×
اجتماعی
شناسه خبر : 182612
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/05/01 ساعت 12:42
1430؛ سال پیری و سالمندی کشور

1430؛ سال پیری و سالمندی کشور

همانقدر هم موی سر ایران در حال سفیدشدن است و در سال 1430 گرد پیری موهای این کشور را سفید می‌کند؛ پیری‌ای که نمی‌توان با بوتاکس و رنگ‌کردن مو و لمینت‌کردن دندان جلویش را گرفت و آن را انکار کرد.

نورنیوز- گروه اجتماعی:  براساس پیش‌بینی‌های انجام شده در سال ۱۴۲۰ نزدیک به ۲۰ درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می دهند.

با تکیه بر پیش‌بینی جمعیت‌شناس‌ها باید انتظار داشت که در سال ۱۴۳۰درست زمانی که متولدان دهه شصتی به دوران پیری قدم می‌گذارند، نزدیک به ۳۰درصد جمعیت ایران را سالمندان بالای ۶۵سال تشکیل دهند.

 همانقدر که موی دهه شصتی‌های پرجمعیت ایرانی در حال سفیدشدن است و کم کم چروک‌های عمیق بر صورتشان می‌نشیند، همانقدر هم موی سر ایران در حال سفیدشدن است و در سال ۱۴۳۰ گرد پیری موهای این کشور را سفید می‌کند؛ پیری‌ای که نمی‌توان با بوتاکس و رنگ‌کردن مو و لمینت‌کردن دندان جلویش را گرفت و آن را انکار کرد. انفجار جمعیت در دهه ۶۰ و همچنین سیر نزولی فرزندآوری در دهه اخیر موجب شده است تا نگاه به آینده جمعیتی هراس‌آور باشد؛ چرا که از سال ۱۴۲۰ بخش قابل توجهی از جمعیت ایران به سمت سالمندی حرکت خواهد کرد اما خبری از جوانی جمعیت نیست.

جمعیت سالمند چه زمانی معضل می‌شود؟

زمانی که بیش از ۷درصد جمعیت کشور بالای ۶۵سال باشند، اعلام می‌شود که آن کشور وارد مرحله سالخوردگی جمعیت شده است. شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس در توضیح شرایطی که سالمندی می‌تواند برای یک کشور مشکل‌ساز شود، گفت:« بحث سالمندی به تنهایی معضل نیست، مشکل زمانی رخ می‌دهد که سهم جمعیت فعال جامعه و بازدهی کم شود و نیاز به حمایت‌های بهداشتی و مالی از سالمندان افزایش پیدا کند.» ژاپن به‌عنوان پیرترین کشور جهان شناخته می‌شود و در دهه اخیر تلاش کرده است تا با استفاده از تکنولوژی در مسیر رفع کمبود نیروی کار حرکت کند و در حوزه بهداشتی نیز توسعه زیرساخت‌ها را برای سالمندان در دستور کار قرار داده است؛ موضوعی که از نظر کاظمی‌پور، باید مورد توجه سیاستگذاران ایران نیز قرار بگیرد؛ «زمانی سالمندی جمعیت دچار مشکل می‌شود که زیرساخت‌ها و روند ارائه خدمات به سالمندان به درستی مدیریت نشده باشد.»

امکانات برای سالمندهای فعلی کافی نیست

سرپرست دبیرخانه شورای ملی سالمندان چندی پیش اعلام کرد که براساس آمار سال ۱۴۰۰، تعداد سالمندان کل کشور ۸میلیون و ۸۶۳ هزار نفر (۴۳/۱۰‌درصد کل جمعیت) است.

کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس در مورد نبود زیرساخت‌ها برای حمایت از جمعیت کنونی سالمندان ایران، گفت:« مشاهده شرایط بیمارستان‌های کشور نشان می‌دهد که جمعیت محدود سالمندان کنونی کشور با مشکل روبه‌رو هستند. نکته مهم این است که ما هنوز به نقطه اوج سالمندی نرسیده‌ایم اما در حوزه سلامت مشکل داریم.»

به‌گفته این جمعیت‌شناس«براساس پیش‌بینی‌های انجام شده باید منتظر ماند و دید که در سال ۱۴۲۰نزدیک به ۲۰درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل دهند. روند پیری جمعیت در سال ۱۴۳۰بیشتر خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود در آن سال نزدیک به ۳۰درصد جمعیت کشور را سالمندان بالای ۶۵سال تشکیل دهند، اگر روند زاد و ولد همین گونه باشد، ما باید نزدیک به ۴دهه را با این پیری جمعیت سپری کنیم.»

راه‌حلی برای عبور از دوران پیری

نبود برنامه‌ریزی مناسب برای سالمندان در حوزه سلامت و اقتصاد، شرایط کمّی نگران‌کننده‌ای را در دهه‌های پیش‌رو رقم خواهد زد، به همین دلیل کارشناسان توسعه زیرساخت‌ها و تکیه بر سیاست‌های سالمندی فعال را پیشنهاد می‌کنند. کاظمی‌پور در این رابطه توضیح داد: ایران باید از سیاست‌های سالمندی فعال استفاده کند، در واقع جوان‌های ۳۰تا۴۰ساله فعلی باید در این دوران از نظر بهداشتی، اقتصادی، آموزشی و سلامت جسمانی تقویت شوند تا چند دهه دیگر ما شاهد حضور یک سالمند سالم باشیم نه یک سالمند ناتوان.

به‌گفته این جمعیت‌شناس«تنها راه برون‌رفت از معضلاتی که در دوران اوج سالمندی، کشور ممکن است با آنها مواجه شود این است که برنامه‌ریزی از اکنون انجام شود نه اینکه ۲۰سال بعد که با جمعیت بالای سالمندان مواجه شدیم، تازه به فکر ایجاد امکانات درمانی و خانه سالمندان بیفتیم. متأسفانه باید گفت امکاناتی که اکنون نیز در اختیار سالمندان قرار دارد، فرسوده شده‌اند و در حال تخریب هستند، پس باید هر چه سریع‌تر به فکر چاره بود.»

در واقع افرادی که دهه‌های ۳۰و ۴۰زندگی خود را سپری می‌کنند با وجود شرایط سخت زندگی باید در کنار بهره‌مندی از بیمه‌های سلامت و شغل مناسب، نیم‌نگاهی به سلامت جسمانی خود داشته باشند تا از این طریق آمادگی ورود به سالمندی را داشته باشند؛ چرا که از نقطه اوج سالمندی جمعیت ایران گریزی نیست.


همشهری آنلاین
اخبار مرتبط
چالش سالمندی در ایران؛ بحران جمعیت و فرصت راهبردی
شنبه 1404/05/11 ساعت 18:02
نورنیوز بررسی می کند؛
چالش سالمندی در ایران؛ بحران جمعیت و فرصت راهبردی
افزایش چشمگیر جمعیت سالمندان ایران تا سال 1430، چالشی راهبردی در عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی کشور است. سه برابر شدن این جمعیت نیازمند سیاست‌گذاری فوری در حوزه‌های رفاه، سلامت، اشتغال و حکمرانی جمعیتی خواهد بود.
بحران جهانی پیری جمعیت؛ جایگاه ایران در جدول سالمندی+آمار قاره ای
دوشنبه 1403/11/08 ساعت 10:34
نورنیوز از بحران پیری جمعیت در قاره های مختلف جهان گزارش می دهد؛
بحران جهانی پیری جمعیت؛ جایگاه ایران در جدول سالمندی+آمار قاره ای
پیری جمعیت به عنوان چالشی که آینده جوامع را تهدید می‌کند، امروز به یکی از دغدغه‌های اصلی کشورهای 5 قاره جهان تبدیل شده است. ایران نیز با کاهش نرخ باروری و افزایش سالمندان به‌سرعت به آستانه بحران پیری نزدیک می‌شود. این پدیده چه پیامدهایی برای اقتصاد و جامعه به دنبال دارد؟
جمعیت خاکستری در راه است+آمار استانی
چهارشنبه 1403/10/05 ساعت 08:55
نورنیوز بحران سالمندی و پیامدهای آن را بررسی می کند؛
جمعیت خاکستری در راه است+آمار استانی
بیش از 30 درصد جمعیت کشور تا سال 1403 را سالمندان تشکیل خواهند داد که این روند ضمن افزایش مشکلات بهداشتی و درمانی، کشور را با چالش انزوای اجتماعی و کمبود مراکز نگهداری روبرو خواهد کرد.
نظرات

آخرین اخبار
چرا سپاه کشتی EPAMINODES را توقیف کرد؟
حملات پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان؛ 6 شهید و 2 زخمی
واکنش قالیباف به اظهارات وزیر خزانه‌داری آمریکا
فرمانده سابق پدافند هوایی رژیم صهیونیستی: پرتو آهنین یک اسباب‌بازی ناکارآمد است
اعلام آمادگی قطر برای حمایت از میانجی‌گری بین ایران و آمریکا
عربستان در انتظار حجاج ایرانی
ایران برنامه ای برای مذاکره با واشنگتن ندارد
رایزنی مالزی با تهران برای عبور دو نفتکش از تنگه هرمز
برپایی رالی با حضور 70 خودروی کلاسیک+ عکس
پلاستیکی که ویروس‌ها را می‌کُشد
العین شایسته‌ترین تیم برای کسب عنوان قهرمانی در لیگ امارات
153 هزار لیتر سوخت قاچاق در فارس کشف شد
انهدام شبکه جاسوسی پیش از ارسال موقعیت سامانه‌های پدافندی
قیمت بلیت فینال جام جهانی 2026 اعلام شد
قیمت نفت دوباره اوج گرفت
تداوم فعالیت بازار سرمایه در هفته آینده
آخرین جزئیات حادثه رانش آزادراه تهران- پردیس
همصدایی سران سه قوه در دفاع از منافع ملی
ملت ایران در برابر دشمن یکصدا ایستاده است
تکذیب یک شایعه/هیچ خودرویی در آزادراه پردیس مدفون نیست
دومین دیدار زلنسکی و بن سلمان در یک ماه
شبکه اجتماعی که ورود انسان ها به آن ممنوع است
الشرع خواستار ایستادگی جهان در برابر تعرضات اسرائیل شد
آزادسازی واردات موبایل از گمرک بازرگان و ارومیه
اقدام آمریکا علیه ایران به ایستگاه رمزارزها رسید
کلید پنهان طول عمر و درمان موفق سرطان
عراقچی وارد اسلام آباد شد ؛ جزئیات دیدار با مقامات پاکستانی
نورنما | 5 اردیبهشت سالروز شکست آمریکا در واقعه صحرای طبس
بازگشت کارآگاه نابغه؛ «شرلوک» روی آنتن شبکه تماشا
واکنش قالیباف به یاوه‌گویی‌های وزیر جنگ اسرائیل
خبر استعفای قالیباف از ریاست هیات مذاکره‌کننده ایرانی کذب است
کاهش 70درصدی مصرف انرژی هوش مصنوعی، شاهکار دانشمند ایرانی
پایان مرحله نخست تمرینات تیم ملی برای حضور در جام جهانی
خبر خوب برای فوتبال ایران؛ سه سهمیه در لیگ نخبگان آسیا
ام اس ناو: اظهارات به ظاهر متناقض ترامپ، عمدی است
محاصره دریایی ایران، مانع اصلی دور دوم مذاکرات
کاهش 30درصدی هزینه با نصب لوازم کاهنده مصرف آب
گزارش تصویری | توقیف کشتی کانتینری MSC اسرائیلی
مبادله 386 اسیر روسیه و اوکراین
آزادراه تهران-پردیس تا 24 ساعت آینده مسدود می ماند
23 زخمی در حادثه نزدیک پنتاگون
1190 تجاوز علیه فلسطینی ها در یک هفته
تقویت مسیر ترانزیتی ترکیه با ایران
کوشنر و ویتکاف به اسلام‌آباد می‌روند
یک محرومیت سنگین برای ستاره بنفیکا
6 تیم هلال‌احمر راهی محل ریزش کوه در آزادراه تهران- پردیس شدند
هوکشتاین: توافق بدون برنامه موشکی و پهپادی «بدترین سناریو» است
نمایندگی ایران: توقیف کشتی حامل تجهیزات پزشکی «توسکا» نقض حقوق بشر است
کولوسکوف: ادعای جایگزینی ایران با ایتالیا در جام‌جهانی «بی‌معنی» است
محسن رضایی: جهان صدای شکستن قدرت آمریکا را از خلیج فارس خواهد شنید