×
اقتصادی
شناسه خبر : 182425
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/04/31 ساعت 10:00
رامین فراتر از حماسه

عباس ملکی- علی فریادرس*

رامین فراتر از حماسه

سیاست‌گذاران بیایند سازوکاری ترتیب دهند تا ناسزاها به طور مساوی میان همه تقسیم شود. آنگاه کسانی هم پیدا خواهند شد که هم متخصص باشند و هم زیر بار سنگین اصلاحات روند.

نورنیوز - گروه سیاسی: در بمباران روزانه اخبار، خبری آمد که مهندسین و تکنیسین نیروگاه رامین اهواز ۱۸ ساعت بر روی کندانسور نیروگاه در حال کار، در دمای ۷۰ درجه و رطوبت ۹۰ درصد، بی‌وقفه تلاش کردند تا در عرضه برق خللی وارد نشود. گزینه دیگر خاموشی نیروگاه به مدت ۲ روز و تعمیر آن بوده است. ۲ روز عدد کوچکی است که معادل ۴۸ ساعت است. اما این روزها حتی غیر اهوازی‌ها هم می‌دانند که ۴۸ ساعت برای اهواز ثانیه‌ثانیه‌اش بدون برق و وسایل سرمایشی غیرقابل‌تحمل است. همین امر فداکاری آقایان خسروی و امیری را برای هموطنانشان ایجاب کرده است تا در آن شرایط سخت، شیوه آسان‌تر و خاموشی را برنگزینند. باید بر دست‌ و رویِ دوده‌اندود آن‌ها بوسه زد.

اکنون جفای بزرگ‌تر در حق این دو جوان آن است که این واقعه را به سان رزم‌نامه‌ها به حماسه ختم کنیم. اما صحبت از استهلاک، سرمایه‌گذاری، ساختار بازار، یارانه انرژی، تحریم، قراردادهای خرید برق، و... نیز دیگر بحث نخ‌نمایی شده‌است. همه ما به‌خوبی نه‌تنها مشکلات را می‌دانیم که خیلی خوب آنها را لمس کرده‌ایم. اما چطور باید حل‌شان کرد؟ سزاوار نیست کشوری که تنها یک درصد از جمعیت جهان را دارد با دارابودن ۱۱ درصد نفت و ۱۷ درصد گاز جهان امنیت انرژی‌اش در خطر باشد. پرسش اینجاست که تا چه زمانی باید امورات انرژی کشور به‌صورت وصله‌پینه‌ای، یا با فداکاری و جانفشانی پیش برده شود؟

انرژی به طرز غیرقابل باوری در پیدا و ناپیداترین گونه ممکن با تمام ابعاد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، و امنیتی ما گره خورده است. انرژی یعنی برق ساختمان ادارات، یعنی شارژ لپ‌تاب یک دانشجو، یعنی تلویزیون روشن در خانه سالمندان، یعنی کولر گازی در خانه یک شهروند بندرعباسی، یعنی بنزین نیسان تیانا نیروی انتظامی، یعنی پتروشیمی، یعنی پلیمر، کیف، کفش، مبل و.... این شبکه عظیم انرژی را با تمام بازیگران اقتصادی و سیاسی‌اش باید خیلی کلان‌تر دید، یعنی جایی در حد و حدود اقتصاد سیاسی.

اصلاحات در بخش انرژی در دست وزیر نفت یا وزیر نیرو نیست. در دست ریاست قوه مجریه، مقننه، یا قضائیه نیز نیست. در دست رهبری هم نیست. در دست همه هست و در دست هیچ‌کس نیست. کار از حدود بحرانی خود تجاوز کرده است و اگر قرار است کاری صورت گیرد باید از اختیارات معمول نیز فراتر رود و همه با هم در زیر تیغ اصلاحات بروند. نمی‌شود وزیر نیرو چیزی بگوید، رئیس مجلس چیز دیگر، صداوسیما سخنی متفاوت‌تر، ائمه جمعه موضعی به‌گونه‌ای دیگر، و رئیس‌جمهور نیز حیران‌تر از دیگران؛ مناسبات خود با رهبری، سایر قوا، اجزای مختلف دولت، و نهادهای عمومی غیردولتی را در گرداب این بحران انرژی آسیب‌پذیرتر ببیند. اگر قرار به اصلاحات است، هماهنگی کل نظام اصل ضروری است. باید از حکومت صدای واحدی مخابره شود. این صدای واحد نه از سر تحکم و نگاه امنیتی که باید از سر شفافیت موضوع و در روشنی قرارگرفتن باشد. اگر روزی نیز قرار به مجازات اصلاح‌کنندگان است باید همه خطاب گیرند. به زبان ساده در روز ناسزاگفتن به سیاست‌گذاران نیز باید هرکس سهمی را بردارد.

سیاست‌گذاران بیایند سازوکاری ترتیب دهند تا ناسزاها به طور مساوی میان همه تقسیم شود. آنگاه کسانی هم پیدا خواهند شد که هم متخصص باشند و هم زیر بار سنگین اصلاحات روند. اگر قرار به شب‌زدگی در سیاست‌گذاری باشد، باز هم نرخ و قیمت و بخشنامه و دستورالعمل و... از پستوی نهان‌خانه‌ای بیرون خواهد آمد، عواقبش بر عهده کسی نخواهد بود، ترس تصمیم‌گیری در آینده تقویت خواهد شد، اصلاحات به تعویق خواهد افتاد، و بارش دوباره به دوش امثال آقایان خسروی و امیری است.

آقای پزشکیان بیاید، شب‌زدگی را بردارد و با روحیه‌ای که از خود نشان داده-که دوست و رقیب را در آغوش می‌گیرد- با کمک و حمایت رهبری میان اجزا مختلف حمکرانی هماهنگی برقرار کند. این یک بازی است. نباید در این بازی کسی احساس کند که ضرر بیشتری نسبت به دیگری متحمل می‌شود یا محبوبیت بیشتری در حال از دست‌دادن است. اگر در این میان خود آقای رئیس‌جمهور پیش‌قدم شود و کمی سهم ناسزای بیشتری را هم بردارد، زیبنده‌تر است. به هر حال، او رئیسِ تمامِ جمهور است. پیوست زمان‌بندی منسجم، عدالت و رفاه طبقات ضعیف، سنجش واکنش، تدریجی بودن، شفافیت، سخن گفتن با مردم و فعالان اقتصادی، و پرهیز از شب‌زدگی از لوازم اساسی اصلاحات نتیجه‌بخش در یک بخش حساس مانند انرژی است.



*استاد دانشگاه شریف- متخصص انرژی


روزنامه هم‌میهن
نظرات

آخرین اخبار
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید
آغاز ثبت‌نام نخبگان برای عضویت در هیئت علمی از جمعه + لینک سامانه
توضیحات وکیل تاجزاده درباره حکم جدید موکلش
غیبت مهره‌های کلیدی پرسپولیس در بازی با خیبر
اختصاص 252 هزار میلیارد تومان برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
نورنما | حلول ماه پر برکت رمضان مبارک باد
نتایج قرعه‌کشی محصولات ایران‌خودرو اعلام شد + لینک
درخواست مسکو از واشنگتن: از محاصره نظامی کوبا دست بردار
تبریک پزشکیان به سران کشورهای اسلامی درپی حلول ماه مبارک رمضان
توییت ضرغامی درخصوص دلایل اعتراضات اخیر
چرخش به شرق تاکتیک است یا تغییر پارادایم؟
روسیه: مذاکرت سه جانبه ژنو دشوار بود
پزشکیان:اگر پروژه ای تعریف کنیم اعتبار آن را تامین می کنیم/حل مشکل برق با پنل های خورشیدی
اسامی داوران هفته بیست و دوم لیگ برتر فوتبال
آغاز احداث نخستین نیروگاه خورشیدی شناور کشور
وزیر حج عربستان به ایران دعوت شد
پادکست | 8 راز طلایی برای جوان و پرانرژی موندن در هر سنی !
با حضور رییس جمهور؛ سه طرح شاخص اقتصادی و زیربنایی لرستان افتتاح شد
مجازی کردن امتحانات کار دست وزیر علوم داد
تضعیف اجماع بین‌المللی علیه مهمات خوشه‌ای
اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محورهای شمال از امروز
کشف 400 میلیارد تومان شمش طلا توسط مرزبانان
نتایج نهایی آزمون کارشناسی به پزشکی اعلام شد+ لینک
گفتگوی تلفنی گروسی با عراقچی پیرامون مذاکرات ژنو
پادکست | دعا در آیینه قرآن
مذاکرات ایران و روسیه برای توسعه یک میدان نفتی وارد مراحل نهایی شد
کناره‌گیری سخنگوی وزارت امنیت داخلی آمریکا
استقلال و پاشنه آشیل همیشگی؛ عقب‌نشینی بعد از گل
هشدار هند به غول‌های فناوری : محتوای غیرقانونی باید حذف شود
پسکوف: درباره نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا پیش‌داوری نکنید
اعتراض 81 سینماگر جهان به سکوت جشنواره برلین درباره غزه
252 همت برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در بودجه 1405
هشدار نظامی یمن و مهلت دیپلماتیک به ریاض
پزشکیان: برنامه جامع همکاری‌های ایران و روسیه به سرعت اجرا خواهد شد
تولیدکنندگان مرغ: نهاده‌ها 4 برابر قیمت واقعی فروخته می شوند
حیوان حمله‌کننده به دانشجو سگ ولگرد بود
هشدار درباره سه برابر شدن جمعیت سالمند ایران تا سال 1435
فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران وارد دهلی نو شد
ورود رئیس جمهور مسعود پزشکیان به استان لرستان
زمان و ساعت دقیق لحظه تحویل سال 1405 + حیوان و رنگ سال
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404
قیمت گوشی امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404 + جدول
کارنامه آزمون دستیاری فوق تخصصی 1404 منتشر شد
عراقچی: مذاکرات ژنو پیشرفت داشت/ وارد متن یک توافق احتمالی خواهیم شد
نمایشگاه‌های بهاره تهران از 5 اسفند آغاز می‌شود