×
اجتماعی
شناسه خبر : 184912
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/05/22 ساعت 10:29
تلاش محققان ایرانی برای درمان عوارض ناشی از سکته مغزی

تلاش محققان ایرانی برای درمان عوارض ناشی از سکته مغزی

محققان ایرانی با ارائه یک روش نوین پژوهشی، گام مهمی در راستای بهبود نقایص نورولوژیک و بهبود عوارض ناشی از سکته مغزی برداشتند که می‌توان از نتایج آن در ساخت داروهای مؤثر بر درمان عوارض ناشی از سکته مغزی ایسکمیک استفاده کرد.

 

به گزارش بنیاد ملی علم ایران (INSF)، سکته مغزی یکی از بزرگترین مشکلات و بیماری‌هایی است که افراد جامعه را درگیر می‌کند و عوارض آن در طولانی‌مدت بروز و ظهور می‌یابد. محققان به دنبال راه‌حل‌های برای کاهش عوارض آن هستند و بنیاد ملی علم ایران هم از طرح‌های در این زمینه حمایت می‌کند.

بررسی آثار پیش‌درمانی بالقوه حاصل از تجویز miRNA-۱۴۹-۵p بر بهبود نقص‌های نورولوژیک در مدل سکته مغزی رت عنوان طرحی در قالب رساله دکتری است که محمدرضا بیگدلی مسئول آن بوده و سمیرا وحیدی با حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسانده است.

بیگدلی با مدرک دکتری تخصصی فیزیولوژی از دانشگاه تربیت مدرس درباره این طرح توضیح داد: سکته مغزی، شایع‌ترین بیماری عروق مغزی و معضل اولیه سلامت عمومی است که با شیوع و مرگ‌ومیر بالا، شروع حاد، رشد سریع و پیامدهای شدید شناخته می‌شود و متأسفانه میزان بروز آن در حال افزایش است.

وی ادامه داد: سکته مغزی دومین عامل مرگ‌ومیر و علت اصلی ناتوانی جسمی است. هر سال تقریباً ۱۵ میلیون نفر دچار سکته مغزی می‌شوند و حدود ۵ میلیون نفر در سراسر جهان فوت می‌کنند. با توجه به آسیب‌شناسی زمینه‌ای، سکته مغزی ممکن است به عنوان سکته مغزی ایسکمیک یا هموراژیک طبقه‌بندی شود.

این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: ۸۵‌درصد کل سکته‌ها، سکته مغزی ایسکمیک است، درحالی‌که سکته مغزی هموراژیک علت ۱۵ درصد از سکته‌ها به شمار می‌آید. اخیراً، پیشرفت چشمگیری در درک مکانیسم‌های پاتوفیزیولوژی سکته مغزی، به ویژه در سکته مغزی ایسکمیک صورت گرفته است.

وی ادامه داد: با وجود آگاهی‌های وسیعی که در زمینه پاتوفیزیولوژی سکته مغزی در ۳۰ سال گذشته ایجاد شده است؛ هنوز تنها راه درمان، استفاده از داروی فعال‌کننده پلاسمینوژن بافتی است. با این وجود تنها ۵ تا ۱۰ درصد از مبتلایان به سکته مغزی ایسکمیک می‌توانند به دلیل محدودیت زمانی استفاده از دارو و عوارض جانبی از آن بهره گیرند.

بیگدلی اضافه کرد: از طرفی محافظت عصبی مؤثر برای سکته مغزی ایسکمیک یک روش عالی است که هنوز در آن موفقیت حاصل نشده است. با این حال چندین روش درمانی، پزشکی و همچنین جراحی در حال بررسی است و استفاده از miRNA ها در این حوزه قرار می‌گیرند.

یکی از روش‌های مهم و نوین برای انتقال‌miRNAها به سلول‌ها استفاده از لنتی ویروس‌هاست. این ویروس‌ها به‌عنوان وکتورهای کارآمد در انتقال ژن‌ها وmiRNAها شناخته شده‌اند و می‌توانند به‌طور پایدار و مؤثری مواد ژنتیکی را به سلول‌های هدف منتقل کنند. استفاده از لنتی ویروس‌ها در ژن‌درمانی اهمیت زیادی دارد زیرا این وکتورها قادر به انتقال miRNAها به سلول‌های هدف با کارایی بالا هستند و می‌توانند به طور مؤثری در بهبود نقص‌های نورولوژیک ناشی از سکته مغزی مورد استفاده قرار گیرند.

علاوه بر این، لنتی ویروس‌ها به دلیل توانایی‌شان در انتقال ژن‌ها به سلول‌ها، ابزاری کارآمد برای تحقیق و توسعه در زمینه درمان بیماری‌های مختلف از جمله سکته مغزی ایسکمیک به‌شمار می‌آیند. این تکنیک می‌تواند در طراحی و توسعه داروهای جدید برای کاهش عوارض ناشی از سکته مغزی و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک شایانی کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: از آنجا که با وجود اثرات متعدد miR-۱۴۹-۵p بر روی ژن‌های مختلف که در تکثیر یا آپوپتوز درگیر هستند، تا به امروز از آن به‌طور کامل در بهبود نقایص نورولوژیک ناشی از سکته مغزی استفاده نشده است. ازاین‌رو به نظر می‌رسد که استفاده از آن برای بهبود عوارض ناشی از سکته مغزی اهمیت ویژه‌ای داشته باشد. از این پژوهش می‌توان در ساخت داروهای مؤثر بر درمان عوارض ناشی از سکته مغزی ایسکمیک استفاده کرد.


ایرنا
نظرات

آخرین اخبار
تحول در بازار برق با رقابت شرکت‌های خرده‌فروشی استارت خورد
تنیسور ایرانی به مصاف نماینده رژیم صهیونیستی نرفت
نورنما | نمایش تحسین برانگیز پهپادها در شهر چونچینگ چین
برقراری پرواز روزانه تهران- ارومیه از امروز
عیسی امیدوار، جهانگرد نامدار و مستندساز ایرانی درگذشت
امارات در کمین جایگزینی به جای ایران در جام جهانی 2026
پرداخت خسارت خودروهای آسیب‌دیده در آستانه آغاز
چرا درآمد نفتی اوپک برای سومین سال سقوط کرد؟
تمدید مهلت پذیرش بدون آزمون کارشناسی ارشد استعدادهای درخشان دانشگاه الزهرا
حملات حزب الله علیه نظامیان رژیم صهیونیستی
حمایت مورینیو از تیم ملی فوتبال ایران
بازگشت 3700 مگاوات نیروگاه حرارتی به مدار تولید
خط و نشان دادستان تهران برای مجرمان اقتصادی
عباسعلی کدخدایی جانشین ذوالقدر شد
دستگیری 7 نفر به اتهام ارتباط با شبکه‌های معاند در ساوه
فردا آخرین مهلت ثبت‌نام در آزمون دستیاری
بازگشت شبکه برق به شرایط پیش از جنگ
جاده چالوس از ساعت 17 یکطرفه می‌شود
تغییر سکان هدایت تکواندو
موافقت دولت با تغییر مسیر تأمین کالاهای اساسی به تهران
چگونه جنگ ایران پایان دکترین سلطه آمریکا را رقم زد
روابط عمومی فرمانداری بندرلنگه: اخبار مفقودی شناورها در بندر خصب صحت ندارد
عارف: دشمن در جنگ رمضان زیرساخت‌ها و صنایع کشور را هدف گرفت
اعتراض گسترده هنری به حضور اسرائیل در دوسالانه ونیز 2026
نماینده حزب‌الله: هر حمله اسرائیل با پاسخ مقاومت روبه‌رو می‌شود
بازگشت تدریجی پروازهای ایران و عراق به آسمان منطقه
آمار جدید فروش سینماهای ایران در اردیبهشت 1405
چرا ما ابرقدرتیم؟
گسترش شهرک‌سازی اسرائیل محور نشست ویژه شورای امنیت شد
انتقاد معاون دفتر پزشکیان از ضعف اطلاع‌رسانی داخلی
دیدار سخنگوی وزارت خارجه با آیت‌الله مکارم شیرازی
تولید نفت ایران در میادین مختلف بدون اختلال ادامه دارد
تأثیر تنش‌های خاورمیانه بر بازار نفت چین
سیدحسن خمینی: به تصمیم‌گیران کشور اعتماد کنیم
جزئیات برگزاری امتحانات غیرنهایی دانش‌آموزان اعلام شد
ایران با قدرت در جام جهانی 2026 حاضر می‌شود
شهادت مأمور انتظامی خرمشهر در عملیات دستگیری سارقان
هشدار هواشناسی تهران برای پنج روز آینده
خداحافظی با جهانگرد پیشگام ایرانی
بازار گوشت در مسیر افت قیمت با افزایش عرضه داخلی
مسجدجامعی: یک سند می‌تواند یک تمدن درخشان را نشان دهد
جزئیات اتهامات دو زن استرالیایی در پرونده داعش و برده‌داری
تاجگردون: درآمد نفتی اضافه صرف معیشت و دفاع می‌شود
افتتاح 36 کیلومتر جدید از آزادراه حرم تا حرم
2 هزار تماس مزاحم با اورژانس تهران در یک هفته گذشته
ادعای رسانه آمریکایی در نفوذ ایران به بدنه نظامی اسرائیل
موج جدید سلب تابعیت مهاجران در آمریکا
سیاست‌های ترامپ و سقوط اعتماد جهانی به آمریکا
چرا قیمت لبنیات مدام افزایش می‌یابد؟
تصمیم جدید دانشگاه تهران درباره سنوات و دفاع پایان‌نامه