×
اجتماعی
شناسه خبر : 184385
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/05/16 ساعت 10:20
گرمای هوا تا چه زمانی ادامه دارد؟

گزارش «نورنیوز» از روند افزایشی گرما در ایران و جهان

گرمای هوا تا چه زمانی ادامه دارد؟

جهان به سوی گرم شدن پیش می رود. گرمای بی سابقه در روزهای اخیر در کل جهان محسوس بود. رکوردهای گرمی هوا این روزها موجب تعطیلی و افزایش مصرف حامل های انرژی مانند آب و برق، اخلال در کار نیروگاه ها، گرمازدگی و بعضا مرگ و خشک شدن دریاچه ها شد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: ایران نیز از ترکش های گرمای جهانی، بی نصیب نماند. وزارت نیرو و توانیر روزانه هشدار کم مصرفی می دهند و دولت برای تامین برق سراسری ناچار به تعطیلی و کاهش ساعت کاری ادارات شد.

دو سه هفته گذشته کاهش ساعت کاری و تعطیلی ادارات در کشور بی سابقه بود. در کنار گرما، موج تابشی اشعه فرابنفش و آلودگی هوا نیز مزید بر علت شده است. با همه این مسائل و گرمای شدید هوا اما خوشبختانه تاکنون خبری از قطعی های برنامه ریزی برق در کشورنبوده است. موج گرما به گفته هواشناسی تا پایان این هفته تداوم دارد. بر اساس اعلام هواشناسی، گنبد حرارتی هفته‌ی آینده از روی کشورمان به سمت عراق و عربستان حرکت می کند.

بر اساس گزارش هواشناسی امروز 16 مرداد ماه 1403 ، زابل در سیستان و بلوچستان و شهداد در استان کرمان با گرمای 50 درجه سانتیگراد گرم ترین نقطه ایران هستند.

همچنین روز گذشته نیز ۳ شهر ایران در فهرست گرمترین های 15 شهر جهان قرار داشت.

بر اساس این گزارش ، طبس در خراسان جنوبی با دمای هوای ۴۷.۵ درجه سانتیگراد در جایگاه سوم گرمترین شهرهای جهان جای گرفته است. بعد از آن شهر خور در استان اصفهان با ثبت دمای ۴۶.۵ درجه سانتیگراد در جایگاه دوازدهم و دزفول در استان خوزستان با دمای ۴۶.۲ درجه سانتیگراد را در این روز ثبت کرد.

این در حالی است که روز شنبه۱۳ مرداد بندر دیر در استان بوشهر با ثبت دمای ۴۹.۲ درجه سانتیگراد گرمترین شهر جهان شده بود. در این تاریخ، بعد از بندردیر، امیدیه در استان خوزستان با ثبت دمای ۴۸.۸ درجه سانتیگراد بالای صفر دومین شهر گرم جهان شد.

در بسیاری از کشورهای جهان نیز در پی افزایش دمای هوا وضعیت اضطراری اعلام شده است. ایالت‌های کالیفرنیا و اورگان در آمریکا، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، در هند و ایتالیا و یونان و بسیاری دیگر از کشورها فعالیت در فضای باز ممنوع و بعضا تعطیل اعلام شده است.

گرما و آتش سوزی جنگل ها

گرمای هوا همچنین سبب افزایش آتش سوزی‌ها در جنگل‌ها شده به طوری که در ایران و نقاط مختلف جهان آماده باش اعلام شده است.

در همین زمینه فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گلستان از آماده‌باش نیرو‌های یگان حفاظت برای جلوگیری و مقابله با آتش‌سوزی احتمالی در عرصه‌های جنگلی و مرتعی خبر داد.

عیسی گلبینی‌مفرد گفت: با توجه پیش‌بینی افزایش دمای استان تا آخر هفته، بیش از ۵۰۰ نیروی یگان حفاظت منابع طبیعی و ۴۵ دیدبان آتش به صورت ۲۴ ساعته از عرصه‌های جنگلی و مرتعی منابع طبیعی سرکشی می‌کنند تا در صورت مشاهده آتش‌سوزی در کمترین زمان آن را مهار کنند.

وی افزود: عرصه‌های منابع طبیعی در شرق گلستان از جمله کلاله، مراوه‌تپه، مینودشت و گالیکش به دلیل وجود درختان سوزنی برگ و وزش باد‌های گرم این روز‌ها بیشتر از سایر نقاط در معرض آتش‌سوزی قرار دارند و تمرکز اصلی نیرو‌ها در این مناطق است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست هم گفت: مردم در صورت روشن‌کردن آتش‌ در طبیعت قبل از ترک محل  آن را خاموش کنند

سرهنگ جمشید محبت‌خانی در گفت و گو با ایسنا، به ارایه گزارشی از میزان آتش‌سوزی در مناطق چهارگانه محیط زیستی در  چهارماه ابتدایی سال جاری پرداخت و اظهار کرد: طی فروردین ماه سال جاری ۲ میلیون و ۲۰ هزار هکتار از اراضی مناطق چهارگانه دچار آتش‌سوزی شدند که بیشترین این مقدار در اردبیل به وسعت۲۰ هزار  هکتار رخ داد.

وی ادامه داد: طی اردیبهشت ماه  نیز ۱۱.۱ هکتار از اراضی مناطق چهارگانه محیط زیستی طعمه حریق شد که بیشترین مقدار آن به وسعت شش هکتار در خوزستان ثبت شد.

به گفته فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خرداد ماه سال جاری نیز آتش‌سوزی در۱۰۸۱ هکتار از مناطق تحت پوشش سازمان حفاظت محیط زیست به ثبت رسید که بیشترین مقدار آن با ۱۰۳۸ هکتار در استان خوزستان رخ داد.

محبت‌خانی ادامه داد: آتش‌سوزی‌ها طی تیرماه به میزان ۸۹۹ هکتار ثبت شد که ۳۰۳ هکتار از اراضی کرمانشاه را در کام خود کشید.

آتش‌سوزی جنگل‌ها در کشورهای دیگر نیز به دلیل گرمای شدید و بی‌سابقه هوا ادامه دارد. این آتش‌سوزی‌ها به ویژه در قاره اروپا مشکلات متعددی  ایجاد کرده است. جنگل های یونان، اسپانیا، مجمع‌الجزایر قناری و ... از مناطقی در اروپا به شمار می روند که از آتش سوزی های فصل گرما بی نصیب نمانده اند.

گرمایش هوا تا سال 2027  ادامه دارد

بنا بر گزارش سازمان جهانی هواشناسی در سال‌های ۲۰۲۳-۲۰۲۷ گرمای هوا در سراسر جهان رکوردهای بسیاری را ثبت خواهد کرد. در این گزارش آمده است به احتمال ۹۸ درصد حداقل یکی از سال‌های ۲۰۲۳ و یا ۲۰۲۷، گرم‌ترین سال و تمام ۵ سال، دوره‌ای خواهد بود که دمای هوای جهانی در حد رکورد افزایش خواهد یافت. همچنین در این گزارش آمده که دمای هوا ممکن است بر میزان بارش باران در نقاط مختلف جهان تأثیر بگذارد. در همین راستا سازمان جهانی هواشناسی درباره آمادگی برای عواقب این افزایش دما هشدار داد.

موج گرما به سردترین نقطه زمین رسید

قطب جنوب به عنوان سردترین نقطه زمین نیز از گرما در امام نماند. طبق گزارش گاردین، دمای هوای قطب جنوب، در برخی روزهای ماه گذشته حدود ۲۸ درجۀ سانتی‌گراد بیش از حد معمول بود. همچنین آخرین داده‌ها نشان می‌دهند دما در بخش‌هایی از قطب جنوب شرق، جایی که سردترین مکان زمین تلقی می‌شود و معمولاً دمای آن بین ۵۰- تا ۶۰- درجۀ سانتی‌گراد است، اکنون به ۲۵- تا منفی ۳۰- درجۀ سانتی‌گراد نزدیک شده است.

مقصر بزرگ گرمای هوا

بر اساس گزارش های جهانی، تغییرات اقلیمی دلیل گرمای بی سابقه جهانی است. سوزاندن سوخت‌های فسیلی مانند نفت، گاز و زغال‌سنگ و انتشار گازهای گلخانه‌ای در جو زمین در کنار پدیده هایی مانند ال‌نینیو، دوره‌هایی از گرمایش غیرمعمول آب‌های سطحی در اقیانوس آرام مرکزی و شرقی که منجر به افزایش دما و تغییرات آب و هوایی می‌شود و ال‌نینا، سرد شدن آب‌های سطحی در همان مناطق ، تخریب جنگل ها و.... از جمله این عوامل به شمار می رود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
رایحه‌درمانی با عطر قهوه
چراغ‌های روشن شبانه و تغییرات پنهان در قلب انسان
نابودی تومورهای روده بزرک با پروبیوتیک مهندسی‌شده
ایران چگونه آمریکا را در تله تشدید انداخت؟
زنگ خطر آلزایمر در ایران؛ 1.5 میلیون مبتلا و تغییر سن ابتلا پس از کرونا
کسب‌وکارهای آمریکا در شوک زنجیره تأمین؛ بحرانی پیچیده‌تر از دوران کرونا
منشأ اضطراب کودکان در شروع سال تحصیلی چیست و چگونه آن را مدیریت کنیم؟
عراقچی به نیویورک رسید؛ آغاز برنامه‌های ایران در مجمع عمومی سازمان ملل
رایزنی وزیران خارجه مصر و پاکستان درباره ایران، منطقه و همکاری‌های دوجانبه
حماس: به توافق آتش‌بس پایبندیم؛ نقض‌ها همچنان ادامه دارد
وزارت خارجه یمن: اقدامات عربستان امنیت و ثبات یمن را هدف گرفته است
افغانستان، کاردار پاکستان را احضار کرد
جدول خاموشی برق کرمانشاه برای سه‌شنبه 31 شهریور اعلام شد؛ برنامه جوانرود و اسلام‌آباد
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ سکه امامی 3.6 میلیون تومان ارزان شد
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز دوشنبه 30 شهریور ؛ جدول قیمت بازار و نمایندگی
سرلشکر ایزدی: توان موشکی، پهپادی و پدافندی ایران در حال تقویت است
ضرورت عبور از توافق چارچوب
حزب‌الله عراق در سوگ آیت‌الله شبیری زنجانی؛ میراث علمی او ماندگار است
شورش رسانه‌های آمریکا علیه ترامپ؛ پوشش رئیس‌جمهور متوقف شد
ارتحال آیت الله شبیری زنجانی ضایعه اسفبار دینی و فرهنگی است
توصیه‌های آزمون و رضاییان به نوجوانان؛ از خواب و تغذیه تا آینده‌نگری
جنایت جنگی علیه جنوب لبنان؛ حمله با بمب‌های فسفری
جزییات جدید از وضعیت شیوع کرونا وآنفولانزا در ایران/ وزارت بهداشت هشدار داد
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا ؛ هشدار درباره هرمز، نفت 100 دلاری و سفر مقام پاکستانی
کمبود گازوئیل اقتصاد جهان را تحت فشار می‌گذارد؛ چشم‌انداز بازار تا 2027
بازار طلا آماده نوسان شد؛ دلار 230 هزار تومانی سرنوشت‌ساز می‌شود؟
وزیر اقتصاد: آغاز اصلاح ساختار 30 بانک
10 غایب بزرگ تیم ملی؛ آیا زنگ تغییر نسل در فوتبال ایران به صدا درآمده است؟
پیش‌بینی قیمت دلار سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ دلار در کمین شکست مرز 230 هزار تومان
دیپلماسی چین در قبال ایران و اوکراین
رایزنی وزیران خارجه پاکستان و فرانسه در نیویورک؛ محوریت ایران و فلسطین
دو مصدوم در واژگونی آمبولانس در محور ایلام-مهران
«کووید 19» چگونه فعال شد؟
نگرانی شدید سازمان ملل درباره یمن؛ احتمال گسترش دوباره درگیری‌ها
درخواست ترکیه از آمریکا برای پایان سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده اسرائیل
سقوط مرگبار بالگرد در آمریکا؛ دو نفر کشته شدند
سپاه: وحدت و ایستادگی میراث راهبردی دفاع مقدس است
شکست حزب دموکرات مسیحی به رهبری مرتس
تمرین تیم ملی با حضور لژیونرها داغ شد؛ آزمون و طارمی آمدند + فیلم
دولت چهاردهم علیه مقررات زائد؛ 90 هزار مقرره در کشور شناسایی شد
شروع عصر زیدان در فرانسه با یک خاطره ویژه از امباپه
مسکو: روسیه نه اروپا را تهدید می‌کند و نه از کسی باج می‌گیرد
سخنگوی قوه قضائیه: برای تنگه هرمز باید یک نظام حقوقی شکل بگیرد
جزئیات متفاوت از شیوه فیلم‌سازی اصغر فرهادی؛ اهمیت صدا در سینمای ایران
پزشکیان: اقدامات آمریکا زمینه‌ساز افزایش همگرایی میان کشورهای اسلامی شده است
جزییات و زمان افزایش یارانه حکمت بازنشستگان نیروهای مسلح اعلام شد
بازسازی 100 مدرسه در سیستان‌وبلوچستان و هرمزگان توسط ارتش
اطلاعیه مهم درباره آخرین وضعیت تأمین واکسن آنفلوانزا
راه‌اندازی تیم‌های واکنش سریع برای حفاظت اضطراری از زیگورات چغازنبیل
آیت الله مکارم‌شیرازی: فقدان آیت الله شبیری زنجانی ضایعه‌ای سنگین برای جامعه مؤمنان است