شناسه خبر : 185516
تاریخ انتشار : یکشنبه 28 مرداد ساعت 11:28
در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی خارجه چه گذشت؟از خنثی‌سازی تحریم تا ادامه راه مقاومت

در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی خارجه چه گذشت؟از خنثی‌سازی تحریم تا ادامه راه مقاومت

در جلسه علنی روز یکشنبه (28 مردادماه)، مجلس شورای اسلامی بررسی صلاحیت سیدعباس عراقچی وزیر پیشنهادی امورخارجه دولت چهاردهم در دستور کار قرار گرفت و موافقان و مخالفان نظرات خود را بیان کردند.

نورنیوز-گروه سیاسی:  بررسی صلاحیت سیدعباس عراقچی وزیر پیشنهادی امورخارجه دولت چهاردهم در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و موافقان و مخالفان وی نظرات و دیدگاه‌های خود را بیان کردند.

عراقچی : راه مقاومت و حمایت از فلسطین را گم نخواهیم کرد

سید عباس عراقچی وزیر پیشنهادی وزارت امورخارجه در جلسه بررسی صلاحیت خود و برنامه‌هایش برای تصدی وزارت امورخارجه در دولت چهاردهم، گفت: ۳۹ سال قبل که به عنوان دانشجویی جوان وارد دانشکده وزارت امور خارجه شدم، با خود پیمان بستم که همواره پاسدار ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی، و حافظ منافع ملی ایران باشم.

او افزود: وزارت امور خارجه را سنگری جدید دیدم که باید در آن از امنیت و منافع این ملت با جان و دل دفاع کنم و در برابر زیاده‌خواهی‌های دشمنانی که همواره استقلال و سعادت این کشور را هدف قرار داده یا می‌دهند، بایستم. از همان زمان با خود و خدای خود، عهد بستم که وارد هیچ دسته و جناحی نشوم، و تنها یک دیپلمات وفادار به انقلاب و ملتم باقی بمانم.

وزیر پیشنهادی وزارت امورخارجه دولت چهاردهم بیان کرد: مفتخرم که قریب به چهار دهه است عضو خانواده شریف وزارت امور خارجه هستم و از متن و بطن آن برخاسته‌ام. جدای از مدارج و مسئولیت‌هایی که در وزارت امور خارجه داشته‌ام، در درجه اول خود را یک «کارشناس» وزارت امور خارجه می‌دانم و به آن افتخار می‌کنم؛ و اکنون با کوله‌باری از دانش و تجربه، و لمس عینیِ بسیاری از فراز و نشیب‌های سیاست خارجی، در معرض اعتماد شما سروران گرانقدر قرار دارم.

عراقچی گفت: استقلال، خودباوری، نهراسیدن از قدرت‌های سلطه‌گر، یاری مظلومان، نفی سلطه‌گری و سلطه‌پذیری، حسن همجواری با همسایگان، و حمایت همه جانبه از محور مقاومت، و خصوصاً ملت مظلوم و ستمدیده فلسطین، اساس سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را از ابتدای انقلاب تا کنون شکل داده و رمز اقتدار و منزلت کشور ما بوده است.

او افزود: امامین انقلاب، روش نوینی را برای تحمیل اراده در محیط بین‌الملل تعریف کردند، و توانستند مفهوم قدرت را متحول سازند، و قدرت معنایی را به ادبیات نظام بین‌الملل وارد کنند. امام راحل و رهبر فرزانه انقلاب با کشف و معرفی منابع جدید قدرت، مسیری متفاوت برای مقاومت علیه قدرتمندان سلطه‌گر و زورگوی جهانی رقم زدند. امروز که ۴۶ سال از عمر با برکت انقلاب اسلامی می‌گذرد، به پشتوانه این مکتب فکری، و با تکیه بر حمایت‌ها و فداکاری‌های ملت عزیز، و هدایت‌های داهیانه رهبر فرزانه انقلاب، ایران مقتدرتر از گذشته بر بام قدرت در منطقه ایستاده است.

وزیر پیشنهادی وزارت امورخارجه دولت چهاردهم عنوان کرد: سیاست خارجی به تعبیر رهبر معظم انقلاب یکی از ارکان اساسی اداره موفق کشور است؛ سیاست خارجی دولت چهاردهم سیاستی «فراگیر، فعال و اثرگذار» خواهد بود. این سیاست، چنانچه در جلسات کمیسیون‌ها خدمت شما ارائه کردم، عبارتند از: قانون اساسی، سیاست کلان نظام در حوزه روابط خارجی، سند چشم انداز، برنامه هفتم پیشرفت، تدابیر و ارشادات مقام معظم رهبری، به ویژه سه اصل راهبردی «عزت، حکمت و مصلحت»، و البته تمامی قوانین و مصوبات مجلس محترم شورای اسلامی در حوزه روابط خارجی.

عراقچی تصریح کرد: چنانچه به عنوان وزیر امور خارجه مورد تأیید شما نمایندگان محترم واقع شوم، با تکیه بر اصول ذکر شده، سه مأموریت اصلی را در برنامه‌های خود دنبال خواهم کرد «تأمین منافع ملی، و حفظ و افزایش ثروت ملی»، «تحکیم امنیت ملی و ارتقا قدرت» و «حفظ و تقویت عزت و منزلت». برای هر مأموریت برنامه‌های جداگانه‌ای در نظر گرفته شده که مکتوب خدمت شما تقدیم شده است.

او ادامه داد: به برکت مؤلفه‌های قدرت در عرصه‌های مختلف، اکنون «تراز راهبردی ایران» در منطقه و فرامنطقه ارتقا فوق العاده‌ای یافته است. دستگاه دیپلماسی باید این دستاورد را پاس بدارد، بر آن بیافزاید و فرصت‌های حاصل از آن را در جهت تأمین منافع، امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی، کشف و به ثروت ملی تبدیل کند.

وزیر پیشنهادی وزارت امورخارجه دولت چهاردهم خاطرنشان کرد: برای تولید ثروت، سیاست خارجی باید در مدار پیشرفت اقتصادی کشور قرار گیرد و همسو با اهداف برنامه هفتم توسعه حرکت کند. بدین منظور، تمامی ظرفیت‌های دیپلماسی برای کسب سهم شایسته از بازارهای جهانی، گشایش مسیرهای جدید، مانع‌زدایی، تسهیل‌گری و امیدبخشی به فعالان اقتصادی اعم از دولتی و خصوصی به کار گرفته خواهند شد.

 وزارت خارجه هرگز منفعل نخواهد بود

عراقچی گفت: مرزهای ما ضامن امنیت و آرامش ما هستند. در امتداد سیاست همسایگی بلاواسطه، و تلاش برای به حداقل رساندن اختلافات و پیونددهی زیرساختی با همسایگان در حوزه‌های مختلف، «دیپلماسی مناطق مرزی» را به عنوان ابتکاری جدید با بهره‌گیری از ظرفیت شهرها و استان‌های مرزی، پیش خواهیم برد. نقش و مشارکت مقامات محلی و نمایندگان محترم استان‌های مرزی در این مسیر برجسته خواهد بود.

او ادامه داد: سیاست خارجی ما باید حضور فعال و اثرگذار در برابر امواج و حوادث منطقه‌ای و جهانی داشته باشد. این وظیفه‌ای است که مقام معظم رهبری در سخنرانی روز تنفیذ بر ما تکلیف فرمودند. وزارت امور خارجه دولت چهاردهم کنشگرانه، فعالانه و اثرگذار به ایفای نقش در عرصه‌های منطقه‌ای و جهانی خواهد پرداخت و هرگز منفعل نخواهد بود.

وزیر پیشنهادی وزارت امورخارجه دولت چهاردهم گفت: سیاست حسن همسایگی همچنان با قوت به پیش خواهد رفت و تلاش می‌شود فرصت‌های عظیم سیاسی و اقتصادی در حوزه همسایگان به ثمربخشی منجر شوند. چین، روسیه و دیگر کشورهایی که در زمان سختی و تحریم همراه ما بوده اند، قدرت‌های نوظهور، و عرصه‌های جدید در آفریقا، آمریکای لاتین و شرق آسیا در اولویت روابط خارجی دولت چهاردهم قرار دارند. اگر اروپا رفتارهای نادرست و خصمانه خود را نسبت به جمهوری اسلامی ایران اصلاح کند، در فهرست اولویت‌های ما قرار خواهد گرفت. و بالاخره، سیاست ما در مورد آمریکا، سیاست «مدیریت تخاصم» خواهد بود.

خنثی‌سازی تحریم سیاست ما است

عراقچی اظهار کرد: در رابطه با تحریم‌ها، سیاست ما بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری مدظله‌العالی در دیدار اخیر با نمایندگان محترم مجلس، متوجه خنثی سازی تحریم‌ها، و همزمان تلاش برای رفع آنها است. سیاست خارجی در زمینه خنثی سازی و بی‌اثرسازی تحریم‌ها در خدمت دولت خواهد بود. در عین حال وزارت امور خارجه از تکلیف دیگر خود برای برطرف کردن تحریم‌ها نیز غفلت نخواهد کرد. با بهره‌گیری از تجربیات گذشته، در انجام این تکلیف نه تعجیل خواهد شد و نه به دام مذاکرات فرسایشی خواهیم افتاد.

او بیان کرد: در کمال دقت و امانت، و با استفاده از مجموعه توان سیاسی، فنی و حقوقی کشور، برای رسیدن به بهترین توافق تلاش خواهیم کرد، و بدیهی است که در هر مرحله «فصل الخطاب» مواضع قطعی نظام، قوانین مجلس، و تدابیر و ارشادات مقام معظم رهبری خواهد بود.

وزیر پیشنهادی وزارت امورخارجه دولت چهاردهم گفت: دولت چهاردهم پیشبرد «دیپلماسی پارلمانی» و بهره‌گیریِ اثرگذار از ظرفیت کنشگری نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی را در جهت کسب و تثبیت منافع، قدرت و عزت ملی در عرصه‌ی روابط خارجی مجدانه پیگیری کرده و آن را تجلّی این بخش از فرمایشات رهبر انقلاب در آخرین دیدار با شما عزیزان می‌داند که فرمودند «مجلس می‌تواند وزن سنگینی به دولت بدهد، و دست دولت را پُر کند؛ لذا حضور شما در مسائل سیاسی و بین‌المللی و مسائل دیپلماسی مهم است».

عراقچی افزود: ایرانیان خارج از کشور مورد حمایت کامل دولت چهاردهم خواهند بود. ما باید نگرانی‌ها و مشکلات آنها را رفع کنیم و استفاده از ظرفیت‌های سرشار آنها را، به خصوص در حوزه‌های اقتصادی و علمی، تسهیل کنیم. سربلندی ایران و ایرانی مرام ما در دولت چهاردهم خواهد بود.

ما راه را گم نخواهیم کرد

او در حوزه مقاومت عنوان کرد: «دیپلماسی مقاومت» که برگرفته از «مکتب مقاومت» و محصول رشادت‌های شهید قهرمان حاج قاسم سلیمانی در طراحی «محور مقاومت» است، ما راه را گم نخواهیم کرد و حمایت بی‌دریغ، پیوسته و همه‌جانبه از آرمان فلسطین و مقاومت لبنان، و دیگر جنبش‌های مقاومت که در مبارزه با سیاست‌های ظالمانه و جنایتکارانه‌ی رژیم صهیونیستی هستند، در رأس برنامه‌های ما قرار خواهد داشت. دولت چهاردهم، تمامی ظرفیت‌های سیاسی و دیپلماتیک خود را برای شناساندن اهداف محور مقاومت به افکار عمومی جهانی، جلب حمایت کشورهای منطقه، و به رسمیت شناخته شدن بازیگران محور مقاومت در صحنه بین‌المللی به عنوان جنبش‌های مردمی و آزادی‌بخش، به کار خواهد گرفت.

دشمنان قسم خورده‌ای داریم که انسانیت را به مسلخ می‌برند

وزیر پیشنهادی امور خارجه دولت چهاردهم در ادامه معرفی برنامه‌های خود اظهار کرد: همه ما سخنرانی شمر زمانه و قصاب غزه را در کنگره آمریکا دیدیم. تشویق طولانی یک جنایتکار جنگی در واشنگتن و کف زدن‌های پی در پی باید درس‌آموز همه کسانی باشد که اندکی به آزادی خواهی و ادعاهای واهی حقوق بشری ایالات متحده آمریکا خوشبین هستند. صحنه حضور نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کنگره آمریکا نشان داد که نبرد ما با نظام سلطه نبردی دائمی است و ذره‌ای نمی‌توان به غیر از خود متکی و یا حتی امیدوار بود.

نمایندگان مخالف وزیر پیشنهادی امور خارجه چه گفتند؟

 محمدرضا احمدی سنگر نماینده مخالف عباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه  اظهار داشت: سالروز ورود آزادگان به سرزمین خود را تبریک عرض می‌کنم. در خصوص وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه اعتقاد ما بر این است که ایشان باید سوابق درخشان و اقتدار و صلابت لازم را داشته باشد.

او عنوان کرد: وقتی آقای عراقچی سرپرست تیم مذاکره کننده با کشورهای غربی بودند، بسیاری از موارد را رعایت نکردند. آقای عراقچی چه توافقی بود که آمریکا از برجام خارج شد و شما نتوانستید خارج شوید. ما زبان سیاست بلد نبودیم اما شما بلد بود و شما زبان مذاکره بلد بودید و ما نبودیم. چه نوشتید که پس از خروج آمریکا از برجام ایران بر تعهدات خود ماند. پس از اقدام راهبردی مجلس یازدهم کلی بهانه آوردید. در متن برجام دقت لازم نداشتید. نمایندگان عزیز ما برای دفاع از ملت و استمرار خون شهدا سوگند یاد کردیم که با هیچ کس تعارف نکنیم و در تأیید و رد فردی باید این نکات را رعایت کنیم. ما فردای قیامت باید پاسخگو باشیم.

این نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: شما برجام را احساسی تصویب گردید و عزت ملی را در مذاکرات رعایت نکردید و آن تعهد را یک‌طرفه نوشته و اجرا کردید. اگر یک درصد مجبور بودید و تحت تأثیر قرار می‌گرفتید، شما به عنوان یک مسلمان باید انصراف می‌دادید. قلب رآکتور اراک را بتن‌ریزی کردید و شروط رهبری را هم نادیده گرفتید و دیدید دانشجویان و اندیشمندان چقدر اعتراض کردند.‌

احمدی گفت: نمی‌خواهم از ولایت هزینه کنیم اما همه ما تابع ولایت هستیم. هر چه رهبری بگویند اولویت اول ما است. مگر شروط رهبری سال ۹۴ اعلام نشد. گرفتن تضمینات قوی و کافی برای لغو تحریم‌ها بود. چرا به ظرفیت داخل ایمان نداشتید؟ چقدر صحبت بود که به داخل ایمان داشته باشید. شما ایمان نداشتید در حالی که هشت سال دفاع مقدس همین جوانان جنگیدند و موفق شدند. اگر اتکای شما به داخل کشور بود خودتان را به دیپلماسی لبخند التماسی قانع نمی‌کردید.

او تاکید کرد: در آن مدتی که سرپرست تیم مذاکره کننده بودید یا ایمان نداشتید یا تخت تأثیر بودید. چرا تحریم‌ها برداشته نشد؟ شما خودتان گفتید زیرساخت تحریم‌ها به طور کامل برچیده شد اما نتیجه این شد که رئیس کل بانک مرکزی آن زمان دستاورد برجام را هیچ اعلام کردند و آقای طیب‌نیا گفتند بانک‌های خارجی با ایران همکاری نمی‌کنند. آقای عراقچی شما فرمودید برجام را طوری نوشتید که نتوانند آن را از بین ببرند اما بعد از ۱۲۰ روز آن را پاره کردند؛ شما چه کردید؟

این نماینده مجلس در پایان تاکید کرد: جمع بندی برجام خسارت برای کشور بود. ما با چه جرأتی به شما رأی بدهیم که همان سیاست لبخند التماسی ادامه پیدا نکند؟ ما باید مطمئن شویم. رهبری بارها بر بی اعتمادی به غرب و عدم خوشبینی واقع‌بینانه تاکید کردند. شما کارنامه مثبتی در زمان مذاکره ندارید. بسیاری از مشکلات داخل کشور را به خارج از کشور گره می‌زدید. به نظر من شما همان سیاست‌های قبلی را ادامه خواهید داد. امیدوار هستیم هر شخصی سکاندار این سمت شد اقتدار جمهوری اسلامی را حفظ کند.

هر کدام از شما برجام را خوانده باشید،ممکن نیست به عراقچی رای دهید

ثابتی گفت: هر کدام از شما که یک بار وقت گذاشته باشید و متن این توافق پرضرر را خوانده باشید، امکان ندارد با آن موافقت بکنید و امکان ندارد نسبت به عوامل آن مجدد رأی اعتماد دهید.

امیرحسین ثابتی مخالف برنامه‌های وزیر پیشنهادی امور خارجه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اول از برخی از دوستان گله دارم که برای رأی آوردن برخی از وزرا از جمله آقای عراقچی این روزها بازی خطرناکی را شروع کردند می‌گویند رأی دهید مگر نمی‌دانید یک نفر گفته است که آقای عراقچی باید وزیر بشود.

او ادامه داد: این چه بازی خطرناکی است که عده‌ای شروع کرده‌اند و متوجه عواقب آن نیستند. خود آقا فرمودند مجلس مستقل است و باید مستقل عمل کند. نماینده‌ها باید به وظیفه و تشخیص خودشان عمل بکنند.

ثابتی تصریح کرد: اگر این‌طور است که باید به همه وزرا رأی دهیم مجلس را تعطیل کنید. عده‌ای به اخبار در گوشی و پنهان متوسل می‌شوند که این‌ها تکذیب هم می‌شود و یکی از آن‌ها راجع به برجام بود، عده‌ای در سال ۹۷ برای تبریک گفتن به برجام از هم سبقت می‌گرفتند و حضرت آقا گفتند این تبریک گفتن معنی ندارد.

او ادامه داد: در مذاکرات کنگره و سنا ابزار چانه‌زنی تیم مقابل بود اگر ما این کار را انجام دهیم آنها نمی‌گذارند و شما از الان می‌خواهید مجلس را خلع سلاح کنید آیا این مجلسی بود که امام گفت در رأس امور است. برای اینکه یک نفر رأی بیاورد همه چیز را به پای او فدا می‌کنید.

ثابتی اظهار کرد: بحث ما منافع ملی است هر کدام از شما که یک بار وقت گذاشته باشید و متن این توافق پرضرر را خوانده باشید امکان ندارد با آن موافقت بکنید و امکان ندارد نسبت به عوامل آن بتوانید حالتی داشته باشید که مجدد رأی اعتماد دهید. ما برای سال‌ها در برجام ضرر کرده‌ایم. چه بلایی بر سر رآکتور اراک آمد سال‌ها تلاش دانشمندان ما چه شد و این‌ها بیایند دوباره وزیر شوند اشکالی ندارد اما بعد از آن در روی مردم نگاه کنید و فراموش نکنید.

او خاطرنشان کرد: کجای این متن قابل دفاع است بند ۳۷ آن و یا مکانیزم ماشه‌اش، معتقدم آقای عراقچی دیپلمات واقع بینی نیستند و امضای کری را چه کسی مطرح کرد اینکه ترامپ نمی‌تواند از برجام خارج شود این جمله کسی بود که امروز می‌خواهد از ما رأی اعتماد بگیرد.

همزمان با صحبت‌های ثابتی نماینده مجلس بخشی از ویدئوی سخنان عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه منتشر شد و در آن گفته بود: این سد شکسته شده و کسی باور نخواهد کرد و تهدیدها تو خالی شده است خیلی از شرکت‌ها و کمپانی‌هایی که منتظر بودند ببینند تحریم‌ها تمدید می‌شود و به این نقطه رسیده بودیم که دیگر ترامپ نمی‌توانست چیزی را تمدید کند. بعد از یک سال جامعه بین‌الملل به این نتیجه رسیده است که این تهدیدها توخالی هست و ترامپ توان ندارد که بتواند برجام را از بین ببرد.

ثابتی با طرح این موضوع که دیپلمات حرفه‌ای به پرتاب کردن خودکار نیست بلکه به دیدن واقعیات است ادامه داد: دیپلمات به این است که متن را که امضا می‌کنیم بدانیم طرف مقابل چه اقدامی انجام خواهد داد و اگر از آن توافق خارج شد ما باید چه اقدامی انجام دهیم. اینکه می‌گویند اشکال ندارد آمریکا از توافق خارج شد با اروپا مذاکره می‌کنیم مگر وقت ملت حق الناس محسوب نمی‌شود، از مردم قول نگرفتیم که مشکلات اقتصادی را حل کنیم و ۸ سال گذشت در سال ۹۶ آقای عراقچی در تلویزیون آمد و گفت البته هدف برجام لغو تحریم‌های اقتصادی نبود.

او با اشاره به صحبت‌های وزیر پیشنهادی امور خارجه در سال ۹۶ عنوان کرد: آقای عراقچی گفته بود ما می‌خواستیم از پرونده هسته‌ای ایران امنیت زدایی کنیم. ای کاش سال ۹۲ آقای روحانی این حرف را می‌زد و می‌دیدیم که آیا رأی می‌آورد یا خیر. نمی‌شود که شما وعده‌ای بدهید و بعد از سال‌ها بگویید که اصلاً هدف ما چیز دیگری بوده است.

این نماینده مخالف با برنامه‌های وزیر پیشنهادی امور خارجه که معتقد است عراقچی گزینه مناسبی برای اجرای سیاست‌های رهبری محسوب نمی‌شود، گفت: رهبری در اول فروردین سال ۱۳۹۵ در مشهد سخنرانی کردند و گفتند که آقای ظریف به ایشان گفته است که ما نتوانستیم از برخی از خطوط قرمز پاسداری بکنیم و برخی از آنها نقض شد. گناه این پای تیم مذاکره کننده نظیر آقای عراقچی، ظریف، تخت‌روانچی، صالحی و بعیدی نژاد کسانی که آنجا رفتند توافق کردند و تشویق شدند و سکه گرفتند است. این‌ها امروز می‌گویند ما نبودیم پس چه کسی بابت این کار تشویق می‌شد نکند من بودم.

ثابتی با یادآوری این موضوع که این خیلی خوب است که امروز آقای عراقچی در کمیسیون‌ها با آقای ظریف مرزبندی می‌کند خیلی خوب است، افزود: اما چرا این مرزبندی را امروز که در معرض وزارت هست انجام می‌دهد و چرا زودتر این اتفاق نیفتاد. خروجی برجام چه بود خدا حاج قاسم سلیمانی را رحمت کند او در اسفند ۹۷ گفت دشمن با توافق برجام ۲ می‌خواهد جریان‌های اسلامی را در منطقه خشک کند. حاج قاسم در برجام ۱ چه دید که از برجام ۲ می‌ترسید.

او در بخشی از سخنانش که ناظر به مخالفت با برنامه‌های وزیر پیشنهادی امور خارجه است، عنوان کرد: پسر شهید فخری‌زاده گفت اشک پدر من با برجام درآمد. فخری زاده به عنوان یک متخصص در متن برجام چه می‌دید. عزیزان خواهش می‌کنم متن برجام و ضمائم آن را را بخوانید. مسئله بعدی این است که می‌گویند ما تحریم‌ها را لغو کرده‌ایم و بقیه آن تقصیر ترامپ است در حالی که بسیاری از تحریم‌های هسته‌ای باقی ماند و راجع به آن‌ها صحبت هم نشد، تحریم چرخه دلار اما در متن برجام یک جمله راجع به حذف آن و یا تعلیقش نیامده است.

ثابتی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: قانون اقدام راهبردی یکی از قوانین خوبی بود که در مجلس تصویب شد. این قانون در واکنش به این بود که مجری‌های سیاست خارجی ما خوب عمل نکرده‌اند، مجلس، شورای عالی امنیت ملی مقام معظم رهبری ۲۸ شرط به برجام اضافه کردند تا روزنه‌های این توافق پرخسارت گرفته شود.

او گفت: بعد از شهادت شهید فخری‌زاده رویکرد غلط روحانی و ظریف در حال ادامه یافتن بود و این مجلس به درستی قانون تصویب کرد و بارها مقام معظم رهبری نسبت به آن تعریف و تمجید کردند. موضع مقام معظم رهبری در برجام مشخص است و از آن به عنوان خسارت محض یاد کرده‌اند. ۲۸ شرط به آن اضافه کرند و گفتند که خطوط قرمز من نقض شده است. آنها که در متن برجام بودند می‌گفتند مگر آقا نمی‌دانست؟ شما که نماینده مجلس هستید نباید بدانید.

ثابتی خطاب به عراقچی که در صحن مجلس نشسته بود گفت: «تقریبا هیچ» توصیف من و امثال من از برجام نبود این را آقای سیف رئیس بانک مرکزی دولت آقای روحانی گفت. بسیاری از کسانی که در برجام نقش داشتند بعدها گفتند که یا سادگی کردیم و یا اشتباه کردیم. اگر شما رأی آوردید که هیچ که اختیار مجلس است اما اگر رأی نیاوردید خواهش می‌کنم از حافظه تاریخی این سال‌ها عبرت بگیریم و من که پرشورتر از بقیه نطق کردم اگر شما رأی آوردید قول می‌دهم در راستای منافع ملی بیشتر از همه به شما کمک کنم.

عراقچی در دوره مسئولیتش زندگی مردم را به اراده بیگانگان گره زد

میثم ظهوریان ابوترابی نماینده مشهد و کلات در مخالفت با برنامه‌های وزیر پیشنهادی امور خارجه در صحن علنی مجلس اظهار کرد: مطالب من ناظر بر مواضع ناپخته آقای عراقچی در مسائل اقتصادی و سیاسی است. در دوره‌ای که معاون وزارت امور خارجه بود، مواضعی داشت که زندگی مردم را به اراده بیگانگان گره می‌زد. او بارها گفته بود که باید fatf حل شود تا بتوانیم مذاکره با اروپا را ادامه دهیم.

او افزود: عراقچی گفته بود مساعدت اروپا بستگی به پذیرش fatf از طرف ایران دارد و برای عبور از تحریم باید به fatf بپیوندیم و fatf هیچ خطری ندارد. آنچه که الان در مورد ایران مطرح است، این است که تفاهمنامه ۴۱ بندی fatf که توسط آقای طیب‌نیا بسته شده است و ۳۹ بند آن را ایران اجرا کرده و صرفاً دو موافقتنامه پالرمو و سی اف تی باقی مانده است.

ظهوریان ابوترابی ادامه داد: همین ۳۹ بند هم اجرا نشده و به آقای همتی گفتم اگر معاهدات fatf را در مجلس امضا کنیم، آیا روابط بانکی ما با دنیا حل می‌شود؟ ایشان در پاسخ گفت که «برای بانک‌های بزرگ هیچ اتفاقی نمی‌افتد اما برخی از بانک‌های کوچک ممکن است روابطشان با دنیا برقرار شود.»

او در ادامه گفت: من دو بند از اف ای تی اف را برای آقای همتی خواندم؛ اینجا هم می‌خوانم. بند ۳۹ که تضمین همکاری بین المللی در زمینه تبادل و به اشتراک گذاری اطلاعات ذینفع واقعی را بیان کرده است. دو مکانیزم کی وای سی و سی دی در fatf وجود دارد. هر دو تاکید دارند که نه تنها باید مشتری اول را در نظام بانکی معرفی کنیم، بلکه تراکنش‌های داخلی نظام بانکی را برای آنکه ذینفع نهایی مشخص شود، به کشورهایی که از ما اطلاعات بخواهند، اطلاع دهیم.

نماینده مشهد و کلات که به عنوان مخالف برنامه‌های وزیر پیشنهادی امور خارجه سخن می‌گفت، ادامه داد: بند ۳۲ اف ای تی اف تضمین وجود دروازه‌ها و کانال‌های تبادل اطلاعات به منظور به اشتراک گذاری اطلاعات بدون هیچ محدودیتی را عنوان کرده است. در شرایط تحریم که عمده ارتباطات ما به شبکه‌های تراستی و دور زدن تحریم است، آیا معقول است که تمام اطلاعات شبکه تراستی خود را قربانی ارتباط با چند بانک کوچک کنیم؟ همان اتفاقی رخ دهد که در سال ۹۷ افتاده بود و شبکه‌های صرافی‌های ما که در دور زدن تحریم نقش مهمی داشتند لو رفت و آقای همتی راجع به آن پاسخی نداد.

ظهوریان عنوان کرد: آیا آقای عراقچی می‌خواهد بخشی از نظام پیوند زدن زندگی مردم به اراده بیگانگان باشد و یا رویکرد او تغییر کرده و می‌گوید من ظریف نیستم؟ به نظرم اتفاق خوبی است که این تفاوت صریحاً و شفاف عنوان شود که در کدام موارد اختلاف دارند؟ تصویر شما در دوره سال ۹۲ تا ۱۴۰۰ تصویری مکمل آقای ظریف بوده است.

او در حوزه روابط اقتصادی به این جمله ظریف اشاره کرد که «دوستان دوره تحریم را در سودای سرریز شدن شرکت‌های غربی رنجاندیم» و ادامه داد: عدم تعادل در ۸ سال میان شرق و غرب اتفاق افتاد. آیا در دوره آقای عراقچی هم قرار است این اتفاق بیفتد؟ باید نسبت به این مسئله موضع شفاف بگیرید که آیا همچنان قرار است دنیا را در چند کشور خلاصه کنیم؟

ظهوریان همچنین به روابط نامتعادل ایران و چین در حوزه اقتصادی پرداخت و گفت: مواد اولیه به چین صادر می‌کنیم و در ازای آن مواد مصرفی وارد می‌کنیم. برنامه آقای عراقچی نسبت حل این عدم تعادل در ارتباط با چین چیست؟ در رابطه با قانون اقدام راهبردی از آقای عراقچی سوال پرسیدم اما او گفت که قانون است و اجرا می‌کنیم، در حالی که این یک حداقل است و سوال اینکه آیا شما این را به عنوان یک ظرفیت در سیاست خارجی کشور می‌دانید یا نه؟ آیا اگر در مجلس بودید به این قانون رأی می‌دادید یا خیر؟

او همچنین بیان کرد: آقای عراقچی! مشخصاً نگاه شما در دوگانه دیپلماسی و میدان چیست؟ ظرفیت‌های میدان را برای دیپلماسی استفاده می‌کنید و یا مثل گذشته میدان را عرصه هزینه برای دیپلماسی می‌دانید؟ سال آینده پایان مکانیزم ماشه در برجام است. در برابر یک تحمیل و سوال قرار داریم که از ما خواهند خواست که در ازای تمدید مکانیزم ماشه، امتیازاتی را به آنها بدهیم. از آقای عراقچی می‌خواهم که موضع خود را در مورد مکانیزم ماشه شفاف کند.

نمایندگان موافق وزیر پیشنهادی امور خارجه چه گفتند؟

نمایندگان موافق وزیر پیشنهادی امورخارجه، دیپلماسی فراگیر، فعال و اثرگذار با رویکردی متوازن، کارکردی و هماهنگی کامل میدان و دیپلماسی را از جمله دلایل تایید وی برای سکانداری این وزارتخانه عنوان کردند.

انطباق برنامه‌ها و طرح‌های وزیر پیشنهادی امورخارجه با اسناد بالا دستی، برنامه هفتم توسعه و بیانیه گام دوم انقلاب از جمله دلایل موافقت نمایندگان با وی است.

همچنین دیپلماسی فراگیر، فعال، اثرگذار با رویکردی متوازن و کارکردی و هماهنگی کامل میدان و دیپلماسی، تقویت دولت‌ها و مجموعه‌های متحد با ایران از مهمترین دلایلی است که نمایندگان در موافقت با برنامه‌های سیدعباس عراقچی وزیر پیشنهادی امورخارجه برشمردند.

هماهنگی کامل میدان و دیپلماسی، حمایت همه جانبه از محور مقاومت، تعامل «عزتمندانه، کارکردگرا و فرصت محور» با اروپا، جلوگیری از بازسازی امنیتی سازی اجماعی علیه ایران در شورای امنیت، رفع شرافتمندانه تحریم‌ها با مذاکرات هدفمند و غیرفرسایشی از جمله محورهایی است که نمایندگان موافق عراقچی در بیانات خود به آن اشاره کردند.

وزیر پیشنهادی امورخارجه ادامه دهنده هیچ فرد و گروهی نیست

نماینده مردم ملایر در مجلس در موافقت با کلیات برنامه وزیر پیشنهادی امور خارجه با اشاره به دلایل مخالفت برخی نمایندگان با برنامه‌های عراقچی گفت: سیاست‌گذاری کار وزیر نیست و جای دیگری است و وزیر در این زمینه مجری است، ضمن اینکه وی تاکنون وزیر نبوده و یک عضو تیم مذاکره‌ کننده بوده که ذیل یک وزارتخانه با سیاست‌هایی که جای دیگری مانند شورای عالی امنیت ملی اداره می شود، فعالیت کرده است.

احد آزادی‌خواه، عباس عراقچی را از خانواده‌های شهدا و ایثارگران برشمرد و گفت: عراقچی در ۸ سال دفاع مقدس پاسدار رسمی بوده و در جبهه‌ها خدمت کرده است ولی این موضوع را در سوابق خود درج نکرده است.

وی تصریح کرد: عراقچی اعلام کرد که وابسته به هیچ فردی از افراد گذشته نیست و ادامه دهنده مسیر دیگری نیست و مستقل از هر جریانی است و قول داده است که راهکارها و سیاست‌های کلی نظام و قوانین مجلس را اجرا کرده و مطیع رهبر معظم انقلاب باشد.

آزادی‌خواه یادآور شد: عراقچی در جلسات تأکید کرد که حفظ نظام مقدس جمهوری اسلامی، تأمین منافع ملی، افزایش ثروت ملی، تأمین امنیت ملی، ارتقای قدرت و حفظ عزت ملی برای ما مهم است ضمن اینکه رویکرد وی برای آینده تعامل بین دیپلماسی و میدان بود و عراقچی می‌خواهد مطابق دیپلماسی شهید حاج قاسم سلیمانی در خصوص تعامل میدان و دیپلماسی حرکت کند.

این نماینده مردم در مجلس دوازدهم اظهار کرد: عراقچی به کارگیری همه توان برای خنثی‌سازی تحریم‌ها را از جمله برنامه‌های خود دانست که آرزوی ما است و آمریکا محکوم خواهد شد. از سوی دیگر تداوم روابط مستحکم با چین و روسیه در برنامه‌های وی دیده می‌شود.

وی تاکید کرد: حمایت همه جانبه از محور مقاومت موضوعی بود که عراقچی قول داده کمک و مراقبت کند. مقابله جدی با سیاست‌های ظالمانه رژیم صهیونیستی، استفاده منطقی از ظرفیت‌های ایرانیان خارج از کشور در حوزه‌های مختلف به ویژه اقتصادی و رویکرد مبتنی بر منویات رهبری و مصوبات شورای عالی امنیت ملی از دیگر برنامه های وی است.

آزادی‌خواه یادآور شد: عراقچی اذعان کرد رفع تخاصم با آمریکا شاید نشود چرا که آمریکا خوی وحشی‌گری، تروریسم و استکبار دارد اما مدیریت تخاصم موضوعی است که امیدواریم به جریان جدید در جهت تأمین منافع ایران منتهی شود.

وی ادامه داد: از برنامه‌های عراقچی تعامل با ۱۵ کشور هم مرز با ایران به ویژه کشورهای دارای مرز خاکی با ما است و در واقع این دیپلماسی با جهان اسلام محسوب می‌شود چرا که یک چهارم کشورهای دنیا مسلمان هستند و در همسایگی با ما قرار دارند.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: عراقچی در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی برنامه‌های خود را ارائه داده و توسط این کمیسیون به عنوان تخصصی‌ترین کمیسیون در این حوزه برای تصدی وزارت امور خارجه واجد صلاحیت شناخته شد ضمن اینکه انتظار داریم وی قانون اقدام راهبردی رهبر معظم انقلاب را مبنای مذاکرات خود قرار دهد.

فعال شدن دیپلماسی اقتصادی وزارتخانه‌ها در برنامه عراقچی گنجانده شده است

نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی در موافقت با برنامه‌های عراقچی گفت: همه می‌دانیم که ایران با برخی از کشورها قرارداد منعقد می‌کند ولی این قراردادها رها می‌شود از این رو از عراقچی انتظار می‌رود موضوع دیپلماسی اقتصادی را در وزارت امور خارجه لحاظ کند.

هادی قوامی افزود: در چهارچوب موضوع منفعت محور می‌توانیم فضا را به سمت و سویی سوق دهیم که موضوع اقتصادی را در وزارت خارجه برجسته کنیم و برای این موضوع باید در وزارتخانه‌ها افرادی با عقبه بخش خصوصی انتخاب کنیم تا بتوانند اقتصاد و سیاست را طبق اسناد بالا دستی نظام در وزارتخانه‌ها پیش ببرند.

او با اشاره به رشد ۸ درصدی که در برنامه هفتم توسعه دیده شده است، اظهار داشت: برای این موضوع به سالی ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم و بخشی از آن یعنی ۶۰ میلیارد دلار به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد و توجه به موضوع اقتصادی وزارتخانه‌ها برای رسیدن به رشد ۸ درصدی است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در برنامه عراقچی به دانش، فناوری و اقتصاد مقاومتی توجه شده و این موضوع در برنامه کلی دولت هم دیده شده است. به عبارتی رای بالا به عراقچی پیامش به دنیا این است که مجلس با سیاست‌های وزارت امور خارجه همسو است.

قوامی با بیان اینکه از مرزهای غربی و شرقی باید فرصت سازی کرد، گفت: اینکه از مرزهای غربی پیام کولبری و از مرزهای شرقی پیام تهدید شنیده شود به سرمایه گذاری اقتصادی و رشد ۸ درصد نخواهیم رسید. از طرفی وزیر امورخارجه درباره مدیریت تخاصم با ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی، برنامه جدیدی دارد که باید آن را لحاظ کرد.

عراقچی جامع‌ترین گزینه برای تصدی وزارت امور خارجه است

 منوچهر متکی نماینده تهران که به عنوان موافق برنامه‌های وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: امروز شاهد به ثمر نشستن خون ۴۰ هزار شهید غزه و مقاومت هستیم. ترامپ در سخنانی دیروز اظهار کرد اسرائیل از بین خواهد رفت. او گفت یک یا دو سال پیش فکر نمی‌کردم این جمله را بگویم. اسرائیل قادر نخواهد بود در سه جبهه بجنگد و به اندازه کافی نیروی نظامی ندارد و میلیون‌ها نفر حامی طرف مقابل هستند.

او افزود: من در گذشته همکار آقای عراقچی بودم و اولین حکم معاونت اداره و ریاست اداره مجامع بین‌الملل را برای آقای عراقچی صادر کردم و او در مأموریتی موفق با سفر به جده توافقی را که به تازگی بین آقای ولایتی و سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان در تأسیس اولین نمایندگی یک کشور خارجی مربوط به سازمان کنفرانس اسلامی بود عملیاتی کرد.

متکی که وزیر اسبق وزارت امور خارجه کشورمان است، دوران حضور آقای عراقچی در وزارت امور خارجه را دورانی بالنده خواند و گفت: آقای عراقچی به یک دیپلمات حرفه‌ای جمهوری اسلامی بدل شد. او تجربه کار در سفارت ژاپن و معاونت آسیا و اقیانوسیه را دارد و یک دیپلمات جامع الاطرافی است که کارهای وزارت خارجه را در حوزه بین المللی می‌شناسد.

او در بخشی از سخنانش عنوان کرد: زمان تشکیل دولت شهید رئیسی من شهید عبداللهیان را به عنوان گزینه وزارت خارجه پیشنهاد کردم و او به شهادت رسید. اکنون جامع‌تر و با شناخت‌تر از آقای عراقچی در وزارت امور خارجه سراغ ندارم. او به تکالیف برنامه هفتم توسعه در حوزه سیاست خارجی اشراف دارد.

متکی گفت: به شما شهادت می‌دهم و مطمئن هستم که آقای عراقچی یاری صدیق برای آقای پزشکیان در هیئت دولت و متعددی چون سرباز در خدمت ولایت ولی امر مسلمین خواهد بود و او نص ولایت را به اجتهاد کسی تغییر نمی‌دهد.

او ادامه داد: وقتی در مجلس یازدهم اقدام راهبردی تصویب شد و آقای عراقچی بعد از این مرحله دیپلماسی جدیدی را طراحی کرد. کسانی که به نوعی بالا دست آقای عراقچی بودند راضی نبودند و دوست داشتند همان مسیر قبلی طی شود. این جمله رئیس دولت وقت که گفته بود اگر به آقای عراقچی دستور می‌دادند که برجام را تمام بکند ۲۴ ساعته این کار را انجام می‌داد، نشان از جایگاه آقای عراقچی دارد و او پیگیری می‌کند که اگر نگاه دیگری در کشور است کنار بکشد و از طرف فرمانده امر آمد که تا دستور نیامده باید در میدان بمانی.

نماینده تهران دین مداری را به عنوان یک عنصر مهم برای یک دیپلمات در وجود عراقچی معرفی کرد و افزود: آقای عراقچی انسان معتقدی است که مبانی اعتقادی سرمایه او است. او در رابطه با دیپلماسی اقتصادی برنامه دارد و کاملاً برای این کار آماده است.

او با بیان اینکه آقای عراقچی به همه مسائل دیپلماسی ما در وزارت امور خارجه اشراف دارد، تصریح کرد: قاطعیت او در دفاع از منافع جمهوری اسلامی برای من موجب افتخار بود. ما وزارت امور خارجه‌ای‌ها بزرگترین دستاورد کشور را استقلالی می‌دانیم که امام خمینی برایمان به دست آورده است. رأی بالا برای وزیر امور خارجه در دنیا مهم است.

موافقت کمیسیون امنیت ملی مجلس با برنامه‌های عراقچی

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی صلاحیت، برنامه‌ها و عملکرد وزیر پیشنهادی امورخارجه را تایید کرد.

دیپلماسی فراگیر، فعال و اثرگذار با رویکردی متوازن و کارکردی و هماهنگی کامل میدان و دیپلماسی، تقویت دولت‌ها و مجموعه‌های متحد با ایران از مهمترین دلایل موافقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با برنامه‌های سیدعباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه است.

همچنین هماهنگی کامل میدان و دیپلماسی، حمایت همه جانبه از محور مقاومت، تعامل «عزتمندانه، کارکردگرا و فرصت محور» با اروپا، جلوگیری از بازسازی امنیتی سازی اجماعی علیه ایران در شورای امنیت؛ و رفع شرافتمندانه تحریم‌ها با مذاکرات هدفمند و غیرفرسایشی از جمله محورهای برنامه عراقچی برای اداره دستگاه سیاست خارجی است که به تایید کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس رسید.

ابراهیم رضایی در جلسه علنی نوبت صبح امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی نظر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره برنامه‌ها و صلاحیت سید عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی امور خارجه را قرائت کرد.

او اعلام کرد: اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی پس از بحث و بررسی پیرامون وزیر پیشنهادی امور خارجه، وی را حائز شرایط لازم برای تصدی این وزارتخانه دانستند.

متن کامل این گزارش به شرح ذیل است:

وزیر پیشنهادی ضمن معرفی و بیان سوابق عینی و اجرایی خود موضوعات زیر را به عنوان برنامه ارائه نمودند.

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در تاریخ‌های ۲۲ و ۲۴ مرداد ماه ۱۴۰۳ در جلساتی که با حضور اعضا، سوابق و برنامه‌های جناب آقای سید عباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه را بررسی کرد.

در این جلسات، وزیر پیشنهادی ضمن بیان سوابق کاری، طرح‌ها، برنامه‌ها و راهکارهای خود را برای اداره این وزارتخانه ارائه کرد.

شرح استعلامات: (مدرک، سابقه ایثارگری)

مدارک تحصیلی جناب آقای سید عباس عراقچی فارغ التحصیل کارشناسی روابط سیاسی (روابط دیپلماتیک) دانشکده روابط بین‌الملل و کارشناسی ارشد ناپیوسته علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و دکترای تخصصی ناپیوسته علوم سیاسی (مشارکت سیاسی از دیدگاه اسلام) از دانشگاه کنت انگلستان طی نامه شماره ۴/۳۶۷۰۲۲ تاریخ ۱۴۰۳.۵.۲۴ به تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسیده است.

شرح توضیحات و تعهدات شفاهی وزیر پیشنهادی در کمیسیون

وزیر پیشنهادی امور خارجه در بیان اهداف و تعهدات خویش در چهار سال آینده، تبعیت از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاست‌های کلی نظام از جمله «چارچوب‌ها و اصول کلی سیاست خارجی» توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی را مورد تاکید قرار داده و بر این مبنا، اصول بنیادین و راهنمای سیاست خارجی دولت چهاردهم را به این شرح برشمرد:

- رعایت خطوط کلی سیاست خارجی مندرج در اصول مختلف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

- بکارگیری تدابیر رهنمودها و ارشادات حضرت امام (ره) و رهبر معظم رهبری حضرت امام خامنه‌ای به ویژه اصول راهبردی «عزت، حکمت و مصلحت»

- تسریع در اجرای سیاست‌های کلان نظام در حوزه روابط خارجی و بین‌المللی و حوزه مقاومت

- پیگیری مستمر و اجرای دقیق اسناد بالادستی از جمله سند چشم انداز، برنامه هفتم توسعه و مصوبات مجلس شورای اسلامی

- حفظ خطوط کلّی مرتبط با سیاست خارجی در «بیانیه گام دوم انقلاب»؛ بویژه سه‌گانه عزت ملی، روابط خارجی و مرز بندی با دشمن

- پیگیری و گسترش روابط بین‌المللی در راستای کسب منافع ملی، توسعه و پیشرفت کشور و ارتقای منزلت بین‌المللی و سربلندی ایران و ایرانی

- تعهد به پیگیری مستمر و اجرای صحیح قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران و رفع شرافتمندانه تحریم‌ها

- ارتقا تراز راهبردی ایران در منطقه و فرامنطقه با رویکردی چندوجهی

- «دیپلماسی اقتصادی» فعال و اثرگذار در راستای کمک به پیشرفت اقتصادی و خنثی‌سازی تحریم‌ها

- بازنگری در شرح وظایف سفارتخانه‌ها و نمایندگی‌های جمهوری اسلامی در خارج از کشور و تعریف مأموریت‌ها و کارویژه های عملیاتی و فرصت محور

- اصلاحات ساختاری در وزارت امور خارجه به اقتضای شرایط جدید منطقه‌ای و بین المللی

- تقویت دانشکده روابط بین‌الملل و مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در زمینه آموزش، تحقیقات و نقش‌آفرینی های بین المللی

- مقابله با سیاست‌های ظالمانه آمریکا و رژیم صهیونیستی در عرصه دیپلماسی و محاکم و مجامع بین‌المللی

- پرهیز از اثرپذیری و دخالت افراد، اشخاص و جریان‌های غیرمسئول در طول دوره تصدی بر وزارت امور خارجه

- تعهد به پاسخگویی با مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مردم شریف ایران با تأکید بر رعایت قوانین و مصوبات مجلس شورای اسلامی

بررسی معیارهای عمومی برنامه وزیر پیشنهادی

برنامه‌های ارائه شده وزیر پیشنهادی متناسب با تأمین منافع ملی و بسترسازی برای ارتقا ثروت ملی، کوشش برای قرار دادن سیاست خارجی در مدار پیشرفت اقتصادی کشور و بهره گیری از تمام ظرفیت‌های آن برای مانع‌زدایی، تسهیل گری و امیدبخشی به فعالان اقتصادی است.

همچنین پیشبرد همه جانبه سیاست حسن همسایگی و توجه به فرصت‌های عظیم سیاسی و اقتصادی در حوزه‌ی همسایگان و محور مقاومت و کوشش برای رفع شرافتمندانه تحریم‌ها به ویژه تحریم‌های یک جانبه از طریق مذاکرات جدی، هدفمند و غیرفرسایشی با حفظ مواضع قطعی نظام و عزّت ملی و استفاده حداکثری از ظرفیت سازمان‌های منطقه‌ای شانگهای، بریکس، اتحادیه‌ی اقتصادی اوراسیا و دیگر سازمانهای مشابه در برنامه‌های وی لحاظ شده است.

انطباق برنامه‌های ارائه شده با اسناد بالادستی

برنامه‌های وزیر پیشنهادی برگرفته از اسناد بالادستی مشتمل بر قانون اساسی، سیاست‌های کلان تبیین شده رهبر معظم انقلاب، قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی، برنامه هفتم توسعه و بیانیه گام دوم انقلاب است.

بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پس از بررسی سوابق و برنامه‌های وزیر پیشنهادی و استماع پاسخ‌های وی به سوالات اعضای کمیسیون، جناب آقای سید عباس عراقچی را واجد صلاحیت برای تصدی وزارت امور خارجه می‌داند. از آنجا که دیپلماسی با انواع متکثر و متنوع خود، از جمله دیپلماسی پارلمانی، باید به صورت فعّال و اثرگذار در جهت کسب و تثبیت منافع، قدرت و عزّت ملّی بکار گرفته شود؛ این کمیسیون نیز بر حمایت و همراهی ایشان در پیشبرد برنامه‌های راهبردی و واقع بینانه متناسب با شرایط سیاست خارجی در شرایط ویژه کنونی منطقه و جهان با همراهی و همکاری تمامی بخش‌های نظام از جمله مجلس شورای اسلامی و نیروهای مسلح با وزارت امور خارجه تاکید می‌نماید.

نتیجه گیری (نظر نهایی کمیسیون)

اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با استماع مجموعه برنامه‌ها و سیاست‌ها و سابقه عملکردی و مسئولیتی و سطوح علمی، جناب آقای سیدعباس عراقچی را با اکثریت آرا واجد شرایط تصدی وزارت امور خارجه دانسته است


نورنیوز
نظرات

توضیحات رئیس مجلس درباره حکم انتصاب ظریف + فیلم

پزشکیان: هیچ شهروندی نباید از سهم سرانه درمان خود محروم بماند

واردات منوط به شرایط خاص شد

نیویورک‌تایمز: اسرائیل می‌خواهد در سوریه بماند

بروکسل: پیوستن ارمنستان به اتحادیه اروپا را بررسی می‌کنیم

برندگان مسابقه عکاسی ورزشی سال 2024

اعتبارات ارزی برای توسعه میادین نفتی مشترک با عربستان افزایش یافت

بازیکنان و کادر فنی تیم استقلال خوزستان ممنوع المصاحبه شدند

واشنگتن‌پست: آتش‌نشان‌های کالیفرنیا آب برای خاموش‌کردن آتش نداشتند

استقبال جلالی در مسکو از خانواده ایرانی که در سوریه گرفتار شده بودند

حمله مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

سرمربی تیم ملی وزنه‌برداری استعفا داد

اتابک: صنایع دیگر توان قطع برق را ندارند

فرستاده ترامپ در تجمع گروهک تروریستی منافقین در پاریس حضور یافت

قاتل فراری دو زن در ساوه دستگیر شد

تاریخ مراسم تشییع و خاکسپاری «فریدون شهبازیان» اعلام شد

تصادف 2 تراموا در فرانسه

وضعیت اضطراری سلامتی در لس‌آنجلس آمریکا اعلام شد

«نگین معتضدی» ممنوع‌الکار نیست

سردار سلامی: برای نبردهای بزرگ آماده‌ایم

وضعیت درآمد و هزینه خانواده‌های ایرانی در سال گذشته منفی بود

اختلاف خانوادگی منجر به قتل باجناق شد

مراکز آموزشی و ادرات کدام استان‌ها فردا تعطیل است؟/ ادارات پایتخت فعال و مدارس تعطیل

بیش از 1300 پرواز در آمریکا به خاطر طوفان و یخبندان لغو شد

میزان و نحوه پرداخت عیدی امسال کارگران اعلام شد+جدول محاسبه تا زمان پرداخت

قالیباف: استاد شهبازیان از تلاش‌گران عرصه رشد و اعتلای هنر موسیقی بود

تمامی مسابقات فوتبال پایتخت در یکشنبه لغو شد

پیام تسلیت رئیس‌جمهور در پی درگذشت فریدون شهبازیان

تولید پنبه به‌شدت کاهش یافت

تکذیب بازداشت رهبر مخالفان ونزوئلا

عارف: طرح‌های توسعه‌ای در وزارت نفت را با جدیت دنبال کنید

کمیته انضباطی شکایت خیبر از داور دیدار با پرسپولیس رد کرد

معمای سقوط هواپیمای کره جنوبی حل نشده باقی‌ ماند

آغاز ثبت‌نام در پذیرش بدون آزمون مقطع کاردانی فنی و حرفه‌ای آغاز شد

7820 جسد در حملات هوایی به غزه تبخیر شد/تلفات سنگین ارتش صهیونیستی

ظفرقندی دلیل افرایش قیمت برخی از داروها را بیان کرد

سازمان غذا و داروی آمریکا: مک‌دونالد در شیوع یک باکتری کشنده نقش دارد

سالاریه: بلوک انتقال مداری سامان 2 به‌زودی پرتاب می‌شود

بایدن: با تحریم روسیه قیمت بنزین آمریکا افزایش می‌یابد

امیر حیدری: منافع آمریکا و اسرائیل در منطقه را در امان نخواهیم گذاشت

آغاز رسمی فعالیت کنسولگری عراق در اصفهان

مردم گرینلند نمی‌خواهند به آمریکا ملحق شوند/پیام خصوصی دانمارک به ترامپ

پیام تسلیت قالیباف در پی درگذشت حجت‌الاسلام علی‌محمد موسوی جزایری

چهار هنرپیشه سرشناس زن به سریال «یک، سه، هفت» پیوستند

400 میلیارد تومان از مطالبات شیرخشک و ملزومات پزشکی پرداخت شد

گزارشگر سازمان‌ملل: لهستان باید نتانیاهو را بزاداشت کند

غول‌پیکرترین سامانه موشکی جهان برای پرتاب آزمایشی آماده شد

نبیه بری و ماکرون بر لزوم پایبندی رژیم اسرائیل به آتش‌بس تاکید کردند

«امید عالیشاه» به مستطیل سبز بازگشت

10 مدال المپیک در آتش سوخت

میزبان سوپرجام تعیین شد

عربستان اولین مقصد سفر خارجی جوزف عون

جنایت دیگر داعش در حمص/خنثی سازی انفجار حرم حضرت زینب(س)

عارف: گردشگری موثرترین بخش اقتصادی است

شکایت جدید لبنان از رژیم صهیونیستی به شورای امنیت

جزئیات تازه از معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه

بورس منفی شد

اوراق مسکن چند؟

عراقچی:با دولت جدید لبنان همکاری خواهیم کرد

جزییات کنسرت «آتش زنده» از زبان اردوان کامکار

آیا معوقات متناسب‌سازی تا شب عید پرداخت می‌شود+جزییات واریز

نورنما | خیابون یا پیست رالی ؟! +فیلم

نور ویدئو | شتاب سرطان، بحران جدی سلامت در ایران +فیلم

فریدون شهبازیان آهنگساز درگذشت/ پیام تسلیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی

نور ویدئو | ژنرال عون و آینده لبنان +فیلم

باشگاه الریاض به پیشنهاد تراکتور چراغ سبز نشان داد

رایزنی فرستاده ترامپ و وزیر خارجه قطر درباره توافق آتش‌بس غزه

صدور مجوز اپراتور هوش‌مصنوعی؛ بزودی

برگزاری 20 کنسرت در تهران

کاهش تصادف عابران پیاده/مرگ 178 عابرپیاده در تصادفات تهران

جوئل کوجو به استقلال پیوست

داماش سه بازیکن جدید جذب کرد

غربی‌ها هشدار دادند؛ بکارگیری شبه‌نظامیان خارجی تهدید امنیتی بزرگ برای سوریه است

رویای تسلط بر شمال؛ ترامپ بدنبال کانادا و گرینلند!

آمریکا برای دستگیری مادورو جایزه گذاشت

واکنش ها به افزایش حقوق 30 درصدی کارگران

اعلام شرایط اخذ سهمیه واردات خودرو

نورنما | سرسره بازی شگفت انگیز کلاغ روی سقف برفی با در سطل ماست +فیلم

یک شهید و 9 زخمی در حمله رژیم اسرائیل به یمن/آماده‌باش نظامیان صهیونیست از ترس پاسخ یمن

تکذیب افزایش قیمت دارو/فقط 10 درصد داروها شامل اصلاح قیمت شد

بهترین رژیم غذایی مناسب دیابتی‌ها چه رژیمی است؟

خسارت آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس بیشتر از 10 سال جنگ در سوریه

رابطه تشنگی شدید با کمبود سه ماده غذایی

ورود سامانه بارشی به کشور از بعدازظهر امروز

چرا باید مواد غذایی حاوی کلسیم مصرف کنیم؟

تهران همچنان آلوده است

جوزف عون و معادله جدید قدرت در لبنان

بدن نیمه جان مرد جوان گونی‌پیچ در سطل زباله بود

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های شنبه 22 دی

مهمترین آورده همایش وفاق‌ملی چه بود؟

راز سقوط دختر 17 ساله ساختمان 5 طبقه

تحولات جدید در لبنان

پشت پرده انحلال حشد الشعبی؛ واقعیت یا جنگ روانی؟

ایران و اقتصاد جهانی؛ پیش‌بینی‌ها چه می‌گویند؟

تغییر پایتخت یا تغییر سیاست؟

چرا باید به تصمیم‌گیران اقتصادی فرصت داد؟

آتش در خوابگاه الغدیر دانشگاه صنعتی اصفهان

آمریکا: ایران به دنبال ساخت بمب هسته‌ای نیست

قطر حامل پیام حماس به اسرائیل / جلسه فوری نتانیاهو با کابینه

دانشگاه‌های فرهنگیان و شهید رجایی مرجع استخدام معلم می‌شود

X
آگهی تبلیغاتی