×
اقتصادی
شناسه خبر : 183432
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/05/08 ساعت 08:31
فروش کمتر،‌ قیمت های گران تر

نورنیوز از آمار تولید و فروش دو خودروساز بزرگ کشور گزارش می‌دهد

فروش کمتر،‌ قیمت های گران تر

بررسی آمار تولید و فروش داخلی ایران خودرو و سایپا نشان می‌دهد درحالی که فروش این دو خودروساز در چهارماهه ابتدایی سال با افت 12 درصدی رو به رو شده، نرخ فروش محصولات شان درمقایسه با مدت مشابه سال گذشته تا 54 درصد افزایش یافته است. آمار نشان می دهد، خودرو سازان در چهارماهه امسال افت تولید داشته اند اما میزان فروش آنها کمتر از تولید بوده است.

نورنیوز – گروه اقتصادی: رشد قیمت خودروهای داخلی، قصه پرتکرار سال‌های اخیر بازار خودرو ایران است و مشاهده می‌شود که حتی در شرایط کاهش تقاضا و رکود شدید معاملات نیز  قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا به افزایش پی در پی خود ادامه می‌دهد. بدتر آنکه با وجود افزایش قیمت‌ها، زیان انباشته خودروسازان نیز هرساله افزایش یافته و برمیزان بدهی‌های آنها افزوده می‌شود.

بررسی آمار تولید و فروش دو خودروساز بزرگ کشور نشان می‌دهد، نرخ فروش محصولات آنها در چهارماهه ابتدایی سال 1403 بین 13 تا 54 درصد بالاتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. این درحالی است که خودروسازان از تولید اکثر محصولات خود دچار زیان شده و رقم زیان انباشته آنها همچنان درحال افزایش است.

فروش خودروسازان بیشتر از تولیدشان کاهش یافت

مطابق با  جدول1، نرخ فروش کارخانه تمامی محصولات ایران خودرو در چهارماهه ابتدایی سال جاری به نسبت مدت مشابه سال گذشته رشد کرده است که دنا با ثبت رشد 54.3 درصدی، گروه پژوه با ثبت رشد 44.7 درصدی و گروه سورن باثبت رشد 35.5 درصدی، بالاترین ارقام را به خود اختصاص داده‌اند.

جدول+یک+نرخ+فروش+ایران+خودرو
همچنین نرخ فروش رانا و هایما در مدت مذکور کمتر از 14 درصد رشد داشته و به ترتیب به 263 میلیون و یک میلیارد و 33 میلیون تومان رسیده است.

رشد نرخ فروش محصولات سایپا نیز به همین ترتیب ادامه یافته و همانطور که درجدول شماره 2 مشاهده می‌شود، محصولات این خودروساز نیز بین 26 تا 41 درصد افزایش داشته است.

جدول+دو+نرخ+فروش+سایپا
مطابق با جدول2، نرخ فروش خانواده X200 در چهارماهه ابتدایی امسال 41 درصد بالاتر از مدت مشابه سال گذشته بوده و نرخ فروش شاهین و وانت 151 با رشد 26.1 و 38.6 درصدی در رده‌های بعدی قرار گرفته اند. این رشد قیمت ها درحالی است که میزان فروش خودروسازان در سال جاری افت کرده است و بخش قابل توجهی از خودروهای تولید شده به فروش نرفته است.

بررسی آمار منتشر شده از طرف خودروسازان بزرگ کشور حاکی از آن است که تعداد کل فروش انواع محصولات تا پایان تیرماه 1403 به حدود 258 هزار و 301 دستگاه رسیده که درمقایسه با مدت مشابه سال گذشته حدود 12 درصد کاهش داشته است.

جدول+سه
همانطور که در جدول 3 قابل مشاهده است، تعداد فروش ایران خودرو در چهارماهه ابتدایی سال جاری با 13 درصد کاهش روبه رو شده و برای سایپا نیز افت 10.3 درصدی در فروش چهارماهه به ثبت رسیده است. این درحالی است که افت تولید این دو خودروساز درحدود 6.5 درصد بوده و آنها در مجموع 19 هزار و 652 خودرو کمتر از 4 ماهه سال قبل تولید کرده‌اند.

جدول+4خودرو+سازان
همچنین آمار نشان می‌دهد، خودروسازان در چهارماهه ابتدایی سال با مازاد تولید رو به رو بوده‌اند و بیش از 25 هزار و 700 خودرو تولید شده توسط آنها به فروش نرفته است.

زیان انباشته خودروسازان افزایش یافت

با وجود افزایش قیمت‌ها، زیان خالص فعالیت‌های دوخودرو ساز در سال 1403 رو به افزایش گذاشته و مجموع زیان انباشته آنها بیشتر شده است. براساس ارقام مندرج در صورت های مالی میاندوره ای سایپا، زیان خالص فعالیت های این شرکت در سه ماهه نخست سال 1403 به 2 هزار و 755 میلیارد تومان رسیده که درمقایسه با بهار سال گذشته با رشد 15 درصدی رو به رو شده است.

سایپا از تولید خانواده X200 در بهار امسال حدود 65 میلیارد تومان زیان شناسایی کرده است که توسط سود خالص حاصل از فروش سایر محصولات پوشش داده شده است. صورت های مالی شرکت سایپا نشان می دهد، علی رغم سوددهی فعالیت های عملیاتی شرکت، رشد 61 درصدی هزینه های فروش، عمومی و اداری در کنار افزایش 89 درصدی هزینه‌های مالی شرکت، دوعامل اصلی زیان ثبت شده برای بهار سال جاری بوده است. با این حساب مجموع زیان انباشته سایپا از 54 هزار میلیارد تومان فراتر رفته که رشد 5 درصدی در مقایسه با سال 1402 را به ثبت می رساند.

این روند در صورت های مالی سه ماهه ایران خودرو نیز قابل مشاهده است و هرچند میزان زیان خالص ایران خودرو به نسبت سال گذشته حدود 38 درصد کاهش یافته اما این خودرو ساز نیز دربهار امسال بیش از 5 هزار و 630 میلیارد تومان زیان شناسایی کرد تا مجموع زیان انباشته آن به 115 هزار و 997 میلیارد تومان برسد. اسناد منتشر شده از طرف مدیران ایران خودرو نشان می دهد، این خودروساز از فروش اکثر محصولات خود متضرر شده است. مدیران شرکت قیمت گذاری دستوری و عدم افزایش قیمت محصولات به نسبت رشد قیمت نهاده ها را عامل زیانده شدن شرکت می دانند.

ماجرای مبهم افزایش قیمت محصولات ایران‌خوردو

اسناد منتشر شده در سایت کدال نشان می دهد که ایران خودرو مجوز افزایش قیمت برخی از محصولات خود را از وزارت صمت دریافت کرده است. محصولاتی که درمجموع تنها 4 درصد از کل ارزش تولیدات شرکت را دربرمی گیرد و نمی تواند اثر قابل توجهی در صورت های مالی شرکت برجا گذارد.

براساس نامه منتشر شده در سایت کدال، نرخ مصوب 6 محصول تولیدی ایران خودرو ذیل نامه مدیرعامل این شرکت به رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی اعلام شده است. هرچند که در این نامه مشخص نشده که نرخ های اعلامی برای پیش فروش محصولات یا فروش ماه های آینده ایران خودرو خواهد بود، اما برخی رسانه ها از افزایش محصولات شرکت خبرداده اند؛ خبری که از طرف وزیر صنعت، معدن و تجارت تایید نشده است و به گفته وی، خودرو سازان همچنان موفق به اخذ مجوز افزایش قیمت محصولات خود نشده اند.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
توسعه زیرساخت‌های سلامت روان در مناطق آسیب‌دیده از جنگ
ترکیب چند منبع خون بند ناف، روشی نو برای درمان سرطان‌ خون
پیام عراقچی پس از سفر به روسیه؛ تعامل ما با مسکو در عالی‌ترین سطح ادامه دارد
پیام عراقچی به مناسبت چهلمین روز شهادت لاریجانی؛ فقدان او غیبت یک پشتوانه فکری و ملی است
بسته شدن تنگه هرمز پیامدهای سنگین‌ در معیشت انگلیسی ها دارد
اذعان آمریکا به ناتوانی به دفاع در برابر موشک‌های پیشرفته
چربی‌های سالم و ناسالم در رژیم غذایی
وزیر امور خارجه اتریش: برای برنامه هسته‌ای ایران تنها راه‌حل دیپلماتیک وجود دارد
نشریه آتلانتیک: نگرانی جی دی ونس برای کاهش چشمگیر ذخایر موشکی آمریکا
وزیر دفاع روسیه : تهران و مسکو به حمایت از یکدیگر ادامه خواهند داد
قطعنامه محدود کردن اختیارات جنگی ترامپ مجددا به رای گذاشته می‌شود
روسیه از حق ایران درباره تنگه هرمز دفاع کرد
پیام تبریک سید عمار حکیم برای انتخاب نخست وزیر جدید عراق
سه عملیات با استفاده از هواگردهای انتحاری علیه مواضع صهیونیست‌ها در لبنان
موسویان: کشورهای دارای سلاح هسته‌ای از انجام تعهدات خود در خلع سلاح کوتاهی کرده‌اند
تهدید جدید آمریکا علیه شرکت‌های همکار با خطوط هوایی ایران
مهمترین علل چرب شدن کبد چیست؟
اقدامات آمریکا در توقیف کشتی‌ها نقض حقوق بین‌الملل و مصداق اعمال تجاوزکارانه است
یونایتدی ها برنتفورد را بردند و به سهمیه نزدیک شدند
هشدار گوترش درباره افزایش کلاهک‌های هسته‌ای در جهان
تلگراف: نگاه جهان به قیمتِ اشتباهِ نفت است
ایروانی: مسوولیت اختلال در حمل و نقل دریایی خلیج فارس به عهده امریکاست
تاکید سفیر پاکستان: تنگه هرمز شریان تجارت جهانی است
تاکید قائم‌پناه بر بازسازی سریع «توفیق دارو» و تقویت توان دارویی کشور
ضارب ضیافت ترامپ به «تلاش برای ترور رئیس‌جمهور آمریکا» متهم شد
مصدومیت شدید پسر زیدان/ آیا او ضربه مغزی شده است؟
روزبه چشمی: قهرمانان واقعی ایران، مردم هستند
رامین رضاییان: هویت این سرزمین از مردم ایران معنا می‌گیرد
چارلز سوم و همسرش وارد آمریکا شدند
چین: عملیات نظامی آمریکا و اسرائیل علت اصلی بحران تنگه هرمز
اعلام مهلت ثبت‌نام آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه‌دولتی
برنامه ویژه استقلالی‌ها در پل طبیعت همزمان با روز ملی خلیج فارس+ جزئیات
بقایی: غارت کشتی‌های حامل نفت ایران دزدی دریایی است
پیروزی 3–2 السد مقابل الشمال؛ سومین قهرمانی متوالی قطری‌ها
تردید ونس نسبت به روایت پنتاگون از وضعیت تسلیحات آمریکا
گروسی:دوران اجماع جهانی در شورای امنیت پایان یافته است
خیز قیمت‌ها در دخانیات و ارتباطات/مسکن و قبوض چقدر رشد کردند
تاکید نتانیاهو بر ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان
ناتو به دنبال جلوگیری از رویارویی پرتنش با آمریکا
برگزاری مرحله دوم تمرینات تیم ملی فوتبال با هدایت قلعه‌نویی
سخنگوی کاخ سفید: هیچ رئیس‌جمهوری مانند ترامپ با چنین سوءقصدهایی مواجه نشده است
توقف تردد قطار مترو در ایستگاه‌های قیام و 17 شهریور/خدمات جایگزین ارائه شد
بقائی خطاب به اروپا: ژست‌های نمایشی برایتان ذره‌ای اعتبار خلق نخواهد کرد
توافق«چارچوب هماهنگی» بر سر نامزدی الزیدی برای نخست‌وزیری عراق/او کیست؟
چالش جهانی در کشت گندم با جهش قیمت کود
ورود عربستان برای کمک به پاکستان
نفتکش‌های دزدیده شده ایرانی به مقصدی نامعلوم حرکت کردند
درخواست آمریکا از جامعه جهانی برای بازگشایی تنگه هرمز
اعترافات صدراعظم به یک خطای فاحش محاسباتی
روبیو: مشروط کردن بازگشایی تنگه هرمز برای آمریکا غیرقابل قبول است