×
بین الملل
شناسه خبر : 184951
تاریخ انتشار :

دکتر سیدمحمدکاظم سجادپور*

ابعاد بین‌المللی انتخابات آمریکا؛ کنشگران و کنش‌ها

در سال جاری مسیحی یعنی 2024 (1402 و 1403)، در بین بیش از نیمی از کشورهای جهان که انتخابات برگزار کرده یا می‌کنند، هیچکدام از نظر تأثیرات بین‌المللی مانند انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده نیست. انتخابات، قاعدتاً امری داخلی محسوب می‌شود و بازتاب تمایلات مردم در داخل سرزمین‌های خود در مورد شیوه و روش حکمرانی و حل مسائل مبرم زندگی روزمرّه است.

نورنیوز-گروه بیین الملل: در سال جاری مسیحی یعنی 2024 (1402 و 1403)، در بین بیش از نیمی از کشورهای جهان که انتخابات برگزار کرده یا می‌کنند، هیچکدام از نظر تأثیرات بین‌المللی مانند انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده نیست. انتخابات، قاعدتاً امری داخلی محسوب می‌شود و بازتاب تمایلات مردم در داخل سرزمین‌های خود در مورد شیوه و روش حکمرانی و حل مسائل مبرم زندگی روزمرّه است. اما دیری است که این گزاره و گزاره‌های دیگری که جهان سیاست را به داخل و خارج تقسیم می‌کند که مورد چالش جدّی قرار گرفته و در نقطه مقابل، مرزهای درون و برون آنچنان به‌هم آمیخته شده‌اند که جداسازی آنها بسیار سخت است.

 از این زاویه دید، هرچند که مردم آمریکا، در درون سرزمین خود تا حدود 100 روز دیگر رئیس جمهوری جدیدی را برمی‌گزینند، اما همه کنشگران جهانی، با ترکیبی از بیم و امید، پویش‌ها و پویائی‌هایی این انتخاب را دنبال کرده و همچنین علیرغم عادت و روش رای دهندگان آمریکا بر اولویت و ارجحیت مسائل داخلی مخصوصاً اقتصادی، سایه کنش و واکنش‌های بین‌المللی بر این انتخابات سنگینی می‌کند. بدین ترتیب پرسشی جدّی قابل طرح است و آن اینکه ابعاد بین‌المللی انتخابات آمریکا چگونه قابل ارزیابی است؟ در پاسخ باید سه پدیده مستقل و مهم و در عین حال با هم گره خورده را مورد مداقه قرار داد: «تمایل کنشگران بین‌المللی در انتخابات آمریکا»، «دستور کار بین‌المللی نامزدها» و «نیروها و جریان‌های بین‌المللی متأثر از انتخابات آمریکا». تمامی کنشگران بین‌المللی عمده، انتخابات آمریکا را به دقت زیر نظر دارند. در راس این کنشگران چین و روسیه قرار دارند.

چین و آمریکا و روسیه و آمریکا، دو موضوع بنیادینی‌اند که از محدوده دو جانبه فرا رفته و در شکل‌گیری نظام بین‌المللی آینده مؤثرند. در این میان، پژوهشگران و سیاستمداران چین، بر این باورند که آمریکا در یکپارچگی خود، خواهان کاهش و متوقف کردن رشد اقتصادی چین و ضربه به منزلت جهانی آن کشورند. اما در چگونگی توصیف این اهداف استراتژیک، در عین توجه به اجماع آمریکایی‌‌های چین، در شیوه‌های عملیاتی دمکرات‌ها و جمهوریخواهان، تفاوت‌ها و ظرافت‌هایی را مشاهده می‌کنند و بدون سروصدا چینی‌ها، تمایل بیشتری به پیروزی ترامپ دارند. چندی پیش گزارشی از جامعه اطلاعاتی آمریکا، منتشر شد که با صراحت بیان می‌کند که ترجیح پوتین، ترامپ است. برخی از دستگاه‌های اداری آمریکا، از این فراتر رفته و روسیه را کنشگری در عرصه داخلی آمریکا در رابطه با انتخابات می‌بینند که با هزینه کردن گزاف و بهره‌برداری از دانش گسترده سایبری، بخشی از اردوگاه انتخاباتی جمهوریخواهان است.

در این زمینه، گروهی فراتر رفته و علاوه بر روسیه، از چین و ایران هم به عنوان مداخله‌گران خارجی در انتخابات آمریکا نام می‌برند. دلیل ترجیح ترامپ توسط پوتین عمدتاً موضوع اوکراین است. ترامپ خواهان مذاکره و در حقیقت معامله در این بحران و دمکرات‌ها خواهان شکست روسیه می‌باشند.در بین کنشگران بین‌المللی، باید از اروپا، اتحادیه اروپائی و کشورهای اروپائی نیز یاد کرد که به جز موارد استثنائی مانند مجارستان، تقریباً همگی خواهان پیروزی هریس هستند. در خاورمیانه ترجیح کنشگران متفاوت اما تردیدی نیست که تمایل تندروهای حاکم بر رژیم صهیونیستی، برآمدن دوباره ترامپ است. نه فقط ترجیح آنها روشن است آشکارا در صحنه عملی، با اعتنای تأمین مداخله به دولت حاکم دمکرات آمریکا، مخصوصاً در درخواست آتش بس در غزه  برخورد کرده و از بی‌اعتنائی عبور کرده و با اقدامات مختلف فضای امنیتی و سیاسی وسیعی دارند جنگ غزه تا پایان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ادامه ‌یابد.

اما در کنار این تمایلات بین‌المللی و کنشگری آنها که به گونه‌ای اجمالی بدان پرداخته شد، دستور کار بین‌المللی دموکرات و جمهوریخواه است، جمهوریخواهان برنامه عملیاتی مفصلی با عنوان «مأموریت برای رهبری: میثاق محافظه‌کاری» یا پروژه 2025 را در بیش از نهصد صفحه توسط بنیاد هریتیچ و تدارک دیده‌اند که بخشی از آن به امور سیاست خارجی اختصاص دارد. کارشناسان سیاست آمریکا، این پروژه را برنامه فکری و عملیاتی جمهوریخواهان قلمداد می‌کنند که عمدتاً در پی اعمال رهبری آمریکا در جهان،‌ از طریق پاکسازی و خالص‌سازی دستگاه‌های بوروکراتیک مسئول سیاست خارجی در داخل سیستم و همچنین نمایش قدرت در سطح جهانی است. در این برنامه آشکارا برنوسازی زرادخانه هسته‌ای آمریکا تأکید شده و حتی بر لزوم انجام آزمایش‌های هسته‌ای در صحرای نهادا علیرغم تعهدات بین‌المللی آن کشور پافشاری می‌کند.

 برنامه جمهوریخواهان خارجی جهان، عمیقاً ایدئولوژیک است. هر چند عناصری از معامله‌گری در نقش ترامپ برجسته است،‌ اما تیم محافظه کارانی که با او مدیریت سیاست خارجی را به عهده خواهند داشت، نگاهی خاص به جهان و مخصوصاً خاورمیانه را رژیم صهیونیستی و ایران دارند. این نگاه، نگاه خیر و شری می‌باشد اما در اردوگاه دمکرات‌ها، جابجائی هریس با بایدن، ظرافت‌ها ونکات ریزی را از نظر سیاست خارجی به همراه آورد و در بین حمله آنکه بایدن مدعی بود که  کسی مانند او با دنیا و سیاست خارجی آشنا نیست و در مورد صهیونیسم و روسیه، نگاه خشک، متصب و ایدئولوژیک داشت. اما هریس مدعی نیست. فراتر عده‌ای او را به فقدان تجربه خارجی متهم می‌کنند. جانبداران می‌گویند که او با انجام 15 سفر رسمی در دوران معاونت ریاست جمهوری و نمایندگی کشورش در اجلاس‌های بین‌المللی، با سیاست خارجی ناآشنا نیست اما آنچه مهم است مواضع او در  مورد غزه است که در پاسخ به فشار مخصوصاً بخش جوان حزب دمکرات، خواهان آتش‌بس است که آخرین آنها در تظاهرات انتخاباتی در 9 اوت (19 مرداد) است. جنبه ظریف دیگر آنکه او، با تبار سیاه و آسیائی، پدری از جامائیکا و مادری از هند، تصویر متفاوتی از آمریکا در جهان در مقایسه با ترامپ پردازش می‌کند و شاید آنچه که در خور تعمق بیشتر است تیم سیاست خارجی او می‌باشد که توسط فیلیپ گوردن اداره می‌شود.

نباید فراموش کرد که مسئول تیم سیاست خارجی بایدن در زمانی که معاون ریاست جمهوری بلینکن بود که بعداً به وزارت خارجه رسید. گوردن، نوشته‌های فراوانی دارد که از آن جمله می‌توان به «باختن بازی طولانی: بنیاد نادرست تغییر رژیم در خاورمیانه» اشاره کرد. او همچنین چندین اثر درخصوص روابط آمریکا و اروپا رسانده است. هر چه هست دستور کار، افراد سیاست خارجی هریس وترامپ، در عین در دفاع از منافع آمریکا، با یکدیگر در جزئیات تفاوت‌های جدی دارند.اما، باید به پدیده دیگری هم اشاره کرد که بعد دیگر و حساسی از جنبه‌های بین‌المللی انتخابات آمریکا را به نمایش می‌گذارد و آن کشمکش سنگین بین آنچه از آن به عنوان «راست جهانی» خوانده می‌شود و نیروهای میانه است. راست جهانی، در گوشه و کنار جهان از آرژانتین گرفته تا هند و هند گرفته تا رژیم صهیونیستی و از رژیم صهیونیستی گرفته تا مجارستان، عرض اندام کرده و سخت به پیروزی ترامپ دل‌بسته است. راست اروپائی، پدیده‌ای جدی و در حال برآمدن است. راست‌های جهان، در برتری نژادی، هنجاری، مذهبی و به کار بردن زور با یکدیگر هم پیوندند. در نقطه مقابل نگرانی از افراط‌گرانی راست نیز، نیروی جدی و قابل توجه است. هر دو نیرو، نظاره‌گران و کنشگرانی در خور اعتنا در عرصه انتخابات آمریکا هستند. هر چه هست، انتخابات آمریکا، بسیار بین‌المللی است.

*رئیس پیشین مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه


اطلاعات
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
X
آگهی تبلیغاتی