×
اقتصادی
شناسه خبر : 187032
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/06/11 ساعت 16:12

در تعیین نرخ گندم؛

شورای قیمت‌گذاری به نتیجه نرسید! /پرداخت مطالبات گندمکاران از امروز

بعد از مدتها تاخیر در قیمت گذاری 32 محصول اساسی و ورود سازمان بازرسی کشور به این تاخیر، جلسه شورای قیمت‌گذاری در وزارت جهاد کشاورزی امروز صبح تشکیل شد ولی نتیجه ای در بر نداشت و به گفته وزیر کشاورزی به یک هفته دیگر موکول شد. اما از سوی دیگر یک خبر خوش برای گندمکاران هم اعلام شد و آن هم آغاز پرداخت مطالبات معوقه آنان از امروز است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: غلامرضا قزلجه نوری وزیر جهاد کشاورزی علت این تاخیر دوباره در قیمت گذاری کالاهای اساسی را اختلاف نظر در تعیین قیمت گندم اعلام کرد.

وزیر کشاورزی گفت: بر اساس قانون شورای قیمت‌گذاری و اعلام سیاست‌های حمایتی تا پایان تیرماه باید قیمت خرید تضمینی گندم اعلام می‌شد که متاسفانه این مسئله به تاخیر افتاد. در روزهای گذشته و پس از استقرار در وزارت‌خانه جلسات و کمیته‌های لازم شکل گرفت تا مقدمات جلسه امروز انجام شود و بتوانیم قیمت خرید گندم را در سال زراعی آینده اعلام کنیم و کشاورزان بتوانند مطابق آن برنامه‌ریز کنند.

قزلجه نوری افزود: با توجه به ترکیبی که دولت مشخص کرده است، نمایندگانی از دولت، وزارت جهاد کشاورزی، اقتصاد و برنامه و بودجه، نمایندگانی از تشکل‌ها و تولیدکنندگان در عضویت شورا و ناظرینی از مجلس شورای اسلامی در جلسه حضور داشتند. حدود دو ساعت این جلسه ادامه داشت و نظرات کارشناسی مختلف مطرح شد. باتوجه به وجود تفاوت دیدگاه‌ها بنا شد که طی روزهای آتی جلسات کارشناسی تکرار شود تا دیدگاه‌ها به هم نزدیک شود و در جلسه بعدی شورای قیمت‌گذاری تصمیم‌گیری نهایی انجام شود.

او تاکید کرد: با توجه به اختلاف نظرها قیمت امروز تعیین نمی‌شود. ما منافع ملی و منافع کشاورزان را در نظر داریم و به همین دلیل موارد مورد بحث باید حتما مطرح و حل شوند. جلسه بعدی شورای قیمت‌گذاری حتما کمتر از یک هفته دیگر برگزار و اعلام خواهد شد چرا که برای کشاورزان بسیار ضروری است.

 اعضای شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی شامل: وزیر جهادکشاورزی؛ (رئیس شورا برابر با ماده ۱۴ قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی) وزیر امور اقتصادی و دارایی؛ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور؛ رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی؛ رئیس اتحادیه مرکزی تعاونی‌های روستایی؛ رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی؛ سه نفر کشاورز خبره که یک نفراز آن‌ها رئیس بنیاد ملی گندمکاران است با حکم وزیر جهاد کشاورزی؛ دو نفر از اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست (به عنوان ناظر بدون حق رأی به انتخاب مجلس شورای اسلامی) است.

 بر اساس قانون، دولت موظف است به منظور حمایت از تولید محصولات اساسی کشاورزی و ایجاد تعادل در نظام تولید و جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی و ضرر و زیان کشاورزان، همه‌ساله خرید محصولات اساسی کشاورزی (نظیر گندم، برنج، جو، ذرت) را تضمین کرده و حداقل قیمت خرید تضمینی را اعلام و نسبت به خرید آن‌ها از طریق واحد‌های ذی‌ربط اقدام کند.

در تبصره یک این قانون آمده که وزارت کشاورزی موظف است، همه ساله قیمت خرید تضمینی محصولات یاد شده را با رعایت هزینه‌های واقعی، تولید و در یک واحد بهره‌برداری متعارف و حفظ رابطه مبادله در داخل و خارج بخش کشاورزی تعیین و حداکثر تا آخر تیرماه به هیئت دولت تقدیم کند.

 قیمت پیشنهادی نرخ خرید تضمینی گندم ۲۳ هزار تومان است

نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی امسال (۱۴۰۲-۱۴۰۳) 19هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده بود  و قیمت تضمینی گندم سال زراعی ۱۴۰4-۱۴۰3 براساس کار کارشناسی روی هزینه‌کرد گندمکاران، نرخ به‌دست آمده نباید از ۲۵هزار تومان در هر کیلوگرم کمتر باشد.

اما رئیس بنیادملی گندم‌کاران با اشاره به جلسه امروز صبح شورای قیمت‌گذاری کالاهای اساسی گفت: نرخ خرید تضمینی گندم در سال زراعی جدید نباید از ۲۲ تا ۲۳ هزار تومان در هر کیلو گرم، کمتر باشد.

عطاالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندم کاران گفت: نرخ خرید تضمینی گندم مبنای تعیین قیمت ۳۱ قلم دیگر از جدول کالاهای اساسی است.

او تصریح کرد: در برخی استان‌ها که راندمان کشت بالاتر است مانند خوزستان، فارس، گلستان و کردستان قیمت تمام شده از این عدد پایین‌تر و در استان‌های دیگر و مناطق دیم که راندمان کشت پایین‌تر است قیمت تمام شده تولید از این عدد بالاتر است.

به گفته کارشناسان گندم به عنوان محصولی استراتژیک که در نوک هرم غذایی جهان قرار دارد، تعیین قیمت آن از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ به‌ویژه اینکه نرخ آن مبنای تعیین قیمت ۳۱ کالای اساسی دیگر محسوب می‌شود.

امسال قرار شده است تا قبل از شروع سال زراعی (ابتدای پاییز)، شورای قیمت‌گذاری به جمع‌بندی نهایی برسد و قیمت خرید تضمینی گندم اعلام شود تا کشاورزان و گندم‌کاران هم بدانند که در انتهای فصل، محصولشان با چه قیمتی توسط دولت خریداری خواهد شد.

در سال های قبل معمولا به موقع قیمت گندم تعیین نشد و چند ماه بعد از شروع سال زراعی به نتیجه رسید هرچند جلسه امروز شورای قیمت گذاری درباره محصول استراتژیک گندم به نتیجه نرسید و به هفته دیگر موکول شد حال باز باید منتظر ماند و دید دولت چهاردهم می تواند سریعتر درباره قیمت این محصول استراتژیک که پایه قیمت 32 محصول اساسی دیگر در کشور است، تصمیم گیری کند و به بیش از این به تاخیر نیندازد. 

پرداخت مطالبات گندم‌کاران از امروز

یکی دیگر از بحث های گندمکاران پرداخت مطالبات آنهاست که با تاخیر روبرو شده است. به گفته حامد یزدیان، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نماینده مردم اصفهان در حال حاضر بخشی از مطالبات گندم‌کاران از دولت پرداخت شده است و دولت قول داده است تا در هفته‌های آینده، بقیه مطالبات هم پرداخت شود تا کشاورزان به استقبال سال جدید زراعی بروند.

محمدمهدی شهریاری نماینده بجنورد در مجلس شورای اسلامی هم گفته که براساس پیگیری‌های انجام شده از امروز و به تدریج مطالبات گندم‌کاران پرداخت می‌شود.

 او  در مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:« بعد از پیگیری‌ها و رایزنی‌های مستمر انجام شده دقایقی پیش رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در تماس تلفنی اعلام کرد از امروز و به تدریج مطالبات گندم کاران عزیز پرداخت می‌شود. »

شب گذشته  هم مسعود پزشکیان رئیس جمهور در اولین گفت‌وگوی تلویزیونی درباره پرداخت مطالبات گندم‌کاران گفت: در قانون ۱۲۰ همت برای پرداخت به گندمکاران پیش‌بینی شده بود که این مبلغ در صندوق وجود نداشت. گندم کشت شده بالای این مبلغ بود ولی تمهیداتی دیده شد تا مشکلات را حل کنیم و ان شاءالله حل خواهیم کرد.

اما یک خبر خوش برای کشاورزان هم این است که مطالبات معوق گندم‌کاران با موافقت رهبر معظم انقلاب و برداشت از صندوق توسعه ملی در حال پرداخت است.

هفته گذشته محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور در مراسم تودیع و معارفه وزیر جهاد کشاورزی دولت چهاردهم اعلام کرد، بر اساس رایزنی‌های انجام شده بین ۸۰ تا ۸۵ درصد مطالبات معوق گندم کاران در حال تأمین و پرداخت است.

در ادامه هم وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرده بود کشاورزانی که تا پایان مرداد گندم تحویل دولت داده‌اند تا پایان شهریور مطالبات شأن پرداخت خواهد شد.

خرید تضمینی گندم تا امروز از مرز ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تن گذشته که هزینه پرداختی به گندم کاران مبلغ ۲۰۸.۵۶۰ هزار میلیارد تومان (همت) می‌شود. از این عدد ۹۴.۲ پرداخت شده و ۱۱۴.۵۶۰ همت باقی مانده است.

در این راستا رهبرمعظم انقلاب با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمد نفت و گاز برای سال جاری به درخواست رئیس‌جمهور موافقت کردند.

بر این اساس مبلغ ۳۵۰ هزار میلیارد تومان (همت) به صورت قرض از صندوق توسعه ملی به بودجه عمرانی دولت اضافه شد.

با این اصلاح، مشکل پرداخت دیون گندم‌کاران و مسائل کامیون‌داران و تهیه برخی اقلام دیگر حل شد.

بنا به گفته مدیرعامل بنیاد ملی گندم‌کاران پرداخت مطالبات از روز گذشته آغاز شده است.

خرید تضمینی گندم از مرز ۱۱.۸ میلیون تن عبور کرد

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی اعلام‌کرد: خرید تضمینی گندم از کشاورزان از ابتدای فصل برداشت (فروردین ماه ۱۴۰۳) تاکنون از ۱۱ میلیون و ۸۴۰ هزار تن عبور کرد.

«علیرضا مهاجر» درباره آخرین وضعیت تولید و خرید تضمینی گندم از کشاورزان، افزود: بیشترین حجم خرید تضمینی گندم به ترتیب مربوط به استان‌های خوزستان، کردستان، گلستان، فارس، کرمانشاه، همدان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، لرستان و خراسان رضوی است.

به تازگی وزیر جهاد کشاورزی دولت چهاردهم نیز از پرداخت بخشی از مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور ماه، اعلام قیمت خرید تضمینی گندم سال زراعی جدید و تامین و توزیع کودهای شیمیای یارانه ای خبر داده بود.

سال زراعی گذشته  ۱۰.۵ میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری شد که امسال برآوردها حاکی از خرید تضمینی گندم بیش از ۱۲ میلیون تن است.

هر ساله ۶ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در سراسر کشور زیر کشت گندم می رود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
منچسترسیتی با گل‌های فراوان ولورهمپتون را در هم کوبید
از سرگیری پروازهای «قطر ایرویز» به ایران پس از دو ماه وقفه
افشای گاف امنیتی؛ اسناد مذاکرات ترامپ با پوتین در هتل جاماند!
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
حمایت تلویحی ترامپ از تجزیه خاک اوکراین
آغاز کوچ اجباری در غزه؛ ارتش اسرائیل دستور تخلیه شهر را صادر کرد
سه فوتبالیست ایرانی در فهرست بهترین‌های آسیا/نام چه کسانی در این لیست قرار دارد؟
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ تلاش شاگردان مانولوپولوس برای مقام سومی
وقوع انفجار شدید در مرکز دمشق
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
زلنسکی با واگذاری دونباس به روسیه مخالفت کرد
قطع سهمیه آرد 138 نانوایی در تهران؛ رئیس اتحادیه برکنار شد
تضمین حضور معلم در تمام کلاس‌ها؛ هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
یارانه مردادماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های یک تا 3 واریز شد
تاس: همکاری اقتصادی با روسیه به سود آمریکاست
تهدید تعرفه 50 درصدی آمریکا بر 70 درصد کالاهای صادراتی هند
حماس: حمایت آمریکا از نتانیاهو، راه را برای ادامه جنایات اشغالگران هموار کرد
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شگفتی باستان‌شناسان؛ مقبره یک شوالیه زیر بستنی‌فروشی کشف شد
تعلیق افزایش قیمت بلیت کنسرت؛ انتظار برای ابلاغ نرخ‌های جدید
ابراز رضایت پوتین از سفر به آلاسکا
تاکید مصر، آلمان و فرانسه بر حل‌ مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران
کارنامه ملاک انتخاب رشته کنکور 1404 چه زمانی منتشر می شود؟
هشدار دوباره ستاد کل نیروهای مسلح به دشمنان
پوتین در ازای کنترل دونتسک، پیشروی در اوکراین را متوقف می‌کند
روزهای گرم تهران در آخرین روزهای مرداد ادامه دارد
نامه تمجیدآمیز رئیس‌جمهور روسیه به رهبر کره شمالی
عارف: امنیت اجتماعی و اقتصادی دو مسیر اصلی سازمان تأمین اجتماعی است
عراقچی: پیوند دوستی ایران و ارمنستان ریشه‌دار و پایدار است
زلنسکی: صلحی می‌خواهیم که پایدار باشد
کاهش 16 درصدی جانباختگان در طرح ترافیکی اربعین 1404
باکیچ بالاخره پرسپولیسی شد
وزارت اطلاعات پایگاه یکپارچه شناسایی اتباع خارجی ایجاد می‌کند
سنگ‌اندازی‌های بدون استدلال در مسیر عادی‌سازی پرونده ایران در FATF
امکان شرکت در امتحانات پیام‌نور بدون محدودیت جغرافیایی فراهم شد
واکنش رهبران اروپایی به ملاقات ترامپ و پوتین در الاسکا
اضافه شدن 250 مگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق کشور
بررسی تحولات غزه و پرونده هسته‌ای ایران در مکالمه وزرای خارجه مصر و آلمان
بازگشایی جاده چالوس بصورت دو طرفه
وضعیت بحرانی سوء تغذیه در غزه؛ 40 هزار کودک در معرض خطر جدی هستند
موفقیت تیم ملی المپیاد علوم زمین ایران با کسب 4 نشان برنز در چین
نتایج نهایی انتخاب رشته متقاضیان دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی اعلام می شود
پزشکیان: دولت همه توان خود را برای توقف سوزاندن گازهای مشعل به کار گرفته است
پیکر استاد فرشچیان روز دوشنبه به اصفهان منتقل می شود +اعلام جزئیات مراسم
اخبار مرتبط قیمت طلا و سکه امروز شنبه 25 مرداد 1404 +جدول
آغاز لیگ برتر با کسر امتیاز سه تیم و محرومیت بازیکنان کلیدی
محمد حسین طاهری آکردی سرپرست جدید ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور شد
X
آگهی تبلیغاتی