×
سیاسی
شناسه خبر : 184538
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/05/17 ساعت 19:38
ظریف و ارتقای جایگاه معاونت راهبردی و مرکز بررسی‌های استراتژیک

علی موسوی خلخالی*

ظریف و ارتقای جایگاه معاونت راهبردی و مرکز بررسی‌های استراتژیک

دکتر محمد جواد ظریف، طی حکمی از سوی مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری کشورمان به عنوان معاونت راهبردی رئیس جمهوری و رئیس مرکز بررسی‌های اسراتژیک ریاست جمهوری منصوب شد.

نورنیوز-گروه سیاسی: انتصاب شخصیتی مثل ظریف که سابقه وزارت امور خارجه را دارد و همچنین جایگاه علمی او که توجه ویژه‌ای به کارشناسان و مباحث کارشناسی می‌دهد و معتقد است که باید در پیشبرد امور حتما نظر کارشناسان مربوطه را لحاظ کرد، از آن نشان دارد که ظریف می‌تواند مسائل علمی و کارشناسی را به خدمت دولت درآورد. همچنین ارتقای جایگاه راهبردی در سطح معاونت که دسترسی مستقیم مسئول آن با رئیس جمهوری را فراهم می‌کند می‌تواند ارتقای عملی این جایگاه را سبب شود.

یکی از معضلات بزرگ دولت‌ها طی دهه‌های اخیر عدم توجه به کار کارشناسی و به حاشیه رفتن نظرات کارشناسان در امور مختلف کشور بوده است. وقتی دولتمردها دولت تشکیل می‌دهند از آنجا که عموما توسط گروه‌های سیاسی‌ای حمایت می‌شوند که توجه به مسائل و نکات علمی و کارشناسی در میان آنان کمتر مورد توجه است و منافع سیاسی بر منافع علمی ارجحیت دارد، نگاه کارشناسی در دولت‌ها طبیعتا کم‌رنگ بوده است. البته این وضعیت خاص ایران نیست که بخواهیم به سیستم خورده بگیریم.

در تمامی کشورهای جهان دولت‌ها با توجه به گرایش‌های سیاسی و ایدئولوژیکی که دارند یا جریان‌های سیاسی‌ای که از آنها حمایت می‌کنند به قدرت می‌رسند و این گروه‌های سیاسی هستند که شاکله دولت‌ها را تشکیل می‌دهند. ورود افراد با وابستگی‌های حزبی و جناحی به درون دولت‌ها امری طبیعی است چرا که آن جریان سیاسی با توجه به حمایتش از یک نامزد توانسته است پله‌های قدرت را بپیماید و به دولت برسد.

بنابراین طبیعی است که اعضای آن دولت نیز از میان همین افراد سیاسی انتخاب شوند. اما نکته‌ای که در اینجا وجود دارد که شاید بتوان گفت تفاوت کشورهای دیگر با ایران را سبب می‌شود، ارتباط این احزاب یا جریان‌های سیاسی با اندیشکده‌هاست. در ایالات متحده امریکا بیش از ۶هزار اندیشکده در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی وجود دارد که اکثر آنها در خدمت یکی از دو حزب اصلی کشور یعنی دموکرات و جمهوریخواه هستند.

در انگلیس بیش از ۲۵۰۰ اندیشکده وجود دارد که اکثرا به احزاب اصلی کشور یعنی محافظه‌کار، کارگر یا لیبرال خدمات ارائه می‌دهند. در آلمان، فرانسه و ایتالیا نیز وضع بر همین منوال است. در آلمان میان اندیشکده‌ها با احزاب سیاسی رابطه مستقیم وجود دارد و آنها به طور مستقیم کارشناسان را در خدمت احزاب در می‌آورند و این کارشناسان در زمینه‌های مختلف به آنها خوراک علمی می‌دهند. در آمریکا، آلمان، انگلیس و فرانسه حتی مراکز نظرسنجی در کنار اندیشکده‌ها به احزاب و دولتمردان به طور مرتب خدمات ارائه می‌دهند. به این ترتیب خوراک فکری و اندیشه کارشناسان وارد بدنه دولت می‌شود و دولتمردان همواره با افکار عمومی و نظر کارشناسان در ارتباط مستقیم هستند.

مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری یکی از مراکز پژوهشی انگشت‌شمار کشور است که به طور پیوسته با کارشناسان ارتباط داشته و توانسته است از آنها خدمات فکری بگیرد و در اختیار دولتمردان قرار دهد. اما از آنجا که تعریف روشنی از چگونگی رسیدن خوراک فکری این اندیشکده به درون دولت وجود نداشته اغلب نتایج پژوهشی در حاشیه قرار گرفته است و بازتابی از آن در عملکرد دولت مشاهده نمی‌شود.

دکتر ظریف با توجه به این که یکی از ارکان اصلی ستاد انتخاباتی دکتر پزشکیان بود و از آنجا که در پیروزی او نقش موثر داشت، همچنین با توجه به جایگاه علمی و پژوهشی او می‌توان انتظار داشت همان طور که در وزارت امور خارجه توانست تا اندازه‌ای سطح دستگاه دیپلماسی را ارتقا دهد،

در اینجا نیز سطح عملکرد مرکز پژوهش‌های استراتژیک ریاست جمهوری را نیز ارتقا دهد و چون هم‌زمان معاونت راهبردی را هم بر عهده دارد، ارتباطی مستقیم و موثر میان این مرکز با دولت ایجاد کند تا دولت همواره در جریان پژوهش‌ها و نظرات کارشناسان قرار بگیرد. این مهم می‌تواند علاوه بر اینکه برای دولت مفید باشد برای دیگر ارکان حاکمیت نیز سودمند باشد و ارتباطی مستقیم میان کارشناسان با دیگر ارکان حاکمیت به وجود آید. 

در صورت تحقق الزامات برای فعالیت‌های این مرکز اعم از دادن امکانات، اطلاعات و اختیاراتی روشن و تعریف‌شده به آن، همچنین استفاده از نتایج و خروجی تحقیقاتی که توسط کارشناسان این مجموعه می‌شود، می‌توان انتظار داشت که یکی از اصلی‌ترین حفره‌های نظام حکمرانی کشور پر شود و ضریب خطا در تصمیم‌گیری‌ها و اتخاذ استراتژی و تاکتیک‌های لازم توسط دولت کاهش یابد.

*سردبیر دیپلماسی ایرانی


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
سه شیفته شدن کارخانه ها برای جبران تولیدات آسیب دیده از جنگ
علی لاریجانی: عقل ترامپ به اراده و رشادت ملت ایران نمی‌رسد
کنترل نفت فقط تا 20 روز آینده در دست اقتصاد جهانی خواهد بود
دشمن در مقابله با ملت ایران با در بسته مواجه شد
آغاز موج 44 عملیات وعده صادق 4/شلیک انبوه موشکهای نقطه زن و فوق سنگین به شمال اراضی اشغالی
طنین «الله‌اکبر»درآسمان بارانی تهران؛راهپیمایی روز جهانی قدس درسراسر کشور+ فیلم حمله موشکی
کاروان ایران با نام «دنا» به بازی‌های آسیایی ساحلی اعزام می‌شود
المالکی: حمله به حشدالشعبی تجاوز آشکار به حاکمیت عراق است
ادامه حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران وشهرهای کشور/صدای انفجار در پایتخت و البرز+ فیلم
قهرمان سازی ترامپ از چهره شکست خورده اش
گوشت قرمز ارزان شد
وزیر نفت: روز قدس جنایتکاری رژیم صهیونیستی را آشکار می‌سازد
بدرقه حمید هیراد به خانه ابدی با همخوانی «آخر نماندی»+فیلم
آمریکا و اسرائیل صحنه را باخته‌اند
جاده چالوس و آزادراه تهران-شمال از ساعت 13 امروز جمعه یک‌طرفه می‌شوند
پاکستان از حملات هوایی جدید به افغانستان خبر داد
اصابت موشک‌های ایران به شمال فلسطین اشغالی؛ 59 صهیونیست زخمی شدند
اعلام اسامی 15 شهید نظام سلامت
مهاجری: جنگ ترامپ؛ علیه مردم است
بارش برف و باران در جاده‌های 9 استان؛ تردد در محورهای شمالی روان است
آمریکا: دولتی متجاوز ، میزبانی نالایق
گفت‌وگوی وزرای خارجه ایران و هند
تظاهرات گسترده مردم یونان علیه جنگ آمریکا علیه ایران
فلج شدن اقتصاد جهان با جهش قیمت نفت
آمار واحدهای مسکونی و تجاری تخریب شده در حملات اخیر اعلام شد
تنگه هرمز بسته شد؛ بحران سوخت جت در اروپا و افزایش تاریخی قیمت‌ها
قیمت طلای جهانی امروز جمعه 22 اسفند 1404
گزارش جنجالی؛ ناتوانی ویتکاف در درک پرونده هسته‌ای ایران، مانع توافق مؤثر
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 22 اسفند 1404 +جدول پخش
وزیر آموزش و پرورش: روز قدس نماد پیوند ایمان و اراده در برابر ظلم است
انبارها و سوله‌های همدان هدف حمله هوایی دشمن قرار گرفتند
هوای تهران سالم شد؛ شاخص کیفیت هوا روی عدد 65
حماس: آتش‌ زدن مسجد نابلس جنایتی ننگین و جنگ مذهبی است
حمله به ناوگان اورژانس؛ 14 شهید و 34 پایگاه تخریب شد
عمار حکیم حمله به مقرهای الحشد الشعبی را محکوم کرد
سی‌ان‌ان: آمریکا در حمله به ایران، تاثیر آن بر تنگه هرمز را دست‌کم گرفت
اقدامات آمریکا جهان را به “عصر تاریکی جدیدی” وارد کرده است
مقر الحشد الشعبی در کرکوک هدف حمله هوایی قرار گرفت
50 نظامی اسرائیلی در پی حملات موشکی حزب‌الله زخمی شدند
جان کری: نباید توانایی ایران را دست‌کم گرفت
رئیس پارلمان ترکیه: نتانیاهو، در بهترین حالت، به هیتلر دوم تبدیل خواهد شد، نه داوود دوم
مجوز 30 روزه آمریکا به کشورها برای خرید نفت از روسیه
توصیه مقتدرانه ترامپ: کشتی‌ها باید مقداری شجاعت نشان دهند و از تنگه هرمز عبور کنند!
البوسعیدی : آمریکا با جنگ به توافقی بهتر از آنچه از طریق مذاکره حاصل می‌شود، نخواهد رسید
مسیرهای ده‌گانهٔ راهپیمایی روز جهانی قدس در تهران اعلام شد
رابرت پاپ: آمریکا کنترل جنگ را از دست داده؛ ایران تعیین‌کننده زمان پایان است
وال‌ استریت‌ ژورنال: قیمت نفت هم‌اکنون به سطحی نزدیک شده که به اقتصاد آسیب می‌زند
وزیر انرژی آمریکا: نیروی دریایی هنوز برای اسکورت نفتکش‌ها از تنگه هرمز آماده نیست
درخواست سناتور آمریکایی برای اخراج وزیر جنگ به دلیل حمله به مدرسه میناب
درخواست مقامات بخش انرژی آمریکا برای پایان فوری جنگ