؟/حردانی به استقلال پیوست

قضاوت بیژن حیدری در لیگ نخبگان آسیا

جنجالی‌ترین مدافع فوتبال عربستان به کدام تیم می پیوندد؟

واکسن اچ پی وی وارد برنامه واکسیناسیون ملی می‌شود

طالبان و دیپلماسی تهران؛ آینده روابط چگونه خواهد بود؟

«نوروز» پیوند راستین ایران و چین

حماس: ممانعت رژیم اسرائیل از بازگشت آوارگان به شمال غزه نقض آتش‌بس است

پایان مهلت 60 روزه خروج اسرائیل از لبنان/تاکید نبیه بری بر اخراج اشغالگران

زنگ خطر قتل‌های ناموسی / کانی 17 ساله قربانی خشم پدر شد+ عکس

همه چیز در مورد داووس 2025

جدال سرخ‌پوشان در ورزشگاه آزادی؛ تراکتور به دنبال تثبیت جایگاه خود

صهیونیست‌ها اعتراف کردند؛ صحنه گردانی حماس در تبادل اسرا یعنی پیروزی مطلق

6 سال از گم شدن این پسر 8 ساله گذشت/ پارسا قندی کجاست+ فیلم و عکس

آغاز حراج سکه‌ 86 از فردا

شگفتی صهیونیست‌ها از بازگشت لبنانی‌هاو فلسطینی‌ها به خانه‌هایشان

وحشت گروه ‌های مسلح سوریه از انتشار یک شایعه!

آغاز نمایشگاه بهاره از 10 اسفند

قالیباف: جلوی افزایش شدید قیمت ارز گرفته شود/انتقاد رسایی و خضریان از ظریف

نورنما | مراحل ساخت دمپایی در قاب تصویر +فیلم

چه خبر از طرح استیضاح وزرا ؟

خطر آلاینده‌های هوا و ابتلا به سرطان/ چکاب مرتب فراموش نشود

چرا «ببعی قهرمان» همه را شگفت‌زده کرد؟

ادامه یورش اشغالگران به کرانه‌باختری/ نبرد سنگین در «جنین»

آغاز قرعه‌کشی ایران‌ خودرو

نور ویدیو | طرح غور اردن ، توسعه اشغالگری

پیش بینی رویکرد ترامپ در دور دوم خود برای منطقه خاورمیانه؛ عدم قطعیت در آینده

راز چهره خندان اسرای زن اسرائیلی چیست؟

مدار دیپلماسی | ضرورت ایجاد توازن قدرت در منطقه شامات

مسائل خارجی نباید دو قطبی شود

راننده تاکسی گمشده قربانی خیانت زنش شد

نشانه‌های آشکار استیصال انگلستان در برابر ایران

نبرد گلادیاتورها در بازار لوازم خانگی

هوای تهران آلوده است

روزنه گشایی جهانی/چرا محمد جواد ظریف در داووس از خطر سعید جلیلی گفت؟

مطبوعات چی | مروری بر مطبوعات کشور یک شنبه 7 بهمن

کم رنگ شدن وفـاق/دولت پزشکیان با چه شرایطی روبه‌روست؟

برف و باران در 14 استان

جنوب عربستان در تاریکی فرو رفت

عراقچی عازم افغانستان شد

X
آگهی تبلیغاتی