×
سیاسی
شناسه خبر : 185935
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/05/31 ساعت 19:22
آتش‌بس و اهداف پیدا و پنهان آمریکا و اسرائیل

آتش‌بس و اهداف پیدا و پنهان آمریکا و اسرائیل

توافق آتش‌بس و بازی دوگانه رژیم اسرائیل و آمریکا با این ضرورت امروز منطقه، رسیدن به صلح را در غزه دشوارتر از همیشه کرده است. آمریکا صلح را برای ویترین انتخاباتی خود می‌خواهد و شروط ناممکن و متنوع تل آویو، دسترسی به آتش بس را دور و دورتر می‌سازد.

نورنیوز-گروه سیاسی: مذاکرات آتش‌بس به منظور پایان دادن به جنگ غزه، از روز چهارشنبه در حالی در قاهره مصر ادامه پیدا کرد که نتایج دور پیشین آن در قطر چندان موفقیت‌آمیز نبود و به نظر می‌رسد باز هم نخواهد بود. آنتونی بلینکن سفر منطقه‌ای خود به خاورمیانه را پس از دیدار با مقامات قطری، اسرائیلی و مصری شامگاه ۳۰ مرداد بدون هیچ دستاورد ملموسی پایان داد و این در حالی است که شرایط کنونی منطقه که برخی از تحلیلگران به دلیل بالا بودن سطح تنش، آن را تعبیر به بشکه باروت می‌کنند، بیش از هر زمان دیگری نیازمند این صلح است.

تاکنون حماس، جمهوری اسلامی ایران و همه کشورهای منطقه، برای رسیدن به این آتش‌بس بیشترین تلاش را داشته اند؛ تهران از زمان آغاز مذاکرات آتش‌بس، گرچه از پاسخ قطعی خود به ترور اسماعیل هنیه رئیس‌دفتر سیاسی حماس در تهران که به نوعی نقض حاکمیت ارضی ایران بوده، سخن گفته اما بر حمایت از این گفت‌وگوها و هر اقدام دیگری که در مسیر کاستن از رنج مردم غزه باشد، تاکید کرده است.

با وجود این سطح از آمادگی دیپلماتیک و میدانی، چرا پس از ۱۰ ماه بمباران بی‌وقفه مردم غزه با ۱۷ هزار کودک شهید، این جنگ به آتش‌بس ختم نمی‌شود؟ نتیجه آن را باید در بازی تکراری رژیم صهیونیستی و منافع بازیگردان اصلی بازی صلح جستجو کرد.

بازی رژیم اسرائیل با آتش‌بس

برای رسیدن به آتش‌بس دو سوی درگیری باید انعطاف لازم برای ایجاد و تداوم آن را از خود نشان دهند اما خبرها و تحلیل‌های منتشر شده از سوی مقامات رژیم صهیونیستی و رسانه‌های این رژیم و نیز انتشار برخی مواد و محورهای بیانیه آتش‌بس نشان می‌دهد که تل‌آویو مفهوم آتش‌بس را به بازی گرفته و در پناه و بهانه این مذاکرات در پی کاستن از فشارهای جهانی برای پایان دادن به جنگ غزه است. از سوی دیگر برپاکننده اصلی مذاکرات به اصطلاح صلح، یعنی آمریکا هم بیش و پیش از آنکه نگران جان کودکان مانده در بمباران رژیم اسرائیل باشد، نگران انتخاباتی است که دموکرات‌ها برای پیروزی در آن نیازمند «پرفورمنسی» از صلح‌طلبی هستند!

«ارائه شروط غیرقابل اجرا» یکی از مهمترین ابزارهای رژیم صهیونیستی برای به بن‌بست کشاندن مذاکرات صلح است و در این دور هم کلیدوا‌ژه اصلی «محور فیلادلفیا» است، خط مرزی و حائل میان مصر و غزه که اسرائیل بر حضور و نظارت بر آن اصرار دارد اما حماس این حضور را اشغالگری غزه می‌داند. اصرار نتانیاهو به اشغال این بخش از غزه و مخالفت حماس با آن، به یکی از چالش‌های دستکم ظاهری میان واشنگتن و تل‌آویو تبدیل شده و دو روایت متناقض از دیدار آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا با نخست‌وزیر اسرائیل وجود دارد.

دفتر نتانیاهو تاکید دارد که در این جلسه، نخست‌وزیر اسرائیل به بلینکن گفته که نیروهای اشغالگر از گذرگاه فیلادلفیا میان غزه و مصر خارج نخواهند شد و نتانیاهو گفته که احتمالا توانسته دیپلمات ارشد ایالات متحده را در این خصوص متقاعد کند. این در حالی است که یکی از مقامات ارشد آمریکا ضمن رد این روایت به خبرنگاران اعلام کرده که تنها چیزی که بلینکن و ایالات متحده نسبت به آن متقاعد شده‌اند، نیاز به دریافت پیشنهاد آتش‌بس در خط پایان است و اینگونه اظهارات در مسیر رسیدن به آتش‌بس سازنده نیستند. آنچه از جزییات و مفاد بیانیه آتش‌بس هم منتشر شده، نشان می‌دهد که برخی شروط عجیب در آن، بیشتر برای «بی‌نتیجه» ماندن طراحی شده‌اند تا رسیدن به آتش‌بس.

اولین و مهم‌ترین موضوع در پیشنهاد آتش‌بس جدید آمریکا مغایرت اصول آن با پیشنهاد ابتدایی (دوم ژوئیه) بود که مورد پذیرش حماس قرار گرفت. در این پیشنهاد سخنی از آتش‌بس دائمی نیست و این موضوع در مرحله دوم آتش‌بس و در یک سقف مشخص بررسی خواهد شد، اگر حماس با  خواسته‌های رژیم اسرائیل موافقت نکند، اشغالگران در مرحله دوم به جنگ بازمی‌گردند، اسرائیل به صورت همه‌جانبه از غزه خارج نمی‌شود و  امدادرسانی به مردم غزه و انتقال کمک‌های انسانی هم به پذیرش تمامی بندهای توافق پیشنهادی از سوی حماس مشروط شده است.

آتش+بس
مفاد این بیانیه که به میزان پررنگی براساس خواسته‌های اسرائیل نوشته شده امکان اجرای آتش‌بس را تضعیف کرده و موجب مخالفت حماس با آن شده است.  «سامی ابوزهری» از رهبران این گروه معتقد است بلینکن، بر دروغ گفتن و جانبداری از موضع رژیم صهیونیستی اصرار دارد و خلاصه پیشنهاد جدید آمریکا «آزادسازی اسرای اشغالگر و ادامه جنگ» است. آمریکا برای تحمیل دیکته‌های تل‌آویو بر حماس جوسازی می‌کند.

این توصیفات بخش سیاسی و دیپلماتیک سنگ‌اندازی‌های اسرائیل ‌است اما در صحنه میدانی هم رژیم صهیونیستی هم زمان با افزایش فشارها برای تن دادن به آتش‌بس، طیف گسترده‌ای از عملیات‌ها را از ترور تا بمباران مدارس در دستور کار قرار داده است. جنگنده‌های اسرائیل شب گذشته بخش‌هایی از جنوب لبنان و مدرسه «مصطفی حافظ» را بمباران کردند که بیشتر جانباختگان را کودکان تشکیل می‌دادند. جبهه مردمی برای آزادی فلسطین با افزایش جنایات اسرائیل در هفته‌های اخبر آن را نتیجه مستقیم سفر آنتونی بلینکن به منطقه دانسته و تصریح کرده است که آمریکا یک میانجی نیست و آنچه اتفاق می‌افتد یک جنگ نسل کشی با رهبری واشنگتن است. بلینکن مجوز جدیدی به رژیم اشغالگر برای تکمیل جنگ و نسل‌کشی داد. با وجود علنی بودن سنگ‌اندازی‌های رژیم صهیونیستی در مسیر آتش‌بس اما بلینکن در سفر به قطر از میانجیگران خواسته هر کاری که ممکن است انجام دهند تا حماس را متقاعد کنند که با پیشنهاد رفع شکاف‌ها و شروط موافقت کند و مذاکره کنندگان انعطاف پذیر باشند، چه در رابطه با اسرائیل و چه در رابطه با حماس.

منتفع اصلی آتش‌بس در غزه دموکرات‌ها هستند

از زمان آغاز جنگ در غزه، این دهمین بار است که وزیر امور خارجه آمریکا به خاورمیانه سفر کرده و پیگیر آتش‌بس در منطقه شده است. اما آیا هدف کاخ سفید واقعا برقراری آتش‌بس است؟ این پرسش زمانی مهم جلوه می‌کند که بدانیم در همین ۱۰ ماه گذشته‌، ایالات متحده آمریکا، میلیاردها دلار کمک مالی و تسلیحاتی به رژیم صهیونیستی کرده است و در تمام این مدت بارها و به تاکید و تصریح از حمایت کامل خود از این رژیم سخن گفته است.

با چنین حمایت تمام قدی، چرا وزیرامور خارجه آمریکا، بار دیگر و اینبار جدی‌تر از همیشه در کارزار برقراری آتش‌بس، به پایتخت‌های خاورمیانه سفر می‌کند؟ پاسخ این پرسش را بیش و پیش از آنکه در صلح‌خواهی آمریکا جست‌وجو کنیم، باید در شرایط داخلی این کشور بجوییم. جایی که انتخابات ریاست جمهوری از رگ گردن به دموکرات‌ها و کامالا هریس نامزد آن‌ها نزدیک‌تر است و این میان دستان دولت جو بایدن از موفقیت در عرصه سیاست خارجی تهی. پایان دادن، حتی به صورت موقت به جنگ در غزه می‌تواند حامیان حزب دموکرات را که اغلب از منتقدان این جنگ هستند، راضی نگه دارد تا هریس پایگاه رای مناسبی در برابر  دونالد ترامپ، رقیب دموکرات خود داشته باشد. به نظر می‌رسد بیشترین تقلای بلینکن برای دستیابی به آتش‌بس با همین انگیزه صورت می‌گیرد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
وداع باشکوه مردم کوار با فرزند دلاور نیروی دریایی سپاه
آخرین وضعیت بازگشایی مدارس در سال جدید تحصیلی
ایران به پارالمپیک لس‌آنجلس رسید؛ والیبال نشسته قهرمانانه از سد قزاقستان گذشت
گلستان در مسیر جهش تولید برق تجدیدپذیر قرار گرفت
هشدار صدراعظم آلمان به واشنگتن: در انتخابات ما دخالت نکنید
هشدار تازه درباره تنگه هرمز؛ چرا کشتی‌ها مسیر آمریکا را دور می‌زنند؟
5 قاتل صبح امروز به دار مجازات آویخته شدند + جزئیات پرونده قتل ها
جشن جنجالی آرژانتین پس از حذف انگلیس؛ ماجرای مالویناس چیست؟
ضربه مرزبانان به شبکه قاچاق سلاح در سیستان و بلوچستان
ماسک وارد میدان انتخابات فرانسه شد؛ حمایت آشکار از مارین لوپن
7 مأموریت مهم مبلغان اربعین 1405 اعلام شد
پشت‌پرده لغو برنامه سفر بنیامین نتانیاهو به واشنگتن
چگونه 80 میلیون بشکه نفت از بحران عبور کرد؟
شمار شهدای جنگ از 73 هزار نفر عبور کرد
سایه جنگ در خاورمیانه بر صنعت هواپیمایی جهان
ترامپ چگونه درگیر باتلاقی به نام ایران شد؟
راز سرقت‌های بی‌صدا در مراکز خرید؛ این سارق‌ها دیده نمی‌شوند
میانجیگری مرگبار در لاهیجان؛ جزئیات قتل در نزاع خیابانی
دستاوردهای پزشکی ایران به ازبکستان می‌رود
قیمت سکه و طلا امروز 25 تیر1405؛ بازار طلا عقب نشست + جدول قیمتها
تصادف مرگبار در بزرگراه یادگار امام کرج؛ پژو پارس قربانی گرفت
روسیه: بحران تنگه هرمز راه‌حل نظامی ندارد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 25 تیر؛ دلار در مسیر صعود
نورنما | آهوهای خارک از ترس انفجار به خیابان پناه بردند
جزییات آتش سوزی یک هتل در مشهد/تعداد نجات یافتگان و مصدومین
آغاز تنش تجاری جدید؛ تعرفه 25 درصدی آمریکا علیه برزیل
یارانه نقدی تیرماه واریز شد؛ 28 میلیون نفر مشمول دریافت شدند
کشف 1.5 میلیارد تومان برنج احتکاری درلرستان
آرژانتین در جمع بزرگان تاریخ جام جهانی؛ رکوردی که مسی و یارانش ثبت کردند
پیام اسکالونی برای اسپانیا قبل از فینال؛ آرژانتین آماده آخرین نبرد است
علیرضا فغانی داور فینال جام‌جهانی 2026 شد
چرا انگلیس مقابل آرژانتین شکست خورد؟ پاسخ سرمربی سه‌شیرها
آمار شوکه‌کننده از بازدهی بازارها؛ طلا چند برابر مسکن رشد کرد؟
پشت پرده گفت‌وگوی کاتس و وزیر دفاع آمریکا
قربانگاه منافع ملی
در عراق چه می گذرد؟
ادعای ارتش اسرائیل درباره ترور مسئول واحد تک‌تیرانداز حماس
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه 25 تیر 1405؛ بازار در انتظار فتح قله‌های جدید
جاماندگان مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد بخوانند؛ مهلت ثبت‌نام اعلام شد
هری کین راز شکست انگلیس مقابل آرژانتین را فاش کرد
بحران اعتماد به نتانیاهو ادامه دارد؛ رقابت نفسگیر احزاب اسرائیلی در نظرسنجی ها
آمادگی کامل توانیر برای تامین برق پایدار آزمون کارشناسی ارشد
تفاهم نامه را چه‌کسی پاره کرد؟
قهرمانی تیم میکس تکواندوی ایران با شکست روسیه در فینال
اذعان معاون ترامپ به ضعف دولت در مدیریت اسناد اپستین
روزهای 29 و 30 تیر از محور هراز تردد نکنید
تجاوز آمریکا و پاسخ بی‌سابقه ایران؛نبرد چندساعته تا طلوع آفتاب ،هشدار قرارگاه خاتم‌الانبیا
استانداری کرمان شایعه حمله به 5 نقطه استان را تکذیب کرد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 25 تیر 1405+ جدول
موضع تازه پاکستان درباره بحران منطقه؛ زمان بازگشت به توافق فرا می‌رسد