×
سیاسی
شناسه خبر : 182982
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/05/04 ساعت 08:15
تلاشی واحد برای ثبات و امنیت خزر، الگویی برای خلیج فارس

تلاشی واحد برای ثبات و امنیت خزر، الگویی برای خلیج فارس

رزمایش امداد و نجات و امنیت دریایی 2024 خزر، روز دوشنبه برگزار شد. در این رزمایش، یگان‌های شناور و پروازی نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل ناو موشک انداز «پیکان»، «درفش»، «سپر»، دو فروند بالگرد AB-212 و یگان شناوری از نیروی دریایی سپاه پاسداران با نام «شهید بصیر» و همچنین شناور SB45 روسیه حضور داشتند.

نونیوز-گروه سیاسی: تمرین تبادل اطلاعات و گسترش شبکه فرماندهی و کنترل مشترک در دریا و همچنین تمرین نجات کشتی سانحه دیده از مهم‌ترین عملیات‌های پیش‌بینی شده در این رزمایش عنوان شده است.

 وزارت دفاع روسیه جزئیاتی از ماموریت‌ مشترک نیروی دریایی ایران و ناوتیپ خزر روسیه در رزمایش امداد و نجات دریایی در دریای خزر را اعلام کرده است.  طبق بیانیه این وزارتخانه ، گروه کارکنان ناو یدک‌کش امدادی «SB-۴۵» ناوتیپ خزر در یک رزمایش دریایی مشترک با نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران شرکت کرد.
این رزمایش امداد و نجات و امنیت دریایی در حالی برگزار شد که  برگزاری آن از چند منظر قابل توجه است.

نخست آنکه برگزاری این رزمایش را می توان بعد دیگری از راهبرد همسایه محور جمهوری اسلامی ایران با محوریت تعاملات تهران -مسکو دانست. ایران و روسیه به عنوان دو همسایه تاریخی با نقشی تاثیرگذار در معادلات منطقه با دیدگاهی به نسبت مشترک در مقابله با مداخلات بیگانگان در سالهای اخیر روابط همه جانبه‌ای را در پیش گرفته‌اند که در استانه رسیدن به توافق راهبردی بلند مدت هستند. توسعه اقتصادی همه جانبه از جمله در مناسبات ریلی رشت آستارا، تعاملات در قابل بریکس و شانگهای و اوراسیا، هماهنگی در تحولات بین المللی و نیز مقابله واحد در برابر تحریم‌ها با تعاملات امنیت محور ابعاد این همگرایی را تشکیل می‌دهد. با توجه به ظرفیت‌های دریایی دو کشور تحقق امنیت و رفع مشکلات در اقتصاد دریایی می‌تواند توسعه این مناسبات را به همراه داشته باشد که رزمایش امداد و نجات و امنیت دریایی در این چارچوب قابل ارزیابی است.

دوم آنکه این رزمایش بعد دیگری از ظرفیت‌های ایران درتامین امنیت منطقه و جهان را نشان می‌دهد. نیروهای مسلح ایران با تکیه بر توان داخلی توانسته‌اند نه تنها به توان دفاعی بومی با ابزارها و تجهیزات روز جهان دست یابند، که در حوزه امنیت و نجات نیز تجربیات و کارکردهای عملی بسیاری داشته اند. در حوزه دریایی ، ایران نقشی مهمی در مقابله با دزدان دریایی و تامین امنیت برای کشتی‌های حادثه دیده داشته است . رزمایش دریای خزر نیز نمایشی از این تجربیات  است که با  منطقه به اشتراک گذاشته می‌شود و قطعا دستاوردها و کارکردهای بسیاری برای تمامی همسایگان خزر به همراه خواهد داشت.

قدر مسلم برقراری ایمنی شناورها و تامین امنیت خطوط کشتیرانی در این منطقه، ضامن حفظ منافع اقتصادی در صحنه جهانی است که همکاری و همگرایی نیروهای دریایی کشورهای حاشیه دریای خزر را می‌طلبد. حوادث غیر مترقبه‌ای همچون آتش سوزی، گرفتار شدن در هوای بد دریایی، اختلالات فنی در مسیر یابی و... تهدیداتی ناگهانی هستند که صنعت دریانوردی را با چالش روبرو می‌کنند و آمادگی کشورها برای مقابله با این وضعیت امری ضروری می‌نماید. توجه به این مساله در دریای خزر به عنوان پل ارتباطی مهم میان همسایگان خواهد بود.

سوم آنکه غرب طرح‌هایی گسترده برای نظامی کردن دریای خزر را در پیش گرفته که امنیت منطقه را تهدید می کند؛ طرح‌هایی همچون دخالت در جنگ اوکراین و منطقه قفقاز، طراحی برای امضای توافقات نظامی با همسایگان خزر و.. از جمله این اقدامات است. امنیت از جمله در حوزه امداد و نجات ،بخشی از این بهانه‌جویی مداخله آمیز است که رزمایش اخیر می‌تواند در همگرایی همسایگان خزر در مقابل این مداخلات نقشی موثر ایفا کند.

نکته مهم آنکه مشابه آنچه در رزمایش خزر انجام شد، می‌تواند در خلیج فارس و دریای عمان میان ایران و سایر همسایگان نیز برگزار شود.ایران همواره بر امنیت منطقه محور و همسایه پایه تاکید داشته و ابتکار صلح هرمز هم در این چارچوب مطرح شده است. رویکرد همسایگان خلیج فارس به اجرایی سازی این ابتکار جمهوری اسلامی با توجه به ظرفیت‌های عظیم و بومی ایران، در کنار ارتقای اعتبار کشورهای منطقه در صحنه جهانی می‌تواند زمینه ساز تحقق خواست ملت‌ها مبنی بر اخراج بیگانگان از منطقه گردد.

به هر تقدیر می‌توان گفت که رزمایش امداد و نجات خزر در کنار آنکه بعد دیگری از توسعه روابط ایران و روسیه است می‌تواند گامی مهم در حفظ امنیت بومی دریای خزر توسط همسایگانش باشد. با پیوستن سایر همسایگان خزر به این طرح  زمینه همگرایی بیشتر در منطقه فراهم خواهد شد.
در عین حال این رزمایش می‌تواند الگویی نیز برای همسایگان خلیج فارس باشد که جمهوری اسلامی همواره بر آن تاکید داشته و حاضر است تا همه ظرفیت‌های خود را در جهت تحقق این مهم به کار گیرد چرا که ایران همواره امنیت همسایگان را امنیت خود می‌داند و در این راه از هیچ ابتکار عملی نیز فروگذار نبوده است.

 

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ناله ارواح از دل کیهان/ چرا صدای سیاره زحل ترسناک است؟
راهکارهایی برای تعیین مرزهای منصفانه در خانه
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران
شوک سه میلیاردی به داماش
گفت‌وگوی تلفنی رهبر شهید با همسر شهید رئیسی منتشر شد
سنتکام مدعی شد: نفتکش مرتبط با ایران را توقیف کردیم
اعتراف مقام پیشین پنتاگون: ایران دست بالا را در منطقه دارد
عکس های منتخب ایران ؛ چهاشنبه 30 اردیبهشت 1405
سینماگران جهان در سوگ فرشتگان میناب
آمریکایی‌ها متن جدیدی به ایران ارسال کرده‌اند
خداحافظ آسیا، سلام اروپا/ سامورایی‌ها از قاره کهن دل می کنند؟
جزئیات تمرین 90 دقیقه‌ای تیم امید/ از دوهای کوتاه تا اجرای مدل‌های ترکیبی
شهادت مامور پلیس در حمله مسلحانه اشرار در سراوان
برتری قاطع استقلال در دربی بسکتبالی مقابل نفت
افشای جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان از زبان بقایی
رهبر چین احتمالا هفته آینده به دیدار کیم جونگ اون می‌رود
خداحافظی وزارت کار با «ذوب‌آهن»/ مادر فولاد ایران زیر چتر یک بانک رفت
معمای خلبانان نامرئی آمریکا و سانسور سیستماتیک در رسانه‌های غربی
واردات مواد پتروشیمی به کولبران و ملوانان سپرده شد
شهیدی که متاعی بالاتر از جانش را فدای انقلاب کرد
العربیه: توافق ایران و آمریکا تا ساعاتی دیگر نهایی می‌شود؟
سقوط هواپیمای نظامی در پاکستان/علت حادثه چه بود؟
روسیه: ادعای خروج ایران از NPT بی‌اساس است
فرانسه خواستار احضار سفیر اسرائیل شد
بانکها به کمک آزادی زندانیان جرایم غیرعمد می آیند
ادعاهای عجیب ترامپ درباره ایران و ونزوئلا!
پیام بنت به نتانیاهو: کار تمام شد!
افشای رویترز از توافق هسته‌ای پنهانی واشنگتن و ریاض
واکنش وزیر خارجه عربستان به تصمیم ترامپ + جزئیات پیام بن‌فرحان
پرویز خرسند، رفیق دیرین شریعتی درگذشت + پیام تسلیت وزیر ارشاد
شوک مثبت به لاجوردی‌پوشان رشت/ داماش گیلان صاحب مالک جدید شد
زلزله در تیم امنیت ملی ترامپ/ عروس «کندی» هم استعفا داد!
علت گرانی مرغ چیست؟
انفجار خودرو در قلب مالی نیویورک/وحشت در نزدیکی مجسمه وال‌استریت
آمار فروش نمایشگاه مجازی کتاب تهران 1405 + لینک خرید
جراحی موفقیت‌آمیز هافبک بارسلونا/ فرمین لوپس جام جهانی 2026 را از دست داد
سیره شهید رئیسی سرمایه‌ای عظیم برای تحقق «ایران قوی» است
مانیفست سیاسی شرق علیه نظم غربی
چرا دیدار ترامپ و شی‌جین‌پینگ شکست خورد؟