×
اجتماعی
شناسه خبر : 185390
تاریخ انتشار : شنبه 1403/05/27 ساعت 08:10
دانشگاه جایزه نیست

*کامبیز نوروزی

دانشگاه جایزه نیست

کامبیز نوروزی معتقد است کار درخشان مبینا نعمت‌زاده محصول سال‌های سخت تمرین و ممارست و شایسته تقدیرها و هر پاداش مادی است است اما شایسته نیست که با پاداشی مانند قبولی بدون آزمون در رشته پزشکی امتیازی نامشروع و ناروا به دست آورد که حرمت آزمون و دانشگاه را نیز مخدوش می‌کند.

خانم مبینا نعمت‌زاده بعد از کسب مدال برنز در تکواندوی المپیک پاریس تقاضا کرد که ایشان را بدون آزمون در رشته پزشکی تهران بپذیرند. در چند روز اخیر بحث فراوانی بر سردرستی و نادرستی پذیرش احتمالی این درخواست درگرفت که آیا قبول چنین تقاضا و دادن چنین امتیازی به عنوان پاداش قهرمانی مشروع است یا نه؟ بسیاری از کشورها به قهرمانان المپیکی که افتخاری ملی آفریده‌اند امتیازات ویژه‌ای به عنوان پاداش می‌دهند. یک قهرمان المپیکی سال‌ها سختی و مرارت را پشت سر می‌گذارد و با تمرینات شبانه‌روزی تقریبا هر کار دیگری را کنار می‌گذارد تا بتواند نتیجه مطلوبی در بزرگ‌ترین واقعه ورزشی جهان بگیرد. بعد از کسب عنوان پرچم کشورش بالا می‌رود و افتخار می‌آفریند، به همین دلیل شایسته تقدیر ملی و پاداش است. این پاداش‌ها در ایران هم داده می‌شوند.

پاداش‌ها معمولا مادی‌اند. امتیازات مادی مستلزم پیش‌شرط خاصی برای قهرمانِ دریافت‌کننده نیستند. پاداش‌ها معمولا پول، خانه، اتومبیل و مانند اینها هستند. این نوع پاداش‌ها نیازمند آن نیستند که آن قهرمان شرایط خاصی مانند سن و تحصیلات و مانند اینها داشته باشد. علاوه بر این کسی که این پاداش‌ها را می‌گیرد موجب محرومیت فردی دیگر نمی‌شود. یعنی چنین نیست که بر اثر پولی که به قهرمان المپیکی می‌دهند فردی دیگر محروم و فقیر شود و زیان کند. لذا این نوع پاداش‌ها که به پاس تحمل سختی‌ها و کسب افتخار ملی داده می‌شوند، مشروع و درست‌اند. اما امتیاز یا پاداشی مانند پذیرش بدون آزمون در دانشگاه کاملا متفاوت است. برای قبولی در هر رشته‌ای در دانشگاه، فرد می‌بایست شرایط علمی متناسب با رشته انتخابی‌اش داشته باشد و با شرکت در آزمون در مسابقه‌ای سخت از ده‌ها و بلکه صدها هزار نفر جلو بزند. کسی که در آزمون در رشته‌های دشواری مانند پزشکی پذیرفته می‌شود سال‌های فراوانی از بهترین دوران نوجوانی و جوانی‌اش را بر سر درس خواندن می‌گذارد تا از مسابقه‌ای دشوار به نام آزمون سربلند بیرون بیاید.  کسی درس را انتخاب می‌کند، کسی چیزی دیگر مثل ورزش قهرمانی را.  شاید اگر آن قهرمان المپیکی سراغ ورزش نمی‌رفت و فقط دنبال درس را می‌گرفت، می‌توانست در بهترین رشته‌ها و دانشگاه‌ها قبول شود، ولی به هر حال چنین انتخابی نداشته است.

او به شرایط قهرمانی در ورزش رسیده است ولی به شرایط قبولی در آزمون دانشگاهی دست نیافته است. یک امتیاز وقتی مشروع و رواست که ذی‌نفع شرایط دریافت آن را داشته باشد. پذیرش یک قهرمان المپیکی در رشته‌ای دانشگاهی بدون آنکه از شرایط و مراحل آن عبور کرده باشد یک امتیاز نارواست. مانند آن است که یک نفر که رتبه اول آزمون شده است، بگوید چون درس خوانده و نتوانسته ورزش قهرمانی را دنبال کند، او را در تیم ملی فلان رشته ورزشی عضو کنند.  علاوه بر این چنین امتیازی تبعیض ناروا نیز هست. بسیاری از دانش‌آموزان با تحمل سختی‌های فراوان در مسابقه آزمون وارد می‌شوند. ترجیح دادن کسی که در مسابقه آزمون حضور نیافته است به دیگران، مصداق تبعیض است. من پخش زنده مسابقه‌های مبینا نعمت‌زاده را دیدم و با شوق بسیار از پیروزی تاریخی‌اش لذت بردم و به صدای بلند تحسینش کردم. کار درخشان دختر جوان محصول سال‌های سخت تمرین و ممارست بوده و شایسته تقدیرها و هر پاداش مادی است همچون دیگر قهرمانان المپیکی کشور، اما شایسته آن نیست که با پاداشی مانند قبولی بدون آزمون در رشته پزشکی امتیازی نامشروع و ناروا به دست آورد که حرمت آزمون و دانشگاه را نیز مخدوش می‌کند. ایشان ورزش حرفه‌ای را به عنوان کار و هدف اصلی انتخاب کرده است. چقدر خوب که در این انتخاب نیز بسیار موفق بوده و برای خود و خانواده و کشورش افتخار آفریده است. اینکه به خاطر ورزش قهرمانی نتوانسته در حد قبولی در رشته پزشکی دانشگاه تهران درس بخواند، انتخاب خود اوست. با هر انتخابی چیزی به دست می‌آوریم و چیزی از دست می‌دهیم.

منطق زندگی همین است.  گفت‌وگوی خانم مبینا نعمت‌زاده با یک برنامه ورزشی را دیدم و در این جوان شخصیتی فهیم و کوشا یافتم. به‌رغم اینکه او چنین تقاضایی کرده است ولی به نفع خودش است که شخصا تقاضایش را پس بگیرد و مانع از آن شود که افتخارآفرینی‌اش در المپیک براثر این تقاضا مضمحل شود. کافی است او به بازتاب منفی تقاضایش در افکار عمومی نگاهی اندازد. ندیدم کسی از تقاضای او حمایتی کرده باشد بلکه منتقدان بسیارند. در‌حالی که هیچ‌کس به پاداش‌های مادی که به وی و دیگر مدال‌آوران المپیکی داده می‌شود اعتراضی ندارد. مردمند که قهرمان می‌آفرینند نه دولت‌ها. مقامات دولتی و دانشگاهی در صورت قبول این تقاضا نه تنها امتیازی ناروا داده‌اند بلکه شأن و مرتبت دانشگاه را بیش از چیزی که تا حال کاهش یافته، تنزل می‌دهند. هیچ دانشگاهی از‌جمله دانشگاه تهران جایزه نیست.

*حقوقدان


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
واکنش منفی بازار نفت به ترامپ/قیمت نفت 4 دلار گران شد
پاسخگویی به بیش از 310 هزار تماس مردمی در تهران از ابتدای جنگ
انگلیس اشتراک‌گذاری اطلاعات با آمریکا را محدود کرد
نمایش برخط «موسی کلیم الله» در شبکه نمایش خانگی
خسارت گسترده در تل‌آویو بعد از اصابت موشک‌های ایرانی
حملات مجدد حزب‌الله به نیروهای اسرائیلی
غول پتروشیمی عربستان به دلیل کنترل تنگه هرمز تعطیل شد
آمریکا برای همیشه از خلیج فارس اخراج شد
واشنگتن آماده آتش‌بس با تهران است
مقام ایرانی به المیادین: زرادخانه ما دشمن را غافلگیر می‌کند
دبیرکل ناتو پس از تهدید ترامپ به آمریکا سفر می کند
انتقاد سناتور آمریکایی از جنگ‌طلبی‌های ترامپ
گفت‌وگوی استاب و ترامپ درباره ایران
ایران در تنگه هرمز «عوارضی» راه‌اندازی کرده است
آمریکا تحریم‌ها علیه دلسی رودریگز را لغو کرد
شکست اف-15 آمریکایی در دوئل با پهپاد ایرانی
فرانسه و ژاپن اعلامیه همکاری در حوزه انرژی هسته‌ای امضا کردند
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و ویتنام در خصوص تحولات منطقه
گزارش CNN از پیام‌های رد و بدل شده بین ترامپ و اروپایی‌ها
پالتیکو: ترامپ می‌خواهد اعلام کند جنگ با ایران رو به پایان است
اردن تنها برای دو ماه ذخایر سوخت و گاز دارد
انفجارهای متوالی پایگاه‌های آمریکا در عراق و بحرین را لرزاند
مرشایمر: اگر دادگاهی شبیه نورنبرگ برگزار می‌شد، ترامپ و نتانیاهو اعدام می‌شدند
سپاه: یک فروند موشک کروز«جی اس اس ام» در بویین زهرا منهدم شد
افزایش قیمت بنزین در ایالت های مختلف آمریکا
ایران قصدی برای ورود به مذاکره ندارد
سردار موسوی: پناهگاه تاریک هدیه نتانیاهو به صهیونیست‌هاست
بقائی: خواسته‌های آمریکا حداکثری و غیرمنطقی است/ برای هر شرایطی آماده‌ایم
ترامپ اروپا را تهدید کرد؛ کمک به بازگشایی تنگه هرمز یا قطع حمایت نظامی از اوکراین
هشدار سازمان ملل درباره سرکوب‌ها و محدودیت رسانه‌ها پس از حمایت از ایران
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله هوایی به اسکله‌های قشم و بندرچارک
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
عارف: ماجراجویی علیه ایران پرهزینه و پشیمان‌کننده خواهد شد
مقاومت اسلامی عراق از اجرای 41 عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا خبر داد
رضایی: پایان جنگ دست رهبر انقلاب و شما مردم است
انهدام موشک کروز در منطقه جاسب کاشان
ماهی‌های قرمز را در منابع آبی کشور رها نکنید
رهگیری و انهدام یک فروند پهپاد MQ9 در آسمان خمین
آغاز به کار قرارگاه ملی «نوجوان مبارز»
آمریکا و اسرائیل در جنگ با ایران ناکام می مانند
اجرای مرحله سوم موج 89 عملیات وعده صادق 4/ قلب سرزمین‌های اشغالی زیر ضربات موشکی
هشدار پلیس درباره خستگی و سرعت غیرمجاز رانندگان
ایران با مقاومت و اتکال به خداوند بزرگ، پیروز این جنگ خواهد بود
کمال خرازی در حمله دشمن مجروح شد
دیدار پوتین و پاشینیان در سایه بحث روابط ارمنستان با اتحادیه اروپا
مذاکره امارات با شرکت مورد حمایت پسران ترامپ برای خرید پهپاد
فراخوان برای اعتصاب سراسری در آمریکا در 5 آوریل
مقابله موشکی حزب الله با جنگنده صهیونیستی در جنوب لبنان
مشارکت بیش از 6 میلیون نفر در پویش «جان‌فدا»
پیام تسلیت دبیر شورای عالی امنیت ملی در پی شهادت دریابان تنگسیری