×
فرهنگی
شناسه خبر : 184484
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/05/17 ساعت 09:04

نورنیوز از هنرمندان خارج نشین که میل به بازگشت دارند گزارش می دهد

به خانه برمی‌گردیم

آنچه مسلم است و از گفته‌های خود هنرمندان نیز برمی‌آید این است که اشتغال به هنر در خارج از مرزهای وطن کار آسانی نیست.باید دید در آینده چه تدابیری برای بازگشت هنرمندان خارج نشین،اندیشیده می‌شود.

نورنیوز – گروه فرهنگی: انتشار ویدئویی از سوی پرستو صالحی، بازیگر سابق سینما و تلویزیون ایران مورد توجه بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت. این بازیگر که چند سالی است به ترکیه مهاجرت کرده و در آنجا ساکن است، در این ویدئو ابراز کرد که دوست دارد به ایران برگردد چرا که زندگی در مهاجرت برای او و مادر سالمند و بیمارش به سختی می‌گذرد و شرایط برای ماندن شان مساعد نیست. پرستو صالحی که کار خود را در سال 1375 با بازی در تئاتر آغاز کرده، پس از نقش آفرینی در سریال «زیر آسمان شهر» در میان مردم به شهرت رسید.

او دلیل مهاجرت اجباری خود را به ترکیه مسائلی عنوان کرد که در پی حضورش در مراسم قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی برایش پیش آمده بود. صالحی همچنین پس از انتشار ویدئو، با انتشار یک استوری در صفحه شخصی خود درباره قضاوت‌هایی که پس از تصمیم بازگشت به ایران شده و آنفالو شدنش توسط برخی از دوستانش واکنش نشان داد.

در هر حال انتشار ویدئوی این بازیگر و ابراز تمایلش به بازگشت به ایران، توجه بسیاری را به این موضوع جلب کرد؛ موضوعی که با عنوان بازگشت هنرمندان مهاجرت کرده یا به قولی جلای وطن کرده می‌تواند مورد بررسی قرار گیرد و آسیب شناسی شود.

اولین واکنش رسمی به ویدئوی صالحی از سوی محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفت. او روز جمعه ۱۲ مردادماه در برنامه سینمایی «هفت» در این باره چنین گفت: «درباره خانم صالحی من در افکار عمومی شنیدم. ما یک قاعده کلی داریم که همه ایرانیان می توانند به کشور وارد شوند. خانم صالحی تا همین اواخر کنش‌های براندازانه داشتند. بنای ما این است که حداکثر رفاقت را در حوزه فرهنگ ایجاد کنیم. بازیگری مانند ایشان بود که کشف حجاب کرده بود اما بعد از محکومیت دوباره برگشت و ابراز ندامت کرد. پیش خود من هم آمده بود و دستگاه قضایی هم همراهی بسیار خوبی ایجاد کرد. ما برای بازیگری که ۴۰ سال ممنوع‌الکار بود، فعالیت عادی‌اش را بدون سروصدا ایجاد کردیم.»

بازگشت هنرمندان مهاجرت کرده، البته بی سابقه نیست و در گذشته نیز بازیگرانی که کشور را ترک کرده و حتی در شبکه‌های تلویزیونی خارج از ایران فعالیت داشتند، با تصمیم شخصی به ایران بازگشتند. در این رابطه می‌توان به رابعه اسکویی بازیگر سینما و تلویزیون اشاره کرد. اسکویی که در دی ۱۳۹۴ از ایران خارج شده و به شبکه ماهواره‌ای جم تی وی در ترکیه پیوسته بود، بعد از دو سال حضور در خارج از کشور، در   بهمن ماه ۱۳۹۶ به ایران بازگشت. او که از بازگشت خود ابراز خوشحالی می‌کرد، به سرعت مورد استقبال همکارانش در ایران قرار گرفت و در حلقه دوستان داخل پذیرفته شد.

 اسکویی در اولین مصاحبه‌اش هدف اصلی مهاجرت به خارج از کشور را توجه نکردن برخی به هنرمندان در داخل کشور عنوان کرد و نیز ابراز داشت که این کار را با  تصمیم‌ شخصی خودش انجام داده  و هدفش از بازگشت به ایران نیز بیماری و علاقه به وطن بوده است.

 او گفت:«زمانی تصمیم به رفتن گرفتم که حدودا دو سال بود که هیچ فیلمنامه ای در ایران به من ‌پیشنهاد نمی‌شد. هم برایم جای تعجب داشت و هم شرایط زندگی به خاطر این مورد برایم سخت شده بود. زمانی که تصمیم به رفتن گرفتم فکر کردم با رفتنم می‌توانم یک کار فرهنگی جدید با معیارهایی که در ذهنم بود در خارج از ایران داشته باشم. وقتی رفتم دو کار هم تولید شد ولی بعد از مدتی متوجه شدم این شرایطی که در خارج از ایران است به هیچ وجه با معیارهای من سازگار نیست و من ربطی به اینجا و شرایطش ندارم چون‌ من در ایران رابعه اسکویی هستم نه دراینجا و از رفتنم پشیمان شدم، قطع همکاری خود را اعلام کردم و تصمیم گرفتم با هر شرایطی شده به کشورم برگردم .وقتی برگشتم رفتار بسیار مناسبی با من شد و مرا پذیرفتند. مسئولین رسانه ملی رفتار بسیار مناسبی با من داشتند و من توانستم پس از یک سال و نیم بازگشت به ایران، دوباره به ایفای نقش در رسانه ملی بپردازم.»

اسکویی از دوستان، مردم و مسئولین رسانه ملی که به زعم خودش نگاه پدرانه‌ای به او داشتند و در این مدت همیاری خود را از او دریغ نکردند تشکر و عذرخواهی کرد و نیز از رسانه ملی تشکر کرد که او را همراهی کرد تا دوباره به آغوش هنر ایران بازگردد. او گفت که من در هر شرایطی به ایرانی بودن خودم می‌بالم و عهد کردم تا توان دارم برای مردم و مملکتم کار کنم و فرصت داده شود تا گذشته را جبران کنم. (تسنیم،15 خرداد 1398)

چکامه چمن ماه نیز از جمله بازیگرانی بود که همراه اسکویی در آن زمان به ترکیه مهاجرت کرده و به شبکه ماهواره ای جم تی وی پیوسته بود. چندی پیش بود که خبر بازگشت این بازیگر به ایران بعد از 10 سال در رسانه‌ها منتشر شد. این خبر در پی انتشار یک استوری و پست در صفحه شخصی خود بازیگر منتشر شده بود که حاکی از بازگشت او به ایران بود. (هفت صبح، 11 تیر 1403)

راه بازگشت همچنان برای معین باز است

بازگشت بازیگران مهاجرت کرده از ایران یک سوی این ماجراست و بازگشت هنرمندان خارج نشین نیز سوی دیگر. در این رابطه چند وقت پیش بود که زمزمه بازگشت نصرالله معین، خواننده خارج نشین شنیده شد و واکنش‌هایی را در پی داشت. ماجرا از این قرار بود که محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه نشست هیئت دولت در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره بازگشت این خواننده گفت که او می‌تواند به ایران برگردد و برای دریافت مجوز هم مانند سایر خوانندگان روال قانونی را طی کند. صحبت‌های وزیر ارشاد درباره بازگشت این خواننده پاپ به کشور با واکنش‌های فراوانی همراه بود. این صحبت‌ها سبب بروز واکنش منفی از سوی برخی افراد شد و از سوی دیگر برخی نیز با مثبت توصیف کردن گفته‌های وزیر ارشاد، آن را روزنه‌ای برای ارتباط با هنرمندان خارج از کشور و فراهم کردن زمینه حضور آنها در ایران دانستند.   

اسماعیلی در برنامه سینمایی «هفت» که در 12 مرداد پخش شد، مجددا درباره بازگشت معین سخنانی را مطح کرد. او در این باره گفت:«این سوال عادی یک خبرنگار بود و من هم پاسخ دادم. آقای معین هم یک ایرانی هستند و هرزمان که بخواهند می‌توانند وارد ایران شوند و اجراهایشان هم تابع قوانین کشور باشد. ولی از طرفی مثلا یکی از بازیگرانی که قرار بود به ایران برگردد شاکی خصوصی داشت و این موضوع دیگر ربطی به حاکمیت ندارد. یکی از شعارهای رئیس جمهور شهید بازگشت ایرانیان خارج از کشور بوده است. من هم همه جا اعلام کردم که فضای بازگشت همه ایرانیان را فراهم می‌کنیم و این کار را هم کردیم. خواننده ای داشتیم که ۴۵ سال در ایران اجازه فعالیت نداشت اما مشکلش را برطرف کردیم. این خصلت شهید رئیسی بود هرچند که رسانه می‌خواست او را بداخلاق نشان دهد. ایشان حتی جلوی سخت‌گیری من را می‌گرفت.»

درباره بازگشت خوانندگان خارج نشین به کشور می توان به بازگشت حبیب محبیان خواننده ساکن آمریکا اشاره کرد که پس از سال‌ها دوری از وطن، در  سال 1388 خواستار برگشت به ایران شد. پس از موافقت با حضور محبیان در کشور، او  به همراه خانواده‌اش به ایران برگشت و حتی در پی تولید و انتشار آلبومی بود که البته هرگز به ثمر نرسید. حبیب سال 1395 در ایران درگذشت و یک سال و نیم پس از مرگش برای نخستین بار صدای او با آهنگ «مرگ قو» از صدا و سیما پخش شد.

 همچین بیژن مرتضوی خواننده‌ دیگری بود که گفته می‌شود در زمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی به ایران رفت و آمد داشت و حتی پس از بازگشت مرحوم حبیب محبیان نیز دوباره به ایران آمد. طبق شنیده‌ها او نیز در تلاش گرفتن مجوز برای کار در ایران بود که هرگز نتوانست به آن دست پیدا کند و در نهایت دیگر به ایران برنگشت. 

فریدون آسرایی نیز از  جمله خوانندگانی است که سال‌ها در خارج از کشور زندگی کرده و پس از بازگشت به ایران مجوز فعالیت گرفته و به خوانندگی مشغول شده است اما بر اساس آنچه خود او در گفت و گو با روزنامه ابتکار عنوان کرده، وضعیتش با خواننده‌های به اصلاح خارج نشین متفاوت بوده و قطعا حساسیت زیادی که روی آنها وجود دارد، متوجه او نیست.

با این احوال باید دید در آینده چه تدابیری برای بازگشت هنرمندان خارج نشین، چه آنها که سال‌هاست در خارج از کشور ساکن هستند و چه آنها که چند سالی است به دلایل گوناگون مهاجرت کرده‌اند، اندیشیده می‌شود. چیزی که مسلم است و از گفته‌های خود هنرمندان نیز برمی‌آید این است که اشتغال به هنر در خارج از مرزهای وطن کار آسانی نیست چرا که روح هنرمند با شادی‌ها و رنج‌های مردم سرزمینش برانگیخته می‌شود و می‌تواند در هنرش جلوه‌گر شود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وضعیت آب و هوا امروز یک‌شنبه 26 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار
علیه رهبری به نام رهبری
منچسترسیتی با گل‌های فراوان ولورهمپتون را در هم کوبید
از سرگیری پروازهای «قطر ایرویز» به ایران پس از دو ماه وقفه
افشای گاف امنیتی؛ اسناد مذاکرات ترامپ با پوتین در هتل جاماند!
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
حمایت تلویحی ترامپ از تجزیه خاک اوکراین
آغاز کوچ اجباری در غزه؛ ارتش اسرائیل دستور تخلیه شهر را صادر کرد
سه فوتبالیست ایرانی در فهرست بهترین‌های آسیا/نام چه کسانی در این لیست قرار دارد؟
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ تلاش شاگردان مانولوپولوس برای مقام سومی
وقوع انفجار شدید در مرکز دمشق
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
زلنسکی با واگذاری دونباس به روسیه مخالفت کرد
قطع سهمیه آرد 138 نانوایی در تهران؛ رئیس اتحادیه برکنار شد
تضمین حضور معلم در تمام کلاس‌ها؛ هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
یارانه مردادماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های یک تا 3 واریز شد
تاس: همکاری اقتصادی با روسیه به سود آمریکاست
تهدید تعرفه 50 درصدی آمریکا بر 70 درصد کالاهای صادراتی هند
حماس: حمایت آمریکا از نتانیاهو، راه را برای ادامه جنایات اشغالگران هموار کرد
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شگفتی باستان‌شناسان؛ مقبره یک شوالیه زیر بستنی‌فروشی کشف شد
تعلیق افزایش قیمت بلیت کنسرت؛ انتظار برای ابلاغ نرخ‌های جدید
ابراز رضایت پوتین از سفر به آلاسکا
تاکید مصر، آلمان و فرانسه بر حل‌ مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران
کارنامه ملاک انتخاب رشته کنکور 1404 چه زمانی منتشر می شود؟
هشدار دوباره ستاد کل نیروهای مسلح به دشمنان
پوتین در ازای کنترل دونتسک، پیشروی در اوکراین را متوقف می‌کند
روزهای گرم تهران در آخرین روزهای مرداد ادامه دارد
نامه تمجیدآمیز رئیس‌جمهور روسیه به رهبر کره شمالی
عارف: امنیت اجتماعی و اقتصادی دو مسیر اصلی سازمان تأمین اجتماعی است
عراقچی: پیوند دوستی ایران و ارمنستان ریشه‌دار و پایدار است
زلنسکی: صلحی می‌خواهیم که پایدار باشد
کاهش 16 درصدی جانباختگان در طرح ترافیکی اربعین 1404
باکیچ بالاخره پرسپولیسی شد
وزارت اطلاعات پایگاه یکپارچه شناسایی اتباع خارجی ایجاد می‌کند
سنگ‌اندازی‌های بدون استدلال در مسیر عادی‌سازی پرونده ایران در FATF
امکان شرکت در امتحانات پیام‌نور بدون محدودیت جغرافیایی فراهم شد
واکنش رهبران اروپایی به ملاقات ترامپ و پوتین در الاسکا
اضافه شدن 250 مگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق کشور
بررسی تحولات غزه و پرونده هسته‌ای ایران در مکالمه وزرای خارجه مصر و آلمان
بازگشایی جاده چالوس بصورت دو طرفه
وضعیت بحرانی سوء تغذیه در غزه؛ 40 هزار کودک در معرض خطر جدی هستند
موفقیت تیم ملی المپیاد علوم زمین ایران با کسب 4 نشان برنز در چین
نتایج نهایی انتخاب رشته متقاضیان دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی اعلام می شود
پزشکیان: دولت همه توان خود را برای توقف سوزاندن گازهای مشعل به کار گرفته است
پیکر استاد فرشچیان روز دوشنبه به اصفهان منتقل می شود +اعلام جزئیات مراسم
X
آگهی تبلیغاتی