×
سیاسی
شناسه خبر : 184538
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/05/17 ساعت 19:38
ظریف و ارتقای جایگاه معاونت راهبردی و مرکز بررسی‌های استراتژیک

علی موسوی خلخالی*

ظریف و ارتقای جایگاه معاونت راهبردی و مرکز بررسی‌های استراتژیک

دکتر محمد جواد ظریف، طی حکمی از سوی مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری کشورمان به عنوان معاونت راهبردی رئیس جمهوری و رئیس مرکز بررسی‌های اسراتژیک ریاست جمهوری منصوب شد.

نورنیوز-گروه سیاسی: انتصاب شخصیتی مثل ظریف که سابقه وزارت امور خارجه را دارد و همچنین جایگاه علمی او که توجه ویژه‌ای به کارشناسان و مباحث کارشناسی می‌دهد و معتقد است که باید در پیشبرد امور حتما نظر کارشناسان مربوطه را لحاظ کرد، از آن نشان دارد که ظریف می‌تواند مسائل علمی و کارشناسی را به خدمت دولت درآورد. همچنین ارتقای جایگاه راهبردی در سطح معاونت که دسترسی مستقیم مسئول آن با رئیس جمهوری را فراهم می‌کند می‌تواند ارتقای عملی این جایگاه را سبب شود.

یکی از معضلات بزرگ دولت‌ها طی دهه‌های اخیر عدم توجه به کار کارشناسی و به حاشیه رفتن نظرات کارشناسان در امور مختلف کشور بوده است. وقتی دولتمردها دولت تشکیل می‌دهند از آنجا که عموما توسط گروه‌های سیاسی‌ای حمایت می‌شوند که توجه به مسائل و نکات علمی و کارشناسی در میان آنان کمتر مورد توجه است و منافع سیاسی بر منافع علمی ارجحیت دارد، نگاه کارشناسی در دولت‌ها طبیعتا کم‌رنگ بوده است. البته این وضعیت خاص ایران نیست که بخواهیم به سیستم خورده بگیریم.

در تمامی کشورهای جهان دولت‌ها با توجه به گرایش‌های سیاسی و ایدئولوژیکی که دارند یا جریان‌های سیاسی‌ای که از آنها حمایت می‌کنند به قدرت می‌رسند و این گروه‌های سیاسی هستند که شاکله دولت‌ها را تشکیل می‌دهند. ورود افراد با وابستگی‌های حزبی و جناحی به درون دولت‌ها امری طبیعی است چرا که آن جریان سیاسی با توجه به حمایتش از یک نامزد توانسته است پله‌های قدرت را بپیماید و به دولت برسد.

بنابراین طبیعی است که اعضای آن دولت نیز از میان همین افراد سیاسی انتخاب شوند. اما نکته‌ای که در اینجا وجود دارد که شاید بتوان گفت تفاوت کشورهای دیگر با ایران را سبب می‌شود، ارتباط این احزاب یا جریان‌های سیاسی با اندیشکده‌هاست. در ایالات متحده امریکا بیش از ۶هزار اندیشکده در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی وجود دارد که اکثر آنها در خدمت یکی از دو حزب اصلی کشور یعنی دموکرات و جمهوریخواه هستند.

در انگلیس بیش از ۲۵۰۰ اندیشکده وجود دارد که اکثرا به احزاب اصلی کشور یعنی محافظه‌کار، کارگر یا لیبرال خدمات ارائه می‌دهند. در آلمان، فرانسه و ایتالیا نیز وضع بر همین منوال است. در آلمان میان اندیشکده‌ها با احزاب سیاسی رابطه مستقیم وجود دارد و آنها به طور مستقیم کارشناسان را در خدمت احزاب در می‌آورند و این کارشناسان در زمینه‌های مختلف به آنها خوراک علمی می‌دهند. در آمریکا، آلمان، انگلیس و فرانسه حتی مراکز نظرسنجی در کنار اندیشکده‌ها به احزاب و دولتمردان به طور مرتب خدمات ارائه می‌دهند. به این ترتیب خوراک فکری و اندیشه کارشناسان وارد بدنه دولت می‌شود و دولتمردان همواره با افکار عمومی و نظر کارشناسان در ارتباط مستقیم هستند.

مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری یکی از مراکز پژوهشی انگشت‌شمار کشور است که به طور پیوسته با کارشناسان ارتباط داشته و توانسته است از آنها خدمات فکری بگیرد و در اختیار دولتمردان قرار دهد. اما از آنجا که تعریف روشنی از چگونگی رسیدن خوراک فکری این اندیشکده به درون دولت وجود نداشته اغلب نتایج پژوهشی در حاشیه قرار گرفته است و بازتابی از آن در عملکرد دولت مشاهده نمی‌شود.

دکتر ظریف با توجه به این که یکی از ارکان اصلی ستاد انتخاباتی دکتر پزشکیان بود و از آنجا که در پیروزی او نقش موثر داشت، همچنین با توجه به جایگاه علمی و پژوهشی او می‌توان انتظار داشت همان طور که در وزارت امور خارجه توانست تا اندازه‌ای سطح دستگاه دیپلماسی را ارتقا دهد،

در اینجا نیز سطح عملکرد مرکز پژوهش‌های استراتژیک ریاست جمهوری را نیز ارتقا دهد و چون هم‌زمان معاونت راهبردی را هم بر عهده دارد، ارتباطی مستقیم و موثر میان این مرکز با دولت ایجاد کند تا دولت همواره در جریان پژوهش‌ها و نظرات کارشناسان قرار بگیرد. این مهم می‌تواند علاوه بر اینکه برای دولت مفید باشد برای دیگر ارکان حاکمیت نیز سودمند باشد و ارتباطی مستقیم میان کارشناسان با دیگر ارکان حاکمیت به وجود آید. 

در صورت تحقق الزامات برای فعالیت‌های این مرکز اعم از دادن امکانات، اطلاعات و اختیاراتی روشن و تعریف‌شده به آن، همچنین استفاده از نتایج و خروجی تحقیقاتی که توسط کارشناسان این مجموعه می‌شود، می‌توان انتظار داشت که یکی از اصلی‌ترین حفره‌های نظام حکمرانی کشور پر شود و ضریب خطا در تصمیم‌گیری‌ها و اتخاذ استراتژی و تاکتیک‌های لازم توسط دولت کاهش یابد.

*سردبیر دیپلماسی ایرانی


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس الحشدالشعبی: از تهدیدها هراسی نداریم و به دفاع از عراق پایبند هستیم
تعدیل نیرو و تعطیلی ده‌ها شعبه استارباکس در آمریکا و کانادا
اخراج تیم دوچرخه سواری رژیم اسرائیل از مسابقه تور ایتالیا
سرنوشت مرگبار دو قاتل بعد از بخشیده شدن
مسکو: اسنپ‌بک فاقد اعتبار و قطعنامه 2231 همچنان معتبر است
اعلام اسامی داوران دیدار استقلال و المحرق بحرین
توئیت عبری رهبر معظم انقلاب: نظام خبیث صهیونی منزوی‌ترین و منفورترین دولت دنیاست
ادعای وزیر خارجه آلمان علیه ایران در سازمان ملل
تکذیب شایعه دستور شورای عالی امنیت ملی برای تعیین جانشین مقامات
نورنما | 6 مهر سالروز شهادت سید حسن نصرالله
آلمان برای مقابله با تهدید پهپادها آماده می‌شود
نورنما | واقعیتی تلخ در طنز امیرحسین قیاسی...
سفیر سابق آمریکا: اسرائیل به دنبال تجزیه ایران و ترکیه است
ادامه بهانه جویی تیم هندی؛ درخواست بازی بی طرف !
سخنگوی سپاه: هدف دشمن در هر دو جنگ‌ تحمیلی تجزیه ایران بود
استقرار تیپ نظامی ناتو در مرز با روسیه
کشته و زخمی شدن 89 نفر زیر دست و پا در هند
امید به صعود تیم ملی ایران در جام جهانی 2026
عراقچی: دنبال توافق عادلانه هستیم
هشدار به صهیونیست‌ها: ایرانی‌ها پشت خط هستند
ترامپ به دنبال ارسال نیروی نظامی به پورتلند
عامل مجازی گروهک‌های تروریستی در کرمان دستگیر شد
زلنسکی: از اسرائیل سامانه پاتریوت دریافت کردیم
سید الحوثی: حسن نصرالله کابوس صهیونیست‌ها بود
رشد صددرصدی اعتبارات بخش گردشگری
هشدار مجدد عراقچی نسبت به پیامدهای فعال‌سازی مکانیزم ماشه
لاوروف: بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران و استفاده از مکانیسم پس‌گشت غیرقانونی است
ابزار خوشحالی پاشینیان از صلح ارمنستان ـ آذربایجان
المیادین آخرین تصویر از شهید سیدحسن نصرالله را منتشر کرد
کوثری: ایران برنامه‌های موشکی و هسته‌ای را کنار نمی‌گذارد
جدول لیگ برتر پس از اتمام بازی های هفته پنجم
پیکان برابر چادرملو متوقف شد
پزشکیان: سفر به نیویورک فرصتی برای تبیین مواضع ایران در سطح جهانی بود
واردات خودرو در 6 ماه اول سال برابر صفر
جمهوری اسلامی ایران همواره حامی لبنان مقتدر و عزتمند است
شرح وظایف جدید در شرایط بن‌بست دیپلماسی
حال سعید پیردوست رو به بهبود است
آژیر خطر برای ترامپ؛ رشد چشمگیر نارضایتی در پایگاه جمهوری‌خواهان
شیخ نعیم قاسم: راه و روش سید حسن نصرالله جاودان است/هرگز خلع‌سلاح مقاومت را نمی‌پذیریم
جاده چالوس یکطرفه شد
دکتر پزشکیان در بازگشت از نیویورک وارد تهران شد
رئیس جمهور لهستان: آماده گشودن فصل نوینی در مناسبات تاریخی و فرهنگی با ایران هستیم
مسدود شدن 4 میلیارد دلار کمک‌‌های خارجی آمریکا
سود سهام عدالت تا آخر هفته واریز می شود
عراقچی: تهدید علیه حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی ونزوئلا را محکوم می‌کنیم
سقف خرید و نگهداری تتر محدود شد
بهره‌برداری فاز نهایی‌ انتقال آب سد طالقان به کرج و تهران‌ تا نیمه مهرماه
لاریجانی با نخست وزیر لبنان دیدار کرد
ایران نه منزوی است و نه طالب جنگ
انزوای اسرائیل و ضرورت شکل‌گیری نظم نوین جهانی
X
آگهی تبلیغاتی