×
اجتماعی
شناسه خبر : 184969
تاریخ انتشار :

جام‌جم از به‌کارگیری اجباری بازنشستگان فرهنگی برای جبران کمبود معلم گزارش می‌دهد؛

بازنشسته‌ها پای تخته!

امسال با کمبود 176هزار نفری معلمان در کلاس‌های درس مواجه هستیم! خبری که چندی پیش بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش‌‌های مجلس آن را در صحن علنی عنوان کرد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: مسأله کمبود معلم و پرکردن کلاس‌های درس، از سال ۱۳۸۸ تا امروز دغدغه مدیران آموزش‌وپرورش بوده و ظاهرا فقط در حد دغدغه باقی مانده است. همین سال گذشته بود که بسیاری از کلاس‌های درس چه در پایتخت و چه در سایر استان‌ها و روستاهای کشور، بدون معلم یا با حضور معلم‌هایی غیرتخصصی شروع به کار کردند. البته بماند که آموزش‌وپرورش با استفاده از روش‌های ناصحیح و اضطراری برای تامین معلم، دست به کارهای عجیب‌وغریبی می‌زند. حالا این وزراتخانه برای رفع معضل کمبود معلم بخشنامه‌‌ای با محدودیتی عجیب صادر کرده است: «استمرار خدمت آن دسته از کارمندان و معلمانی که فاقد جمع شرایط ۳۰ سال خدمت و ۶۰ سال برای دارندگان مدرک کارشناسی و ۳۵ سال خدمت و ۶۵ سال برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر هستند؛ بازنشستگی افرادی که جمیع شرایط یادشده را دارا نیستند در صورت نیاز به خدمت آنها ممنوع است.» بخشنامه‌ای که وزیر را برای توضیح بیشتر در مورد این بخشنامه راهی مجلس کرد.هیات وزیران در جلسه مورخ ۲۹ مهرماه سال ۱۳۶۹ به پیشنهاد وزارت آموزش‌وپرورش، سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور اداری و استخدامی کشور و به استناد تبصره ۶ ماده‌واحده قانون تشویق معلمان بازنشسته به ادامه همکاری با وزارت آموزش‌وپرورش، آیین‌نامه اجرایی این قانون را تصویب کردند. این درحالی‌است که سال گذشته هم نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ به وزارت آموزش‌وپرورش این اجازه را دادند تا در صورت نیاز، نسبت به به‌کارگیری معلمان بازنشسته و افراد دارای سابقه خرید خدمتی و حق‌التدریسی در این وزارتخانه و آموزش ‌یاران و آموزش‌دهندگان نهضت سوادآموزی، مدرسین طرح امین و معلمان قرآنی، به‌صورت حق‌التدریسی اقدام کند و با تصویب بند (خ) تبصره ۱۵ این لایحه موافقت کردند. از طرفی پارسال هم یک بی‌تدبیری در خصوص این موضوع رخ‌داد و با بازنشستگی‌ تعداد زیادی از معلمان موافقت شد. از سوی دیگر امسال هم ۷۲هزار معلم بازنشسته می‌‌شوند. بحرانی که نگرانی‌ها را در خصوص کمبود معلم در سال جدید دوچندان می‌کند. حالا سؤال اینجاست آیا با به‌کارگیری بازنشستگان آن‌هم به‌صورت اجباری، می‌توان از بحران کمبود معلم عبور کرد؟

علاج مواجهه با کمبود معلم

معلمان از اصلی‌‌ترین ارکان نظام آموزش‌وپرورش کشور هستند و کمبود و ضعف در مهارت حرفه‌‌ای آنان، بیشترین آسیب را به عدالت و کیفیت آموزشی مخصوصا در مدارس دولتی وارد می‌کند. ابراهیم سحرخیز، معاون اسبق وزارت آموزش‌وپرورش در گفت‌وگو با جام‌جم، بخشنامه اخیر وزارت آموزش‌وپرورش را راه علاج مواجهه با کمبود معلم نمی‌داند و می‌گوید: «ما باید به‌دنبال راه‌حل صحیح درباره جبران کمبود معلم باشیم. تا زمانی که نیروهای تازه‌نفس، دارای انگیزه، جوان و خلاق در این حوزه وجود دارد، چرا باید این افراد را کنار گذاشته و سراغ بازنشستگانی برویم که هرآنچه در توان داشته را در سال‌های خدمت خود به کار گرفته‌اند؟ این بازنشستگان اگر هم الان می‌مانند، یا از سر ناچار و اجبار از سوی آموزش‌وپرورش بوده یا از سر نیاز و امید به افزایش حقوق است.» وی بر این باور است که این روش‌ها تا حدی کمبود را جبران می‌کند اما در درازمدت اثر سوء دارد، چراکه در برنامه هفتم، ردیف‌هایی که به آموزش‌وپرورش اختصاص داده شده فقط در حد بازنشستگانی است که طی برنامه از این وزارتخانه خارج می‌شوند.

استانداردی برای به‌کارگیری مجدد بازنشستگان

اگرچه قانون هم به وزارت آموزش‌وپرورش اجازه به‌‌کارگیری بازنشستگان برای تدریس در کلاس‌های درس را داده، اما محمود امانی‌طهرانی، دبیرکل شورای عالی آموزش‌وپرورش درباره استانداردهای به‌کارگیری معلمان بازنشسته این‌گونه توضیح می‌دهد: «استانداردی برای به‌کارگیری معلمان بازنشسته قرار دادیم تا این معلمان طبق این ضوابط به کار گرفته شوند. طبق این ضوابط نباید معلمانی که خیلی از تدریس فاصله گرفته‌اند و مشکل در حضور و ارتباط برقرارکردن با بچه‌ها دارند، وارد مقوله تدریس شوند، مگر این‌که شرایط طوری باشد که کلاس خالی مانده و آموزش‌وپرورش از این رو مجبور به به‌کارگیری این دسته از معلمان شده باشد.» این در‌حالی‌است که علی فرهادی، سخنگوی وزارت آموزش‌‌و‌پرورش هم براساس مصوبه سران قوا، از مجوز اخذشده برای به‌کارگیری ۷۰هزار بازنشسته خبر داد و گفت: «تنها ۳۴هزار بازنشسته از این موضوع استقبال کردند. علت این استقبال کم، پایین‌بودن نرخ حق‌التدریس است.»

ضعف در تامین نیروی انسانی

وضعیت موجود نشان می‌‌دهد که آموزش‌وپرورش همچنان در تامین و تربیت معلم، مسائل پیچیده و ضعف‌‌های اساسی دارد و صدور چنین بخشنامه‌های اجباری هم کاری از پیش نمی‌برد. احمدحسین فلاحی، نماینده ادوار مختلف و سخنگوی اسبق کمیسیون آموزش مجلس هم در گفت‌وگویی دیگر با جام‌جم ضمن بیان خلأ کمبود معلم در وزارت آموزش‌وپرورش می‌گوید: «ظرفیت دانشگاه فرهنگیان در دولت آقای روحانی کم و ۳۵۰۰ نفر شد و به‌تدریج به ۳۰ یا ۴۰هزار نفر رسید. این تعداد پاسخگوی پرکردن خلأ کمبود معلم در مدارس نیستند. آموزش‌وپرورش هم در دوره گذشته با توجه به موضوع کمبود معلم، از مجلس درخواستی مبنی بر به‌کارگیری مجدد بازنشستگان داشت.» وی ادامه می‌دهد: «آموزش‌وپرورش هم چاره‌ای ندارد و باید این معضل کمبود معلمان را حل کند. اگر این کمبود معلم جبران شود، قطعا اجباری درباره اجرای این قانون نیست. اما چنین بخشنامه‌هایی با بخشنامه خود وزارتخانه اصلاح می‌شود و تنها بحث ماده و تبصره قانونی بر عهده مجلس است.»  اما این‌که چرا وزارت آموزش‌‌وپرورش از نیروهای بازنشسته در کلاس‌‌های درس استفاده می‌‌کند شاید به این دلیل است که استفاده از این نیروها برای این وزارتخانه خیلی هزینه جانبی بالایی همچون اضافه‌کار و بیمه ندارد. اما با وجود آمارهایی از بازنشستگی فرهنگیان در سال‌جاری، تامین نیروی انسانی و پرکردن کلاس‌های خالی از معلم، کار را برای این وزارتخانه سخت می‌کند.


جام جم
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
X
آگهی تبلیغاتی