×
سیاسی
شناسه خبر : 185163
تاریخ انتشار :

*علی بیگدلی

دیپلماسی محرمانه

ایران برای مجازات اسرائیل به خاطر ترور مهمانش دست به اقدامی انتقامی خواهد زند منتها کیفیت و کمیت این اقدام هنوز مشخص نیست. با توجه به حجم دیپلماسی پنهان و آشکاری که بین ایران و غرب مخصوصا و کشورهای منطقه ای در جریان است، به نظر می رسد که این اقدام ایران یک اقدام کنترل شده ای باشد که باعث نشود سطح تنش افزایش یابد.

نورنیوز-گروه بین الملل: ایران نمی خواهد که خودش را درگیر یک جنگ تمام عیار کند به خاطر اینکه هم شرایط داخلی و هم وضعیت اقتصادی ما به دولت اجازه نمی دهد که وارد یک جنگ کنترل نشده ای شویم. از این جهت  شاید ایران دست به یک اقدام کنترل شده تحت فشار دیپلماسی محرمانه ای که الان در جریان است، بزند. اما اینکه گفته می شود اسرائیل تهدید کرده چنانچه ایران حمله کند حتی اگر تلفات نداشته باشیم دست به اقدام متقابل می زنیم، می تواند خطرناک باشد.

به‌خاطر اینکه این تسلسل می تواند ایران را به یک مدار جنگ تمام عیار بکشاند. از این رو به نظر می رسد ایران باید به سمت یک سیاست هوشمندانه حرکت کند و با هماهنگی دولتهای منطقه ای و مخصوصا کشورهای آلمان، فرانسه و آلمان اقدامی  را انجام دهد که هم بتواند به انتظارات داخلی پاسخ دهد و هم اینکه از حق حاکمیت ملی خود بتواند دفاع کند. وگرنه اگر بخواهد نسبت به آوریل گذشته که 400 موشک و پهپاد به سمت اسرائیل پرتاب کرد، بیشتر عمل کند ممکن است این سیاست همچنان ادامه پیدا کند.

با توجه به اینکه دولت نوپاست و به سامان سیاسی داخلی نرسیده ایم و مجموع این عوامل می تواند مشکلات جدیدی به‌وجود بیاورد. بنابراین ایران در یک موقعیت بسیار حساسی قرار گرفته که نه می تواند دست از حمله بردارد و نه می تواند دست به یک حمله گسترده ای بزند که جنبه بازدارندگی داشته باشد.باید منتظر بمانیم که ایران چه نقشی را بازی خواهد کرد.

ولی تا آنجا که می توان پیش بینی کرد قطعا حمله ایران محدود و کنترل شده است که هم بتواند با آن دیپلماسی محرمانه هماهنگ باشد و هم بتواند پرستیژ داخلی و منطقه ای را حفظ کند. از طرفی آمریکا براساس یک سنت تضمین شده ای باید در شرایط خطر از اسرائیل دفاع کند و این مرتبه با حجم زیادی از تسلیحات وارد منطقه شده که یک بخشی نمایش قدرت است که ایران را از حمله وسیع و غیرقابل کنترل منصرف کند ولی اگر ایران در پی حمله وسیع و گسترده باشد از آنجا که مخصوصا اسرائیلی ها روی جمعیت و نفراتشان بسیار حساس هستند، چنانچه در این حمله کسی کشته شود، آنوقت اسرائیل ممکن است دست به حملات سنگین تری بزند و بعد از آن هم ما باید همین کار را بکنیم. از این رو اگر ماجرا به دور تسلسل برسد، می تواند یک جنگ کامل بین ایران و اسرائیل رخ دهد که در آنصورت ممکن است آمریکا مستقیما در جنگ به نفع اسرائیل دخالت کند.

این درحالی است که از این طرف نمی توان انتظار داشت که روسیه و چین به طرفداری از ایران وارد شوند. روسیه از بحران بوجود آمده در منطقه خاورمیانه خشنود می شود که رقیبان غربی گرفتار می شوند. این بحران می تواند قیمت نفت را بالا ببرد که به نفع روسیه است. بنابراین روسیه به هیچ وجه توان کمک کردن به ایران را ندارد. جنگ روسیه و اوکراین به مرحله خطرناکی رسیده و ورود اوکراین به خاک روسیه این کشور را در یک تنگنای جدیدی قرار داده. به همین دلیل هم تا الان ایران دست به هیچ اقدامی نزده و درحال سبک و سنگین  کردن است که فضای منطقه به چه سمت و سویی می رود. ولی آنچه مشخص است ایران دست به یک اقدامی خواهد زد هرچند کم و کیف آن خیلی مشخص نیست ولی حتما تحت تاثیر دیپلماسی محرمانه گسترده ای که بین ایران و غرب در جریان است، قرار می‌گیرد.

*استاد دانشگاه


آرمان ملی
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
بقائی: ایران تحت فشار از حقوق هسته‌ای خود نخواهد گذشت
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
X
آگهی تبلیغاتی