×
اقتصادی
شناسه خبر : 186881
تاریخ انتشار : شنبه 1403/06/10 ساعت 08:44
کارکنان بانکی 10 برابر بیشتر از سایر شاغلین وام گرفتند

نورنیوز از آمار تسهیلات پرداختی بانک‌ها در سال ۱۴۰۲ گزارش می‌دهد؛

کارکنان بانکی 10 برابر بیشتر از سایر شاغلین وام گرفتند

آمار بانک‌مرکزی نشان می‌دهد، 29بانک کشور در سال گذشته بیش از 91 هزار میلیاردتومان به کارمندان خود وام پرداخت‌کرده‌اند که بالغ بر 10 برابر بیشتر از تسهیلات پرداخت شده به سایر شاغلین کشور است. حتی اگر این پرداخت‌ها مطابق با آیین نامه‌های بانک‌مرکزی باشد، بازهم نمی‌توان این رویه را پذیرفت، چرا که ارقام پرداختی درمقایسه با سایر شاغلان کشور تبعیض آمیز است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: آمار منتشر شده از طرف بانک مرکزی نشان می‌دهد که کارمندان بانکی بخش قابل توجهی از تسهیلات سال گذشته را به خودشان اختصاص داده‌اند. براساس این آمار، 29 بانک و موسسه اعتباری در سال گذشته بیش از 91 هزار میلیارد تومان به کارکنان خود وام داده‌اند که حدود 10 برابر بیشتر از سرانه پرداختی به شاغلین کشور است.

مطابق با آمار، کل تسهیلات پرداختی در سال 1402 حدود 5646 هزار میلیاردتومان بود که 1034هزار میلیارد تومان از آن به خانوارها و مابقی به صاحبان کسب و کار(حقیقی و حقوقی) تعلق گرفته است. بنابراین تسهیلات پرداختی به کارکنان بانکی ‌معادل 1.6 درصد از کل تسهیلات و 8.9 درصد از تسهیلات پرداخت شده به خانوارها بوده‌ است.

سهم بالای کارکنان بانکی از تسهیلات سال 1402 درحالی است که صنعت بانکداری با حدود 210 هزار نفر نیروی کار، کمتر از 0.8 درصد از جمعیت فعال و 0.85 درصد از کل شاغلین کشور را دراختیار دارد. به این ترتیب می‌توان نشان داد که به ازای هر فرد شاغل دربانک‌ها در سال 1402 بالای 10 برابر بیشتر از سایر شاغلین کشور تسهیلات پرداخت شده است.

این مقایسه نشان می‌دهد که عملکرد بانک‌ها در پرداخت تسهیلات با وظایف قانونی آنها مطابقت ندارد و حتی اگر برخی رسانه‌ها تسهیلات پرداختی به کارکنان بانکی را مطابق با آیین نامه‌ها و دستورالعمل‌های بانک‌مرکزی بدانند، بازهم نمی‌توان رویه موجود را پذیرفت. چرا که ارقام پرداختی به کارکنان بانکی درمقایسه با سایر شاغلان کشور تبعیض آمیز و مغایر با عدالت است. این نوع از پرداخت تسهیلات درجهت رشد و رونق اقتصادی نخواهد بود و عموما به سرمایه گذاری در بخش مولد اقتصاد کمکی نمی‌کند.

وام
وام+1

بانک مرکزی به تازگی، در اجرای قانون بودجه سال 1402 ، گزارش مجموع مبالغ پرداخت‌ شده (اصل وام به همراه سود) بانک‌ها و موسسات اعتباری به کارکنان، مدیران و اعضای هیئت مدیره آنها در سال ۱۴۰۲ را به صورت تفکیکی منتشر کرده است.

بررسی آمار سال 1402نشان می‌دهد، در این سال بانک ملی به ازای هر کارمند خود بیش از 333 میلیون و 940هزار تومان تسهیلات پرداخت کرده است. همچنین سرانه تسهیلات در پست بانک ایران حدود 425 میلیون و 880 هزار تومان، بانک مسکن حدود 327 میلیون و 800 هزار تومان، بانک کشاورزی حدود 354 میلیون و 950 هزار تومان و بانک توسعه صادرات حدود 602 میلیون و 940 هزار تومان بوده است. سرانه تسهیلات بانک صنعت و معدن نیز حدود 368 میلیون تومان برآورد شده است.

این ارقام درحالی به ثبت می‌رسد که مانده مطالبات برخی بانک‌ها از کارکنانشان به مراتب بالاتر از تسهیلات پرداختی به آنها است. برخی بانک‌ها نیز در صورت های مالی خود از برداشت های غیر مجاز کارمندان در شعب استان‌ها خبر داده اند. به عنوان مثال در صورت‌های مالی پست بانک ایران ذکر شده است که بخشی از مانده مطالبات بانک از کارکنان به برداشت‌های غیرمجاز کارمندان در سنوات قبل مربوط بوده است. این اتفاق تنها نمونه ای از نتایج فاجعه بار نظارت ضعیف بانک مرکزی برعملیات بانکی در شعب بانک‌ها طی چهاردهه گذشته است.

بده بستان بانکی‌ها با بانک همسایه

ارقام منتشر شده درمورد پرداخت تسهیلات به کارمندان و سهم بالای آنها از منابع اعتباری کشور تنها بخشی از رانت موجود در سیستم بانکی را نشان می‌دهد و اگر میزان تسهیلاتی را  که کارمندان بانکی از سایر بانک‌ها اخذ می‌کنند نیز در نظر بگیریم؛ سهم بانکداران از اعتبارات به مراتب بالاتر خواهد رفت. درحال حاضر ارقام تسهیلات پرداخت شده هر بانک به کارمندان شاغل در سایر بانک‌ها منتشر نمی‌شود؛ اما مشاهده شده است که کارمندان بانکی با هم صنفی‌های خود بده بستان می‌کنند و درقبال پرداخت تسهیلات به بانک همسایه، از آنها تسهیلات می‌گیرند.

ازطرفی درحال حاضر مبلغ تسهیلات پرداختی به همسر و فرزندان تحت تکفل کارکنان بانکی افشا نمی‌شود که درصورت افشای آن می‌توان برآورد دقیق‌تری از سهم بانکداران از تسهیلات بانکی ارائه داد. مطابق با ماده 13 آیین نامه پرداخت تسهیلات به کارکنان موسسات اعتباری، میزان و شرایط اعطای تسهیلات به همسر و فرزندان تحت تکفل کارکنان از جمله نرخ سود و کارمزد، مدت زمان بازپرداخت، دوره تنفس، وثایق دریافتی و وجه التزام تأخیر تأدیه دین، مطابق با ضوابط مقرر در خصوص سایر مشتریان مؤسسه اعتباری می‌باشد. این آیین نامه بانک ها را موظف کرده است که جزئیات تسهیلات اعطایی به کارکنان را در سامانه سمات بانک مرکزی درج نمایند و در یادداشت‌های پیوست صورت‌های مالی نیز این تسهیلات باید به صورت یک یادداشت مستقل افشا شود.

 

 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
طراحی هوشمند پپتیدها برای مقابله با مقاومت آنتی‌بیوتیکی
چهره پنهان مریخ: بادهایی به تندی 160 کیلومتر در ساعت
افق‌های تازه‌ای در پزشکی ترمیمی با رشد ساختارهای شبه‌جنین
کنار زدن موانع سنتی آموزش رشته کامپیوتر با استارتاپ CS12
کاربران اپ‌های هوش مصنوعی از یک میلیارد کاربر گذشت
8 نشانه‌ای که می‌گویند بدن‌تان بیش از حد خسته است
پیش‌بینی عفونت‌های تنفسی کودکان با هوش مصنوعی
اجساد کشته شدگان اسرائیلی بهانه‌ آزار فلسطینیان است
رقابت عشقی خونین / پسر جوان در دعوا بر سر یک دختر کشته شد
محبوبیت بالای پوتین بر اساس نظرسنجی اخیر روسیه
درخواست اعدام برای نخست‌وزیر سابق بنگلادش
حمایت قاطع شورای امنیت از دولت لبنان
نامه ایران، روسیه و چین به سازمان ملل درباره قطعنامه 2231
رسوایی‌های شاهزاده کار دستش داد
قتل عمد در تصادفات مربوط به خودروهای با چراغ زنون صحت ندارد
با وجود تمدید آتش بس صورت گرفت؛ حمله هوایی پاکستان به پکتیکا افغانستان
اعلام قوی‌ترین گذرنامه‌های جهان/ایران در رتبه چندم قرار دارند؟
طلایی‌پوشان سپاهان برنده از آبادان بیرون آمدند
ترکیه و سوریه درصدد گسترش توافق میان خود
تعطیلی مدارس تمام مقاطع مشهد فردا 26 مهر
فیلمبرداری با تلفن همراه از مسابقات لیگ برتر ممنوع شد
لحن ترامپ نرم شد/تعرفه‌های سنگین چین پایدار نخواهد بود
نتایج اولیه انتخابات نظام پزشکی اعلام شد؛ مشارکت بیش از 76 هزار نفر
بیانیه تند ایران در واکنش به ادعاهای ضدایرانی مقام انگلیس
وزیر خارجه: ایران تحت هیچ فشاری قرار نمی‌گیرد/حقوق حاکمیتی ایران قابل مذاکره نیست
آثار شکنجه بر پیکر 120 شهید فلسطینی
ترامپ به زلنسکی : تاماهاوک‌ها را نمی‌دهیم!
تمدید 4 ماهه خدمت سربازی اجباری در رژیم اسرائیل
پاداش عجیب عربستان صدای قهرمان جام جهانی را درآورد
کاهش 10 درصدی ارزش بورس تهران در نیمه نخست امسال
چین همزمان با رزمایش مشترک فیلیپین و آمریکا قدرت‌نمایی کرد
جان بولتون خود را به مقامات قضایی تسلیم کرد
ساپینتو: به باخت عادت نداریم / فکر نکنید رئال مادرید هستیم
حماس خواستار تکمیل روند آتش بس شد
واکنش تند هاشمیان به شایعات درباره جانشینش
فوت رهبر اپوزیسیون آرژانتین در پخش زنده تلویزیونی
فایننشال تایمز:عربستان در پی پیمان دفاعی با آمریکاست
هشدار حماس: خلع سلاح مقاومت، آغاز ناآرامی هاست
جدول لیگ برتر پس از بازی‌های امروز / استقلال در یک قدمی صدرنشینی!
پیشنهاد پرسپولیس به سرمربی سابق سپاهان!
سناتورهای آمریکایی قطعنامه‌ای برای جلوگیری از حمله آمریکا به ونزوئلا ارائه می‌دهند
جزییات جدید از ثبت‌نام وام 50 میلیون تومانی بازنشستگان تأمین اجتماعی
روسیه: شکست اروپایی‌ها در بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران
یارانه پردرآمدهاحذف می شود/ تعداد و دهک های مشمول
پلاک‌های جدید و متفاوت در راه سیستان و اینچه‌برون
اولین پیروزی استقلال در خانه/استقلال (1) - مس رفسنجان (0)+ فیلم گل مسابقه
اصرار اتحادیه اروپا بر مواضع غیرسازنده درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران
دستیار مورینیو در آستانه پیوستن به کادرفنی تیم ملی ایران
نقض مکرر آتش بس غزه از سوی رژیم اسرائیل/ایران محکوم کرد
رزمایش ونزوئلا در واکنش به تحرکات آمریکا
X
آگهی تبلیغاتی