×
اجتماعی
شناسه خبر : 182612
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/05/01 ساعت 12:42
1430؛ سال پیری و سالمندی کشور

1430؛ سال پیری و سالمندی کشور

همانقدر هم موی سر ایران در حال سفیدشدن است و در سال 1430 گرد پیری موهای این کشور را سفید می‌کند؛ پیری‌ای که نمی‌توان با بوتاکس و رنگ‌کردن مو و لمینت‌کردن دندان جلویش را گرفت و آن را انکار کرد.

نورنیوز- گروه اجتماعی:  براساس پیش‌بینی‌های انجام شده در سال ۱۴۲۰ نزدیک به ۲۰ درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می دهند.

با تکیه بر پیش‌بینی جمعیت‌شناس‌ها باید انتظار داشت که در سال ۱۴۳۰درست زمانی که متولدان دهه شصتی به دوران پیری قدم می‌گذارند، نزدیک به ۳۰درصد جمعیت ایران را سالمندان بالای ۶۵سال تشکیل دهند.

 همانقدر که موی دهه شصتی‌های پرجمعیت ایرانی در حال سفیدشدن است و کم کم چروک‌های عمیق بر صورتشان می‌نشیند، همانقدر هم موی سر ایران در حال سفیدشدن است و در سال ۱۴۳۰ گرد پیری موهای این کشور را سفید می‌کند؛ پیری‌ای که نمی‌توان با بوتاکس و رنگ‌کردن مو و لمینت‌کردن دندان جلویش را گرفت و آن را انکار کرد. انفجار جمعیت در دهه ۶۰ و همچنین سیر نزولی فرزندآوری در دهه اخیر موجب شده است تا نگاه به آینده جمعیتی هراس‌آور باشد؛ چرا که از سال ۱۴۲۰ بخش قابل توجهی از جمعیت ایران به سمت سالمندی حرکت خواهد کرد اما خبری از جوانی جمعیت نیست.

جمعیت سالمند چه زمانی معضل می‌شود؟

زمانی که بیش از ۷درصد جمعیت کشور بالای ۶۵سال باشند، اعلام می‌شود که آن کشور وارد مرحله سالخوردگی جمعیت شده است. شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس در توضیح شرایطی که سالمندی می‌تواند برای یک کشور مشکل‌ساز شود، گفت:« بحث سالمندی به تنهایی معضل نیست، مشکل زمانی رخ می‌دهد که سهم جمعیت فعال جامعه و بازدهی کم شود و نیاز به حمایت‌های بهداشتی و مالی از سالمندان افزایش پیدا کند.» ژاپن به‌عنوان پیرترین کشور جهان شناخته می‌شود و در دهه اخیر تلاش کرده است تا با استفاده از تکنولوژی در مسیر رفع کمبود نیروی کار حرکت کند و در حوزه بهداشتی نیز توسعه زیرساخت‌ها را برای سالمندان در دستور کار قرار داده است؛ موضوعی که از نظر کاظمی‌پور، باید مورد توجه سیاستگذاران ایران نیز قرار بگیرد؛ «زمانی سالمندی جمعیت دچار مشکل می‌شود که زیرساخت‌ها و روند ارائه خدمات به سالمندان به درستی مدیریت نشده باشد.»

امکانات برای سالمندهای فعلی کافی نیست

سرپرست دبیرخانه شورای ملی سالمندان چندی پیش اعلام کرد که براساس آمار سال ۱۴۰۰، تعداد سالمندان کل کشور ۸میلیون و ۸۶۳ هزار نفر (۴۳/۱۰‌درصد کل جمعیت) است.

کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس در مورد نبود زیرساخت‌ها برای حمایت از جمعیت کنونی سالمندان ایران، گفت:« مشاهده شرایط بیمارستان‌های کشور نشان می‌دهد که جمعیت محدود سالمندان کنونی کشور با مشکل روبه‌رو هستند. نکته مهم این است که ما هنوز به نقطه اوج سالمندی نرسیده‌ایم اما در حوزه سلامت مشکل داریم.»

به‌گفته این جمعیت‌شناس«براساس پیش‌بینی‌های انجام شده باید منتظر ماند و دید که در سال ۱۴۲۰نزدیک به ۲۰درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل دهند. روند پیری جمعیت در سال ۱۴۳۰بیشتر خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود در آن سال نزدیک به ۳۰درصد جمعیت کشور را سالمندان بالای ۶۵سال تشکیل دهند، اگر روند زاد و ولد همین گونه باشد، ما باید نزدیک به ۴دهه را با این پیری جمعیت سپری کنیم.»

راه‌حلی برای عبور از دوران پیری

نبود برنامه‌ریزی مناسب برای سالمندان در حوزه سلامت و اقتصاد، شرایط کمّی نگران‌کننده‌ای را در دهه‌های پیش‌رو رقم خواهد زد، به همین دلیل کارشناسان توسعه زیرساخت‌ها و تکیه بر سیاست‌های سالمندی فعال را پیشنهاد می‌کنند. کاظمی‌پور در این رابطه توضیح داد: ایران باید از سیاست‌های سالمندی فعال استفاده کند، در واقع جوان‌های ۳۰تا۴۰ساله فعلی باید در این دوران از نظر بهداشتی، اقتصادی، آموزشی و سلامت جسمانی تقویت شوند تا چند دهه دیگر ما شاهد حضور یک سالمند سالم باشیم نه یک سالمند ناتوان.

به‌گفته این جمعیت‌شناس«تنها راه برون‌رفت از معضلاتی که در دوران اوج سالمندی، کشور ممکن است با آنها مواجه شود این است که برنامه‌ریزی از اکنون انجام شود نه اینکه ۲۰سال بعد که با جمعیت بالای سالمندان مواجه شدیم، تازه به فکر ایجاد امکانات درمانی و خانه سالمندان بیفتیم. متأسفانه باید گفت امکاناتی که اکنون نیز در اختیار سالمندان قرار دارد، فرسوده شده‌اند و در حال تخریب هستند، پس باید هر چه سریع‌تر به فکر چاره بود.»

در واقع افرادی که دهه‌های ۳۰و ۴۰زندگی خود را سپری می‌کنند با وجود شرایط سخت زندگی باید در کنار بهره‌مندی از بیمه‌های سلامت و شغل مناسب، نیم‌نگاهی به سلامت جسمانی خود داشته باشند تا از این طریق آمادگی ورود به سالمندی را داشته باشند؛ چرا که از نقطه اوج سالمندی جمعیت ایران گریزی نیست.


همشهری آنلاین
اخبار مرتبط
چالش سالمندی در ایران؛ بحران جمعیت و فرصت راهبردی
شنبه 1404/05/11 ساعت 18:02
نورنیوز بررسی می کند؛
چالش سالمندی در ایران؛ بحران جمعیت و فرصت راهبردی
افزایش چشمگیر جمعیت سالمندان ایران تا سال 1430، چالشی راهبردی در عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی کشور است. سه برابر شدن این جمعیت نیازمند سیاست‌گذاری فوری در حوزه‌های رفاه، سلامت، اشتغال و حکمرانی جمعیتی خواهد بود.
بحران جهانی پیری جمعیت؛ جایگاه ایران در جدول سالمندی+آمار قاره ای
دوشنبه 1403/11/08 ساعت 10:34
نورنیوز از بحران پیری جمعیت در قاره های مختلف جهان گزارش می دهد؛
بحران جهانی پیری جمعیت؛ جایگاه ایران در جدول سالمندی+آمار قاره ای
پیری جمعیت به عنوان چالشی که آینده جوامع را تهدید می‌کند، امروز به یکی از دغدغه‌های اصلی کشورهای 5 قاره جهان تبدیل شده است. ایران نیز با کاهش نرخ باروری و افزایش سالمندان به‌سرعت به آستانه بحران پیری نزدیک می‌شود. این پدیده چه پیامدهایی برای اقتصاد و جامعه به دنبال دارد؟
جمعیت خاکستری در راه است+آمار استانی
چهارشنبه 1403/10/05 ساعت 08:55
نورنیوز بحران سالمندی و پیامدهای آن را بررسی می کند؛
جمعیت خاکستری در راه است+آمار استانی
بیش از 30 درصد جمعیت کشور تا سال 1403 را سالمندان تشکیل خواهند داد که این روند ضمن افزایش مشکلات بهداشتی و درمانی، کشور را با چالش انزوای اجتماعی و کمبود مراکز نگهداری روبرو خواهد کرد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نبیه بری: عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مطرح نیست
حذف 4 صفر از پول ملی کلید خورد/رفع فیلتر تلگرام منوط به جزئیات توافق است
رشد بورس در نخستین روز هفته
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 17 آبان 1404
استراتژی بقا در عصر هوش مصنوعی
جزئیات تغییر در پرداخت کالابرگ الکترونیک
آزادی 14 زندانی جرائم غیر عمد در ایام فاطمیه با کمک خیران
4 شهر خوزستان در وضعیت بنفش
آخرین جزئیات از آزمون استخدامی قوه قضاییه
قاتل فراری کرمانشاه در تهران دستگیر شد
واکنش مشاور وزیر آموزش و پرورش به «کاهش سن ورود به مدرسه»
مذاکرات کابل-اسلام‌آباد در نشست «استانبول» بی‌نتیجه ماند
13 میلیون ایرانی در حوزه استخراج غیرمجاز رمز ارز فعال هستند
گالیاردی جانشین احتمالی قلعه نویی پس از 2026
کاشف ساختار مارپیچ دوگانه دی‌ان‌ای در گذشت
آغاز سکوت انتخاباتی در عراق
رودخانه تجارت، میان دو دل شرقی
دبیرکل ناتو: جنگ هسته‌ای هیچ برنده‌ای ندارد
قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی امروز شنبه17 آبان 1404 + جدول
جزئیات تازه از پرونده قتل در اداره مخابرات فرودگاه امام(ره)
تجاوز دوباره رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
کارگردان سریال های تلویزیونی درگذشت + آثار
راز مرگ دو ایرانی در آتش‌سوزی ریچموندهیل فاش شد؛ دستگیری دو مظنون اهل تورنتو
تهران؛ پایتختی که شب‌ها آب ندارد!
منشأ آلودگی هوای جنوب تهران چیست؟
آمریکا کنترل ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه را به دست می‌گیرد
طرح اصلاح سهمیه‌های کنکور را هنوز دریافت نکردیم
آب؛ سرمایه‌ای برای زندگی مسئولیتی برای همگان
گروسی: درگیری هسته‌ای یک رویداد محتمل است
پیروزی کمپین «ممدانی»
آغاز ثبت‌نام وام‌های دانشجویی از امروز + جزئیات مبالغ و شرایط پرداخت
رونمایی یمن از یک دستاورد امنیتی بزرگ
برنامه مسابقات ورزشکاران ایران در بازی‌های کشورهای اسلامی
احضار مدیرعامل و مدیران پرسپولیس به کمیته اخلاق
جزئیات جدید تغییرات در قوانین بازنشستگی در قانون برنامه هفتم پیشرفت+جدول
استقبال حماس از صدور حکم بازداشت 37 مقام صهیونیست در ترکیه
ترامپ: برگزاری نشست گروه 20 در آفریقای جنوبی ننگین است
سازمان ملل خواستار بازگشایی همه گذرگاه‌های غزه شد
منشور کوروش راهنمای حکمرانی
واکنش سفارت ایران در مکزیک به دروغ بزرگ رسانه آمریکایی
رمزگشایی اعتراف ترامپ
برنامه مسابقات فوتبال و والیبال امروز + ساعت بازی تراکتور
وزیر خارجه عراق:‌ به روابط خود با ایران احترام می‌گذاریم
هشدار بی‌سابقه نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی از نابودی صهیونیسم
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 17 آبان+ وضعیت استان ها
تحویل جسد اسیر صهیونیست به صلیب سرخ در جنوب غزه
میلیونرها در کدام کشورها هستند؟
چرا باید ورزش در میانسالی متفاوت باشد؟
هوش مصنوعی در مراقبت از چشم
امید به درمان نارسایی قلبی با سلول‌های بنیادی
X
آگهی تبلیغاتی